Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


PIATA DE CAPITAL - Concept si trasaturi

Finante


PIATA DE CAPITAL - Concept si trasaturiPIATA FINANCIARA ( FINANCIAL MARKET )

Desfasurarea schimburilor economice internationale in aceasta etapa sunt de neconceput fara operatii specifice financiar - valutare, acestea desfasurandu-se pe Piata Financiar - Valutara.

PIATA FINANCIAR VALUTARA - reprezinta relatiile ce se formeaza intre persoane fizi 919s1813j ce sau juridice angajate in operatii financiar - valutare, si prin intermediul careia se relizeaza atragerea capitalului disponibil si redistribuirea lui.

Principalele componente sunt :

PIATA VALUTARA - ansamblul relatiilor ce iau nastere intre persoane fizi 919s1813j ce si juridice, prin cumpararea - vinzarea de valute, institutii, banci, burse si reglementarile scrise sau nescrise ce faciliteaza aceste tranzactii, aceste relatii fiind supuse legislatiei din tarile lor, autoritatile monetare exercitind in acest spatiu politica monetara. Are rolul de a atrage mijloacele de plata internationale sub forma de bancnote, monede divizionare, instrumente de plata si de credit emise in moneda straina. Se compune din:

Banci Comerciale ce au in profil operatiuni cu valuta

Bursa Valutara - o corporatie specializata cu activitati strict reglementate prin lege ce sprijina comertul cu valute si devize

PIATA MONETARA ( MONEY MARKET )- relatiile ce se formeaza in domeniul atragerii si pastrarii fondurilor pe termen scurt - mai mici de un an, determinate de existenta simultana a unor disponibilitati si nevoi temporare de fonduri. Pe aceasta piata se negociaza titlurile de credit pe termen scurt - efecte de comert ( trate, cambii, bilete la ordin )

PIATA FINANCIARA - pe aceasta piata se negociaza titlurile de credit pe termen mediu si lung,

Aceste definitii nu acopera in intregime piata de capital, deoarece nu se poate face o delimitare stricta intre Piata de Capital si Piata Financiara, cele doua notiuni confundindu-se, prin includere sau completare reciproca, in functie de reglementarile fiecarei tari inparte.

Una dintre cele mai importante functii ale Pietei Financiare este emisiunea si plasarea hirtiilor de valoare, a titlurilor de credit. Aceste titluri sunt emise de corporatii economice publice si particulere, institutii financiar bancare, guverne, administratii locale, avind un caracter negociabil - alt rol important al acestei piete, putind fi vindute de detinatori inainte de scadenta si transformate in lichiditati.

In literatura de specialitate s-au structurat doua conceptii, delimitindu-se doua modele de definire a pietelor ( de capital si financiare ):

Abordarea europeana ( de sorginte franceza ), bazata pe sistemul bancar in care bancile ca operatori specifici, sunt prezente pe ambele tipuri de piete, prin unificarea definitiei acestora:

PIATA MONETARA capitaluri atrase pe termen scurt si mediu avind ca instrumente: 

certificate de depozit, bilete de trezorerie, bonuri de tezaur,

titluri pe termen scurt.

PIATA IPOTECARA - capitalurile sunt atrase in special pentru construirea de locuinte 

avind ca instrumente biletele ipotecare

PIATA FINANCIARA - pentru emisiunea, plasarea si tranzactionarea titlurilor de 

capital pe termen lung avind ca instrumente valorile mobiliare,

ca suport al schimbului de capitaluri

Abordarea anglo-saxona, in aceasta conceptie piata de capital formeaza impruna cu piata monetara ceea ce se numeste atotcuprinzator PIATA FINANCIARA, bazata pe manifestarea libera a cererii si ofertei pe fiecare tip de piata in parte si care prezinta instrumente, operatori si institutii de reglementare si supraveghere specifice si in care piata de financiara cuprinde:

PIATA DE CAPITAL pentru capitaluri pe termen mediu si lung, este sinonima cu

piata valorilor mobiliare ( securities market )

PIATA MONETARA pentru capitaluri atrase si plasamente pe termen scurt prin

Intermediul pietei interbancare, a pietei scontului, a pietei

efectelor de comert, a pietei certificatelor de depozit, a pietei

eurovalutelor, etc.


Schema 1.PIATA DE CAPITAL ( CAPITAL MARKET ) reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurlor de la cei care au un surplus de capital - investitorii - catre cei care au nevoie de capital, cu ajutorul unor instrumente specifice - valorile mobiliare emise - si prin intermediul unor operatori specifici - Societatile de Servicii de Investitii Financiare ( SSIF ).

Putem spune ca PIATA DE CAPITAL este specializata in atragerea de capital national sau de pe pietele altor state, in efectuarea de tranzactii cu active financiare   cu scadente pe termene medii si lungi, capitalurile disponibile fiind dirijate catre agentii economici nationali unde nevoile de capital depasesc posibilitatile financiare interne de acoperire sau autoritatile monetare impun anumite restrictii privind accesul la resursele financiare interne.

Aceste definitii nu acopera in intregime piata de capital, deoarece nu se poate face o delimitare stricta intre Piata de Capital si Piata Financiara, cele doua notiuni confundindu-se, prin includere sau completare reciproca, in functie de reglementarile fiecarei tari inparte.

In ROMANIA practica pune in evidenta optiunea pentru conceptia anglo - saxona potrivit careia piata de capital este o componente a pietei financiare. Ca o sinteza aceasta se prezinta ca in Schema 3.

Piata de capital prezinta urmatoarele trasaturi :

Piata deschisa - plasamentul este efectuat de marea masa a investitorilor iar tranzactiile au un caracter public

Produsele - sunt instrumente pe termen mediu si lung ( mai mult de un an )

Valorile mobiliare - sunt negociabile si transferabile

Tranzactionarea - este intermediata

Cerere de capital

 


Valori mobiliare Fonduri banesti

Detinatori de capitaluri

 

Emitenti de valori mobiliare

 
bani valori

mobiliare

Oferta de capital

 


Schema 2

Asadar. in Romania avem varianta anglo-saxona :


Schema 3

Document Info


Accesari: 10345
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )