Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Principii generale - PROTECTIA MEDIULUI

Ecologie
Principii generale - PROTECTIA MEDIULUI

SECŢIUNEA 1

ArgumentArt.1. Manualul urmareste sa ofere notiuni privind mediul înconjurator si activitatea de protectie a mediului în scopul constientizarii militarilor de necesitatea reducerii impactului activitatilor militare asupra mediului înconjurator prin respectarea principiilor si normelor ce reglementeaza activitatea de protectie a mediului în sectorul militar.

(2) Numai posedând cunostintele necesare despre calitatea factorilor de mediu, amenintarile existente la adresa mediului, sursele de poluare, metodele de prevenire a poluarii si cerintele legislatiei în domeniu, militarii vor fi capabili sa aplice politicile de mediu, legile si reglementarile specifice în activitatile de fiecare zi îndeplinindu-&# 232w2214c 351;i misiunea si, în acelasi timp, prevenind daunele ,,de mediu", conflictul cu legislatia si costurile de remediere.

Manualul urmareste, de asemenea, sa ofere un sprijin organizatiilor militare în identificarea si gestionarea aspectelor de mediu semnificative, în proiectarea si implementarea sistemelor de management de mediu.

Art.2. - (1) Manualul abordeaza problematica de mediu, plecând de la problemele generale (internationale si nationale) de mediu si ajunge la cele specifice sectorului militar si prezinta termeni, definitii, obiective ale politicii de mediu la nivelul armatei României si la nivel de unitate militara, masuri concrete de prevenire a deteriorarii mediului, notiuni legate de gestionarea unor aspecte de mediu precum emisiile atmosferice, apele reziduale, deseurile solide sau materialele si deseurile periculoase, mentionând si cadrul legal pentru gestionarea aspectelor respective.

(2) Manualul încearca, de asemenea, sa însumeze principalele prevederi ale reglementarilor elaborate la nivelul armatei române în domeniul protectiei mediului.

Art.3. Sursele de documentare au fost cursuri universitare, publicatii periodice ale Oficiului de Informare si Documentare Bucuresti, manuale ale armatelor NATO, informatii si materiale oferite de Inspectoratul pentru Protectia Muncii si a Mediului din Inspectoratul General al Armatei, precum si instructiunile specifice protectiei mediului în sectorul militar.

Art.4. În lipsa unor reglementari specifice, pentru toate categoriile de activitati din domeniul militar, manualul încearca sa ofere informatii variate care sa ajute la consilierea pe linie de mediu atât a comandantilor, cât si a responsabililor de mediu sau a personalului care desfasoara activitati cu impact asupra mediului.

Sectiunea a 2-a

Introducere în problematica mediului

Art.5. -Sectiunea ofera informatii privind importanta problematicii mediului.

Art.6. - (1) Poluarea si protejarea mediului sunt considerate la ora actuala marile probleme cu care se confrunta umanitatea; transformarile globale care au loc în mediul înconjurator impun gasirea unor solutii fundamentale pentru mentinerea echilibrului ecologic al planetei.

(2) Constienta de importanta problematicii protectiei mediului înconjurator cu efecte directe asupra calitatii vietii, omenirea s-a mobilizat în scopul cooperarii si al identificarii unor solutii la fenomenele ce ameninta persistenta vietii pe Pamânt.

Se poate afirma cu certitudine ca problemele majore de mediu, precum efectul de sera, schimbarile climatice, diminuarea stratului de ozon, deteriorarea calitatii factorilor de mediu (aer, apa, sol), diminuarea resurselor de apa si desertificarea, scaderea biodiversitatii, ploile acide au fost determinate de explozia demografica, urbanizarea excesiva, distrugerea masiva a padurilor, dezvoltarea industriala nerationala actiuni ce constituie un permanent potential de presiune asupra mediului.

Art.7. Cele mai acuzate activitati umane cu efecte majore asupra ecosferei sunt considerate:

a) arderea combustibililor fosili (gaze, naturale, petrol, carbuni) în scopul obtinerii energiei termice sau electrice;

b) industria;

c) transporturile;

d) utilizarea solventilor;

e)tratarea si depozitarea deseurilor;

f) agricultura.

Art.8. Una din cele mai puternice masuri cu privire la controlul problemelor mediului o reprezinta legislatia data de Uniunea Europeana (UE), probabil si ca rezultat al unui puternic lobby politic, în special în tari cum ar fi Germania, al unei gândiri de nivel academic asupra mediului înconjurator în tari ca Suedia, Olanda, si presiuni ale unor organisme internationale precum GreenPeace.

Art.9. Legislatia cu privire la mediul înconjurator a cunoscut o crestere semnificativa în ultimile trei decenii si aplicarea legislatiei necesita mult timp, resurse si masuri de implementare pe plan national; majoritatea organizatiilor sunt constiente de impactul semnificativ al legislatiei mediului înconjurator asupra activitatilor lor, cât si asupra vietii si vor determina cresterea responsabilitatii în cadrul tuturor organizatiilor si echipelor manageriale asupra operatiunilor lor cu impact asupra mediului înconjurator.

Art.10. Sectorul militar nu poate fi exclus din categoria factorilor de risc pentru mediul înconjurator datorita:a) transformarilor care au loc în sectorul militar, unde în momentul actual se folosesc echipamente, tehnica si tehnologii poluante;

b) impactului desfasurarii procesului de instructie asupra mediului încojurator;

c) insuficientei resurselor financiare alocate pentru actiuni si programe de mediu.

Sectiunea a 3-a

Cerinte pentru sectorul militar

Art.11. Sectiunea reda cerintele impuse sectorului militar în scopul realizarii unei compatibilitati între activitatile sale si protectia mediului.

Art.12. Prin specificul activitatilor sale, sectorul militar determina si un impact negativ asupra mediului si prin urmare, trebuie sa aiba un rol deosebit în activitatile si actiunile de protejare a acestuia.

(2) Dintre efectele nocive asupra mediului pot fi mentionate:

a) contaminarea si deteriorarea solului si infrastructurii;

b) incendierea vegetatiei si padurilor;

c) contaminarea apelor de suprafata si de adâncime;

d) producerea unor cantitati mari de deseuri;

e) poluarea fonica si chimica a aerului;

f) diverse daune aduse faunei si florei.

Art.13. Pe timpul îndeplinirii misiunilor, fortele militare sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru realizarea protectiei eficiente a mediului; pentru îndeplinirea acestei cerinte, întreg personalul armatei trebuie sa cunoasca modul în care desfasurarea activitatilor zilnice, a operatiilor si exercitiilor militare afecteaza sau sunt afectate de mediu.

(2) Pentru realizarea protectiei eficiente a mediului se cere:

a) compatibilitate între obiectivele activitatilor cu specific militar (aplicatii, instructie, trageri etc.) si obiectivele protectiei mediului;

b) reducerea impactului negativ al activitatilor militare asupra mediului înconjurator;

c) eficienta educatiei ecologice finalizata prin strategii nepoluante pentru activitatile militare si prin prevenirea poluarii factorilor de mediu.

Art.14. În contextul cresterii preocuparilor pentru reducerea si tinerea sub control a impactului activitatilor, produselor si serviciilor asupra mediului înconjurator, devine stringenta necesitatea unei abordari mai sistematice a problemelor de mediu în toate domeniile vietii sociale, inclusiv în cel militar; astfel, orice organizatie militara va trebui sa-si desfasoare activitatea prevenind poluarea si diminuând celelalte efecte asupra mediului înconjurator.

(2) Planificarea protectiei mediului este un proces esential pentru asigurarea unei protectii adecvate a mediului înconjurator, pentru aceasta se va urmarindu-se:

a) mentinerea calitatii factorilor de mediu (aer, apa, sol);

b) prevenirea poluarii;

c) reconstructia ecologica;

d) constientizarea si educarea factorului uman;

e) dezvoltarea unor programe de mediu;

f) dezvoltarea unor programe de colaborare zonala sau internationala.

Art.15. Punând în balanta nevoia de a mentine pregatirea militarilor la standardele cerute si cerintele protectiei mediului, vom constata ca nu putem acorda prioritate esentiala numai procesului de instruire, nesocotind total consecintele asupra mediului; pe de alta parte, daca protejarea mediului devine considerentul dominant, posibilitatile armatei de a se instrui pot fi limitate si în consecinta capacitatea acesteia de a-si îndeplini misiunea, de asemenea, limitata si întrucât nici una din extreme nu este acceptabila, este evident ca armata trebuie sa gaseasca caile prin care activitatile sale sa devina compatibile cu obiectivele de protectie a mediului, misiunea ei principala trebuind sa fie îndeplinita în deplina concordanta cu politica si legislatia de mediu stabilita, fara a afecta capacitatea de aparare.

(2) Organizatiile militare sunt obligate, prin legislatia si reglementarile nationale si internationale sa protejeze si sa conserve resursele naturale si sa actioneze de o maniera responsabila în toate domeniile sale de activitate, iar acest lucru se poate realiza prin abordarea managementului de mediu ca ,,sprijin" si totodata ca ,,proces de ansamblu si strategie".Document Info


Accesari: 5852
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )