Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Rezervatii naturale din judetul Brasov

geografie
Rezervatii naturale din judetul Brasov


Judetul Brasov se înscrie într-un vast teritoriu de interes turistic în imediata apropiere a altor zone cu un important flux turistic: Valea Prahovei, culoarul Rucar-Bran, zona Sibiu-Valea Oltului, Podisul Târnavelor. Judetul concentreaza în limetele sale munti impunatori, plante si animale considerate si ocrotite ca monumente ale naturii, rezervatii naturale de arbori si pajisti, chei si alte fenomene carstice interesante, statiuni balneo-climaterice, terenuri cinegetice etc.

Relieful montan al judetului brasov, complexitatea sa si varietatea peisajistica a teritoriului ca si functionalitatea acestuia pentru turism îi imprima un farmec particular si de neuitat.

Rezervatiile stiintifice si parcurile naturale cu o anumita configuratie floristica si ecologica reprezinta ecosisteme de mare valoare turistica. De la pajistile alpine ale masivului Piatra Craiului cu vestita garofita, la bazaltele de la Racos, Poiana de narcise din Dumbrava Vadului si pâna la mlastinile eutrofe din lunca Oltului, turistul face cunostinta cu elemente floristice, faunistice, geologice, paleontologice dintre cele mai interesante pe fondul unor peisaje foarte pitoresti. Se poate afirma deci ca judetul Brasov se caracterizeaza printr-o mare varietate si complexitate a componentelor naturale (forme de relief variate, peisaje de mare spectaculozitate, lacuri glaciare sau artificiale, întinse paduri de conifere sau în amestec cu foioase, rezervatii stiintifice sau parcuri naturale, ape minerale, etc.).

De-a lungul timpului activitatea multipla a omului a determinat perturbabatii profunde în natura, schimbându-i echilibrul natural si prin aceasta ducând la disparitia diferitelor specii de plante, animale, formatiuni geologice, etc.

Aceste modificari ale naturii se produc chiar sub ochii nostri si în imedeata noastra apropiere. Doua coline, Dealul Spreng si Dealul Melcilor dispar din cadrul decorativ al Brasovului, fiind prefacute în piatra marunta sau var. Odata cu ele dispar doua statiuni ale omului primitiv din epoca neolitica, precum si insulele de vegetatie xerofitica instalata printre colturile pietroase. În Dealul Spreng a existat un izvor intermitent care erupea periodic, la sapte ani si umplea depresiunea de sub deal cu apa. Din cauza trepidatiilor provocate de explozii probabil rezervorul natural de acumulare a fost spart sau s-a ivit o fisura prin care apa se scurge în profunzime.

Pentru a preveni astfel de lucruri trebuie sa ocrotim natura.

Nu se stie unde si când a aparut ideea protectiei naturii în folosul tuturor si pentru binele general. De la primele ei începuturi si pâna în zilele noastre, ideea ocrotirii naturii a suferit o evolutie, care i-a modificat continutul, îmbogatindu-l si i-a largit conceptia despre obiectivele pe care le urmareste.

Ca masura legislativa, de interes public, cele dintâi dispozitii de ocrotire a naturii sunt concretizate în decretele lui Petru cel Mare, tarul Rusiei (1672-1725), prin care sunt ocrotite unele paduri si interzisa taierea arborilor de pe malul apelor. Doua lucruri reies din aceste masuri. Întâi, ca protectia naturii erea o problema de stat, al doilea, ca la baza avea o conceptie de ocrotire a padurii în scopuri antierozionale.

Rezervatii s-au creeat începând din secolul trecut în mai multe tari.

Pe teritoriul judetului Brasov exista mai multe rezervatii naturale. Unele dintre aceste rezervatii sunt geologice si paleontologice iar altele sunt floristice si faunistice.

Pentru a proteja aceste rezervatii naturale, pe lânga legile existente si turistii trebuiesc educati în acest sens. Ei nu trebuie sa distruga natura, ci sa faca tot ce sta în puterea omului civilizat si cu bun simt, spre a o proteja si a nu o distruge.REZERVAŢII GEOLOGICE sI PALEONTOLOGICE

Rezervatia Carhaga

Se afla în muntii Persani între comunele Augustin si Racos, la confluenta pârâurilor Carhaga si Chioves. Aici se gasesc straturi de marne cenusii deschis, albastrui, foarte bogate în fosile animale.


Rezervatia Ormenis

Este al doilea punct fosilifer din muntii Persani. Aici apar marne cretacice de culoare cenusiu-deschisa, albastruie, bogate în fosile cu specii de scoici si amoniti.


Rezervatia de la Purcareni

În partea sud-estica a comunei Purcareni se afla o cariera veche, parasita în care se gaseste un bloc masiv de calcar. Acest bloc de calcar contine o bogata fauna de corali. Importanta acestui punct fosilifer consta în aceea ca reprezinta unul din rarele sectoare ale Carpatilor Rasariteni unde se vede asa de bine un biotop de corali.REZERVEŢII FLORISTICE sI FAUNISTICE

Piatra Craiului

Muntii Piatra Craiului sunt ocrotiti în întregime atât în regiunea de creasta cât si pe amândoi versantii împreuna cu unele portiuni de padure. Peticele de pajisti ale crestei si padinile Pietrii Craiului sunt unicul loc de existenta a unor flori precum Garofita Pietrii Craiului si Crucea Voinicului. Dintre animalele ocrotite care traiesc aici amintim: capra neagra, râsul, cocosul de munte si acvila.


Tâmpa

Interesul stiintific legat de Tâmpa este naturalistic de vegetatie, flora si fauna. Tâmpa adaposteste biocenoze dintre cele mai interesante si complexe, cu o mare bogatie si varietate faunistica. Dintre plantele ocrotite aici amintim: Papucul doamnei, stânjenelul si nemtisorul de stânca. Pasarile ocrotite sunt reprezentate de corb. În vegetatia stepica întâlmim reptile ocrotite precum vipera. Pe Tâmpa traiesc 5% dintre speciile de fluturi cunoscute la noi în tara. Unele dintre aceste specii de fluturi sunt raritati. Dintre speciile si varietatile de viespi de pe Tâmpa 17 sunt rare sau foarte rare în tara noastra.


Muntii Bucegi

Ocrotirea acestui complex muntos decurge din necesitatea asigurarii unei zone linistite pentru caprele negre. Rezervatia muntilor Bucegi este formata din urmatoarele regiuni ale muntelui: abruptul Bucsoiului, valea Malaesti si valea Gaura. În aceste zone din Bucegi mai sunt ocrotite si alte animale precum: cocosul de munte, vulturul plesuv sur, etc.


Tigaile din Ciucas

Tigaile Ciucasului au fost propuse ca rezervatie atât pentru splendoarea lor morfologica, cât si pentru flora si fauna ce o adapostesc. Aici ca si în alte regiuni carpatice, putem admira câteva plante si animale ocrotite: smârdanul, sângele voinicului, vulturul plesuv, acvila, etc. Cea mai importanta planta ocrotita din muntii Ciucas este floarea de colt.


Mlastinile eutrofe din Ţara Bârsei

Mlastinile de la Harman, Prejmer si Stupini formeaza rezervetia de mlastini eutrofe (joase) din Ţara Bârsei. Mentinerea acestor mlastini se datoreaza existentei unor izvoare raspândite în tot cuprinsul lor. Rezervatia adaposteste o vegetatie de mlastina bogata. Dintre raritatile floristice amintim câteva plante care nu se mai gasesc nicaieri în afara acestei zone: jimla si coada-iepurelui.


Poiana narciselor

În apropierea comunei Vad, în Dumbrava Vadului întâlnim o adevarata ,,mare de narcise". Nu numai aceasta revarsare încântatoare de narcise ci întreaga padure este un fenomen, cu un complex de viata aparte, format în conditii putin obisnuite.Bibliografie


JUDEŢUL BRAsOV - Editura Sport-Turism, 1981

CE OCROTIM DIN NATURA REGIUNII BRAsOV - Brasov, 1966


Document Info


Accesari: 7700
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )