Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Management aeroportuar

Transporturi


Management aeroportuar

3.6 Prelungiri degajate



Amplasarea prelungirilor degajate

3.6.1 Se recomanda ca originea unei prelungiri degajate sa fie sfarsitul distantei utilizabile pentru rularea la decolare.

Lungimea prelungirilor degajate

3.6.2 Se recomanda ca lungimea unei prelungiri degajate sa nu depaseasca jumatate din lungimea distantei utilizabile pentru rularea la decolare.

Latimea prelungirilor degajate

3.6.3 Se recomanda ca o prelungire degajata sa se extinda lateral pe o latime de minimum 75 m de o parte si de cealalta a prelungirii axului pistei.

Pantele pe prelungirile degajate

3.6.4. Se recomanda ca terenul pe care se afla o prelungire degajata sa nu penetreze un plan inclinat cu panta ascendenta de 1,25%, Limita de jos a acestui plan este o linie orizontala, care:

a) este perpendiculara pe planul vertical ce contine axul pistei; si

b) trece printr-un punct situat pe axul pistei, la sfarsitul distantei utilizabile pentru rularea la decolare.

3.6 Prelungiri degajate

3.6.5 Se recomanda ca schimbarile bruste de panta ascendente sa fie evitate, in cazul in care panta pe terenul unei prelungiri degajate este relativ mica, sau in care panta medie este ascendenta.

Obiecte pe prelungiri degajate

3.6.6 Se recomanda ca un obiect situat pe o prelungire degajata, care ar putea pune in pericol avioanele aflate in aer, sa fie considerat ca un obstacol si ar trebui sa fie inlaturat.

3.7 Prelungiri de oprire

Latimea prelungirilor de opri 919g69j re

3.7.1 O prelungire de oprire trebuie sa aiba aceeasi latime ca si pista la care este asociata.

Pantele pe prelungirile de oprire

3.7.2. Se recomanda ca pe o prelungire de oprire, pantele si schimbarile de panta, precum si trecerea din pista pe o prelungire de oprire sa fie conforme specificatiilor referitoare la pante pentru pista cu care este asociata prelungirea de oprire

Rezistenta prelungirilor de opri 919g69j re

3.7.3 Se recomanda ca prelungirea de oprire sa fie astfel amenajata sau construita incat, in situatia unei decolari intrerupte, sa poata sustine avionul pe care prelungirea de oprire este destinata sa-l deserveasca, fara a-i produce deteriorari structurale.

3.7 Prelungiri de oprire

Suprafata prelungirilor de opri 919g69j re

3.7.4 Se recomanda ca suprafata unei prelungiri de oprire pavate sa fie astfel construita, incat sa asigure un coeficient de frecare bun, pentru a fi compatibil cu cel al pistei asociate, in cazul in care prelungirea de oprire este uda.

3.7.5 Caracteristicile de frecare ale unei prelungiri de oprire nepavate se recomanda sa nu fie inferioare celor ale pistei cu care prelungirea de oprire este asociata.

3.8 Zona de operare a radioaltimetrelor

Generalitati

3.8.1 Se recomanda ca o zona de operare a radioaltimetrelor sa fie stabilita in zona de dinaintea pragului unei piste cu apropiere de precizie.

Lungimea zonei

3.8.2 Se recomanda ca zona de operare a radioaltimetrelor sa se extinda inaintea pragului pe o distanta de cel putin 300 m.

Latimea zonei

3.8.3 Se recomanda ca zona de operare a radioaltimetrelor sa fie extinsa in lateral, de o parte si de cealalta a prelungirii axului pistei, pana la o distanta de cel putin 60 m; exceptand situatia in care anumite imprejurari particulare garanteaza astfel - distanta respectiva poate fi redusa pana la minimum 30m, daca un studiu aeronautic indica faptul ca o astfel de reducere nu va afecta siguranta operarii avioanelor.

3.8 Zona de operare a radioaltimetrelor

3.9 Cai de rulare

Generalitati

Definitie: Ansamblul cailor care leaga intre ele diferitele parti ale ariei de miscare permitand aeronavelor circulatia dintr-o parte in alta a acesteia.

Fac parte din aria de manevra.

Caile de rulare cuprind:

- intrarile – iesirile de pista care permit aeronavelor sa acceada sau sa paraseasca pista;

- caile de relatie care permit deplasarea aeronavelor intre iesirile-intrarile de pista si ariile de stationare.

Caile de relatie devin cai de deservire atunci cand marginesc sau traverseaza ariile de stationare. Atunci fac parte din aria de trafic.

3.9.1 Se recomanda amenajarea cailor de rulare pentru a permite rularea in siguranta si cu operativitate a avioanelor pe sol.

3.9.2 Se recomanda ca pentru deplasarea operativa a avioanelor spre si dinspre pista, sa fie asigurat un numar suficient de cai de rulare de intrare si de iesire, iar in cazul in care volumul este mare ar trebui asigurate cai de iesire rapida.

3.9.3 Se recomanda ca proiectarea unei cai de rulare sa fie facuta astfel incat - in cazul in care cabina de pilotaj a avionului pentru care este destinata calea de rulare ramane deasupra marcajului axului caii de rulare - distanta de siguranta dintre flancul rotii exterioare a trenului principal de aterizare al avionului si marginea caii de rulare sa nu fie mai mica decat valorile date in reglementarile aeronautice pentru aceste cai.

Latimea cailor de rulare

Curbele cailor de rulare

3.9.5 Se recomanda ca schimbarile de directie pe caile de rulare sa fie cat mai putine si mai mici posibil.

Razele de curbura ar trebui sa fie compatibile cu posibilitatile de manevrare si cu vitezele normale de rulare ale avioanelor pentru care este destinata calea de rulare.

Proiectarea unei curbe ar trebui sa fie facuta astfel incat, atunci cand cabina de pilotaj ramane deasupra marcajului axului caii de rulare, distanta ramasa libera intre flancurile rotilor exterioare ale trenului principal de aterizare al avionului si marginea caii de rulare sa nu fie mai mica decat cea specificata in paragraful 3.9.3.

Racordari si intersectii

3.9.6 Pentru a usura rularea avioanelor, se recomanda largirea la racordarile si intersectiile de cai de rulare cu piste, platforme si cu alte cai de rulare. Proiectul tehnic al largirilor ar trebui sa permita ca distantele libere specificate in paragraful 3. dintre rotile avioanelor care ruleaza peste racordari ori intersectii si marginea caii de rulare sa fie pastrate.

Odata alegerea facuta pentru o raza R pentru racordarea a doua sectiuni de axe rectilinii, largirea care trebuie facuta la interiorul curbei se determina printr-o metoda grafica ilustrata in figura ce urmeaza.

Pante ale cailor de rulare

.8 Pante longitudinale

Se recomanda ca panta longitudinala a cailor de rulare sa nu depaseasca:

- 1,5%, in cazul literelor de cod C, D, E sau F; si

- 3% , in cazul in care litera de cod este A sau B.

.9 Schimbari de panta longitudinala

In cazul in care schimbarile de panta pe o cale de rulare nu pot fi evitate, trecerea de la o panta la alta se recomanda sa fie realizata prin suprafete curbe, cu o rata de schimbare care sa nu depaseasca:

- 1% la 30 m (raza minima de curbura de 3000m) in cazul in care litera de cod este C,D E sau F; si

1% la 25 m (raza minima de curbura de 2500m), in cazul in care litera de cod este A sau B.

3.9.10 Distanta de vizibilitate

In cazul in care schimbarile de panta pe o cale de rulare nu pot fi evitate, acestea trebuie astfel facute, incat din orice punct:

- situat la 3 m deasupra caii de rulare, sa se vada intreaga suprafata a caii de rulare pe o distanta de cel putin 300 m departare fata de acel punct, in cazul in care litera de cod este C, D, E sau F;

- situat la 2 m deasupra caii de rulare sa se vada intreaga suprafata a caii de rulare pe o distanta de cel putin 200 m fata de acel punct, in cazul in care litera de cod este B; si

- situat la 1,5 m deasupra caii de rulare, sa se vada intreaga suprafata a caii de rulare pe o distanta de cel putin 150 m fata de acel punct, in cazul in care litera de cod este A.

.11 Pante transversale

Pantele transversale ale unei cai de rulare ar trebui sa fie suficiente pentru a preveni acumularea de apa pe suprafata acesteia, dar nu ar trebui sa depaseasca:

- 1,5%, in cazul in care litera de cod este C,D E sau F; si

- 2%, in cazul in litera de cod este A sau B.

Rezistenta cailor de rulare

3.9.12 Rezistenta unei cai de rulare ar trebui sa fie cel putin egala cu cea a pistei pe care o deserveste, tinand cont ca o cale de rulare va fi supusa unui trafic cu densitate mai mare si unei solicitari mai mari, ca urmare a avioanelor in rulaj cu viteza mica si in stationare.

Suprafata cailor de rulare

3.9.13 Suprafata unei cai de rulare ar trebui sa nu aiba neregularitati care sa produca stricaciuni la structurile avionului.

3.9.14 Suprafata unei cai de rulare pavate ar trebui sa fie astfel construita, incat sa asigure caracteristici de frecare bune in cazul in care este uda.

Sectiuni particulare ale unei cai de rulare. Cai de rulare pe poduri

3.9.19 Latimea, masurata perpendicular pe axul caii de rulare, a acelei portiuni a unei cai de rulare care se afla pe un pod capabil sa sustina avioanele, ar trebui sa nu fie mai mica decat latimea zonei nivelate de pe banda amenajata pentru calea de rulare respectiva, cu exceptia cazului in care este asigurata o metoda verificata de impiedicare a deplasarii laterale, care nu este periculoasa pentru avioanele carora le este destinata calea de rulare respectiva.

Cai de rulare pe poduri

3.9.20 Se recomanda sa fie prevazut un acces pentru a permite vehiculelor de salvare - si incendiu sa intervina in ambele directii in perioada de timp de raspuns la cele mai mari avioane pentru care este destinat podul de cale de rulare.

3.9.21 Un pod ar trebui construit pe o portiune dreapta a unei cai de rulare, avand cate un tronson rectiliniu la ambele capete ale podului, pentru a usura alinierea avioanelor care se apropie de pod.

3.10 Acostamente pentru caile de rulare

3.10.1 Portiunile rectilinii ale unei cai de rulare, in cazul in care numarul de cod este C, D, E sau F, ar trebui sa fie prevazute cu acostamente, care sa se extinda simetric de o parte si de alta a caii, astfel incat latimea totala a portiunilor rectilinii ale caii de rulare si acostamentele lor sa nu fie mai mica de:

- 60 m, in cazul in care numarul de cod este F;

- 44 m, in cazul in care numarul de cod este E;

- 38 m, in cazul in care numarul de cod este D; si

- 25 m, in cazul in care numarul de cod este C.

Pe curburile cailor de rulare, pe racordari sau pe intersectii, unde pavajul a fost supralargit, latimea acostamentelor nu trebuie sa fie mai mica decat cea a acostamentelor caii de rulare respective de pe portiunile rectilinii adiacente.

3.10.2 Se recomanda ca la o cale de rulare destinata avioanelor turboreactoare, suprafata acostamentelor ei sa fie astfel pregatita, incat sa fie rezistenta la desprinderea materialului si sa evite absorbtia lui in motoarele avioanelor.

3.11 Benzi pentru caile de rulare

Generalitati

3.11.1 O cale de rulare care nu este o cale de intrare la o pozitie de parcare aeronava, trebuie sa fie incadrata de o banda.

Latimea benzilor cailor de rulare

3.11.2 Se recomanda ca banda unei cai de rulare sa se extinda simetric de o parte si de alta a axului pe toata lungimea caii respective, cel putin pana la distanta fata de ax.

Obiecte pe benzile cailor de rulare

3.11.3 Banda caii de rulare ar trebui sa asigure o zona fara obiecte care ar putea pune in pericol avioanele aflate in rulaj.

3.11 Benzi pentru caile de rulare

Nivelarea benzilor caii de rulare

3.11.4 Se recomanda ca partea centrala a benzii unei cai de rulare sa prezinte o suprafata nivelata, pana la o distanta fata de axul caii de rulare de cel putin:

- 11 m, in cazul in care litera de cod este A;

- 12,5 m, in cazul in care litera de cod este B sau C;

- 19 m, in cazul in care litera de cod este D;

- 22 m, in cazul in care litera de cod este E ; si

- 30 m, in cazul in care litera de cod este F.

Pante pe benzile caii de rulare

3.11.5 Se recomanda ca suprafata unei benzi sa fie la acelasi nivel cu marginile caii de rulare sau cu acostamentele - daca acestea exista, si panta transversala ascendenta maxima a partii nivelate sa nu depaseasca:

- 2,5%, in cazul literelor de cod C, D E sau F ; si

- 3% , in cazul in care litera de cod este A sau B.

panta ascendenta fiind masurata in raport cu panta transversala a suprafetei caii de rulare adiacente si nu cu orizontala. Panta transversala descendenta, masurata in raport cu orizontala, nu ar trebui sa depaseasca 5%.

3.11.6 Se recomanda ca pantele transversale pe oricare portiune a benzii caii de rulare situata dincolo de partea care trebuie nivelata sa nu depaseasca panta ascendenta sau coboratoare de 5%, masurata pe directia perpendiculara pe calea de rulare.

Implantarea unei cai de rulare. Distante minime de separare pentru cai de rulare

3.9.7 Se recomanda ca distanta de separare dintre axul unei cai de rulare si axul unei piste sau al unei cai de rulare paralele, ori fata de un obiect, sa fie cel putin egala cu distanta specificata in RACR – AD – PETA (Tabelul 3 – 1

Exceptie face situatia in care un studiu aeronautic arata ca distantele mai mici nu vor avea un efect negativ asupra sigurantei sau nu vor avea un efect important asupra regularitatii operarii avioanelor si poate fi permis pe un aerodrom existent, sa se opereze cu distante de separare mai mici.

Implantarea in raport cu o cale de relure paralela

SC = E + MR

cu  MR = mR + eR

Cai de degajare (iesire) rapida

Definitie: O cale de iesire rapida este o cale de relatie racordata la o pista sub un unghi ascutit si conceputa intr-o maniera care permite unui avion care aterizeaza sa degajeje pista cu o viteza mai mare decat cea permisa pentru alte iesiri, ceea ce reduce durata de ocupare a pistei si in consecinta, capacitatea aerodromului.

Pozitia unei cai de iesire rapida este determinata de:

- distanta dintre pragul de pista si punctul de atingere cu rotile,

- distanta de rulare la aterizare, necesara pentru reducerea vitezei la o valoare reziduala compatibila cu inceperea virajului,

- distanta dintre inceputul virajului pe axa pistei si axa de iesire.

Cale de iesire rapida

Parametrii

R1 raza cercului de racordare a axelor pistei si caii de iesire rapida;

R2 raza cercului de racordare tangent la bordul pistei si la un segment de dreapta de lungime L care reduce largirea soselei la zero pe calea de rulare;

R3 raza de racordare pe latura opusa;

L sectiunea rectilinie, dupa sectiunea curba, care trebuie sa permita avioanelor sa se imobilizeze inaintea unei intersectii cu o alta cale de rulare.

3.9.15 O cale de degajare rapida ar trebui sa fie proiectata pentru un viraj de iesire a carui raza de curbura sa fie cel putin egala cu:

- 550 m, in cazul in care numarul de cod este 3 sau 4; si

- 275 m, in cazul in care numarul de cod este 1 sau 2;

pentru a permite viteze de iesire, in conditii de suprafata uda, de:

- 93 km/h, in cazul in care numarul de cod este 3 sau 4; si

- 65 km/h, in cazul in care numarul de cod este 1 sau 2.

Cai de degajare (iesire) rapida

3.9.16 Raza largirii in interiorul curbei de racordare pe o cale de degajare rapida va asigura un racord largit al caii de degajare, pentru a permite recunoasterea din timp a locului intrarii si virajului de degajare spre calea de rulare.

3.9.17 Dupa curba de degajare, o cale de degajare rapida ar trebui sa includa o portiune rectilinie, de lungime suficienta pentru ca un avion care degajeaza pista sa poata stationa inaintea oricarei intersectii cu o alta cale de rulare.

3.9.18 Unghiul de intersectie al unei cai de degajare rapida cu pista nu ar trebui sa fie mai mare de 45°, nici mai mic de 25° si este preferabil sa fie de 30˚.

3.12 Degajare de asteptare, pozitii de asteptare la pista, pozitia intermediara de asteptare la pista si pozitii de asteptare pe drumuri

Generalitati

3.12.1 Se recomanda amenajarea uneia sau mai multor degajari de asteptare atunci  cand densitatea traficului este mare sau medie.

3.12.2 O pozitie sau mai multe pozitii de asteptare la pista trebuie sa fie stabilite pe calea de rulare, la intersectia unei cai de rulare cu o pista.

3.12.3 O pozitie de asteptare la pista trebuie sa fie stabilita pe o cale de rulare daca amplasarea sau aliniamentul caii de rulare face ca o aeronava in rulaj sau un vehicul sa strapunga o suprafata de limitare a obstacolelor sau perturba functionarea mijloacelor de radionavigatie

3.12.4 Se recomanda ca amenajarea unei pozitii intermediare de asteptare sa fie stabilita pe o cale de rulare in orice punct, altul decat cel de asteptare la pista, unde este potrivit sa se stabileasca o limita de asteptare precisa.

3.12.5 O pozitie de asteptare pe drum trebuie stabilita la o intersectie a unui drum cu o pista.

Amplasament

3.12.6 Distanta dintre o platforma de asteptare, o pozitie de asteptare la pista stabilita la o intersectie de cale de rulare/pista sau o pozitie de asteptare pe un drum si axul unei piste trebuie sa fie in conformitate cu Tabelul 3 – 2 si, - in cazul unei piste cu apropiere de precizie - distanta trebuie sa fie astfel, incat o aeronava sau un vehicul stationate in asteptare sa nu perturbe functionarea mijloacelor de radionavigatie

3.12.7 La cote mai mari de 700 m (2.300 ft), distanta de 90 m mentionata in Tabelul 3–2 pentru o pista pentru apropiere de precizie avand numarul de cod 4 se recomanda sa fie marita dupa cum urmeaza:

a) la o altitudine de sub 2 000 m (6 600 ft): 1 m pentru fiecare 100 m (330 ft) care depaseste 700 m (2 300 ft);

b) peste altitudinea de 2 000 m ( 6 600 ft) - pana la 4 000 m (13 320 ft): 13 m, plus 1,5 m pentru fiecare 100 m (330 ft) care depaseste altitudinea de 2 000 m (6 600 ft);

c) pentru o altitudine mai mare de 4 000 m (13 320 ft) - pana la 5 000 m (16 650 ft): 43 m, plus 2 m pentru fiecare 100 m (330 ft) care depaseste altitudinea de 4 000 m (13 320 ft).

3.12.8 In cazul in care o platforma de asteptare, o pozitie de asteptare la pista sau o pozitie de asteptare pe drum sunt la o cota superioara celei a pragului, distanta corespunzatoare de 90 m sau 107,5 m se recomanda sa fie marita in continuare cu cate 5 m pentru fiecare metru cu care platforma sau pozitia este mai ridicata decat pragul.

3.12.9 Amplasamentul unei pozitii de asteptare la pista stabilita in conformitate cu paragraful 3.11.3 trebuie sa fie astfel, incat o aeronava sau un vehicul tinute in asteptare sa nu penetreze zona degajata de obstacole, suprafata de apropiere, suprafata de urcare la decolare sau zona critica / sensibila de ILS si sa nu perturbe functionarea mijloacelor de radionavigatie.


Document Info


Accesari: 5296
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )