Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Vulcanii

geografie


Vulcanii


In timpul eruptiei vulcanul arunca in aer lava incandescenta sin e incinta cu 1 joc spectaculos de artificii. El poate revarsa torente de lava topita pe versantul muntelui, sau poate acoperi soarele cu nori de pulbere


Ce este un vulcan ?




Vulcanul este de fapt o gaura in scoarta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma roci usoare si cenusii . In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza muntii vulcanici. Deseori ei sun 838d315i t inalti, conici, cu crater pe virful conului volcanic. Multi dintre ei se ridica pe fundul oceanului.

Citiva vulcani sunt foarte tineri. In febroarie 1943, in Mexic se nastea un nou vulcan. Intr-o zi s-a descoperit o mica fisura in solul unui lan de porumb. In 24 de ore fisura s-a transformat intr-o prapastie de 25m latime, care apoi s-a deschis, lasind la suprafata cenusa si rocile incandescente.

In scurt timp aceasta prapastie s-a transformat intr-un deal de lava de 10m inaltime. Vulcanul a fost denumit Paricutin, a atins inaltimea maxima de 405m dupa 9 ani de activitate.

Si unele insule au fost create de vulcanii subacvatici. In 1963 a erupt un vulcan subacvatic in apropiere de coasta sudica a Islandei aruncind in aer gaze si nori de fum. In urma eruptiei de lava s-a nascut o noua insula : Surtesy, denumit dupa Surtr, un zeu antic in lumea nordica. Eruptia s-a terminat abia dupa 3 ani, insula crescind la 1,9 km2 suprafata.


Adincurile mocnesc


Vulcanii se formeaza in puncte de minima rezistenta ale scoartei terestre. Pamintul este acoperit de o scoarta dura, exterioara : litosfera, compusa dintr-o scoarta si partea superioara dura a mantalei. Litosfera s-a fragmentat in placi uriase, rigide, asa numitele placi tectonice.

Sub influenta uriasei presiuni din adincuri, placile tectonice sunt in permanenta miscare. In unele locuri aceasta miscare da nastere la lanturi muntoase, alteori marginile placilor cad in santuri adinci, in adincul Pamintului, fenomen numit subductie. Placile in miscare cind se intilnesc, cind se indeparteaza unele de altele. Astfel de zne sunt zone marginale placilor tectonice, fiind zone de minima rezistenta unde se pot produce eruptii vulcanice

Sub scoarta se afla un alt strat mantaua, in interiorul caruia, sub litosfera, la o adincime de peste 100 km se afla astenosfera. Aici se produc temperature asa de mari, incit multe roci se topesc. Aceste roci topite contin si apa si gaze, se numesc magma, care se aduna in camera magmatica. Magma e mai fierbinte si mai usoara decit materiile inconjuratoare, iar ascensiunea spre suprafata, topste mare parte din rocile stratului superior. In drumul de suprafata ia nastere hornul vulcanului. Gazele sunt inchise in magma, crescindu-i presiunea . In final, sub presiunea gazelor, magma erupe sub forma lavei in punctual de minima rezistenta a scoartei.


Puncte fierbinti


Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate








Document Info


Accesari: 2791
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )