Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Raspunderea civila pentru pagubele cauzate mediului de aeronave

Ecologie
Raspunderea civila pentru pagubele cauzate mediului de aeronave

Dupa cum este cunoscut, raspunderea pentru pagubele cauzate de aeronave persoanelor si bunurilor care nu se afla la bord este reglementat&# 212j99c 259; in Codul aerian [1] si este bazata pe ideea unei raspunderi obiective, independente de culpa.
Interpretarea art. 97 din Codul aerian a dus la formularea urmatoarelor reguli:

raspunderea revine exploatantului aeronavei,

prejudiciul trebuie cauzat persoanelor sau bunurilor acestora care nu se afla la bordul navei (fata de cele aflate aici antrenandu-se raspunderea contractuala),

raspunderea este obiectiva, independenta de culpa exploatantului aeronavei sau a unei terte persoane,

raspunderea poate fi inlaturata numai daca exploatantul aeronavei dovedeste ca prejudiciul se datoreaza intentiei sau neglijentei grave a victimei, dovada fortei majore, a cazului fortuit, a faptei tertului sau a culpei usoare a victimei nu inlatura aceasta raspundere.

Problema care se pune este aceea de a sti daca in sfera prejudiciilor provocate de aeronave si supuse repararii conform acestui regim special se inscriu si daunele ecologice.

Astfel, potrivit legii, aceasta raspundere se refera la provocarea, in timpul activitatii de zbor, a unor daune corporale (in intelesul de daune privind viata si integritatea corporala) sau bunurilor persoanelor care nu se afla la bord. Daca alaturi de aceasta avem in vedere faptul ca prin activitatea de zbor a unei aeronave se intelege orice activitate realizata din momentul pregatirii aeronavei pentru zbor si pana in momentul gararii sale, consideram ca printre pagubele cauzate si avute in vedere de reglementarea speciala se inscriu si unele de natura ecologica, precum cele provocate prin poluarea aerului sau de zgomotul produs de aeronave.In conditiile in care insa Legea nr. 265/2006 a definit precis”prejudiciul ecologic”, in cazul poluarii mediului de aeronave se aplica regimului special de raspundere instituit prin acest act normativ. Romania a ratificat Conventia cu privire la raspunderea internationala pentru daunele cauzate de obiecte lansate in spatiul extraatmosferic , incheiata la Londra, Moscova si Washington la 29 martie 1972.art.97 al Codului aerian aprobat prin Decretul nr. 516 din 30 decembrie 1953 si modificat ulterior

prin Decretul nr. 468/1979


Document Info


Accesari: 1189
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )