Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TOUR - OPERATORII

Turism


TOUR - OPERATORII



Tour-operatorii sunt producatorii sau "fabricantii" de voiaje forfetare. Prezenta acestora este mai frecventa în Europa, în special în Anglia si Germania, dar este mai dinamica în celelalte tari europene si Japonia. Tour-operatorii, spre deosebire de agentiile de turism, sunt întreprinderi de mari dimensiuni, puternic concentra 14214w225o te pe plan national si international, atât pe orizontala cât si pe verticala.

Specializarea tour-operatorilor în fabricarea voiajelor forfetare îi diferentiaza de agentiile de turism care nu intervin decât în comercializarea produselor turistice. Tour-operatorii au deci statutul juridic de agent de turism, dar si de asociatie care fabrica si vinde forfetar produsele turistice integrate.

2.1 Cine sunt tour-operatorii?

Tour-operatorii moderni - sau organizatorii voiajelor de grup sau individuale - asa cum îi cunoastem astazi, actioneaza înca de la jumatatea secolului al XIX-lea, si probabil ca sunt urmasii agentiilor de bilete pentru calatoriile cu vaporul cu abur sau pe calea ferata. În afara vânzarii de calatorii, agentii erau eventual, solicitati sa creeze itinerarii si sa asigure cazare pentru clientii bogati. Din aceasta activitate s-a dezvoltat afacerea organizata de vânzare catre turisti a voiajelor organizate.

"Tour-operatorii sunt întreprinderi turistice comerciale, specializate în crearea de voiaje forfetare". De capacitatea lor de a atrage si a directiona un numar cât mai mare de persoane, catre calatorii externe depinde în cea mai mare masura cresterea viitoare a circulatiei turistice internationale si astfel, schimbul de valori spirituale si materiale între tarile lumii.

Tour -operatorii pe piata produselor turistice

În indusria turistica, tuor-operatorii pot fi considerati dupa unii specialisti drept angrosisti. Spre deosebire de agentiile de voiaj, tuor-operatorii "sunt întreprinderi de mari dimensiuni, puternic concentrate pe plan national si international, atât pe orizintala cât si pe verticala"1[i]

Tour-operatorul este un organizator de voiaje care face oficiul de producator pentru industria turistica. Procesul de productie în acest cazacopera o perioada care poate varia între 12 si 13 luni.

Tour-operatorii se diferentiaza dupa nivelul de integrare a produselor turistice si dupa capacitatea lor de oferta. De asemenea, ei se pot diferentia dupa pozitionare, dupa destinatie, dupa profilul socio-demografic al clientelei, dupa activitatile oferite

2.3 Functiile tour-operatorului

În structura organizatorica a unui porducator de voiaje, departamentul productie joaca un rol ential, tour-operatorul avand ca misiune, în funtie de obiectivele si strategia aplicata, conceperea si crearea de produse turistice. El îndeplineste partu functii:

O functie de studiu de piata si de previziune;

O functie de cercetare a produselor;

O functie tehica de fabricare a produselor turistice;

O fuctie economica, legata de fixarea preturilor.

Produsul pe care tuor-operatorii îl ofera este pachetul de servicii format din servicii de transport, cazare în hotel, transfer la si de la aeroport. Pe lânga acestea, pachetul poate cuprinde si servicii de divertisment, plimbari, închirieri de masini si altele. Avantajul pe care îl prezinta acest produs pentru turisti este pretul forfetar, care este mai mic decât suma tarifelor serviciilor cuprinse în pachet, daca acestea ar fi fost cumparate separat. Un alt avantaj pe care îl prezinta voiajul forfetar pentru turist este comoditatea achizitionarii unui singur produs de calatorie, turistul fiind scutit de grija luarii unei decizii pentru achizitionarea fiecarui serviciu pentru a compune o vacanta completa si pentru alcatuirea unui program de vacanta (traseu, obiective, divertisment etc). În plus, achizitionarea unui produs al unui tour-operator cu reputatie reduce posibilitatea aparitiei riscurilor legate de calitatea produsului.

2.4 Categorii de tour-operatori

Numarul si structura tour-operatorilor depinde de gradul de integrare al produselor pe care le asigura si de capacitatile de care dispun. Ei se pot împarti în trei categorii principale:

A.   generalisti (universali), care creeaza si pun la dispozitia beneficiarilor categorii diverse de produse;

B.   specializati, care sunt profilati pe un singur gen de turism;

C.   punctuali, sunt profilati pe produse oferite la comanda unor grupuri de clienti.

Dezvoltarea rapida a tour-operatorilor a generat schimbari în managementul firmelor si în modul lor de operare, devenind absolut necesara o baza financiara solida, pentru a se putea achita pretul curselor charter. În consecinta unii tour-operatori cu dimensiuni modeste au fost absorbiti de mari corporatii cu activitate diversificata, altii s-au asociat cu companii aeriene sau lanturi hoteliere, iar altii s-au implicat în dezvoltarea statiunilor turistice.

2.5 Riscurile tour-operatorilor

Zilele si orele curselor organizate de tour-operatori pot fi oricând schimbate si aceasta datorita faptului ca nu au fost vândute toate pachetele de servicii:

Tour-operatorul organizator va anula rezervarile deja facute si va oferi o alternativa singura. Acest lucru nu este de dorit sa se întâmple pentru ca asa cum tour-operatorilor nu le convine sa efectueze un tour în pierdere, nici clientilor nu le convine anularea zborului.

Exista sase motive pentru care un turist ar apele la un tour-operator în achizitionarea unui pachet de vacanta:

Cazarea: tour-operatorii achizitoneaza un contingent considerabil de camere cu mult timp înainte. Ei garanteaza cazarea turistilor la destinatiile de vacanta cele mai populare, care altfel ar putea sa nu fie disponibile la momentul luarii deciziei privind destinatia de vacanta;

Reducerile: prin negocierile pe care le fac, tour-operatorii obtin reduceri importante pe care le transmit mai departe turistilor. Aceste pachete de vacanta pot fi cu 25% mai ieftine decât alternativa de achizitionare directa a serviciilor turistice ce le compun;

Accesibilitatea: ca parte a pachetului de vacanta se afla si vizitarea unor atractii populare sau participarea la diverse distractii la care, altfel, turistul ar avea un acces mai dificil;

Confortul: voiajele forfetare au avantajul efectuarii unei singure plati pentru toate serviciile si facilitatile incluse, ceea ce scuteste turistul de grija achizitionarii fiecarui serviciu si efectuarea fiecarei plati în parte;

Varietatea: voiajele forfetare ofera toate serviciile, atractiile si facilitatile disponibile în zona, ceea ce ar fi greu de obtinut de turist pe cont propriu;

Securitatea financiara: asigurata de legislatia în materie.

Turismul se confrunta, asemenea întregii economii românesti, cu mari dificultati. Ponderea turismului de masa a scazut ca urmare a reducerii nivelului general de trai al populatiei, determinând renuntarea la practicarea turismului organizat de catre segmentul populatiei cu venituri modeste. Durata medie a sejurului a scazut ca urmare a cresterii cererii turistice pentru vacante scurte în statiuni montane sau pentru activitati de week-end care presupun eforturi financiare reduse. De asemenea, cererea turistica internationala a scazut datorita instabilitatii politice, calitatii serviciilor turistice oferite, nediversificarii ofertelor turistice. Cererea turistica internationala pentru turismul de litoral s-a diminuat în favoarea celorlalte forme de turism datorita monotoniei serviciilor respective precum si unor recomandari medicale care semnaleaza efecte negative ale radiatiilor solare. Cu toate acestea, activitatea turistica poate constitui unul din motoarele dezvoltarii viitoare a tarii noastre si România poate redeveni una din destinatiile importante, pentru ca în acest fel tour-operatorii români sa îsi gaseasca locul în contextul turismului european si mondial.




Document Info


Accesari: 7990
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )