Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ECHIPAMENTE PENTRU MANIPULAREA MARFURILOR

Transporturi
ECHIPAMENTE PENTRU MANIPULAREA MARFURILOR
INCARCATURI DE GREUTATE MICA

Pentru incarcarea-descarcarea in si din mijlocul de transport se utilizeaza transpaletele si utilajele de ridicare si transport denumite elevatoare sau stivuitoare.

Transpaletele sunt utilaje mecanice simple, cu actionare manuala (fig. 1 a.) sau electrica (fig. 1 b.) pe care se transporta o singura paleta pe distante scurte si cu nivele de ridicare mici . Se observa ca transpaleta manuala este alcatuita ditr-un carucior prevazut cu furci de ridicare, care se pot actiona cu ajutorul unui mecanism comandat de un cilindru hidraulic si o pompa manuala. Pentru utilizare se coboara la minimum furcile prin scurtcircuitarea cilindrului hidraulic, se introduc furcile sub paleta, se actioneaza manual mecanismul de ridicare si se transporta sarcina la locul destinat unde se scurtcircuiteaza din nou cilindrul hidraulic, ce coboara paleta la sol si se retrage transpaleta. La transpaletele electrice, o asemenea manevra se executa prin comenzi si actionari electrohidraulice.

Figura 1. Tipuri de transpalete

INCARCATURI DE GREUTATE MARE

Stivuitoarele cu furci sunt cele mai importante utilaje pentru manipularea marfurilor paletizate din transportoare. Ele sunt foarte eficiente atat din punct de vedere tehnic, cat si economic, deoarece permit intrarea furcilor sub unitatile de incarcatura constituite in acest scop. Un stivuitor cu furci este format dintr-un carucior autopropulsat, la care se afla adaptat un dispozitiv special sub forma de furca, pe care este preluata marfa. Unitatea de incarcatura este deplasata pe verticala prin ridicarea sau coborarea furcilor pe orizontala impreuna cu utilajul de manipulare.

Stivuitoarele cu furci au dispozitivul de ridicare, de regula actionat hidraulic. E 727i88h lementul principal al acestui dispozitiv este rama verticala.

Aceasta se poate inclina inainte si inapoi pentru a permite prinderea sau preluarea incarcaturilor, respectiv pentru a mari stabilitatea acestora pe furci si a intregului incarcator pe timpul deplasarii. Din aceste motive stivuitoarele cu furci, fata de alte utilaje de manipulare mecanizate, au posibilitatea executiei in varianta optima a produselor a manevrelor mixte de apucare-fixare-manipulare-transport al unei unitati de incarcatura.

Exista doua clase de stivuitoare mecanice cu furci:electrostivuitoarele(fig. 2.a)   si motostivuitoarele.(fig.2.b)

Figura 2.Stivuitoare

Cele mai cunoscute tipuri de electrostivuitoare sunt cele cu protap, cu furci tridirectionale, cu furci retractabile, cu contragreutate, cu furci laterale, cu catarg retractabil, cu furca frontala si cabina ridicatoare sau electrostivuitoare pentru transcontainere si mabalaje foarte grele.

Unele din acestea (cele cu contragreutate) se realizeaza cu dimensiuni variabile pe inaltime, ceea ce le permite sa patrunda in interiorul transcontainerelor acoperite, atunci cand acestea se afla asezate pe sol.

Motostivuitoarele sunt utilaje mai robuste, mai economice in exploatare si se prefera electrostivuitoarelor in toate cazurile cand se lucreaza in spatii deschise, acolo unde gazele poluante de esapament nu se acumulaeza in cantitati care sa determine efecte adverse deosebite. Aceste utilaje au stabilitate mai mare (dar si gabarite mai mari), rotile sunt de diametre mai mari decat la electrostivuitoare, ceea ce le fac utilizabile si pe terenuri mai putin amenajate.

In functie de pozitia furcilor motostivuitoarele pot fi cu furci frontale sau cu furci laterale.

Flexibilitatea operatiei de incarcare/descarcare a transporturilor a dus si la solutii ce utilizeaza agregate adaptate pe utilaje comune de tip tractor universal (incarcatoare frontale cu echipamente de furci, furci ridicatoare purtate pe tractor, stivuitoare puratate pe tractor.

Astfel, incarcatorului frontal (fig.3.) i se pot adapta diverse dispozitive pentru cresterea activitatii de manipulare (spre exemplu i se pot monta niste furci care sa poata suspenda palete incarcate cu marfuri). Din punct de vedere economic, solutia prezinta avantajul unei investitii minime in utilaj, dar si dezavantaje evidentiate prin: inaltime de ridicare redusa (2,5-3 m), sarcina utila sub 100 daN, manevre dificile pentru mentinerea orizontalitatii sarcinii.

Figura 3.Dispozitive speciale adaptate stivuitoarelor

a-pentru hartii si mase plastice;b-pentru bobone;c-pentru suluri;d-pentru utilaje;e-pentru pachete,cartoane;f-pentru tabla;g-pentru prindere in puncte stabilite;h-pentru inclinarea furcilor;i-dispozitiv rotitor furci

Furcile ridicatoare purtate pe tractor se pot monta in spatele sau in fata acestuia. Furca ridicatoare purtata in spate este formata, de regula, dintr-un cadru montat pe ridicatorul hidraulic.

Acest dispozitiv permite preluarea, transportul pe distante scurte atat a paletei sau box-paletei cat si manevrarea pe verticala pana la circa 600 mm a intregii incarcaturi pentru a putea fi asezata pe o platforma de transport joasa. Conducerea utilajului este greoaie, dezavantaj ce poate fi inlaturat prin montarea in fata tractorului a unui cadru cu furci prevazut cu un mecanism cu un mecanism cu paralelogram articulat, actionat de la un cilindru hidraulic; si in acest caz apar unele dezavantaje legate de aparitia unor dificultati de conducere datorita sarcinii reduse aferente puntii din fata a tractorului.

Stivuitoarele purtate pe tractor reprezinta si ele utilaje specifice de manipulare a produselor paletizate. Ca si in cazul anterior furcile stivuitoare purtate pe tractor pot fi montate in fata sau in spatele acestuia.

Stivuitoarele montate in fata tractorului ofera tractoristului o pozitie de lucru satisfacatoare, dar necesita echiparea vehiculului cu servodirectie (din cauza portantei scazute a puntii din fata sarcina ce poate fi manipulata fiind limitata (fig.4)

Figura 4-Incarcatoare frontale

Stivuitoarele purtate in spate nu ridica probleme legate de sarcina utila cu rezerva situarii sub limita de portanta a pneurilor si a mentinerii unei sarcini pe puntea din fata in valoare de cel putin ½ din sarcina maxima admisa (pentru a nu pierde manevrabilitatea directiei). In schimb, capacitatea de lucru a tractorului nu poate fi valorificata din cauze ergonomice (incomoditatea si oboseala pe care le provoaca tractoristului) existenta comenzilor neasistate, pozitia scaunului tractorului, actionarea cutiei de viteze care, de cele mai multe ori, nu ofera posibilitatea schimbarii treptelor de viteza sub sarcina.

In ultimii ani, odata cu dezvoltarea paletizarii si in domeniul agriculturii se intalneste in exploatare, din ce in ce mai des, o varianta specializata pentru manipularea paletizata a marfurilor in conditii de teren greu reprezemtata de tractorul cu flux de putere inversat, echipat cu stivuitor.

Daca la inversarea postului de conducere se asociaza si echiparea cutiei de viteze cu inversor capabil sub sarcina, utilajul capata caracteristici competitive cu motostivuitorul; singurul parametru la care ar mai fi penalizat ar ramane manevrabilitatea (razele de viraj ale tractorului finnd mai mari). Acest tip de utilaj beneficiaza insa de avantajul unei capacitati de trecere ridicate (fig.5).

Figura 5. Stivuitor purtat pe tractor cu comenzile inversate

Caracteristic operatiei de incarcare in conditii grele este spatiul ingust de manevra. In aceste conditii deplasarea utilajului de incarcare in raport cu vehiculul se poate efectua inainte si inapoi in planul longitudinal al vehiculului sau cel mult paralel cu acesta.

Din aceste motive, incarcarea vehiculului se poate efectua cu usurinta mai ales prin spatele acestuia. Pentru a nu se efectua operatii suplimentare de manipulare pe platforma vehiculului este indicat ca lazile-paleta sa se impinga una pe alta pe masura ce sunt incarcate, pana ajung la poarta anterioara a platformei.

Acest lucru se poate realiza daca pe platforma vehiculului se monteaza doua cai cu role pe care sa se poata deplasa suportii paletei. In acest caz incarcarea prin partea posterioara se efectueaza rapid si cu minim de manevre. De asemenea, aceste platforme de transport prezinta avantajul autodescarcarii, care se realizeaza prin inclinarea platformei cu un unghi de 10-15º. Exista si varinte ce optimizeaza activitatea de manipulare prin utilizarea unor transportoare mobile specilizate adaptate spatial.(fig.6)Figura 6.

Utilizarea transportoarelor mobile cu banda la incarcarea mijloacelor de transport auto

CONTAINERE

Containerul reprezinta un mijloc de transport sau altfel spus un utilaj modern si rational pentru transportul incarcaturilor unitare de mare volum si greutate:

- avand un caracter permanent si prin aceasta fiind suficient de rezistent pentru a permite folosirea repatata;

- construit special pentru a usura transportul marfurilor fara ruperea incarcaturii, cu unul sau mai multe mijloace de transport;

- prevazut cu dispozitive care il fac mai usor de manipulat, mai ales in timpul transbordarii de pe un mijloc de transport pe altul;

- conceput astfel incat sa fie usor de incarcat si descarcat;

- cu volum interior de cel putin 1 m3

Container de uz general: container de forma rectangulara, etans la ploaie, destinat transportului si depozitarii unui anumit numar de unitati de incarcatura, colete sau materiale in vrac, care imbraca si protejeaza continutul impotriva deteriorarii si pierderii, care poate fi separat de mijlocul de transport, manipulat ca o unitate de incarcatura si transbordat fara ruperea incarcaturii.

Container nepliabil: contaoner cu o constructie rigida lae carui elemente sunt in permanenta asamblate.

Container pliabil sau demontabil: container de constructie rigida ale carui elemente principale pot fi pliate sau demontate cu usurinta, apoi reasamblate pentru o noua utilizare.

Containerele si transcontainerele sunt deci mijloace de transport folosite pentru formarea unitatilor de incarcatura, ce contribuie la incarcarea si descarcarea mijloacelor auto, feroviare, aeriene si navale in cele mai rapide conditii si care de la incarcarea lor la expeditor si descarcarea la beneficiar nu dezmembreaza in nici un fel unitatea de incarcatura. Intre containere si transcontainere exista o deosebire esentiala si anume cea referitoare la masa bruta.

Containerizarea reprezinta un studiu superior al transportului si manipularii produselor si a marfurilor.

Containerele pot fi clasificate dupa destinatie si capacitate.

Dupa destinatie containerele pot fi:

Containere universale destinate pentru a transporta o gama cat mai variata de produse, cu sau fara tara de transport, si care nu lasa urme sau mirosuri persistente;

Containere speciale destinate a transporta un singur produs sau un sortiment redus de produse cu caracteristici fizico-chimice, conditii de transport si de manipulare apropiate.

Dupa capacitate containerele se clasifica astfel:

Containere mici cu greutate totala ( tara plus incarcatura) pana la 1,5t si un volum cuprins intre minimum 1m3 si 3m3. Aceste containere pot avea si aparat de rulare propriu, solutie adoptata de majoritatea tarilor, usurandu-se astfel deplasarea lor in depozit. De asemenea, containerele cu sistem propriu de rulare sunt prevazute si cu un dispozitiv de blocare sau fixare pe mijloacele de transport sau in timpul depozitarii, in scopul evitarii deplasarilor accidentale;

Containere mari cu o greutate maxima pana la 7t. Aceste containere nu au mecanisme de rulare;

Containere de mare capacitate (transcontainere) cu o greutate bruta de 10-30t.

Introducerea si dezvoltarea transporturilor de marfuri in traficul intern si mai ales in cel international a necesitat unificarea pieselor anexa pentru prinderea si desprinderea unitatii de incarcatura a utilajelor de incarcat si transportat pentru a se putea utiliza procedee comune de manipulare si unificare a mijloacelor de asigurare a containerelor pe materialul rulant, naval, rutier sau aerian de transport.

Paralel cu extinderea containerelor universale standardizate pentru transportul in trafic international, au inceput sa fie raspandite si in traficul intern noi tipuri de containere care se caracterizeaza in special prin pretul lor scazut de achizitie.

Cele mai raspandite containere din aceasta categorie sunt:

Containerul pliabil „Compac este destinat transportului materialelor pulverulente sau in granule, are o incarcatura de 1,5t si inlocuieste sacii si butoaiele;

Containerele de carton ondulat se utilizeaza pentru transportul marfurilor usoare;

Containerele sistem „TOTE sunt destinate exclusiv transportului produselor in vrac; au forma paralelipipedica si cilindrica si sunt executate din materiale cum ar fi: aluminiu magneziu si otel. Containerele „TOTE” se executa pentru capacitatile de 1,2; 2,1;2,5 si 3,1 m3;Containerele speciale pentru produse pulverulente, sunt necesare pentru transportul in vrac, tasabile sub forma de pulbere, sub forma de pulbere sau granule care in timpul transportului cer conditii speciale de protectie contra precipitatiilor atmosferice, cum ar fi:ciment, ingrasaminte minerale, var, ipsos, magneziu, soda calcinata, mortar, carbonat si sulfat de bariu, precum si alte produse similare cu cele mentionate, cu un volum specific mediu de 0,8-1,20 m3/t.

Containerele speciale pentru lichide vascoase precum uleiurile vegetale si minerale, uleiurile uzate care urmeaza a fi regenerate si alte derivate ale petrolului, cu volume specifice medii de 0,9 – 1,10 m3/t.

TRANSCONTAINERE

Transcontainerele de uz general (fig.7) se preteaza la manipularea majoritatii marfurilor. Ele se realizeaza din table si profiluri diferite asamblate prin sudura.

Figura 7

Transcontainere

Transcontainerele inchise pentru marfuri generale (Dry-freight Container) (fig.8) este adecvat transportului tuturor tipurilor de marfuri generale, solide. Transcontainerul contine de fapt o structura de otel cu o invelitura din otel, in toate cazurile podelele fiind realizate din scanduri groase din lemn tare. Accesul pentru incarcare si descarcare se realizeaza prin usi de largime intreaga.

Figura 8.Transcontainere inchise pentru marfuri generale

Transcontainerele ventilate initial concepute pentru transportul de cafea, aceste tipuri de transcontainere au o constructie pe baza de otel si sunt asemanatoare celor destinate marfurilor generale cu exceptia unor galerii de ventilatie situatie de-a lungul traverselor laterale de sus si jos care permit ventilarea pasiva a incarcaturii. Aranjamentul ventilatiei este astfel dispus incat apa nu poate patrunde in incinta..

Transcontainerele ventilate artificial „Fantainers sunt identice cu containerele pentru scopuri generale, cu dimensiuni interioare similare, dar cu capacitatea suplimentara de a fi usor transformate in incinta ventilata. Localizata sus in usa stanga a containerului se afla o trapa (un trambuchi) care in care este inchisa si sigilata in transportul international. Aceasta trapa poate fi prevazuta cu un ventilator electric.

Transcontainerele izolate sunt izolate impotriva pierderii de caldura sau a supraincalzirii si sunt echipate cu sisteme de refrigerare, pentru a transporta marfuri perisabile sau alte bunuri ce trebuie manevrate in conditii de temperatura controlata. La interior containerele sunt echipate cu o podea de aluminiu in forma de T, iar partea dinspre interior a usilor este prevazuta cu un profil „moulded battens” ce permite aerului sa se deplaseze in jurul marfii

Transcontainerele cu racire sunt proiectate sa opereze independent de un sistem de racire bazat pe aer suflat si sunt dotate cu sistem propriu de refrigerare ce solicita o sursa independenta de alimentare. Fiecare container poate fi programat o temperatura de transport proprie individuala. Structura interioara a acestor containere este similara cu a celor izolate.

Transcontainerele pentru marfuri in vrac sunt proiectate pentru transportul pulberilor uscate si a substantelor granulare in vrac.

Containere deschise sus „Open top”. (fig.9) Caracteristicile specifice acestor tipuri de containere sunt legate de facilitatile de incarcare pe sus, ele fiind concepute pentru transportul incarcaturilor grele si dificile si pentru acele incarcaturi prea inalte pentru a fi depozitate intr-un container pentru scopuri generale standard. Podeaua este din scanduri de lemn sau placata cu lemn si exista un numar de puncte de prindere in podea sau in capatul traverselor laterale. Aceste tipuri de containere din otel cu usile din capat rabatabile si cu tavanul amovibil permit ca incarcarea sa se realizeze fie direct prin deschizatura tavanului fie prin usi folosind echipamentul de translatie.

Figura 9.Containere deschise sus

Transcontainerele cu deschidere laterala „Open Side” (fig.10) sunt realizate pentru facilitarea transportului unor anumite bunuri speciale cum ar fi bunurile perisabile sau animalele vii. Marfurile sunt usor de incarcat si de stivuit, deschiderea pe o parte asigurand permanenta ventilare a spatiului de depozitare a marfurilor.

Acest container este utilizat si in cazul produselor care datorita dimensiunilor si caracteristicilor date de modul de ambalare s-ar incarca sau descarca mai greu pe usile din spate ale containerului. Transcontainerele au structura si peretii de otel, tavanul fix, partile laterale deschise, usile la capete, lateralele inchise de porti pe inaltimea maxima si cortine din PVC intarite cu nailon.

Figura 10.Transcontainere cu deschidere laterala

Transcontainerele tip „Flat rack” (fig.11) sunt proiectate pentru a facilita transportul marfurilor ale caror dimensiuni depasesc capacitatea containerelor pentru scopuri generale sau a celor deschise. Aceste containere sunt folosite pentru transportul produselor grele, avand dimensiuni mari cum sunt subansamblele, masinile, utilajele, cablurile, mosoarele cu cablu, rolele de hartie, componentele de otel, produsele din lemn si cherestea, butoaiele si altele.

Figura 11

Transcontainerele rezervor „Tank containers”

Transcontainerele rezervor „Tank containers” (fig.11) sunt rezervoare integrate in structura de transcontainer. Ele sunt destinate transportului unei varietati mari de bunuri lichide fiind construite din otel inoxidabil pentru a raspunde inclusiv cerintelor de calitate pentru manipularea produselor alimentare (lapte, ulei, bere, vin, apa minerala, esente, parfumuri, aditivi sau compusi chimici industriali, rasini, latex sau substante corozive, inflamabile sau toxice) .

Figura 12.

Transcontainer rutier de containere

SISTEME CU  MACARA

Foarte des in transportul containerelor sunt folosite autovehicule cu sisteme de ridicare cu macara. Acest sistem prezinta marele avantaj ca incarcarea/descarcarea se poate realiza si prin partile laterale ale autovehiculelor, deoarece macaraua are posibilitatea rotirii in jurul axei sale verticale. De asemenea se pot aseza sau lua containerele de la o distanta mare fata de autovehicul, obtinandu-se si o asezare exacta a containerului pe un perimetru dat. daca se folosesc macarale fara prelungitor distanta de actionare este de 2-3 metri, daca se foloseste un prelungitor dublu, distanta creste pana la 8,5 metri. Dezavantajul consta in faptul ca odata cu cresterea lungimii bratului de lucru, sarcina admisa la operare scade.

Sistemul se foloseste la transportul containerelor, paletelor, tuburilor.Rotirea, coborarea si ridicarea macaralei se realizeaza hidraulic, iar comanda poate fi simpla sau dubla, dispusa pe ambele parti ale autovehiculului. Acest sistem se foloseste in cazul in care macaraua se poate plia lateral, astfel incat sa incapa intre platforma si cabina.

Montarea macaralei in spatele cabinei nu aduce probleme in plus cu privire la rigidizarea sasiului , ca putand fi atasata la orice autovehicul cu sarcina mai mare de 2,5 tone.

In   figura 13 este reprezentat un autovehicul cu macara de incarcare-descarcare montata in mijlocul sasiului. Nici la acest tip de autovehicul nu trebuie luate masuri suplimentare din punct de vedere al rigidizarii sasiului deoarece exista un sistem de calare ce functioneaza in tandem cu utilajul de ridicat.

Acest tip de macara se foloseste de obicei la camioane cu platforma lunga, asigurandu-se incarcarea descarcarea si din partea din spatele autovehiculului.

Figura 13

Autovehicul cu macaraua montata la mijlocul sasiului

In  figura 14 este prezentat un autovehicul cu macara pentru incarcare descarcare montata la spatele autovehiculului. La acest sistem trebuie luate masuri suplimentare de rigidizare a sasiului si adaptare a suspensiei.

Figura 14

Autovehiculul cu macaraua montata la spatele autosasiului

Acest sistem prezinta marele avantaj ca poate opera si remorca tractata si se poate utiliza o varianta de macara ale carei brate de ridicare nu se mai aduna lateral, ci doar in directia longitudinala.

SEMIREMORCI SI AUTOSASIURI INCARCATOARE CU SISTEME DE MACARALE HIDRAULICE

Semiremorcile de acest tip sunt dotate cu doua macarale hidraulice care ridica si coboara simultan transcontainerul. In figura 15 este prezentata o schita a unui autovehicul ce are montat pe sasiu un sistem de incarcare descarcare al containerelor cu macarale hidraulice.

Sursa de energie hidraulica poate fi constituita dintr-un motor termic auxiliar amplasat pe semiremorca .

Figura 15

Autovehicul cu sistem de incarcare descarcare a containerelor cu macarale hidraulice

TRANSPORTUL PRIN CONDUCTE

Transportul prin conducte – este utilizat pentru deplasarea marfurilor lichide sau gazoase, pe distante scurte determinate de relatia directa dintre producator si consumator. Se caracterizeaza prin:

cost scazut si pierderi minime la manipulare;

independenta fata de conditiile atmosferice;

nu afecteaza mediul inconjurator;

regularitate, fara cursa in gol;

personal de deservire foarte redus.


Document Info


Accesari: 16961
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )