Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




FINANTE-subiecte

Finante


FINANTE-subiecte

Sub.1-Finantele-categorie economica cu caracter istoric



Aparitia si dezvoltarea finantelor constituie un proces istoric indelungat si complex, strans legat de evolutia intregii pieti sociale-economice. Primele elemente care marcheaza aparitia finantelor in societate au aparut in perioada descompunerii comunei primit 19219h715t ive si aparitia socitatii sclavagiste.

Aceasta perioada se caracterizeaza prin:

-accentuarea diviziunii sociale a muncii;

-a aparut si se dezvota schimbul de marfuri;

-a aparut proprietatea privata;

-s-a afirmat inegalitatea de averi;

-societatea s-a scindat in clase sociale;

-a aparut statutul ca produs al contradictiilor aparute intre clase, ca forta publica prin care clasele dominnte isi aparau pozitia;

-dezvoltarea produselor de marfuri si dezvoltarea proprietatii private au determinat dezvoltarea schimbului de marfuri;

Pe o anumita trepta de dezvoltare a schimbului de marfuri au aparut banii, avand ca principala functie inlesnirea schimbului cu echivalent general. La inceput functiile banilor au fost indeplinite de anumite marfuri, iar mai tarziu odata cu descoperirea metalelor si indeosebi a metalelor pretioase, s-a ajuns la confectionarea banilor din aur si argint.

In sfera de cuprindere si in formele concrete de manifestare a finantelor in viata economica, acestea au fost diferite de la un stat la altul si in mod deosebit de la o societate-economica la alta. In toate oranduirile social-economice def   Finantele - constituie relatiile sociale de natura economica, ce imbraca forma valorica, ce au loc in procesul repartitiei procesului social si in deosebi a venitului national.

Odata cu impartirea socieatii in clase antagoniste, a aparut necesitatea aparitiei unei institutii care sa protejeze proprietatea privata => Statul - a aparut ca o necesitate. Separarea statului de societate in sfera relatiilor economice isi gaseste expresia in acea ca statul isi are veniturile, cheltuielile si datoriile sale proprii.

Statul isi procura resursele necesare prin parghii financiare. In capitalism activitatea statului se caracteriza prin doua functii fundamentale:

functia interna- de mentinere a ordinii interne si de asigurare institutiei noii oranduiri.

- functia externa- de aparare a tarii, a independentii si a suveranitatii nationale.

Pentru realizarea fuctiilor si sarcinilor sale, statul are nevoie de resurse banesti, care se realizeaza prin intermediul anumitor relatii sociale. Aceste relatii sunt de natura economica si exprima repartizarea unei parti din PIB, prin intermediul statului in forma baneasca intre diferite categorii sociale.

Relatiile aparute in procesul de mobilizare a resurselor necesare statului in forma baneasca sunt relatii financiare sau finante.

Existenta finantelor este legata de existenta statului si de folosirea banilor in repartizarea PIB.


Document Info


Accesari: 3613
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )