Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Masivul Piatra Mare

Turism


Masivul Piatra Mare

Face parte din MunÅ£ii Bîrsei, localizaÅ£i în sudul depresiuni. BraÅYov, în cadrul CarpaÅ£ilor de CurburÄf (Harta Muntii Piatra Craiului este Cuprins in Harta DIMAP Cinci munti din Curbura Carpatilor.ÎnÄflÅ£imile cele mai mari sînt în partea sudicÄf: vîrful Piatra Mare (1.843 m) ÅYi platoul care se prelungeÅYte spre sud-est spre Coada Pietrei Mari. Platoul Pietrei Mari se continuÄf spre nord printr-o culme centralÄf despÄfrÅ£itÄf, prin mai multe înÅYeuÄfri, în culmi secundare: Piatra MicÄf (1610 m), Gîtul Chivei (Chibei,1639 m), Bechia, Bonlocul.

Cheile VÄfii Åzapte ScÄfri ÅYi ale VÄfii Pietrei Mici, în lungul cÄfrora sînt întalnite cascadele "Åzapte ScÄfri" ÅYi Tamina, constituie unele dintre principalele atracÅ£ii turistice ale masivului. Sub culmea Gîtul Chivei, în baza unui abrupt de cîteva zeci de metri, este PeÅYtera de GheaÅ£a, dezvoltatÄf pe fisurÄf verticalÄf în masa calcarelor. În lungul traseului care coboarÄf de la peÅYterÄf se trece pe lîngÄf un abrupt spectaculos cuprinzînd numeroase microforme carstice. Pornind de la Dîmbu Morii în drum spre cabana Piatra Mare poate fi admirat abruptul sÄflbatic al PrÄfpastiei Ursului.

Principalele cÄfi de circulaÅ£ie sînt situate în lungul vÄfii TimiÅYului: drumul naÅ£ional ÅYi calea feratÄf BucureÅYti - BraÅYov, sectorul Predeal - BraÅYov, Latura nordica a masivului este mÄfrginitÄf de drumul naÅ£ional 1A care se desface din drumul naÅ£ional numÄfrul 1, strÄfbate oraÅYul SÄfcele ÅYi se îndreaptÄf spre VÄflenii de Munte, prin pasul Bratocea. In vest se aflÄf drumul forestier din lungul VÄfii Gîrcinului, care prezintÄf o ramificaÅ£ie pe Valea Ramura MicÄf.

Singura cabana de altitudine in Masivul Piatra Mare este Cabana Piatra Mare recent (re)construita de catre Societatea Carpatina Ardeleana (EKE) Sacele (alt. 1630 m) si este situatÄf pe un mic platou ondulat, la nord-est de vîrful Piatra Mare, în poiana Åzura de PiatrÄf. Capacitatea de cazare este de aproximativ 20 de locuri.


Document Info


Accesari: 1782
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )