Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Alunecarile de teren

geografie
Alunecarile de teren


In cazul alunecarilor de teren, apa joaca un rol principal prin îmbibarea rocilor care aluneca si prin pregatirea patului pe care are loc alunecarea. Apa de ploaie, cea provenita din topirea zapezilor sau cea freatica actioneaza asupra rocilor care contin în cantitate se 10110u2017k mnificativa particule fine, coloidale-argile, marne, sisturi argiloase.
Prin absorbtia apei , acestea devin vâscoase, plastice si chiar fkuide.Pierzându-si coerenta si stabilitatea, ele aluneca gravitational pe panta, fie ca o masa mare, pe o latime considerabila, fie pe fagarase ca de vale.

Alunecarile de teren sunt de mai multe feluri, ele clasificându-se dupa grosimea masei de roci antrenate si dupa întinderea în suprafata. Cele mai putin grave sunt alunecarile în brazde, de mica adîncime, care afecteaza doar solul. Ele se prezinta ca valuiri mici de ordinul decimetrilor, ce merg pe curba de nivel, lasând impresia ca sunt poteci de animale. Exista apoi alunecarile lenticulare, de dimensiuni mici, de 1-5 m, cu o cornisa de desprindere în semicerc si valuri scurte de material alunecat. Aceste forme se pot succede pe panta în jos, conferindu-i acesteia un aspect valuit în mic. La alunecarile în movile, masa de roci deplasate este importanta; adâncimea la care se afla patul de alunecare poate fi de câtiva metri, chiar zeci de metri, iar materialul alunecat se îngramadeste sub forma de monticuli, ce se însiruie lateral pe panta, sub forma de brâuri; în jos se aduna în siruri neregulate, separate unjeori prin santuri în care se acumuleaza ochiuri de apa temporala. Alunecarile curgatoare apar din cauza înmuierii pe suprafata mare a argilelor (mai ales la obârsia vailor) si au un corp mai mult lung decât lat, cu suprafete plane taiate de santuri transversale. Exista si alunecari-surpari, care intervin atunci când pe un strat de argila înmuiata de apa este dispus un pachet de roci compacte, care, datorita greutatii lor, pornescla vale. Este cazul alunecarii care acum mai bine de un veac si jumatate a barat râul Bicaz, dând nastere unui baraj natural, în spatele caruia s-a adunat apa, formând Lacul Rosu. In sfârsit, sa adaugam si curgerile noroioase, un fel de râuri de noroi care aluneca pe un fagaras de vale, cu o viteza mult mai mica decât apa. Astfel de alunecari se declanseaza brusc, cu zgomot, si sunt periculoase mai ales în capatul inferior, unde materialul alunecat este împrastiat într-un con de dejectie ce poate acoperi terenuri agricole, constructii si cai de comunicatie.Dupa cum se vede, în toate aceste tipuri de alunecari, rolul esential revine apei, care îmbiba rocile expuse ploii si zapezii. Efectul este maxim când terenul nu opune rezistenta apei, deci, când nu are învelis vegetal protector, format din iarba, arbustisau padure. Cea din urma are un rol important, deoarece, pe lânga protectia acordata vegetatiei marunte, prin radacinile arborilor consolideaza terenul si nu-l lasa sa se disloce.


Document Info


Accesari: 2890
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )