Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Efectele campurilor electromagnetice (EMF) asupra mediului

geografieEfectele câmpurilor electromagnetice (EMF) asupra mediuluiNivelul câmpurilor electromagnetice (EMF) generate de dispozitive create de om au crescut în mod constant în ultimii 50-100 ani. Aceasta crestere se datoreaza folosirii tot mai mari a electricitatii si a noilor tehnologii IT&C. În ultimele decade, posibilele efecte negative ale expunerii EMF asupra sanatatii omului au reprezentat un important punct de cercetare, putine rezultate negative fiind, însa, regasite si publicate despre impactul EMF asupra mediului terestru si a celui acvatic.

Organizatia mondiala a sanatatii (WHO) trateaza aceasta problema prin intermediul Proiectului International EMF (IEMFP). Unul dintre obiectivele acestui proiect este de a oferi sfaturi autoritatilor nationale asupra efectelor EMF asupta sanatatii si a mediului înconjurator, cât si asupra masurilor de protectie sau a actiunilor necesare, în caz de nevoie.
În continuare, va vom prezenta un sumar al unui articol prezentat de catre IEMFP în februarie 2005, acesta sumarizând toate cercetarile stiintifice asupra efectelor expunerii la câmpurile EMF în spectrul de frecventa 0-300 GHz. Acest spectru acopera toate frecventele emise în mediu înconjurator prin intermediul tehnologiei EMF.

Exista vreun motiv real sa ne temem de efectele EMF asupra mediului înconjurator? Cunoasterea impactului câmpurilor electromagnetice asupra mediului este importanta pentru prezervarea ecosistemului terestru si marin, care formeaza baza pentru o dezvoltare sustinuta. Protectia mediului si conservarea naturii au devenit probleme de mare interes pentru publicul larg, cât si pentru guverne. Numeroase proiecte au fost subiectul presiunilor publice, cele care implicau câmpurile electromagnetice fiind unele dintre acestea.
De exemplu, constructia unui transmitator radio de mare frecventa, ce urma sa fie utilizat de Voice of America în Israel (ar fi devenit cea mai mare statie radio din lume), a fost blocata din motive ecologice, în parte relationate cu temerile despre potentialele efecte ale EMF asupra pasarilor migratoare.
Temerile publice în legatura cu expunerea mediului la câmpurile electromagnetice au abordat diferite subiecte, începând de la pretinsele reduceri ale productiei de lapte pentru vacile care pasteau sub liniile de înalta tensiune si pâna la asa zisele "îmbolnaviri" ale copacilor din imediata apropiere a radarelor de mare putere. Asemenea plângeri ar fi putut afecta dezvoltarea unor noi tehnologii: mai multe planuri au fost propuse, începând cu 1960, în vederea generarii curentului electric în spatiu, prin intermediul unor panouri solare lansate pe orbita Pamântului. Cantitati mari de energie electrica generate de asemenea sateliti solari ar fi fost transmise catre antene special create pe Pamânt.
În plus fata de dificultatile tehnice întâlnite, aceste proiecte trebuia sa câstige acceptarea publica.

Surse de expunere ale mediului înconjurator Emisiile naturale, cât si cele artificiale, formeaza în prezent mediul EMF în care traim. Sursele naturale, care includ radiatiile EMF emise de soare, pamânt sau de atmosfera (inclusiv descarcarile electrice), reprezinta doar o mica fractiune din totalul emisiilor EMF din banda de frecventa cuprinsa între 0-300 GHz. Sursele generate de om au devenit o componenta importanta a emisiilor EMF totale în mediul înconjurator. Sursele cele mai importante sunt reprezentate de
- Transmitatoarele rafio FM si TV: cele mai puternice câmpuri, în majoritatea ariilor urbane, sunt asociate cu serviciile de transmisiuni radio si TV. În ariile urbane, contributia venita din partea statiilor de baza folosite de operatorii mobili ar putea atinge amplitudini similare.
- Radarele: sistemele radar sunt folosite într-o varietate larga de aplicatii, începând de la sisteme de navigatie si pâna la sisteme de supraveghere a avioanelor sau a rachetelor. O penetrare mai mare este asteptata din partea vehiculelor dotate cu sisteme radar anticoliziune.
- Liniile de tensiune de mare putere: liniile de tensiune livreaza electricitate (în general la 50 dau 60 Hz) si pot acoperi sute de kilometri.
- Liniile de tensiune de pe fundul marilor: astfel de cabluri sunt utilizate în Europa (în special în Scandinavia si Grecia), Canada, Japonia, Noua Zeelanda si Filipine, pentru transferul puterii electrice. Aceste cabluri conduc, de obicei, curent de intensitate foarte mare, atingând 1000 de amperi sau chiar depasind aceasta cifra.
Pentru majoritatea acestor surse, câmpuri electromagnetice substantiale exista doar în imediata apropiere a sursei, unde ar putea depasi limitele internationale stabilite, în 1988, în cazul expunerii umane de ICNIRP (International Committee for Non-Ionizing Radiation Protection). Aceste locatii nu sunt, în general, accesibile publicului, fiind înconjurate de catre fauna acelei zone sau de amenajari speciale. Odata, însa, ce ne îndepartam de aceste surse, câmpurile descresc rapid (patratic) în intensitate, cu mult sub limitele stabilite de ICNIRP.

Sumarul unor studii relevante Studii asupra animalelor
Majoritatea studiilor despre studiile EMF asupra animalelor au fost realizate pentru a investiga posibile efecte adverse asupra sanatatii omului. Aceste studii sunt efectuate, în general, pe animalele folosite în cazul studiilor toxicologice (sobolani si soareci), însa unele studii au inclus si alte animale, cum ar fi mustele cu viata scurta, pentru a investiga efectele genotoxice. Însa, ne intereseaza în mod deosebit, este daca aceste câmpuri electromagnetice pot avea un impact negativ asupra speciilor de animale salbatice sau domestice.
Astfel, au fost avute în vedere urmatoarele:
- Specii diferite de animale salbatice, în special anumiti pesti, reptile, mamifere si pasari migratoare, care folosesc câmpul magnetic static natural (geomagnetic), alaturi de alti parametri, pentru orientare si navigare;
- Fermele de animale (porci, oi sau vite) ale caror pasuni sunt traversate de linii de înalta tensiune (50-60 Hz) sau care se afla în apropierea unor antene de transmisii radio sau TV;
- Fauna zburatoare, precum pasari sau insecte, care ar putea trece prin raza principala a antenelor de mare putere si a radarelor sau prin câmpurile ELF de mare intensitate generate de liniile de putere de înalta tensiune.
Studiile efectuate, pâna la aceasta data, au regasit putine evidente ale efectelor EMF asupra faunei, la nivele aflate cu mult sub limitele impuse de ICNIRP. În particular, nu au fost gasite efecte adverse asupra vacilor care se hraneau sub liniile de înalta tensiune. Oricum însa, se stie ca performantele în zbor ale insectelor pot fi afectate în câmpuri electrice de peste 1kV/m, însa efecte importante s-au descoperit doar în cazul albinelor, atunci când stupuri confectionate din materiale conducatoare de energie electrica au fost plasate direct sub liniile de înalta tensiune. Conductorii neizolati, fara împamântare, care sunt plasati într-un câmp electric, se pot încarca si pot cauza rani sau pot tulbura activitatea animalelor, pasarilor si insectelor.

Studii asupra vegetatiei Studiile efectuate asupra plantelor, la 50-60 Hz, nu au relevat efecte negative în cazul nivelelor normale ale EMF regasite în natura, nici chiar în cazul celor aflate sub linii de mare intensitate, ce ating 765 kV. Însa, se stiu deja problemele copacilor care apar în cazul generarii unor câmpuri electrice ce depasesc limitele impuse de ICNIRP, coroana unui copac fiind afectata la vârful frunzelor. Asemenea efecte ale câmpuri electrice se regasesc doar în cazul copacilor plasati sub liniile de înalta tensiune.

Studii despre viata acvatica Desi toate organismele sunt expuse câmpului geomagnetic, animalele marine sunt, si ele, expuse câmpurilor electrice naturale cauzate de curentii marini ce se misca prin câmpul geomagnetic. Animalele electrosenzitive, precum rechinii sau pisicile de mare, se pot orienta singure ca un raspuns la câmpuri electrice de mica intensitate, datorita organelor electroreceptive proprii. Unii investigatori au sugerat ca toate câmpurile electromagnetice generate de om (prin intermediul cablurilor electrice marine) pot interfera cu abilitatile navigationale ale acestor animale în imediata apropiere a cablurilor electrice.
Chiar si asa însa, nici unul dintre studiile efectuate pâna acum, vizând impactul cablurilor electrice marine asupra pestilor migratori (ex. somoni sau anghile) si asupra întregii faune imobile de pe fundul marii (molustele) nu au regasit afectate comportamentele substantiale ale pestilor, ori un impact negativ biologic, demn de interesul ecologistilor.

Ce trebuie facut? Studiile ecologice suplimentare sunt necesare, din moment ce orice influente adverse ale câmpurilor electromagnetice asupra plantelor, animalelor sau asupra oricaror organisme vii, pot sa aiba un impact negativ asupra vietii si sanatatii umane.
Multe dintre studiile existente au fost efectuate în mod aleatoriu si nu au avut totdeauna calitatea necesara. O agenda de cercetare coordonata, care sa adreseze problemele stiintifice ridicate de cresterea nivelului câmpurilor electromagnetice, nu exista înca în prezent, însa în lumina celor prezentate mai sus, nu este o nevoie urgenta pentru a atribui acestui domeniu prioritate în fata altor probleme legate de sanatate, mult mai importante în prezent.
Document Info


Accesari: 5002
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )