Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


FUNCTIA DE CENTRU VALUTAR

Finante


FUNCTIA  DE CENTRU VALUTAR

" Rolul băncii centrale de centru valutar s-a consolidat si s-a extins în strânsă legătură cu formele convertibilitătii aplicate în ultimii 75 ani si se afirmă evident si î 151p151b n epoca contemporană.Trecerea de la etalonul aur-monede la etalonul aur-devize, într-o mare parte a tărilor avansate, a însemnat implicit încetarea functionării mecanismelor de reglare a băncilor centrale, ca parte importantă pentru echilibrul schimbului cu străinătatea.

În îndeplinirea acestui mandat, băncii centrale îi sunt încredintate atributii autoritare de a aplica sistemul de restrictii valutare pe care statul le decide si le aplică, între care: contingentarea si controlul asupra plătilor în devize, preluarea în favoarea statului a unor părti din încasările valutare , efectuarea si controlul schimburilor valutare.

În conditiile convertibilitătii valutare, statele se îngrijesc de constituirea de rezerve valutare care, de regulă, se formează si se administrează ca rezerve ale băncii de emisiune. În functie de interesul statului, sau pe baza unei politici corelate de banca de emisiune cu statul, aceste rezerve sunt folosite pentru asigurarea regularitătii plătilor în valută pentru eliberarea schimburilor atunci când, în mod necesar, posibilitătile de export se diminuează în raport cu nevoile de import justificate.

Rezervele valutare reprezintă temeiul interventiei băncii centrale pe pieta valutară în scopul asigurării cursurilor valutare, interventie ce se poate concretiza în influenta cererii sau ofertei, prin suplimentarea acestora.

Apărarea cursului valutar este o sarcină majoră de o deosebită importantă pentru economia natională ce revine băncii centrale, scopul fiind mentinerea unui curs echitabil care să asigure competitivitatea mărfurilor nationale si recuperarea cheltuielilor, respectiv obtinerea unui profit la nivelul standardelor internationale."

În art. 9 din Statutul Băncii Nationale se arată că: "Banca Natională a României elaborează si aplică politica privind cursul de schimb, stabileste si urmăreste aplicarea regimului valutar pe teritoriul României ".

Potrivit dispozitiilor statutare, în îndeplinirea functiei de centru valutar, Banca Natională răspunde de:

emiterea reglementărilor cu privire la operatiunile cu active externe si aur, în vederea protejării monedei nationale;

elaborarea balantei de plăti si a altor lucrări privind pozitia investitională internatională a tării;

stabilirea cursurilorde schimb pentru operatiuni proprii pe piata valutară, calcularea si publicarea cursurilor medii pentru evidenta statistică;autorizarea si retragerea autorizatiei, precum si supravegherea persoanelor juridice care au obtinut autorizatia de a efectua tranzactii valutare;

păstrarea si administrarea rezervelor internationale ale statului;

Aceste rezerve se pot constitui partial sau în totalitate din următoarele elemente:

aur detinut în tezaur sau depozitat în străinătate;

active externe, sub formă de bancnote si monede metalice sau disponibil în conturi la bănci sau la alte institutii financiare din străinătate, exprimate în acele monede si detinute în acele tări pe care le stabileste Banca Natională;

cambii, cecuri, bilete la ordin, precum si obligatiuni si alte valori imobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agentiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan international, exprimate si plătibile în valută, în locuri acceptabile pentru Banca Natională;

bonuri de tezaur, obligatiuni si alte titluri de stat emise sau garantate de guverne străine sau de institutii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimabile sau plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Natională, etc.

Banca Natională urmăreste împreună cu Ministerul Finantelor mentinerea rezervelor internationale la un nivel pe care îl apreciază ca fiind adecvat tranzactiilor externe ale statului.D.D. Saguna - Drept financiar si fiscal, Editura Oscar Print, 1997, vol. I, pag. 86 - 89

Document Info


Accesari: 2034
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )