Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Pestera Bonchii

geografie


Pestera Bonchii

Date istorice. A fost explorata partial in zona de la intrare de catre T. Rusu in anul 1968, iar un an mai tirziu, Cercul speologilor amatori din Cluj-Napoca a continuat cercetarile si a facut cartarea acestei pesteri.



Localizare si cale de acces. Pestera Bonchii se afla in hotarul comunei Rosia (jud. Bihor), in locul numit Dealul Farcului. isi trage numele de la proprietarii terenului (Casa Bonchii), iar localnicii ii mai spun si Hirtopul Bonchii. Se ajunge la ea urcind de la Rosia pe Valea Steazei si piriul Gruietul (vezi fig. 7).

Descriere. Pestera este insurgenta unui riu subteran. Se caracterizeaza prin faptul ca, desi activa, contine totusi un numar insemnat de formatiuni stalagmitice. Lungime totala 2300 m (fig. 17).

Intrarea in pestera este ascunsa sub un perete In care se deschide o gaura suficienta pentru intrarea unui om; in acelasi loc, pe sub bolovani, patrunde apa. Dupa citiva metri se deschide un put vertical de 9 m adincime, surplombant si foarte periculos la coborire. La baza acestuia se intilneste riul subteran. Vizitatorul trece pe la Sala Bazinelor, ajungind apoi la locul numit Marea Bifurcatie. In acest punct cursul principal primeste un afluent din dreapta, aparent cu debitul mai bogat, iar ceva mai departe alti trei afluenti. Urmeaza o zona de prabusiri numita Sala Haotica, apoi Sala Catedralei, bogata in concretiuni, avind o lungime de peste 50 m. Spre sfirsitul pesterii se mai poate vedea Sala Prabusirilor, in jurul careia cursul principal primeste din nou alti trei afluenti.



Fig. 17. Pestera Bonchii (nr. 10)

Ultima portiune a pesterii este uscata, dar in punctul terminus se poate cobori din nou la apa, unde se afla un sifon. Diametrul mediu al galeriilor atinge 4 m.

Pestera este valoroasa prin formatiunile stalagmitice pe care le adaposteste. Pina acum nu s-au efectuat cercetari stiintifice.

Conditii de vizitare. Pestera este inchisa, fiind ocrotita. Vizitarea poate avea loc numai cu o autorizatie a Comisiei monumentelor naturii sau a Institutului de speologie. Explorarea necesita doua scari a 10 m si o coarda de 40 m.






Document Info


Accesari: 1452
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )