Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Principiile TVA

Finante


Principiile TVA

3. TVA este o taxa pe consumul final



(1) TVA este o taxa pe consumul final, care se plateste esalonat la data la care bunurile ajung la consumatorii finali in urma mai multor operatiuni.

TVA pentru operatiunile desfasurate intr-o anumita tara este o taxa proportionala care:

a)     se aplica la pretul de vanzare a bunurilor si serviciilor

b)     este suportata 'in cele din urma' dar intotdeauna[1] de catre consumatorul final si

c)      este perceputa in contul Ministerului Finantelor, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in etape succesive, si anume la fiecare operatiune din cadrul procesului de productie si distributie dintr-un lant de operatiuni executate 949g62j asupra bunurilor sau serviciilor.

(3) Avand in vedere ca, in fiecare etapa a acestui proces TVA aferenta achizitiilor poate fi dedusa - cu anumite exceptii - se aplica TVA numai la valoarea adaugata in etapa respectiva. De exemplu, in cazul unor livrari de bunuri succesive din etapa de productie in cea de vanzare en-detail, TVA este o taxa care se nu se aplica in cascada, ci numai pe consumul final, si care se plateste la fiecare etapa din lantul de livrari succesive.

(4) In cazul in care pentru aceleasi bunuri sau servicii nu exista un lant de operatiuni, TVA este o taxa ce se aplica pe anumite operatiuni specifice prevazute in titlul VI privind TVA din Codul Fiscal, pentru care nu exista intotdeauna obligatia platii (de exemplu in cazul scutirii).

(5) Rolul persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA se reduce la cel de de perceptor al taxei in contul Ministerului Finantelor, aceasta taxa nereprezentand un cost pentru persoana respectiva, cu exceptia costurilor inregistrare cu respectarea obligatiilor administrative.

(6) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa plateasca Ministerului Finantelor diferenta dintre suma taxei colectata de la clientii sai, aplicata fie asupra valorii adaugate fie asupra operatiunii specifice, si taxa deductibila achitata sau datorata de catre persoana respectiva pentru achizitia de bunuri si servicii, precum si pentru cheltuielile sale.

(7) Prin mecanismul de deducere, persoana impozabila respectiva poate pastra partea din taxa ce corespunde sumei taxei achitata pentru achizitii/cheltuieli. In consecinta, suma TVA colectata nu reprezinta un cost pentru o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Astfel, mecanismul de deducere se aplica de catre fiecare persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, implicata in procesul de productie sau distributie a unui bun sau serviciu ori in executarea unei anumite operatiuni.

Mecanismul se aplica in cvazul in care bunurile sau serviciile sunt livrate, respectiv prestate, unei persoane care nu are drept de deducere a TVA, de regula numita consumator finalin. Consumatorul final este persoana care fie va consuma bunul ori serviciul respectiv, fie il va revinde fara a colecta TVA pentru valoarea adaugata, avand obligatia de a plati suma totala a taxei datorata, calculata la pretul bunului sau tarifului serviciului, indiferent de cota aplicabila si neavand nici o posibilitate de a recupera taxa achitata.

(8) Ministerul Finantelor incaseaza TVA colectata pentru un anume bun sau serviciu intr-un numar de transe egal cu numarul de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA si care sunt implicate in productia si distributia bunului sau serviciului in cadrul unui lant de operatiuni succesive cu bunul sau serviciul respectv. Ministerul Finantelor va incasa suma totala a taxei colectate numai in momentul in care bunul sau serviciul respectiv ajunge la o persoana ce nu are dreptul sa deduca TVA. La aceasta data, sumele de TVA incasate in rate de catre Ministerul Finantelor se adauga la suma taxei colectate pentru respectivul bun sau serviciu, avand in vedere pretul facturat persoanei ce nu are dreptul sa deduca TVA, si cota de TVA aplicabila.

4. TVA este o taxa ce se "autopercepe"

TVA este o asa-numita taxa "ce se auto-percepe", deoarece persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform legislatiei TVA, impune si colecteaza TVA de la clientii sai, dupa care o vireaza Ministerul Finantelor. Rolul principal al Directiei de Impozite Indirecte din cadrul Ministerului Finantelor si al ANAF este acela de a asigura persoanelor impozabile suficiente informatii referitoare la drepturile si obligatiile ce le revin in ceea ce priveste TVA pentru a permite acestor persoane impozabile sa isi respecte obligatiile si sa isi exercite drepturile. Un alt rol important al ANAF este acela de a controla in ce masura persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, dar si alte persoane din regimul intracomunitar, isi respecta obligatia fundamentala de a colecta si plati TVA si obligatiile secundare ce le revin in baza prevederilor mentionate in cadrul titlului VI privind TVA din Codul Fiscal, prevazute in principal pentru a face posibil sau a facilita controlul de catre ANAF.

5. TVA este neutra

Datorita mecanismului de deducere a taxei deductibile, indiferent cate persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA intervin in procesul de productie si distributie a unui anumit bun sau serviciu, suma totala a TVA colectata va fi intotdeauna aceeasi, deoarece depinde numai de pretul facturat consumatorului final care nu are drept de deducere, precum si de cota TVA aplicabila.

6. TVA este transparenta

Prin aplicarea TVA, elementul fiscal din pretul (de consum) al bunurilor si serviciilor este cunoscut cu exactitate, ceea ce permite taxarea la aceleasi cote de TVA a bunurilor produse in tara, a celor importate si a "achizitiilor intracomunitare", precum si scutirea de TVA prntru exporturile de bunuri si "livrarile intracomunitare".

7. TVA nu este un element de cost pentru desfasurarea activitatii

TVA nu este un element al pretului de cost al bunurilor si serviciilor pentru persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, in masura in care TVA aferenta achizitiilor este deductibila. Intr-adevar, prin asa-numitul mecanism de deducere a taxei aferenta achizitiilor, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA recupereaza taxa ce achitata sau datorata furnizorilor sai.

8. TVA se aplica pe operatiuni specifice, si nu pe profitul brut

(1) Desi TVA virata Ministerului Finantelor de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA reprezinta taxa colectata pe valoarea adaugata de catre persoana respectiva in cadrul unui lant de operatiuni efectuate asupra unui bun sau serviciu, mecanismul TVA este astfel conceput incat sa nu fie nevoie sa se determine suma valorii adaugate respective, care in fapt reprezinta si profitul brut. Intr-adevar, mecanismul implica deducerea globala a TVA deductibila din TVA colectata si plata diferentei catre Ministerului Finantelor, fara nici o referire la valoarea adaugata sau la profitul brut.

(2) TVA nu se aplica- direct sau indirect - pe profitul brut ca atare. Sumele platite catre Ministerul Finantelor de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA reprezinta suma totala sau partiala a TVA colectata pentru pretul de consum final al bunurilor sau serviciilor taxabile si care taxa este integral suportata de catre consumatorul finalin.

(3) Pe de alta parte, TVA se aplica pe operatiuni specifice, al caror pret reprezinta baza de impozitare, sistem care este total diferit fata de regimul impozitului pe profit, in care de regula baza de impozitare este constituita de regula din profitul brut.

Continutul sectiunii TVA din Codul Fiscal

9. (1) Titlul VI din Codul Fiscal (impreuna cu Normele ce completeaza prevederile legale) contine in principal doua sectiuni.

(2) In prima sectiune se comunicaraspunsul la intrebarile "Este operatiunea taxabila?", "Este taxa deductibila?" si "Cine este obligat la plata taxei datorate?".

Acesta sectiune cuprinde aspectele ce guverneaza aplicarea, colectarea si plata taxei colectate de catre persoanele impozabile si prezinta in detaliu principiile si conditiile mecanismului de deducere a taxei aferenta achizitiilor. Cu alte cuvinte, aceste prevederi stabilesc sfera de aplicare a mecanismului de plata/colectare a taxei stipuland cum, cand si de catre cine trebuie calculata, colectata si platita taxa, precum si sfera de aplicare a mecanismului de deducere.

(2) A doua sectiune stabileste regulile cu privire la respectarea obligatiilor administrative din punct de vedere al TVA. De fapt, rolul principal al acestei sectiuni este de a oferi ANAF posibilitatea de a controla gradul de (ne)respectare de catre persoanele impozabile a obligatiilor ce le revin in calitate de contribuabili. Aceste prevederi reglementeaza modul in care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa justifice (cerinte privitoare la facturare si evidentele contabile) si sa raporteze (deconturile si declaratiile periodice si de alta natura) TVA colectata si TVA aferenta achizitiilor proprii, pentru care au drept de deducere, TVA pentru care au drept de rambursare si modalitatea de plata catre Ministerul Finantelor a sumei totale/partiale a TVA colectata (proceduri de plata). In plus, a doua sectiune prezinta aspecte fundamentale cum ar fi obligatia de inregistrare si procedurile aferente, conditiile si procedurile pentru deducerea TVA si pentru rambursarile de TVA precum si prerogativele si posibilitatile pe care le are ANAF pentru a controla si stabili gradul de respectare sau nerespectare a prevederilor legale de catre persoanele impozabile.

Continutul ului TVA

10. (1) In principiu, ul TVA urmeaza schema de baza a sectiunii referitoare la TVA din Codul Fiscal. De aceea, si ul este impartit in doua sectiuni principale.

(2) Partea I incearca sa raspunda la intrebarile fundamentale "Este operatiunea taxabila?, "Cine este persoana obligata la plata taxei?", "Este taxa deductibila?" printr-o analiza in detaliu a modului in care TVA trebuie colectata si/sau platita de catre persoana impozabila (sau, in anumite cazuri, de catre persoanele ne-impozabile), inclusiv sfera de aplicare a taxei (care sunt operatiunile supuse taxei si care nu), persoana obligata la plata taxei (persoana care trebuie sa colecteze taxa; persoana care este obligata la plata taxei), scutirile de TVA, faptul generator si exigibilitatea taxei si calculul taxei colectate (care este baza de impozitare pentru care trebuie calculata TVA colectata si la ce cota trebuie aplicata). Partea I trateaza si regimurile speciale pentru micile intreprinderii, agricultori, bunuri second-hand, agentii de turism si aurul de investitii si prezinta detaliat ce reprezinta TVA deductibila. Cu alte cuvinte, Partea I incearca sa dea un raspuns la intrebarile fundamentale "Este operatiunea impozabila?", "Cine este obligat la plata taxei?" si "Este taxa deductibila?"

(3) Partea a II-a mentioneaza persoanele care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, drepturile si obligatiile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu privire la livrarile de bunuri sau prestarile de servicii taxabile, livrarile si achizitiile intracomunitare, importuri si exporturi (factura sau bon fiscal, tinerea evidentelor, dovada transportului sau exportului etc.), si cu privire la raportare si plata sumelor datorate Ministerul Finantelor (procedurile referitoare la decont, declarare, deducere, plata si rambursarea taxei



Se presupune aici ca, in practica, o persoana impozabila transmite intotdeauna clientului sau orice TVA pe care este posibil sa nu o poata deduce in conditiile Legislatiei TVA. Daca si clientul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA aceasta TVA nedeductibila devine parte din baza de impunere, TVA urmand a fi calculata raportat la aceasta; in oricare alt caz, clientul va trebui doar sa plateasca taxa ca facand parte din pret.

In acest context, consumatorul final este orice persoana care nu are dreptul de a deduce TVA care ii este aplicata sau pe care o plateste


Document Info


Accesari: 2698
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )