Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























BORSEC - O "TARA' A APELOR MINERALE

geografie




BORSEC - O "TARA' A APELOR MINERALE





Datorita cailor si mijloacelor de acces multiple si variate se pot face multe excursii in imprejurimile Depresiunii Giurgeului. De la Toplita, pe drumul national (D.N. 15) pina la Deda, pentru vizitarea Defileului Muresului, ori pe acelasi drum spre est pina la B 131d32b orsec, oras si renumita statiune balneoclimaterica (altit. 790-900 m). Depresiunea cu acelasi nume (altit. medie 850 m) in care este incadrat Borsecul se afla in bazinul Bistricioarei. Relieful invalurat - cu forme denumite pe alocuri "dealuri' - este dezvoltat pe formatii geologice diferite: cristalin, eruptiv si sedimentar.

Rama depresiunii, bine impadurita cu foioase si conifere, o constituie MasiveZe Faget (1295 m), Arcoza (1292 m), Virful Rotund (1291 m), Sarmasul Mare (1399 m), Runculet (1355 m) si Dealul Sapte Izvoare (1076 m). Este o depresiune de, origine tectono-eroziva, fapt confirmat de existenta unor linii de falii. In dezvoltarea ei se disting doua faze: o faza lacustra, dovedita de existenta unor depozite de carbuni plioceni (dacieni) si o faza postlacustra, cind depresiunea si-a definitivat forma.

Vatra depresiunii este intens fragmentata, iar acolo unde apar masele de calcar ca in Culmea Scaunul Rotund ori in bazinul piriului Nadas, se gasesc variate fenomene carstice (pesteri, doline, lapiezuri etc.). Climatul, in general racoros, cu bogate precipitatii atmosferice (circa 800 mm), alaturi de calitatea apelor minerale - borvi-zurile - fac din localitatea Borsec una din cele mai cautate statiuni balneoclimaterice din tara. De aici sint trimise in toata tara mari cantitati de apa minerala "borviz de Borsec'. Cea dintii instalatie de imbuteliere a apelor dateaza din anul 1860, fapt semnalat si de poetul Vasile Alecsandri. Borvizurile se gasesc in peste 35 de izvoare. In anii constructiei socialiste s-au facut cercetari de amanunt, localizindu-se zonele cu mineralizari unde s-au construit vile, cabane (Doina si Faget) si instalatii balneare. Pentru agrement statiunea este dotata cu sali de cinematograf si teatru, cluburi, biblioteci, terenuri de sport. Din statiunea Borsec se pot face mici plimbari in imprejurimi, pe Culmea Faget, acoperita cu cei mai batrini fagi din tara, la cascada, la Pestera de gheata (cu gheata vara care se topeste iarna), la Cetatea Bufnitei, la "7 izvoare', cariera de travertin, Grota Ursilor etc.













Document Info


Accesari: 2042
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )