Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Participantii si intermediarii de pe pietele financiare

Finante
Participantii si intermediarii de pe pietele financiare

Pe pietele financiare participa detinatorii de capital care sunt reprezentati de guverne, societati comerciale, societati de asigurare, fonduri de pensii, banci si alti detinatori de capitaluri pe termen lung. Investitorii pot fi grupati în investitori individuali si investitori institutionali. Investitorii au dreptul de acces la informatie, certa, corecta, suficienta si facuta public la momentul oportun privind valorile mobiliare, emitentii si activitatea acestora pe piataCerintele de resurse de finantare de pe pietele financiare se adreseaza de catre societati comerciale, banci, municipalitati, guverne si alte entitati care realizeaza proiecte de dezvoltare.

În vederea admiterii la cotare a titlurilor de valori mobiliare la bursa, societatile comerciale trebuie sa îndeplineasca anumite conditii:

sa emita un numar de actiuni si sa fie constituite dintr-un numar stabilit de actionari;

sa detina un capital de un anumit nivel;

sa obtina profit în cel putin ultimele trei exercitii anuale;

sa asigure acces public pentru o anumita pondere din actiuni;

sa difuzeze informatii cu privire la situatia economico-financiara

sa publice bilantul si contul de profit si pierdere;

sa justifice modul de contabilitate;

sa informeze conducerea bursei asupra unei noi emisiuni.

Intermediarii de pe pietele financiare se grupeaza în intermediari care cumpara sau vând titluri de valoare în nume propriu si în contul clientilor si intermediari care cumpara si vând titluri de valoare în nume propriu si cont propriu.

Intermediarii financiari sunt reprezentati de societati sau alte entitati autorizate de organismele de supraveghere a pietei de capital care îsi asuma misiunea de canalizare a disponibilitatilor banesti de la detinatori de resurse disponibile catre solicitatorii de capital.

Intermedierea de valori mobiliare reprezinta activitatea realizata de persoane autorizate conform legii, care consta în cumpararea si/sau vânzarea de valori mobiliare ori drepturi aferente ce deriva din acestea, precum si operatii accesorii sau conexe.

Intermediar pentru valori mobiliare este persoana juridica legal autorizata de organisme desemnate sa exercite intermedierea de valori mobiliare cu titlu profesional ca fapt de comert, fie pe cont propriu (dealer), fie pe contul unor terti (broker).

În sfera intermedierii valorilor mobiliare se încadreaza

vânzarea si cumpararea de valori mobiliare pe contul lientilor;

vânzarea si cumpararea de valori mobiliare pe cont propriu;

garantarea plasamentului valorilor mobiliare cu ocazia ofertelor primare si secundare;

transmiterea ordinelor clientilor în scopul executarii lor prin alti intermediari autorizati;

detinerea de fonduri si/sau valori mobiliare ale clientilor în scopul executarii ordinelor;

administrarea conturilor de portofolii individuale de valori mobiliare ale clientilor; ľ pastrarea de fonduri si/sau valori mobiliare ale clientilor în scopul administrarii portofoliilor acestora.În vederea obtinerii autorizatiei de efectuare a intermedierii de valori mobiliare, societatile de servicii de investitii financiare trebuie sa aiba o activitate exclusiva în acest domeniu, sa faca dovada unui capital minim subscris si integral varsat, sa se încadreze în coeficientii de risc.

În scopul stimularii mobilizarii economiilor banesti si a alocarii lor catre investitii pe baza diversificarii prudente a riscului de portofoliu si a supravegherii acestora se constituie fonduri deschise de investitii, societati de investitii, societati de administrare a investitiilor si societati de depozitare.

Prin intermediul fondurilor de investitii se asigura mutualitatea, respectiv drepturi si obligatii egale, profituri proportionale cu investitiile, diversificarea plasamentului pentru dispersarea riscului, optimizarea investitiilor de catre specialistii de administrare a fondurilor.

Fondurile deschise de investitii se pot constitui printr-un contract de societate, fara personalitate juridica, care exprima totalitatea contributiilor banesti efectuate printr-o oferta publica continua de titluri de participare si evidentiaza dreptul de proprietate la fond si asupra activelor achizitionate prin investirea resurselor sub forma unui portofoliu diversificat de valori mobiliare.

Autorizarea functionarii unui fond deschis de investitii presupune examinarea îndeplinirii urmatoarelor conditii: constituirea legala a societatii de administrare, reglementari interne de definire a obiectivelor, a procedurilor de desfasurare a activitatii, contractul de administrare, alegerea unei societati de depozitare.

Societatile de investitii se constituie sub forma societatilor pe actiuni cu misiunea de a desfasura activitati de mobilizare a economiilor banesti de la persoane fizice si juridice si plasarea lor în valori mobiliare.

Societatile de administrare a investitiilor se formeaza pentru a desfasura activitati de administrare a fondurilor deschide de investitii si a societatilor de investitii în mod exclusiv pe baza unor conditii:

obiectivele de investitii ale fondurilor sau ale societatilor de investitii sa fie diferentiate clar si identificabile;

contractele de administrare individuala, reglementarile interne, contractele si statutele fondului de investitii sau ale societatii de investitii sa fie aprobate;

societatea de administrare sa îndeplineasca cerintele de capital prevazute pentru activitatea de administrare;

activele, operatiunile si înregistrarile privind fiecare fond de investitii sau societati de investitii sa fie individualizate clar si strict si separate de societatea de administrare;

societatea de administrare sa se obtina sa efectueze orice fel de tranzactie cu si între fonduri de investitii si societatile de investitii aflate în administrare. Societatile de depozitare se deosebesc prin faptul ca primesc spre pastrare pe baza de contracte activele fondurilor deschise de investitii.Document Info


Accesari: 1431
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )