Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Responsabilitati privind auditul financiar

Finante


Responsabilitati privind  auditul financiar

Principiile generale ale auditorilor financiari :

Asa cum s-a mentionat obiectivul principal al auditului financiar consta in posibilitatea auditorului de a-si exprima o opiniin legatura cu situatiile financiare analizate, respectiv daca acestea sunt intocmite sub toate aspectele semnificative in conformitate cu un cadru general de raportare financiara identificat.Pentru ca activitatea de audit sa se poata desfasura in conditii optime a fost necesara crearea unui cadru in baza caruia auditorul isi poate duce la bun sfarsit misiunea prin aplicarea unor principii generale.

Principala sursa informationala necesara auditorilor pentru a raspunde nevoilor de cunoastere comune tuturor utilizatorilor o constituie situatiile financiare.

Din acest motiv, intocmirea situatiilor financiare trebuie sa fie efectuata in conformitate cu standardele international 848j97i e de contabilitate si/sau au un cadru general de raportare financiara obligatoriu.

Elaborarea si aplicarea standardelor de audit financiar au fost determinate in cea mai mare parte de satisfacere a interesului public, astefel in functie de forma auditului pe care in desfasurare se poate concluziona ca :

auditorii independenti furnizeaza informatii si fa recomandari privind asigurarea integritatii si eficienteie situatiilor financiare utilizate de institutii financiare pentru solicitari de credite iar actionarilor pentru obtinerea de capital ;

auditorii interni ofera garantia unui sistem eficient de control intern care are rolul esential de a contribui la credibilitatea informatiei externe financiare

expertii fiscali prin actunile pe care le desfasoara contribuie la asigurarea unui inalt grad de incredere si eficienta al sistemului fiscal (cu cele 3 forme al sale :impozite taxe si contributii, mecanismul fiscal si aparatul fiscal)

expertii in management au ca principala responsabilitate elaborarea unor decizii solide privind strategiile de dezvoltare a firmei, rentabilizarea acestora cresterea cifrei de afaceri, etc

in orice societate bazata pe cunoastere auditorii financiari au un rol foarte important.

Informatia contabila furnizata de auditor se desfasoara unei largi plaje de utilizatori, respectiv investitorii, salariatii, creditorii, debitorii, institutii fin, Guver(publicul). Astfel prin desfasurarea actiunilor de audit financiar, auditorii pot exprima o opinie avizata privind validarea conturilor anuale in tot ceea ce ce inseamna instrumentare tehnica contabila respectiv raportare financiara corecta, pot aprecia calitatea managementului financiar din punct de vedere al eficientei, precum si sa acorde consultanta, competenta pentru un spectru larg al afacerii.

Informatia contabila prezentata in situatiile financiare, pe baza ei publicul luand decizii economice.

Utilizatorii trebuie sa identifice cei mai buni profesionalisti in domeniul auditului financiar iar serviciile realizate de auditorii financiari trebuie sa asigure cel mai inalt grad de performanta.

Federatia internationala a contabililor a emis codul de etica pentru profesionalistii contabili in care sunt stabilite principiile generale ale unui angajament de audit in baza carora auditorul trebuie sa isi desfasoare activitatea.

Principiile etice cu caracter obligatoriu care guverneaza responsabilitatile profesionale ale auditorilor financiari si care stau la baza desfasurarii oricarei activitati de audit sunt :

1 independenta

2 integritate

3 obiectivitate

4 competenta profesionala  si atentia cuvenita

5 confidentialitate

6 conduita profesionala

7 standarde tehinice

Profesiunea de auditor este caracterizata, de asemenea, printro serie de elemente importante care completeaza si sustin aplicarea principiilor mai sus mentionate.

Acestea sunt :

capacitate intelectuala dobantita printro temeinica si continua pregatire bazata pe cunoaterea celor mai noi tehnici, norme si reguli dublata de eductie.

Aderarea la un mod de conduita comun la un cod de valori elaborat de catre un organism adimistrativ specific care trebuie sa includa si obiective si principii fundamentale ale codului de etica.

Acceptarea unei responsabilitati fata de profesie si societate.

In exercitarea serviciilor profesionale de audit, pentru asigurarea unui nivel inalt de performant adar si pentru cresterea increderii publicului in profesia de audit financir, organismele adimnistrative au obligatia elaborarii de norme etice.

O caracteristica esentiala a profesiei de auditor financiar o constituie si asumarea responsabilitatii rezultatelor actiunilor desfasurate fata de public.

Aceasta asumare a responsabilitatii auditorlor fata de servicile profesionale desfasurate in domeniul auditului financiar nu se rezuma doar la satisfacera cerintelor unui client, practic responsabilitatea auditorilor financiari rezida in atitudinea si comportamentul avute in procesul de furnizare a serviciilor profesionale.

Acestea stau la baza fundamentarii deciziilor ce urmeaza a fi luate si pot avea un impact asupra bunastarii economice.

Codul de etica profesionala aplicabil auditorilor financiari

Misiunea pe care auditorul o are de indeplinit impune si asumarea unor responsabilitatii de natura profesionala stabilite in codul privind conduita etica si profesionala in domeniul auditului financiar.

Avand calitatea de principii - creinte ; acestea sunt urmatoarele :

  1. integritatea si obiectivitatea
  2. solutionarea conflictelor etice
  3. confidentialitatea
  4. competenta profesionala
  5. consultanta in domeniul fiscal
  6. activitati internationale
  7. publicitatea.

in desfasurarea serviciilor profesionale principiul integritati din partea auditorului financiar, onestitate si corectitudine, respectiv neimplicare in conflictele de interese.

In exercitarea activitatii de audit financiar pot aparea la un moment dat anumiti factori care sa determine intrarea in conflict pot fi generate de exemplu : de existenta anumitor relatii de familie sau persoanele intre auditor si persoana auditata si care pot da nastere la presiuni care ar ave aca efect exercitarea auditului financiar contrar standardelor tehnice sau profesionale, in practica conflictele de etica semnificate aparute in desfasurarea activitatii de audit sunt rezultate prin mai multe cai ajungandu-se chiar pana la demisia persoanei in cauza.

Pe masura exercitarii actiunilor de audit chiar si dupa ce relatia cu clientul inceteaza auditorii financiari au obligatia de a respecta principiul confidentialitatii. Totusi exista exceptii de la acest principiu in cazul in care auditorului ii este permisa dezvaluirea de informatii sau atunci cad exista o datorie legala sau profesionala.

Orice auditor financiar in exercitarea atributiilor sale trebuie sa faca dovada unui inalt nivel de competenta profesionala. Aceasta presupune :

studii econoomice superioare

studii de specialitate

sa cunoasca si sa aplice standardele nationale si internationale de contabilitate

standardele etice de audit

sa aiba o conduita etica ireprosabila

sa cunoasca la zi reglementrile nationale i domeniul contabilitatii, fiscalitatii

a detina cunostinte solide de drept comercial, evaluareeconomica, statistica, gestiunefinanciara, analiza si matematica financiara.

Nu mai putin lipsit de importanta este aspectul privind patrarea competentei profesionale a auditorului financiar, care se remarca prin cercetarea permanenta a ultimelor cunostinte in domeniul profesiunii, reguli si norme relevante, atat cele de la nivelul national cat si international in domeniul contabilitatii si auditului.

referitor la competentele auditorului de a acorda consultanta fiscala unui client acesta are in primul rand in vedere riscul fiscal si eficacitatea in favoarea clientului dar cu profesionalism si atentie deosebita pentru a nu afecta integritatea si obiectivitatea sg . obligatia principala a auditorului financiar consta in luarea in considerare si tuturor masurilor necesare pentru a se asigura ca declaratiile fisale ilocuite pe baza datelor primite sunt corespunzatoare reale si corecte. In cazul in care in declaratiile fisale sau informatiile prezente in situatii care vizeaza statul ca utilizator contin falsuri, erori, omisiuni sau neclaritati cu scopul de a induce in eroare aparatul fiscal. Auditorul financiar are obligatia de a se disocia de orice astfel de fapte .

auditorul finaniar prifesionist poate clasifica servicii profesionale profesionale si pe plan international in baza standardelor tehnice, relevante si a cerintelor etice.

Asa cum rezulta din codul privind conduita etica si profesionala in domeniul AF promovarea serviciilor profesionale ale auditorului financiar trebuie sa aiba in vedere 3 cerinte :

profesiunea de auditor financiar profesionist are forta, reputatia si capacitatea necesara prin serviciile pe care le ofera sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri al societatii in sensul progresului

sa nu practice preturi exagerate pentru serviciile oferite clientilor lor

sa nu faca referiri cu caracteristici negative privind activitatea altor auditori fnanciari.

Profesia de auditori ofera celor care o practica o pozitie avantajoasa, aceasta putand fi mentinuta cu conditia de a pune la dispozitia utilizatorilor de informatii contabile( publicului) servicii cu un inalt profesionalism in concordanta, cu cerintele etice prin care se demonstreaza ca increderea publicului este solid fundamentata.


Document Info


Accesari: 8224
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )