Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Calitati nautice ale unei naveCalitati nautice


Nava este un solid rigid etans, capabil sa pluteasca si sa se deplaseze pe apa intr-o directie voita, cu o viteza stabilita si cu un scop bine determinat. Pentru ca o nava sa poata naviga in siguranta si sa-si indeplineasca menirea pentru care a fost construita ea trebuie sa posede anumite calitati.


Calitati nautice


Sunt insusiri obligatorii ale navei, care determina interactiunea dintre nava si mediu inconjurator.


Flotabilitatea

Stabilitatea

Nescufundabilitatea

Calitatea de a efectua oscilatii lineCalitati de mars

Manevrabilitatea

Stabilitatea de drum


1. Flotabilitatea reprezinta calitatea nautica ce presupune plutirea navei la un anumit pescaj intr-un mod impus si controlat.


Se asigura din constructie, prevazand nava cu un invelis etans ce inchide in interior un volum de aer, producand forta de flotabilitate. In exploatare se mentine printr-o intretinere adecvata atat a corpului navei (rugina) cat si a deschiderilor din acest invelis. Pierderea flotabilitatii (scufundarea) anuleaza celelalte calitati nautice ale navei.


2. Stabilitatea este calitatea nautica ce presupune redresarea navei anterior inclinate sub actiunea unor forte exterioare, atunci cand cauzele isi inceteaza actiunea.


Stabilitatea se asigura constructiv printr-o distributie adecvata a greutatilor fixe (centrul de greutate cat mai coborat) iar in exploatare prin amplasarea corecta a marfii si a rezervelor. Pierderea stabilitatii (rasturnarea) atrage in mod automat pierderea flotabilitatii.

Situatia ideala de navigatie o reprezinta cea pe chila dreapta, adica greutati distribuite uniform si simetric la bord cu planul diametral al navei in pozitie verticala. Deseori in practica, nava se inclina in borduri in mod:


Temporar:

ruliu (in jurul axului longitudinal)


tangaj (in jurul axului transversal)


Permanent:

canarisire intr-un bord (atunci cand nava bandata nu revine la pozitia initiala)


Figura 1.1. Miscarea unei nave dupa cele 6 grade de libertate


O nava are asieta dreapta sau este pe chila dreapta daca pescajele prova si pupa sunt egale.


Daca o nava este inclinata longitudinal, asieta navei, ca diferenta intre pescaje, poate fi:


apupata (cand pescajul pupa este mai mare ca pescajul prova)

aprovata (cand pescajul pupa este mai mic ca pescajul prova).3. Nescufundabilitatea reprezinta capacitatea navei de a pluti si de a-si mentine stabilitatea in cazul cand unul sau mai multe compartimente sunt inundate in urma unor avarii la corp.


Se mai poate defini si astfel: calitatea nautica care presupune mentinerea flotabilitatii in conditii de avarie in cazul perforarii invelisului etans (coliziuni, esuari, explozii interne sau externe etc.)


Se asigura prin mijloace constructive (compartimentarea etansa a corpului navei si bord liber minim suficient de mare) sau mijloace active (la actiunea echipajului).


4. Calitatea de a efectua oscilatii line Nava ca sistem oscilator este excitata de suprafata ondulata a marii si astfel nava capata oscilatii intretinute transversale ruliu si longitudinale tangaj.


Oscilatiile pot fi: line (perioada mare, acceleratie mica) si dure (per. mica, acc.mare). Oscilatiile dure provoaca 2 fenomene negative:


asupra partilor mobile ale instalatiei de propulsie suprasarcini

asupra echipajului rau de mare.


Este o calitate nautica antagonista cu stabilitatea. In practica se asigura stabilitatea, iar oscilatiile se reduc cu mijloace suplimentare (stabilizatoare de ruliu etc.).


5. Calitati de mars reprezinta deplasarea navei cu o anumita viteza si intr-un sens impus si controlat. Pentru aceasta, nava este dotata cu un propulsor ce produce o forta egala si de sens contrar cu rezistenta la inaintare a navei. Propulsorul consuma putere de la o instalatie de forta de pe nava sau exterioara acesteia (navele cu vele).


6. Manevrabilitatea Presupune schimbarea drumului navei intr-un mod impus si controlabil. Drumul este unghiul facut de directia de mars cu un anumit reper. In acest scop, nava este dotata cu instalatie de guvernare.


7. Stabilitatea de drum presupune revenirea la drumul initial atunci cand nava a fost deviata de o cauza, dupa incetarea acesteia. Este o calitate nautica antagonista cu manevrabilitatea. Compromisul se rezolva in functie de tipul navei: in cazul remorcherelor manevrabilitatea este mai importanta, la navele de cursa lunga (linere) se sacrifica manevrabilitatea in folosul stabilitatii de drum. Manevrabilitatea scazuta se compenseaza prin remorcherele de manevra sau mijloace auxiliare (bow thrustere).
Document Info


Accesari: 961
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )