Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SISTEME PENTRU SERVICII TURISTICE ONLINE

Turism


SISTEME PENTRU SERVICII TURISTICE ONLINE

Termenul "sisteme de distributie globala" a inceput sa fie folosit pentru a descrie aceste mega sisteme noi. Introducerea acestor sisteme a dus la cresterea numarului zborurilor si a determinat cresterea competitiei si astfel nivelul tarifelor de calatorie in domeniu a scazut. Agentii de calatorie care primeau un comision fixat (de obicei 10%) din ceea ce vindeau clientilor erau amenintati prin aceasta prin scaderea castigului lor. Pentru a contracara acest fapt ei si-au atintit atentia asupra vanzarii incrucisate a produselor turistice (cum ar fi cazarea la hotel si inchirierea de masini) impreuna cu locuri la liniile aeriene. Pentru ca veniturile lor au crescut confortabil prin procesul electronic de rezervare, agentii au avut din ce in ce mai mult sa poata da informatii si sa faca rezervari pentru alte produse turistice de pe terminalele lor. In acelasi timp companiile GDS trebuiau sa-si mareasca veniturile. Aceasta gama de produse include si programul zborurilor si cursele aeriene charter, hotelurilor si altor forme legate de cazare, inchirieri de masini, bilete de autobuz, pachete de vacanta, plimbari cu iahturi, excursii, bilete de teatru si chiar flori si sampanie.2.1. Sisteme globale de servicii turistice - WorldSpan, Amadeus, Sabre - descriere generala

Momentan GDS pare sa se concentreze pe trei strategii principale: consolidare, diversificarea produselor si diversificarea pietei. Gradual, liniile aeriene major 22422f514w e de GDS au inceput sa se uneasca si sa fuzioneze. Acest proces a fost determinat in mare parte de costurile enorme de operare a retelelor de rezervare. Cat despre agentiile de turism, GDS se confrunta cu o scadere a profiturilor chiar si cand volumul rezervarilor este in crestere.

Prin fuzionare si formare de aliante se fac economii majore prin crearea unei baze de date centralizate, ceea ce asigura o consistenta a informatiei furnizata. In plus, prin detinerea unui site major cu date globale, sistemele sunt capabile sa faca fata la orele de varf, 24 de ore din 24, chiar si cand sistemul este folosit la maximum. Noile linii aeriene aleg de obicei sa inchirieze sau sa cumpere spatii in sistemele deja existente din motive financiare si de logistica, dar si pentru a reduce riscul de a "slabi" piata prin fortarea agentilor sa foloseasca un nou sistem computerizat de rezervari (CRS). Printr-o serie de fuziuni si preluari, au rezultat patru megasisteme: SABRE, Galileo International, Worldspan si Amadeus.

GDS furnizeaza serviciile unui magazin electronic "one stop" pentru toate informatiile legate de informatii despre calatorie si nevoi legate de rezervari, iar prin asta a devenit un canal important de distributie pentru orice produs vandut prin agentiile de turism. Foarte simplu, daca un furnizor vrea sa fie vandut prin agenti de turism, trebuie sa fie listat pe un GDS. 

2.1.1. WorldSpan

Worldspan este un lider în furnizarea de resurse de tehnologii de turism pentru furnizorii de servicii turistice, agentiile de turism, site-urile de comert electronic si corporatiile din întreaga lume. Prin utilizarea de retele si tehnologii computerizate rapide, flexibile si eficiente, Worldspan ofera servicii de date electronice cuprinzatoare care conecteaza aproximativ 800 furnizori de servicii turistice din întreaga lume la o baza de clienti globala. Compania ofera cele mai eficiente tehnologii de Tarife si Fixare a preturilor din industrie, cum ar fi Worldspan e-PricingSM, solutii de gazduire, si produse de turism personalizate.  Worldspan ofera furnizorilor de servicii turistice, distribuitorilor si corporatiilor posibilitatea de a reduce costurile si de a creste productivitatea utilizând tehnologiile sale de vârf, cum ar fi Worldspan Go!SM si Worldspan Trip ManagerSM. Sediul central al Worldspan se afla în Atlanta, Georgia.

Worldspan este un sistem global de distributie care ofera o serie de servicii legate de calatorie. Sistemul a fost creat în februarie 1990. Are în prezent 3.200 de angajati. Este prezent în 70 de tari din întreaga lume. Are ca actionari companiile aeriene: Delta Air Lines (40%), Northwest Airlines (34%) si T.W.A. Airlines L.L.C., care se afla în proprietatea American

Airlines (26%).

Compania are trei directii de activitate: distributia serviciilor de turism, comert

electronic si servicii oferite agentilor de turism. Sistemul Worldspan ofera informatii

turistice unui numar de 20.210 agenti de turism si altor utilizatori din întreaga lume si

este leader în ceea ce priveste comertul electronic din industria transporturilor,realizând peste 50% din rezervarile online.

Principalele etape ale evolutiei acestuia sunt:

În 1995, Worldspan a fost ales ca sursa principala a informatiilor oferite de site-ul Expedia.

În 1996, a fost lansata pagina de web www.worldspan.com, care ofera informatii despre sistem si unde se pot face si rezervari online.

În 1998, Worldspan si-a extins activitatea si pe continentul asiatic. Tot în acelasi an, conducerea Priceline a decis ca informatiile site-ului vor fi luate tot din sistemul Worldspan.

În 1999, Worldspan s-a extins si în America de Sud si a încheiat o întelegere cu Motorola pentru difuzarea informatiilor turistice în sistemul fara fir.

Worldspan si-a extins activitatea si în America Latina, patrunzând pe piete din tari ca: Brazilia, Argentina si Venezuela. Si-a extins si obiectul de activitate, încheind numeroase aliante cu firme de IT, marketing etc.

În 2000, Worldspan a patruns si pe Internet, prin alianta încheiata cu Viator. A fost încheiata, de asemenea, o alianta între Worldspan si Passkey.com, care sa faciliteze rezervarile la diverse hoteluri, în anumite ocazii. Worldspan a încheiat o alianta strategica si cu Et-China, menita sa ofere servicii online în special chinezilor dar si altor doritori.

Site-ul Orbitz lansat în anul 2001 prin cooperarea a 5 companii aeriene americane foloseste ca baza de date pentru informatiile sale sistemul Worldspan.

Compania ofera distributie electronica a informatiilor si serviciilor, tehnologii de rezervare, produse performante IT, expertiza asupra comertului electronic si servicii tehnologice destinate companiilor aeriene.

Biroul Worldspan din Bucuresti, România a fost deschis în mai 1996. Biroul este situat în centrul orasului, în zona Cotroceni. În cadrul biroului Worldspan din Bucuresti exista un laborator de cursuri dotat cu echipamentele necesare.

Tarifele si preturile biletelor la nivel mondial:
- baza de date completa care include accesul la o baza de date europeana exacta ce cuprinde peste 50 de milioane de tarife.
- reguli automatizate prin ATPCO ofera informatii privind pretul biletelor si rutele, exact în modul în care companiile aeriene le-au clasat.
- Ofertele de tarife stocate permite pastrarea datelor privitoare la oferte.
- Ultimate Fare Search - afiseaza instantaneu preturile biletelor pentru datele de calatorie specificate.

Îmbunatatiri recente: emiterea de bilete electronice pentru British Airways se afla în stadiul de testare beta , ca si posibilitatea de rambursare automata.

2.1.2. Amadeus

Amadeus este un sistem global de distributie care ofera servicii de distributie,

marketing dar si instrumente de vânzare pentru companiile aeriene si alte companii din

industria transporturilor si a turismului pe întreaga planeta.

Amadeus este singurul sistem global de distributie care ofera companiilor aeriene posibilitatea de a folosi sistemele de rezervare computerizata si facilitatile de vânzare de la oficiile de vânzare ale aeroporturilor sau de la cele din centrul oraselor.

Aceste companii aeriene sunt cunoscute ca fiind "utilizatori ai sistemului", Amadeus având 106 de astfel de utilizatori cu 71.331 terminale Amadeus instalate. Prin intermediul lui, companiile aeriene si alti ofertanti de servicii de turism pot distribui si vinde produsele lor de la terminalele agentilor de turism din 198 de tari si de la cele peste 155.000 de agentii de turism ce sunt conectate la acest sistem.

A fost fondat în 1987 si a devenit operational la întreaga capacitate, în 1992.

Amadeus a devenit o companie cotata la bursa în 1999, fiind un instrument de vânzare foarte eficient pentru agentii de turism. El ofera clientilor sai si o serie de facilitati cum ar fi instrumente eficiente de software pentru a gestiona procesul de vânzare si reteaua de agenti.

Solutiile de management pentru companiile de transport si turism permit utilizatorilor sa faca rezervari în colaborare cu agentia de turism preferata.

Amadeus este leader în Europa si în America de Sud si are o cota de piata importanta si pe piata americana, africana si asiatica. Din ce în ce mai multe agentii se conecteaza la Amadeus, astfel ca în prezent sunt conectate cele mai multe agentii, iar tendinta este de crestere continua a numarului acestora.

Principalele etape ale evolutiei acestui sistem sunt:

1987 - înfiintarea; membrii fondatori: Air France, Iberia, Lufthansa si S.A.S. (care nu mai este în prezent actionar).

1988 - prima Companie Nationala de Marketing este înfiintata în Finlanda.

1989 - Amadeus este primul sistem global de distributie care ofera o prezentare neutra a înregistrarilor, urmând întocmai normele Uniunii Europene.

1989 - Primul milion de rezervari.

1992 - Sistemul Amadeus devine operational, la capacitate maxima.

1993 - Crearea filialei americane Amadeus, oficiul regional pentru America de Sud.

1995 - Înfiintarea de filiale pentru Asia Pacific în Bangkok.

1995 - System One, un alt sistem de rezervare computerizata fuzioneaza cu Amadeus. Compania aeriana Continental Airlines devine actionar al sistemului Amadeus.

1996 - Amadeus atinge cifra de 300 de milioane de rezervari.

1999 - Din data de 19 octombrie Amadeus este cotat la Bursa de Valori din Madrid, Barcelona, Paris si Frankfurt.

2000 - A doua emisiune publica de actiuni.

Lucrând eficient cu cei din domeniul calatoriilor si turismului, compania a reusit sa gaseasca solutii benefice pentru rezervari si pentru managementul în turism. Stilul deschis si comunicativ al companiei Amadeus va continua sa atraga jucatorii de top din industrie, care trateaza cu seriozitate alegerea pe termen lung a unui camarad experimentat si de încredere in turism.

În comertul online, Amadeus este liderul global în tehnologie turistica online si solutii de management al turismului. Deserveste agentiile de turism din 90 de tari si licentiaza website- urile a peste 1,000 de corporatii si peste 70 de linii aeriene si hoteluri. Amadeus e-Travel Management este o solutie de rezervari online ce ajuta corporatiile sa îsi gestioneze politica turistica mult mai eficient.

Fiecare categorie tehnologica include o gama larga de solutii, servicii si produse, prezentate mai jos:

Aceste solutii permit reunirea si oferirea de produse complexe, precum si punerea în practica a mijloacelor de optimizare a distributiei acestora prin intermediul retelei noastre comerciale.

Oferind posibilitatea de a accesa, promova si comercializa diversele produse prin toate mijloacele posibile, aceste solutii îmbunatatesc fluxul de productie, profitabilitatea si asistenta oferita clientilor pe durata întregului proces de vânzari.

Solutii de optimizare a operatiunilor, proceselor si administratiei afacerilor clientilor nostri si de consolidare a relatiilor acestora cu clientii lor.

Clientii pot beneficia la maximum de valoarea proceselor lor de afaceri si a investitiilor IT cu ajutorul solutiilor noastre din categoria Servicii si consultanta.

De la agentiile de turism specializate pe segmentul corporate, pana la cele specializate pe turismul de masa, toate se confrunta cu diversi factori de mediu, cautand solutii care le imbunatatesc productivitatea, administarea veniturilor cat si accesul la un content cat mai variat. Amadeus ofera un portofoliu larg de solutii tehnologice pentru a adresa factorii de succes din domeniul "travel". 

2.1.3. Sabre

SABRE a fost initial catalogat ca un sistem de inventar, dar de cateva ori de-a lungul existentei sale a adus mai mult profit detinatorilor lui decat linia aeriana insasi. Momentan GDS pare sa se concentreze pe trei strategii principale: consolidare, diversificarea produselor si diversificarea pietei. Gradual, liniile aeriene majore de GDS au inceput sa se uneasca si sa fuzioneze.

Înainte de introducerea automatizarii, rezervarile pentru zboruri erau procesate si înregistrate manual. Un sistem de bilete înregistrate pe un index colorat era folosit pentru a controla disponibilitatea locurilor în zborurile individuale. Aceste tichete erau aranjate pe un dispozitiv ("lazy Susan"), iar personalul de la rezervare putea vedea numarul locurilor libere la un zbor particular prin localizarea tichetelor si numararea biletelor. Datele personale ale pasagerilor erau înregistrate separat si întregul proces era complicat si munca era multa. De exemplu, o calatorie dus-întors New York- Buffalo cerea 12 oameni diferiti pentru a executa mai mult de 12 pasi separati timp de trei ore - timp mai îndelungat decât durata zborului!

Totusi, introducerea sistemului computerizat a ajutat la schimbarea tuturor acestor lucruri si a ajutat la marirea eficientei si eficacitatii. De-a lungul timpului SABRE a trecut prin mai multe stadii de dezvoltare:

SABRE a luat de fapt fiinta ca un raspuns la incapacitatea American Airlines de a monitoriza inventarul locurilor disponibile manual si sa ataseze numele pasagerilor locurilor rezervate.

Scopul sistemului a fost schimbat semnificativ prin instalarea primului terminal SABRE cu capacitate directa de a face rezervari si s-a întâmplat într-o agentie de voiaj în mai 1976. Înainte de aceasta, American Airlines împreuna cu alti transportatori mari s-au implicat într-un consortiu industrial care încerca sa dezvolte un CRS pentru a fi folosit de agentii de turism. În timp ce sistemul propus era considerat economic, practic unul dintre principalii competitori ai American Airlines,

Stadiul final de dezvoltare se afla în progres si astazi. SABRE s-a transformat dintr-un sistem de acces unic, distribuind doar zborurile liniei aeriene a companiei parinte într-un sistem impartial cu acces multiplu oferind o gama larga de trasee de calatorie si de produse legate de calatorie.

Chiar înca de la început, SABRE a fost în fata în cursa aplicarii tehnologiei în distributia turistica. La fel ca faptul ca a fost primul sistem de rezervare computerizat, a fost printre primii care au instalat terminale în agentiile de voiaj (experimental în 1967, în totalitate în 1976) si primul care a introdus un program frecvent de zboruri.

Cu toata inovatia adusa, SABRE este amenintat. Competitorii au format aliante globale, amenintarea fiind pozitia dominanta pe piata, intrând în avantajele sale competitive. Un avantaj pe care îl are fata de multe alte companii este faptul ca este singurul proprietar. Aceasta îi da mai mult control asupra destinului sau si abilitatea de a se porni mai usor pe o cale de actiune aleasa fata de multi dintre competitorii multi-proprietari.

Una din strategiile cheie alese de SABRE a fost aceea de a profita de oportunitatile prezentate de cresterea popularitatii Internetului. În primavara anului 1996, si-a lansat serviciul Travelocity pe World Wide Web, care permitea consumatorului sa verifice disponibilitatea si sa rezerve produse turistice direct de la PC de acasa sau de la birou, si sa aiba biletele procesate si trimise prin posta. A fost o mutare strategica buna a lui SABRE.

2.2. Sisteme specializate de servicii turistice

Schimbul de informatii este foarte important in fiecare stadiu al ciclului de vanzare a produsului turistic. Informatiile trebuie sa poata circula rapid si sigur intre client, intermediari si fiecare din furnizorii de turism implicati in satisfacerea nevoilor clientilor. Ca rezultat, tehnologia informatiei (IT) - amestec de computere, comunicatie si electronica - a devenit viitorul industriei turismului. Puterile sale permit informatiilor sa fie folosite mai eficient si sa circule prin Web aproape instantaneu. Ca rezultat, a avut (si continua sa aiba) un efect major in modalitatile de operare in industria turismului.

Cel mai mare impact l-a avut asupra functiilor de marketing si distributie, lasandu-le pe cele in care nevoia de contact uman era necesara neatinse. La fel, celelalte sectoare, precum liniile aeriene, au fost foarte incantate de noua tehnologie, folosind-o pentru a-i ajuta sa vanda si sa faca economice operatiunile lor, cautand astfel sa castige un avantaj strategic.

Altii, in special sectorul hotelier, a fost mai putin incantat, dar cu timpul ei si-au dat seama de beneficiile pe care distributia electronica o poate aduce. Totusi, dupa cum IT a inceput restructurarea structurii de baza a comertului si a societatii in general, si cerinta crescanda a consumatorilor de informatii, drumul spre succes al intreprinderilor turistice nu poate decat sa creasca in viitor. Ca rezultat, intreprinderile turistice trebuie sa inteleaga, sa accepte si sa utilizeze IT pentru a-si atinge tintele de marketing, sa-si imbunatateasca eficienta, sa maximizeze profiturile, sa mareasca gama serviciilor si sa-si mentina profitabilitatea pe termen lung. 

Unul dintre cele mai puternice instrumente de marketing - distributia electronica - s-a dezvoltat rapid. Totusi, nerenumit pentru promptitudinea imbratisarii tehnologiei, marketingul electronic si distributia produselor au castigat rapid acceptare in turism. Ca rezultat, marketerii care lucreaza in sectorul turistic trebuie sa fie atenti la evolutia sa. Totusi, viteza de dezvoltare a unui nou canal de distributie si lipsa unei surse de informatii cuprinzatoare despre viitorul acestui sistem inseamna ca industria turismului este mai degraba intr-o pozitie reactiva decat intr-o pozitie proactiva.

2.2.1. Travel Web

TravelWeb este un sistem Web inovativ care permite clientilor sa gaseasca informatii despre si sa faca rezervari pentru produse hoteliere si linii aeriene prin WWW. Clientii care doresc sa-si faca propriile lor angajamente pot cumpara produsul care li se potriveste cel mai mult, sa faca o rezervare prin cartea lor de credit si pot primi confirmarea în doar câteva secunde. Serviciul este valabil 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, de oriunde din lume si poate fi accesat de la orice browser Web.

Urmarind lansarea sa în 1994, TravelWeb a devenit rapid unul dintre primele sisteme online de rezervare hoteliera si informare din lume. Capacitatea de a rezerva si locuri la liniile aeriene a fost adaugata în august 1996, facându-l singurul site Web care combina capacitatea de a face rezervari direct la hotel în timp real, cu abilitatea de a cumpara un zbor la orice companie aeriana de oriunde din lume. Se oferea de asemenea facilitati pentru închiriere masini printr-un parteneriat cu firma HERTZ, cea mai mare companie de închiriere masini din lume, care va face din TravelWeb cel mai complex site de calatorii de pe Internet. Prin oferirea unei game asa de largi de servicii turistice, TravelWeb spera sa depaseasca una din problemele de folosire a Internetului - abonatii nu stiu unde sa caute informatia - TravelWeb fiind efectiv "un magazin pentru toate informatiile si rezervarile". Poate cel mai bun indicator al succesului în atingerea acestui lucru este aratat de vânzari.

Vizitatorilor TravelWeb le este prezentat o brosura turistica electronica completa pe care ei o pot accesa pentru a gasi si rezerva locuri la hoteluri si la liniile aeriene de care sunt interesati. Preînregistrarea nu este ceruta si, spre deosebire de alte sire-uri înrudite, utilizatorii de oriunde din lume pot folosi site-ul în scopul rezervarii, simplu prin garantarea rezervatiei folosind o carte de credit. Facilitati cuprinzatoare de cautare sunt furnizate, si utilizatorii pot localiza hotelurile potrivite prin localizarea lor geografica, numele lantului, gama de preturi si amenajarile, facilitatile specifice. Sistemul va lista hotelurile care se potrivesc, si permite utilizatorilor sa citeasca caracteristicile si sa vada pozele camerelor, restaurantelor, facilitati de organizare întruniri si activitati de agrement local asociate fiecarei proprietati.

Succesul lui TravelWeb poate fi explicat prin 2 factori: cultura lor constanta de inovare si concentrarea asupra clientului. Aceste 2 consideratii s-au combinat pentru a ajuta la asigurarea ca site-ul TravelWeb se dezvolta în mod constant, iar serviciile sale se îmbunatatesc pentru a servi mai bine utilizatorul. De exemplu, gama si calitatea informatiei furnizate este în continua expansiune. Pe lânga gama si disponibilitatea informatiei pentru fiecare hotel, hartile interactive permit utilizatorilor sa vada localizarea proprietatii si dau instructiuni pentru a ajuta turistii sa o gaseasca.

TravelWeb de asemenea a crescut calitatea serviciilor la hotelurile sale. De exemplu, el si-a extins rapid clientela folosind aliante strategice cu alte servicii Web de calatorie. De exemplu, în timpul anului 1997, a semnat o întelegere cu Preview Travel (care au 850.000 utilizatori înregistrati în America Online), ITN si Microsoft Expedia permitând fiecarui din aceste servicii sa foloseasca motorul de rezervare unic TravelWeb si acces la toate hotelurile din TravelWeb. Compania se vede de asemenea ca fiind în tranzactiile de rezervare si a dezvoltat un produs care le permite sa furnizeze servicii la alte companii mult mai ieftin si mai eficient decât dezvoltându-l ei. TravelWeb primeste în schimb o taxa din tranzactii, hotelurile primesc mai multe rezervari si întregul proces este invizibil pentru utilizator.

2.2.2. TUI

TUI este grup international care din 2005 s-a concentrat pe dezvoltarea a doua sectoare, turismul si transportul naval. In ambele cazuri are o pozitie fruntasa pe piata, este adeseori e amintita printre firmele de turism din Europa si a cincia companie nava din lume. Azi compania are 54.000 de angajati in toata lumea si conduce piata din Europa. Activitatile grupului se concentreaza pe restructurare, investitie si diversificare. Strategia TUI se bazeaza pe sustinerea valorilor companiei. Chiar daca compania nu s-a extins conform planificarilor, se priveste cu optimism spre viitor optimism pentru ca grupul este bine pozitionat si in turism si in transport naval, doua dintre marile piete crescande ale timpului nostru In turism TUI garanteaza calitatea indiferent de stagiul vacantei si de loc, in transport naval Hapag-Lloyd creaza noi standarde in acest domeniu. Eficienta creste, insemnand nu numai largirea ariilor de turism ci si inbunatatirea costului.

Mutare decisiva a facut in 2000 atunci cand au preluat in totalitate British company Thomson Travel Group inclusiv brandul lor scandinav Fritidsresor, in acelasi an Preussag Group au acaparat si interesele French travel company Nouvelles Frontičres pe care intre timp au preluat-o in totalitate, ca mai apoi sa acapareze si agentii din Elvetia, Europa de Est, Belgia, astfel grupul a obtinut un avantaj in toata piata europeana. In martie 2007 TUI a anuntat infintarea impreuna cu British travel group First Choice Holidays PLC a TUI Travel PLC in Marea Britanie.Cu excepria unor hoteluri TUI isi va pune toate resursele turistice in noua companie. TUI va pastra 51% din actiuni. Formarea noii companii este planificata pentru toamna lui 2007 ,dar trebuie aprobata de First Choice shareholders si Competition Commission.pe viitor TUI planifica sa se implice mai mult in hoteluri si pe linii aeriene ca sa creeze un turism cat mai ieftin si bine definit.

Cu privire la croaziere - modul de calatorie din ziua de azi- Hapag-Lloyd Cruises este pe primul loc in tarile vorbitoare de engleza. Flota lor cuprinde MS Europa" (5-star plus), "MS Hanseatic" (5-star), "MS Bremen" (4-star), MS Columbus" (3-star).Croazierele lor traverseaza toate oceanele lumii. Nava Europa care a intrat in serviciul lor in semptembrie 1999 a fost premiata de Berlitz Cruise Guide 2007 pentru a saptea oara la rand cu primul loc in topul navelor de croaziera. In anul financiar 2006 compania a avut o cifra de afaceri de 160 milioane euro.

Grupul german TUI, cel mai mare tour-operator din lume, a inaugurat pe 1 iulie 2005 la Mamaia, reprezentanta TUI pentru Romania.

Grupul TUI este interesat atât de litoralul românesc, cât si de Delta Dunarii, Moldova si zona Brasov-Bran. Reprezentantii TUI si ai celorlalti trei mari tour-operatori germani, Thomas Cook, ITS si Dertour, au semnalat si o serie de probleme cu care clientii lor s-au confruntat în România, cele mai importante fiind lipsa curateniei, zgomotul si magazinele închise în extrasezon.

2.3. Facilitati oferite

Sistemele globale de distributie (G.D.S.) utilizeaza urmatoarele mecanisme principale:

Planul de facturare si decontare (Billing and Settlement Plan, B.S.F.);

Schema de decontare consolidata (I.A.T.A. B.S.P. Consolidator Scheme,I.B.C.S.).

B.S.P. este un sistem standardizat folosit de catre companiile aeriene si agenti,pentru a simplifica mecanismul complicat al vânzarilor de bilete. Acest mecanism a fost pus la punct în cadrul Conferintei Agentiilor de Pasageri (P.A.Conf-PassengerAgency Conference) si este gestionat de catre Departamentul de Distributie a Serviciilor din cadrul I.A.T.A. (I.A.T.A. Distribution Service- I.D.S.).

Conform acestui mecanism, agentii pot:

  • sa tipareasca documente standard de calatorie pentru toate companiile aeriene membre B.S.P. în conformitate cu Contractul de Vânzare prin Agenti (Sales Agency Agreements).
  • sa raporteze vânzarile, schimburile, platile si alte tranzactii financiare facute în contul companiilor aeriene membre B.S.P.. Toate aceste informatii sunt stocate într-un centru de procesare a datelor (Data Processing Centre - D.P.C.) pentru B.S.P.România.

Dupa ce agentii care fac parte din acest sistem raporteaza informatiile legate de vânzarile lor, B.S.P. România, pe baza datelor înregistrate în centrul de procesare a datelor, pregateste facturile corespunzatoare acestor informatii si le trimite agentilor si companiilor aeriene. Agentii remit propriile facturi la o banca de clearing (care pentru B.S.P. România este ABN. AMRO BANK) iar aceasta banca regleaza conturile agentilor cu cele ale companiilor aeriene. Atunci când apar anumite erori în acest sistem, Managerul B.S.P. este cel care le solutioneaza conform prevederilor din contractele de vânzare prin agentii.

Mecanismul B.S.P. are numeroase avantaje pentru toti cei implicati. Cel mai

mare avantaj este cel al simplificarii operatiunilor:

agentul foloseste acelasi tip de bilete pentru toate companiile membre ale respectivului B.S.P..

agentul este asigurat asupra unei aprovizionari ferme si predeterminate de bilete neutre

agentul face un singur raport pentru vânzarile dintr-o anumita perioada de timp si remite o singura suma catre banca de clearing.

Un alt avantaj este cel legat de economiile de cost. Astfel:

centralizarea procesarii si a distributiei biletelor de calatorie reduce costurile si permite un control mai eficient.

trainingul agentilor este mai simplu si mai scurt, datorita faptului ca exista un singur set de proceduri standard.

investigatiile Managerului B.S.P., care este împuternicit sa ia masuri imediate în numele companiilor aeriene membre B.S.P., permite gasirea unor solutii rapide pentru problemele care apar.

Se obtin beneficii si din punctul de vedere al controlului exercitat, pentru ca astfel se poate face o analiza atenta si corecta a platilor si încasarilor agentilor si companiilor aeriene care, pe de alta parte, beneficiaza si de monitorizarea din partea Managerului B.S.P..

Un alt beneficiu este cel al potentialului de automatizare. Agentii sunt astfel încurajati sa transmita datele electronic. B.S.P. încurajeaza folosirea tichetelor automatizate, care economisesc timp si bani.

Rezultatul este, bine înteles, cel scontat, adica acela al realizarii unor plati si încasari corecte cu erori minime, sistem care prezinta avantaje pentru toti participantii din sistem. Datorita acestui fapt, acest mecanism este foarte raspândit, devenind mecanism local de operare în cadrul marilor sisteme globale de distributie, prezentate anterior în aceasta lucrare.


Document Info


Accesari: 17247
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )