Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TAXA DE TRANSPORT

Transporturi


TAXA DE TRANSPORT

Notiunea de taxa si tarif de transportPrestatiei de transport ii corespunde o contraprestatie, si anume: plata unui pret. Ca si preturile produselor industriale si agricole, preturile transporturilor (taxa de transport) reprezinta exprimarea baneasca a valorii transporturilor determinata de co 444i81e nsumul de munca sociala si alte criterii.

Ea este o categorie de pret specifica si se stabileste potrivit unor sisteme tarifare, prevazute in Tariful Intern de Marfuri. Tariful este expresia concreta a categoriei de pret intr-un anumit domeniu de activitate[1]. El trebuie sa fie obiectiv, in scopul asigurarii unei egalitati de tratament pentru toti expeditorii, in conditii de transport identice. Acest lucru se asigura prin faptul ca este elaborat cu respectarea conditiilor de determinare prevazute de actele normative.

Tarifele legal aprobate au forta obligatorie, neputandu-se deroga de la ele, prin conventii exprese sau tacite.

Fara a fi un element de valabilitate a contractului, taxa de transport in contractul de transport de marfuri pe calea ferata este un element esential[2].

In lipsa indicatiilor referitoare la taxa de transport, contractul se completeaza de drept cu dispozitiile tarifare legale.

Tarifele de transport se stabilesc in functie de felul expeditiei, dupa cum urmeaza: tarif pentru expeditii de vagoane complete, tarif pentru expeditii de coletarie si tarife pentru transporturi exceptionale efectuate in trenuri inchise, transport pentru unitati de transport intermodal si tarife accesorii (Tariful Intern de Marfuri, partea a III-a, sectiunile 1 - 4).

Operatorul de transport feroviar poate percepe tarife suplimentare pentru diverse actiuni ale expeditorului ori destinatarului, dupa caz, cum ar fi:

declararea incorecta, inexacta sau incompleta a marfurilor acceptate la transport;

depasirea limitei de incarcare, cand mijlocul de transport a fost incarcat de expeditor;

necuratarea mijloacelor de transport dupa descarcare sau nemontarea partilor mobile ale acestora la locul lor ori neinlaturarea etichetelor si sigiliilor;

falsa declarare a masei marfurilor;

alte cauze prevazute in tariful operatorului de transport feroviar.

Elementele ce se au in vedere pentru
stabilirea taxei de transport

Potrivit dispozitiilor de aplicare a Tarifului Intern de Marfuri, aplicarea acestuia se face doar pentru expeditiile de vagoane si transport intermodal.

Conform art. 7.6 din T.I.M., aplicarea tarifului de transport se face in functie de:

a)      felul expeditiei: vagoane de transport intermodal (V.T.I.);

b)      denumirea marfii si coeficientul de corectie corespunzator pozitiei tarifare a marfii, pentru expeditiile de vagoane;

c)      felul vagonului (pe doua osii si pe mai multe osii), pentru expeditii de vagoane;

d)      masa expeditiei;

e)      distanta de aplicare a tarifului;

f)        alte conditii prevazute de tarif.

Plata taxei de transport

(art. 40 Regulamentul C.F.R.)

Fiind echivalentul prestatiei efectuate de caraus, taxa de transport se achita, de regula, de catre expeditor care, fiind beneficiarul transportului este si parte in contractul incheiat. Avand in vedere insa specificul activitatii de transport, dispozitiile referitoare la plata taxelor de transport sunt in sensul ca acestea se pot achita si la destinatie, de catre destinatar. Expeditorul completeaza rubrica „mentiuni de francare” din scrisoarea de trasura, cu mentiunea „francate”, cand plata este facuta de el in statia de predare si „transmise”, daca plata taxei urmeaza sa se faca in statia de destinatie de catre destinatar.

Plata, catre operatorul de transport feroviar, se face dupa caz:

cu ocazia incheierii contractului de transport;

la eliberarea expeditiei;

periodic, prin facturare, atunci cand exista o conventie in acest sens.

In cazul intarzierii platii prestatiei de transport, operatorul de transport feroviar este in drept:

sa perceapa majorari de intarziere, conform tarifelor proprii sau conventiilor incheiate. Potrivit art. 6 din T.I.M., majorarile de intarziere pentru plata prestatiei de transport sunt de 0,1% pe zi si curg de la data cand trebuia facuta plata.

sa refuze transporturile.

Sumele incasate in minus, din culpa salariatilor operatorului de transport, se platesc de cel ce a efectuat plata initial, fara dobanda.A se vedea, V. Patrascanu, op. cit., p. 45 si A. Schochter, Imbunatatirea sistemului tarifar in transporturile de marfuri, in Probleme economice nr. 7/1965, p. 35.

P.A.S., Dec. nr. 551/1957, in A.S. nr. 3-5/1957, p. 68.


Document Info


Accesari: 25493
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )