Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Analiza evolutiei serviciilor de transport in Romania in perioada 2003-2007

Transporturi


Analiza evolutiei serviciilor de transport in Romania in perioada 2003-2007Transporturile au o contributie importanta in dezvoltarea economica la nivel mondial, ponderea lor in PIB variind intre 3-7%, in majoritatea tarilor lumii. In Romania transporturile ocupa o pondere de…in PIB.

Reteaua de transport in tara noastra are mai multe laturi pe care 222e41c este dezvoltata, ceea ce o face sa fie la un nivel comparabil cu alte tari din punct de vedere al posibilitatilor de alegere, dar ca si infrastructura tara noastra este abia la inceput. Transporturile rutiere, datorita avatajelor pe care le prezinta, constituie mijlocul privilegiat pentru transportul de marfuri si persoane pe distante relative scurte. In momentul de fata in Romania nu exista statistici oficiale cu privire la numarul persoanelor care folosesc autovehiculele proprietate personala, ci doar cele referitoare la traficul interurban si international. Astfel la cea mai recenta statistica efectuata in 2008, s-a inregistrat un numar total de 384.515.000 calatori, din acestia 296.954.000, (77%) folosind transportul ruitier, iar circa 20% din totalul calatorilor au ales ca si mijloc de transport trenul (preferate datorita vitezelor mari pe care le realizeaza si altor avantaje cum ar fi reducerile pentru student dar si pentru pensionari sau persoane cu dizabilitati). Transporturile aeriene au avut si ele un rol important fiind preferate de circa 9.077.000 persoane, avand ca atuuri rapiditatea transporturilor, buna organizare si derulare a traficului, confortul sporit si siguranta crescanda a zborurilor. Desi transporturile maritime si cele fluviale se numara printre cele mai ieftine metode de transport, acestea au fost alese de un numar redus de pasageri de aproximativ 3% din numarul total.

In urmatorii ani se preconizeaza investitii majore in infrastructura de transport, prin modernizarea unor drumuri nationale dar si a celor de interes local. De asemenea constructia de autostrazi pare a fi un proiect tot mai des discutat de autoritati si pare sa fie o preocupare continua pentru imbunatatirea infrastructurii. Totodata se urmareste o aliniere, sau macar o modernizare a cailor ferate prin cresterea vitezei de transport care este mult inferioara tarilor mai dezvoltate (ex: Franta), si se urmareste si construirea unor noi tronsoane de cale ferata. Alte masuri care urmeaza a fi luate pentru modernizarea infrastructurii romanesti o reprezinta constructia de noi aeroporturi (Brasov Galati Braila.) si marirea capacitatilor celor existente. In domeniul transporturilor navale se va urmari cresterea traficului pe Dunare

Analiza populatiei ocupate in serviciile de transport in perioada 2003-2007

Anii

Populatia ocupata in transporturi (mii loc)

Populatia ocupata in total servicii (mii loc)

ind. absoluti

ind. relativi

ind. absoluti

ind. relativi

Analizand datele din tabel, se poate oberva usor ca atat populatia ocupata in transport cat si populatia ocupata in total servicii au inregistrat cresteri in anul 2007 comparativ cu anul de referinta 2003. Daca in 2003, pe piata fortei de munca, in servicii , erau 2961 mii persoane, numarul lor a fost in continua crestere, ajungandu-se in 2007 la 3399 mii persoane.

Putem afirma insa ca in cazul populatiei ocupate in serviciile de transport, evolutia este una fluctuanta cu cresteri si scaderi inregistrate de la un an la altul. In 2004 are loc o scadere a valorii cu 7 mii de unitati in valoare absoluta, ceea ce reprezinta o scadere de un punct procentual fata de anul 2003 a populatiei ocupate in transport. Evolutia descrescatoare continua si in anul urmator cand are insa un ritm mai lent, scaderea inregistrata fiind mai mica de numai 4 mii de unitati. Contrar celor de pana atunci, in 2006 are loc o crestere exploziva a numarului de persoane care activeaza in transport de la 450 de mii inregistrate in anul precedent la la 492 de mii, inregistrand o crestere de 9.3%.

Pe ansamblu evolutia populatiei ocupate in transport a fost una crescatoare, de la 461 de mii in anul 2003 la 489 de mii in ultimul an al analizei 2007, reprezentand 14,38% din populatia ocupata in total servicii.

Indicatori absoluti, relativi si medii pentru populatia ocupata in serviciile de transport

Anii

Populatia ocupata in transporturi

mil lei(Yi

Indicatori absoluti

Indicatori relativi

Indicatori medii

Modificari

absolute

Indicatori de

dinamica

Ritm de crestere

Δi/1

Δi/i-1

Ii/1

Ii/i-1

Ri-1

Ri/i-1

%

*comentariu

Analiza produsului intern brut in servciile de transport in perioada 2003-2007

Indicele valoric PIB (mil lei) – preturi curente

Anii

PIB in transporturi

PIB in total servicii

Ponderea PIB in transporturi fata de total servicii

Din tabel se poate observa ca evolutia PIB-ului in transporturi urmareste trendul crescator al PIB-ului in totalul serviciilor din Romania. Cresterea poate fi pusa pe seama dezvoltarii serviciilor de transport in ultima perioada, pe cresterea semnificativa a populatiei ocupate in cadrul acestui serviciu si pe cresterea de ansamblu a ponderii servicilor in economie. Cresterea insa poate fi si una teoretica doar datorata inflatiei, lucru pe care il vom afla insa numai in urma deflatarii seriilor de date si astfel vom putea spune cu exactitate daca aceasta crestere este una reala.

Transformarea PIB-ului din preturi curente in preturi comparabile

Anii

PIB in serviciile de transport in preturi curente

Indicii preturilor de consum in total servicii (1990=100%)

Indicii preturilor de consum

PIB in serviciile de transport in preturi comparabile

Dupa transformarea in preturi comparabile este evident ca evolutia reala a PIB-ului in transporturi este crescatoare, de la 19470,1 mil lei in 2003 pana la valoarea de 29172,19 mld lei inregistrata in 2007. Asadar evolutia crescatoare a PIB-ului in preturi curente se regaseste si in evolutia PIB-ului in preturi comparabile, ceea ce inseamna ca de fapt cresterea indicatorului este reala si ca inflatia nu a a avut un rol esential in determinarea trendului pentru PIB in preturi curente.

Evolutia PIB in preturi comparabile.

*grafic.

Analiza PIB-ului in preturi comparabile

Anii

PIB in preturi comparabil

Yi

Indicatori absoluti

Indicatori relativi

Indicatori medii

Modificari

absolute

Indicatori de

dinamica

Ritm de crestere

Δi/1

Δi/i-1

Ii/1

Ii/i-1

Ri-1

Ri/i-1

Cea mai mare crestere a PIB-ului in serviciile de transport, fata de anul 2003 este inregistrata in anul 2007, atunci cand valoare inregistrata este cu 49,83% mai mare decat in anul de referinta.

In perioada 2003-2007, cresterea medie a PIB-ului pentru serviciile de transport a fost de 2425,5225 mil lei, avand un ritm mediu de crestere de 10%, si crescand de 1,104 ori in medie pe an.


Document Info


Accesari: 2693
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )