Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




























SICILIA

geografie


SICILIA


1. INTRODUCERE




Turismul, ca fenomen economic si social, a cunoscut dezvoltari spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumatate a secolului XX. Dorinta de a calatori si de a cunoaste lucruri noi este cunoscuta înca din antichitate, chiar daca la început aceste dorinte aveau ca scop principal razboiul, cuceririle de noi teritorii sau schimburile comerciale.

Poate primii care si-au dorit sa calatoreasca mult si au înlesnit calatoriile au fost vechii greci. Ei încheiau contracte de vizite reciproce, împrieteneau oameni de aceeasi ocupatie, dobândind în acest fel siguranta calatoriei. Acest contract de vizitare se putea mosteni din tata în fiu.

Au fost antrenate mase relativ mari de oameni pentru vizitarea locurilor sfinte, a bailor curative, a locurilor de desfasurare a jocurilor festive. Deosebit de importanta era si circulatia spre baile curative la Roma, orasul având 854 b 434k1024e 59;i populare si 14 bai de lux. Primul ghid turistic apare la 1130, scris de Aimeri Picaud, un calugar francez.

De-a lungul timpului încep sa se diversifice motivatiile de calatorie, conturându-se tot mai mult activitatea de turism, determinata de actiuni religioase, folosirea bailor curative, deplasarile calfelor si studentilor catre centrele universitare, calatorii catre lumi noi, etc. În paralel cu cresterea traficului de calatori, s-a dezvoltat si industria hoteliera, comunicatiile, transportul, activitati destinate turismului.

Transformarea circulatiei de calatori în turism propriu-zis a început prin secolul al XIX-lea si s-a manifestat, în primul rând, prin cresterea numarului de calatori englezi ce se îndreptau în mod special spre Franta, Elvetia si Italia. De-a lungul anilor turismul a capatat diverse definitii, unele punând accent mai ales pe latura de agrement.

În sensul actual, turismul a capatat un continut mult mai complex din punct de vedere economic, social si spiritual. Turismul reprezinta ansamblul de masuri puse în aplicare pentru organizarea unor calatorii de agrement sau în alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizatii, societati sau agenti specializati, fie pe cont propriu, pe o durata limitata de timp.


Europa Occidentala reprezinta principalul bazin turistic al Terrei. În cadrul lui distingem mai multe zone:

piata principala - care este centrul vietii publice

marginile pietei - în care se desfasurau activitati civice

Iekklesiasterion - un edificiu public profan în care aveau loc reuniuni populare

b)      arta romana

c)      arta din perioada paleocrestina

d)      arta araba

e)      arta gotica

C)    MUZICA


    GASTRONOMIA



În partea vestica bucataria este influentata de traditiile arabe, aceasta fiind tot mai cautata. Se foloseste foarte mult pestele, citricele, zaharul, scortisoara, orezul si sofranul.

Emblema bucatariei siciliene o reprezinta arancinele, care sunt niste chiftele umplute cu carne si mazare sau sunca si brânza.

Dulciurile sunt de asemenea de o mare varietate (placinte, gelatina de pepene rosu), fiecare zona având propriile sale retete.

Vinurile de aici erau considerate cu ceva timp în urma cele mai bune, dar astazi, chiar daca nu toate si-au pastrat renumele (vinul de Marsala), vinurile de masa rezerva clipe de intensa placere. Vinuri la: Alcamo, Noto, Etna, Pantelleria, Lipari.





E)     SĂRBĂTORI



IANUARIE


FEBRUARIE


MARTIE



În Menfi (Agrigento), pe lânga machetele care reprezinta Nasterea Domnului, care si aici sunt fie "vii", fie mecanice, se organizeaza întreceri sportive si seri teatrale.

Craciunul în provincia Catania prevede adunarea tuturor locuitorilor pentru a face podoabe utilizate pentru înfrumusetarea strazilor oraselor, prevede prezenta numeroaselor ansambluri muzicale care "calatoresc" prin oras cântând cântece specifice sarbatorii, iar Mosii Craciuni ofera dulciuri copiilor pe care îi întâlnesc.

În Meri (Messina), instrumentele muzicale specifice renasc într-o perioada de glorie, acompaniind atmosfera de Craciun cu o muzica sugestiva.

Printre numeroasele si diferitele manifestari dedicate Craciunului, specifice sunt cele de la Ciminna (Palermo), unde, în fiecare seara în timpul rugaciunii, cu noua zile înainte de Craciun, se aprind ruguri, si cea de la Caltagirone (Catania), unde se pregateste o macheta pe o suprafata de 200m˛, cu personaje de teracota, care sunt asezate într-un ambient ce aminteste de anii 1700.


31 decembrie este sarbatorit în toata lumea ca fiind sfârsitul de an. Aceasta data este sarbatorita modest în Sicilia, cu exceptia orasului Castroreale (Messina), unde localnicii îl comemoreaza si pe Sfântul Silvestru. Procesiunea care are loc aminteste de un fapt legendar: în 31 decembrie 1538, soldatii lui Carlo V, nefiind platiti de mult timp, au decis sa se aprovizioneze jefuind zonele în care se aflau, printre ele si orasul Castroreale. Locuitorii acestuia îl invocau pe sfântul lor, când o ploaie abundenta a încetinit atacul, iar acestia s-au putut apara cu sageti.


Boboteaza. Aceasta sarbatoare are loc pe 6 ianuarie si este, într-un fel, sfârsitul sarbatorilor de iarna. Pe lânga semnificatia religioasa, aceasta sarbatoare e prilej de bucurie mai ales pentru copii, pentru ca are loc sarbatorirea Befanei (Vrajitoarea Batrâna), care le "distribuie" acestora dulciuri si cadouri.

CONCLUZIE


Insula Sicilia dispune de numeroase puncte de atractie naturala: vulcanul Etna, cheile Alcantara, si antropice - Taormina, temple greco romane, etc. Zestrei sale de amenajari turistice i s-au adaugat numeroase statiuni noi construite în anii '80 pentru valorificarea potentialului turistic al zonei: Taormina, Giardini Naxos, Siracusa, Gela, Agrigento, Sciacca, Marsala, Erice, Milazzo. Orasele Messina, Catania si Palermo constituie de asemenea puncte de atractie.














Document Info


Accesari: 12694
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )