Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DISCONTINUITATI SPATIALE

geografie


DISCONTINUITATI SPATIALE






De obicei discontinuitatile spatiale sunt datorate deciziilor politico-administrative. Unele discontinuitati sunt datorate necesitatii protectiei unor medii naturale unice.

Procesul asezarii oamenilor pe suprafata pamantului s-a conturat cu multe mii de ani in urma. Se apreciaza la aproximativ 1 milion ani sau chiar 1,5 milio 222j92c ane ani in urma.

In cursul raspandirii din intinsa regiune a antropogenezei, oamenii au ajuns treptat sa traiasca in conditii de existenta extrem de diferite, la inceput din punctul de vedere al conditiilor naturale, apoi, intr-o masura din ce in ce mai mare, prin conditiile create de ei insisi, ceea ce a influentat asupra deosebirilor rasiale si de alta natura.

Pentru a distinge regiunile imense in care s-a stabilit si continua sa se desfasoare activitatea umana, in literatura de specialitate se utilizeaza notiunea de oicumena (introdusa de Ratzel), prin care noi intelegem suprafata populata de pe Glob, in contrapunere cu alte intinderi de pamant lipsite de asezari omenesti. Definind oicumena drept regiunea geografica populata, in interiorul careia se distinge deci o activitate umana productiva si de schimb, inseamna ca pe Glob exista si zone suboicumene, precum si zone anoicumene.


Oicumena, in intelesul ariei locuite de om, a rezultat, deci, dintr-un proces lung si complicat. Ea se prezinta observatiilor noastre, discontinua si eterogena. Intinderi cu densitati foarte mari sunt separate de imensitati teritoriale unde oamenii sunt foarte putini, densitati de 1 locuitor la 15-20 km2 (podisul Gobi), sau ,,viduri' aproape bine conturate.

Eterogenitatea oicumenei se manifesta atat pe plan somatic, cat si pe plan cultural. Fiecare regiune se caracterizeaza prin predominarea unui tip sau - mai bine-zis - a unei asociatii de tipuri mai apropiate sau mai indepartate. In aceeasi regiune, de exemplu, din Africa ecuatoriala, traiesc in vecinatate formele arhaice (Pigmei) si formele evoluate (Bantu). Asemenea diversitate intilnim nu numai in tarile sau continentele foste colonii, ci chiar in tarile dezvoltate (S.U.A. : bastinasii si europenii; tarile nordice: laponii si populatiile din sud etc.).

Aceasta situatie ne sugereaza inca o data ideea ca marea diversitate de ,,culori din interiorul oicumenei nu poate fi inteleasa si justificata numai prin actiunea mediului. Aici se impune intelegerea tuturor proceselor social-economice : dezvoltarea economica, organizarea sociala, transportul, migratiile etc., care determina in cele din urma mobilitatea sau echilibrul oicumenei.

Discontinuitatile spatiale se pot clasifica in raport cu organizarea spatiului astfel: discontinuitati lineare, discontinuitati inelare si discontinuitati haotice.

Frontierele sunt o forma de regionare geografica si deci de discontinuitate. Acestea sunt niste linii imaginare care delimiteaza teritoriul unui stat. Frontierele sunt stabilite printr-un acord international, tratat intre tarile vecine sau arbitrajul unei conferinte sau organizatii internationale.

M. Chamussy spunea ca: "spatiul este continuu dintr-un punct de vedere matematic, dar geograful pentru a explica procesele si structurile creeaza discontinuitati spatiale".




Document Info


Accesari: 3653
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )