Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Copilul tau

Copii


CUPRINS

8 Cuvânt înainte

10 Introducere

Între trei si cinci ani

14 Asigurarea necesitatilor de baza

Copilul tau la trei ani



20 Cresterea si dezvoltarea

26 Sanatatea copilului

28 Întelegerea si aptitudinile

32 Emotiile si personalitatea

40 Îngrijirea copilului si perioada prescolara

43 Viata de familie

Copilul tau la patru ani

50 Cresterea si dezvoltarea

55 Sanatatea copilului

57 Întelegerea si aptitudinile

62 Emotiile si personalitatea

68 Viata copilului

Copilul tau la cinci ani

76 Cresterea si dezvoltarea

82 Sanatatea copilului

85 Întelegerea si aptitudinile

90 Emotiile si personalitatea

95 Viata copilului tau

Între sase si opt ani

102 Asigurarea necesitatilor de baza

Copilul tau la sase ani

108 Cresterea si dezvoltarea

112 Sanatatea copilului

116 Întelegerea si aptitudinile

122 Emotiile si personalitatea

128 Viata copilului tau

Copilul tau la sapte ani

134 Cresterea si dezvoltarea

138 Sanatatea copilului

140 Întelegerea si aptitudinile

145 Emotiile si personalitatea

150 Viata copilului tau

Copilul tau la opt ani

156 Cresterea si dezvoltarea

160 Sanatatea copilului

164 Întelegerea si aptitudinile

168 Emotiile si personalitatea

173 Viata copilului tau

"Ca parinte, este normal ca uneori sa dai peste lucruri noi si sa te întrebi ce este normal."

Între noua si unsprezece ani

178 Asigurarea necesitatilor de baza

Copilul tau la noua ani

184 Cresterea si dezvoltarea

188 Sanatatea copilului

190 Întelegerea si aptitudinile

194 Emotiile si personalitatea

198 Viata copilului tau

Copilul tau la zece ani

204 Cresterea si dezvoltarea

207 Sanatatea copilului

210 Întelegerea si aptitudinile

213 Emotiile si personalitatea

218 Viata copilului tau

Copilul tau la unsprezece ani

Cresterea si dezvoltarea

Sanatatea copilului

Întelegerea si aptitudinile

Emotiile si personalitatea

Viata copilului tau

Între doisprezece si paisprezece ani

244 Asigurarea necesitatilor de baza

Copilul tau de doisprezece ani

Cresterea si dezvoltarea

Sanatatea copilului

Întelegerea si aptitudinile

Emotiile si personalitatea

Viata copilului tau

Copilul tau de treisprezece ani

Cresterea si dezvoltarea

Sanatatea copilului

Întelegerea si aptitudinile

Emotiile si personalitatea

Viata copilului tau

Copilul tau de paisprezece ani

Cresterea si dezvoltarea

Sanatatea copilului

Întelegerea si aptitudinile

Emotiile si personalitatea

Viata copilului tau

310 Organizatii utile

312 Index si Multumiri

p. 8

Cuvânt înainte

Oamenii ma întreaba adesea daca, în calitate de psiholog clinician, îmi e mai usor sa fiu mama fiului meu de zece ani si a fiicei mele de treisprezece ani. M-am specializat în sanatatea mintala a copiilor si a adolescentilor timp de aproape douazeci de ani, deci copiii mei sunt perfecti? Este caminul meu un loc linistit, în care plutim peste fiecare etapa de dezvoltare a copilariei pe un norisor calm? Raspunsul meu este, în mod previzibil, ca lucrurile nu stau chiar asa - si spun asta deoarece copiii mei se tavalesc pe jos de râs la gândul ca as putea fi considerata parintele cu totul perfect. si, multumesc lui Dumnezeu, pot sa spun "nu". Îmi doresc copii perfecti? Nu. Detin secretul solutiei universal-valabile în ceea ce priveste cresterea copiilor? Nu. Cred ca a fi parinte ar trebui sa fie o sarcina usoara? Nu. Nu. Nu. Adevarul este ca faptul de a fi practician în domeniul comportamentului copiilor nu m-a facut sa fiu un parinte mai bun, însa a fi parinte m-a determinat sa fiu un practician mai bun. De când am devenit mama (în cele mai fericite doua zile din viata mea, la o distanta de doi ani si câteva luni una de alta) pot sa empatizez pe deplin cu entuziasmul, teama, confuzia, bucuria si provocarile pe care le aud de la familiile pe care le întâlnesc si le tratez. Recunosc sentimentele de vadita neajutorare atunci când copiii pe care îi iubesti sunt de neînteles si par sa fie de nestapânit. Simt respect fata de frustrarile, lacrimile si vina cu care vin la mine atâtia parinti, încercând sa gaseasca o cale mai buna prin care sa îsi ajute copiii sa treaca peste provocarile dezvoltarii. Dupa cum mi-a spus odata un tata, "a fi parinte este meseria cea mai grea din lume si singura pentru care nu ti se face pregatire."

Toti parintii necesita informatii si sfaturi de încredere când vin timpuri mai grele, pentru a-i ajuta sa faca fata miliardelor de griji în legatura cu tot felul de lucruri - legate de varietatea dezvoltarii fizice, cognitive si emotionale -, însa la cine putem apela? Unde putem sa gasim sfaturi oneste, inteligibile si practice, care sa ne faca sa ne simtim mai putin nelinistiti de ceea ce vedem la copiii nostri, mai puternici si optimisti, pentru a-i sprijini. Cred ca volumul "Copilul tau, în fiecare an" este o resursa necesara tuturor parintilor. Aceasta carte extraordinar de însufletitoare si practica te va învata tot ceea ce trebuie sa stii despre continua dezvoltare a copilului tau de la trei la paisprezece ani, raspunzându-ti la toate întrebarile si oferindu-ti un ghid profesionist si practic despre o varietate de probleme cum ar fi ce sa faci daca crezi ca fiica ta e hartuita, sau de ce nu manânca, sau daca este "dependenta" de telefonul mobil.

"Îmi doresc ca Copilul tau, în fiecare an sa fi existat prin preajma mea când am devenit parinte, acum treisprezece ani!".

Scrisa de patru experti în dezvoltarea copilului - toti parinti, la rândul lor - "Copilul tau, în fiecare an" aduna parerile expertilor pentru a-ti oferi ultimele sfaturi bazate pe cercetari, scrise într-un mod prietenos, cu un linistitor bun simt. Carol Cooper, medic de familie si jurnalist medical, ofera puncte de vedere demne de luat în considerare despre sanatate si dezvoltare. Claire Halsey, psiholog clinician si specialist în consiliere parentala, studiaza dezvoltarea emotionala si sociala si problemele de familie; pediatrul Su Laurent ofera un ghid pentru etapele incredibile ale cresterii fizice, iar Karen Sullivan, specialist în puericultura si scriitoare arata aspectele de comportament cognitiv si social. Autorii aduc o abordare a lucrurilor de la cele mai simple la cele mai complexe, de la perplexe la de-a dreptul frustrante, într-un mod accesibil si practic. Acopera o varietate de probleme - de exemplu, cum sa te asiguri ca mofturosul tau de trei ani are o alimentatie echilibrata, fara ca ora mesei sa fie stresanta, cum sa îti dai seama când copilul tau de noua ani acuza dureri de burtica sau e doar o scuza ca sa nu mearga la scoala, sau chiar cum sa negociezi cu cel de paisprezece ani, care nu vede de ce este rau sa stea pe afara pâna la unu noaptea - într-un mod usor de înteles si deschis. La fel ca mine, vei citi aceasta carte si te vei întreba "De ce mie nu mi-a trecut prin cap asta?". Tot la fel ca mine, vei considera sfaturile lui Carol, Claire, Su si Karen de-a dreptul linistitoare si realiste. Indicatiile lor folositoare te vor ajuta sa realizezi ca a fi parinte nu e doar posibil, ci chiar placut - chiar si când sunt momente mai grele.

Cunostintele ne ajuta sa ne simtim pregatiti sa stapânim situatiile dificile, însa adesea latura afectiva se interpune, umbrind ratiunea. Ne punem întrebari si ne putem simti neîncrezatori, cu precadere când ne confruntam cu comportamente complicate, care provoaca emotii, sau suntem coplesiti de sfaturi care pot fi contradictorii. Cartea de fata furnizeaza informatii care sa ne ajute sa întelegem, sa reflectam si sa ne simtim capabili sa ne ajutam copiii cu calm, blândete si respect, iar când este necesar, într-un mod autoritar. Acest lucru ne face sa avem o influenta reala si pozitiva asupra manierei în care se dezvolta si sa actionam eficient si adecvat de-a lungul acestei dezvoltari. Am convingerea ca va va placea aceasta carte extraordinara si însufletitoare, la fel cum mi-a placut si mie.

DR TANYA BYRON MSc PSYCHD

Mama lui Lily si a lui Jack

Psiholog clinician, specialist în comportamentul si sanatatea mintala a copiilor si a adolescentilor.

Bucuria de a fi parinte

Ca parinte încrezator te vei bucura cu adevarat de copiii tai si vei considera dezvoltarea lor o serie de bucurii, nu o serie de probleme.

P 10

Introducere

A fi parinte înseamna a avea instinct, la fel ca si alte lucruri, îns 626c25g 9; toti avem nevoie de ajutor uneori pentru a ne confirma ca facem lucrurile corect, iar copiii nostri se dezvolta si învata cum trebuie, ca problemele cu care se confrunta pot fi depasite, ca sunt fericiti, sanatosi si pe calea unei vieti de adult împlinite.

Multe din problemele cu care se confrunta parintii de azi pur si simplu nu au existat pâna acum; de aceea adesea simtim ca intram pe teritorii necunoscute fara nicio busola. Societatea noastra e condusa tot mai mult de media si dominata de stres; tehnologii noi prospera, iar copiii cresc mai repede ca niciodata. Odata cu aparitia internetului si a cartilor de auto-ajutorare, suprasaturatia de informatii conflictuale despre absolut orice, de la ce ar trebui sa le dam copiilor nostri sa manânce, la cât de mult ar trebui sa se uite la televizor, iar momentul în care ar trebui sa înceapa educatia sexuala este confuz si demoralizant. Astfel, nu este surprinzator ca multi parinti îsi doresc o sursa clara de sfaturi bune, practice si logice, bazate pe cercetari întemeiate, experiente ale altor parinti de prima clasa, iar, deasupra tuturor, de bun simt. Acesta este scopul pe care ni l-am propus cu aceasta carte. Fiecare dintre noi suntem parinti cu diferite specializari în dezvoltarea si sanatatea copiilor, asa ca pe lânga faptul ca avem experienta practica, suntem la curent cu problemele care îi afecteaza pe copii si pe parinti deopotriva si cu cele mai bune solutii pentru a le rezolva.

Abordarea grijilor cele mai frecvente

Fiecare parinte are diferite nelinisti, corespunzatoare cu etapele prin care trece copilul lui. Grijile despre învatatul cu olita, dificultatea în hranire, dezvoltarea limbajului, crestere si orarul de somn domina anii prescolari. Când un copil începe scoala, îsi face prieteni si începe sa faca pasi spre independenta, apar noi situatii carora trebuie sa li se faca fata. De aici, drumul pâna la jumatatea adolescentei poate parea un veritabil câmp minat de potentiale îndoieli. Este aceasta pubertatea? De ce minte copilul meu? Se descurca la scris si la citit? Cum pot sa-mi dau seama daca are copilul meu tulburari digestive, depresie, daca e stresat, sau este hartuit? Va fi mereu mai scunda decât prietenele sale? Când ar trebui sa poarte primul ei sutien? Cum ma descurc cu chestiunea alcoolului, când toti prietenii lui beau? Cum îl pot ajuta sa se corecteze? De ce sta tot timpul la calculator? Ar trebui sa îl determin sa mearga în vizita la bunici? Iar lista continua mai departe. Indiferent câta încredere am avea în abilitatea noastra de a fi parinte, vor exista mereu momente când vom avea neclaritati si ne vom întreba ce este normal si potrivit. Iar copiii au un talent înnascut pentru a-l induce în eroare si pe cel mai organizat si mai informat parinte. Daca exista ceva binecunoscut în lume, în legatura cu cresterea copiilor, acela este imprevizibilul. Aceasta carte este destinata momentelor în care nimic nu este clar, când ai întrebari legate de orice aspect din viata copilului tau.

Cum este construita cartea

Fiecare vârsta, de la trei la paisprezece ani, este dezbatuta într-o sectiune detaliata proprie, privind stadiul normal de dezvoltare, cresterea, aptitudinile si ce probleme ar putea sa apara. Chiar daca noi am împartit pe ani, multe probleme sunt valabile pentru mai mult decât o grupa de ani. Am raspuns întrebarilor parintilor si ne-am straduit din rasputeri sa rezolvam fiecare problema legata de cresterea copiilor. Aceasta carte este pentru tine, daca îti smulgi parul din cap din cauza neascultarii copilului tau de trei ani; daca esti îngrijorat ca înca nu este pregatit pentru scoala copilul tau de cinci ani; te întrebi de ce copilul tau de noua ani este tacut; esti curios de dezvoltarea fizica a copilului tau de doisprezece ani; esti frustrat de apatia copilului tau de paisprezece ani.

A fi parinte nu este întotdeauna usor, dar cu niste cunostinte în plus, poti sa îi întelegi corpul, mintea, aptitudinile, nevoile si grijile în continua schimbare si sa îl hranesti, sa îl iubesti si sa îl orientezi în urmatorii ani. Împreuna cu instinctele tale naturale, avem solutia perfecta pentru a face lucrurile cum trebuie.

Anii de adolescenta

Adolescentii sunt adesea considerati problematici, însa este posibil sa te bucuri de o relatie buna cu copiii în timpul adolescentei lor.

P 13

Între trei si cinci ani

"Odata trecut de primii ani de viata, copilul tau începe scoala si drumul catre independenta. Ca parinte, cea mai mare provocare va fi sa-ti "lasi bebelusul" sa plece, dar vei fi recompensat din plin, vazând cum se transforma într-o mica persoana."

P 14

Asigurarea necesitatilor de baza

Acesta este o perioada cruciala în cresterea si dezvoltarea copilului, asa ca este esential sa te asiguri ca doarme suficient, ca face multe exercitii si ca manânca sanatos. Daca, la fel ca alti prescolari, copilul tau este putin mai dificil si adesea capricios, îndeplinirea acestor necesitati de baza pot fi uneori anevoioase.

Importanta somnului

În ciuda energiei sale debordante si a semnelor evidenta de oboseala la sfârsitul unei zile pline, prescolarul tau s-ar putea împotrivi mersului la culcare ca un act de independenta si pentru ca nu doreste sa piarda nicio miscare. Cu toate acestea, este crucial ca el sa doarma cel putin zece-doisprezece ore din douazeci si patru între trei si cinci ani, câteva din ele putând reprezenta somnul de amiaza sau din orice moment al zilei. Cea mai buna cale de a asigura un orar de somn este stabilirea unei rutine de seara. Ceasul biologic al copilului tau se va ajusta si el va stii ca, de exemplu, dupa baie si poveste urmeaza somnul.

De ce este esential somnul:

- Un somn inadecvat scade imunitatea: câteva ore în minus pe noapte, în mod regulat, pot diminua numarul de celule care lupta cum bacteriile si cu virusii.

- Un sondaj din SUA arata ca acei copii care nu dorm inadecvat înregistreaza o diminuare a abilitatilor de realizare a sarcinilor ce implica memoria, învatarea, rationarea logica, calculele matematice. De asemenea stabilesc cu greu relatii acasa si cu prietenii.

- În timpul somnului se secreta hormonii de crestere. Cercetarile arata ca privarea cronica de somn a copiilor - de exemplu, cazurile de astm sever (vezi pagina 163) - pot întârzia cresterea.

Activitati si timp liber

Prescolarul tau va fi în mod normal activ, mereu în miscare, la o ora foarte matinala. Totusi, multe ore petrecute în fata televizorului sau facând alte activitati sedentare cum ar fi jocurile electronice reprezinta un deficit de miscare. Intrarea tot mai timpurie la scoala exacerbeaza aceasta lipsa de exercitiu fizic, copiii petrecând mult timp în clasa si devenind, astfel, mai putin activi. Este demonstrat ca exercitiile regulate îi ajuta pe adulti sa se mentina sanatosi, reduc stresul si îmbunatateste stima de sine; la fel si copiii, fiind activi se por bucura si ei de aceste beneficii. Exercitiile regulate contribuie si la crestere. Un studiu recent arata ca activitatea insuficienta raportata la necesitatile lor biologice poate sa împiedice gradul optim de dezvoltare si crestere. În plus, s-a descoperit ca activitatea fizica stimuleaza în mod natural eliberarea hormonilor de crestere în organism si ca procesul de vindecare este mai accelerat în cazul copiilor care fac exercitii regulate.

Exercitiile sunt, în concluzie, cruciale pentru copilul tau în crestere - iar la aceasta vârsta se încadreaza si joaca în aer liber combinata cu câteva activitati organizate, cum ar fi înotul, fotbalul sau chiar dansul, vor asigura o cantitate adecvata de miscare. Desfasurati activitati sedentare cât mai putin timp, cum ar fi vizionarea televizorului (nu mai mult de o ora pe zi) si încurajati-va copilul sa fuga, sa mearga, sa urmareasca, sa urce.

Alimentatie sanatoasa

Ca si tine, prescolarul tau ar trebui sa aiba o alimentatie echilibrata (vezi p. 17). Suna simplu în teorie, dar aparitia alimentelor semipreparate, a impactului media asupra preferintelor copiilor si a cresterii naturale a independentei care poate duce la pretentiozitate la mâncare (vezi p. 25), pot fi uneori o lupta în a te asigura ca primeste ce are nevoie.

Toti copiii au nevoie de vitamine si minerale din abundenta pentru crestere si dezvoltare si pentru mentinerea sanatatii. Vitaminele care pot fi gasiti în deficit în alimentatia unui copil sunt calciul, fierul, vitamina C, vitamina A, acidul folic si vitamina B6. De aceea, este importanta introducerea din abundenta a produselor lactate, carne macra, fructe proaspete si uscate, legume (în special cele de culoare verde si cele viu colorate), cereale integrale si peste. O alimentatie echilibrata îi va asigura întotdeauna copilului tau necesarul zilnic de vitamine si minerale, însa poti sa îi dai si suplimente alimentare, daca este pretentios la mâncare. Copilul ar trebui sa manânce cam cinci-opt portii de fructe si legume pe zi. Poate sa sune dificil, însa un pahar de suc proaspat, shakeurile ocazionale, sosurile din piure de legume sau oferite ca aperitive si chiar salata adaugata într-un sandvis pot sa contribuie la asigurarea necesarului zilnic. Multor copii nu le plac legumele, însa merita sa fiti perseverenti. Mai multe studii arata ca abia la a zecea sau a doisprezecea încercare, acel aliment devine "familiar" copiilor, în consecinta "merita" sa fie încercat si chiar mâncat.

Mentine-ti fetita activa. Toti copiii au nevoie de cel putin o ora de miscare pe zi. Lasa-ti copil energic sa fuga sau sa se joace în gradina sau în parcul apropiat, cu orice ocazie. (p. 15)

p. 16

Bautul apei

Apa este un element esential în alimentatia copilului tau; este importanta pentru procesul digestiv, eliminarea sanatoasa a toxinelor, dezvoltarea tesuturilor noi si pentru energie. Opteaza pentru 500 ml - 1 l pe zi. Sucul de fructe si de legume furnizeaza o parte din lichid, dar de câte ori este posibil, preferati apa oricaror alte lichide. Copiii se obisnuiesc foarte repede sa îsi potoleasca setea cu cola, concentrate si sucuri dulci de fructe; totusi, acestea ar trebui pastrate doar pentru tratative - mai ales sucurile gazoase, care pot avea un efect nociv asupra sanatatii copilului (vezi p. 23). De nenumarate ori, copiii încurca setea cu foamea, iar o mica bautura poate da senzatia de satietate, în apropiere de ora mesei. Însa nu îti lasa copilul sa bea prea mult - stomacul prescolarului tau este mic si chiar putin suc sau apa poate sa îl determine sa nu se mai atinga de mâncare.

Aperitivele sanatoase

Prescolarii au nevoie de aperitive pentru mentinerea energiei si a concentrarii, însa nu privi aceasta parte a dietei ca pe ceva mai mult decât "o gustare". Ofera-i o cantitate mica, astfel încât sa îi fie înca foame la ora mesei.

Idei de aperitive:

Fructe uscate sau proaspete

Pâine integrala prajita

Grisine si sosuri în care se pot înmuia acestea

Iaurturi cu continut scazut de zahar

Legume întregi

Nuci, seminte, prajituri de orez. Nu îi da nuci, daca exista un precedent de alergie la nuci în familie.

Mâncarurile preferate

Scopul este ca el sa manânce mâncare nutritiva. Daca este într-o faza în care nu manânca foarte mult la o masa, echilibreaza-i alimentatia cu aperitive sanatoase pe timpul zilei. - P. 16

p. 17

Echilibrarea alimentatiei copilului

La ce folosesc

Cantitatea zilnica recomandata

Sursa alimentara

Idei

Proteine

Sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea fiecarei parti a corpului copilului. Fiecare celula contine proteine, necesare pentru înnoire si regenerare.

2-3 portii pe zi de proteine animale si vegetale asigura un echilibru sanatos.

Proteinele animale se gasesc în carne macra, produse lactate, peste si oua; proteinele vegetale se gasesc în leguminoase, cereale integrale, nuci, seminte, orez, câteva fructe si legume.

Adauga o mâna de seminte sau leguminoase, sau bate un ou în sos pentru paste. Adauga niste linte sau mazare uscata în supe sau fierturi.

Lipide

Necesare pentru producerea de energie si functionarea armonioasa a corpului, incluzând furnizarea de caloriile importante în crestere si nutrienti esentiali pentru functionarea creierului.

3-4 portii pe zi.

Grasimile sanatoase se gasesc în uleiurile vegetale, nuci, seminte, ulei de peste, ulei de masline si avocado. Produsele lactate si carnea rosie nu ar trebui sa domine alimentatia copilului, însa sa existe.

Toarna ulei de masline peste paste, foloseste seminte sau ulei de in în salate, oferiti seminte sau nuci ca aperitive si da-i des sa manânce peste. Limiteaza orice contine acizi grasi trans.

Glucide

Acestea sunt sursa fundamentala de energie a organismului. Exista doua feluri principale, simple si complexe (nerafinate), iar alimentatia copilului ar trebui sa fie formata în principal din ultima categorie.

Apreciaza între 4-9 portii pe zi.

Cereale integrale, fructe proaspete si legume, leguminoase, orezul colorat (cum ar fi cel brun sau rosu). Acestea sunt o sursa excelenta de fibre si furnizeaza nutrienti importanti, printre care complexul de vitamine B.

Serveste legume calite cu orez si adauga leguminoase la fierturi. Minimalizeaza consumul de glucide simple, cum ar fi pâinea alba, din moment ce din ea este scos tot ceea ce este nutritiv.

Fibre

Contribuie la o digestie sanatoasa, în absorbirea mai eficienta a nutrientilor, absorb toxinele si previn constiparea.

Daca îi asiguri copilului tau din abundenta o alimentatie corecta, va acumula necesarul zilnic de fibre.

Cereale integrale, fructe si legume (cu pielita daca este posibil), cereale de calitate, orez si leguminoase.

Evita batoanele de cereale glazurate care contin foarte mult zahar si care contin cereale rafinate mai degraba decât cereale integrale.

Cantitatea denumita "portie" aici se refera mai degraba la o lingura; astfel, copilul tau trebuie sa manânce trei linguri de iaurt, pentru a obtine portia zilnica, sau trei linguri de mazare pentru o portie de legume.

p. 18

Copilul tau de trei ani

"Devine mai independenta, însa tot te vrea aproape."

Autosuficienta. Nu se va potrivi întotdeauna cu orarul tau încarcat, totusi lasa-i ei sarcini cum ar fi încaltatul - doar astfel poate sa învete.

Aventurier. Pe masura ce muschii lungi se dezvolta, activitatile cum ar fi urcatul devin mai usoare pentru copilul tau. Încearca sa rezisti tentatiei de a lua masuri exagerate de protectie, chiar daca uneori va mai cadea.

p. 19

Relatia ta speciala. Poate sa îsi mai extinda universul, dar tot tu vei ramâne centrul acestuia.

p. 21

Cresterea si dezvoltarea

Odata trecut de primii ani de viata, copilul tau devine mai puternic si mai activ din punct de vedere fizic - începând o întreaga serie de activitati si ocazii noi pentru joaca independenta. Vei observa si alte schimbari mai fine, cum ar fi felul în care tine în mâna creionul.

Unul din cele mai evidente moduri în care vei monitoriza progresele copilului va fi sa îl observi în crestere. Genele au rolul lor, însa pentru a fi sigura ca creste la potentialul sau real, necesita o combinatie de nutritie sanatoasa, mult somn, un camin cald si iubitor si cantitatea adecvata de hormoni de crestere. Daca unul din aceste elemente este în deficit, poate sa devieze de la cresterea normala pentru vârsta ei, iar aceasta se va reflecta în graficul sau centilic (vezi p. 22).

Dezvoltarea creierului

În jurul vârstei de trei ani creierul copilului tau se dezvolta aproape în totalitate, însa muschii si oasele sale sunt înca subdezvoltate. De ce aceea capul sau pare mai mare decât corpul, altfel decât la un adult. Totusi, desi creierul nu trebuie sa mai creasca mult, se afla într-o faza foarte activa de dezvoltare. Toate celulele creierului (cunoscuti ca neuroni) pe care le necesita copilul se afla la locul lor în momentul nasterii (în jur de 100 de miliarde!), însa în primul deceniu ele cresc treptat în marime si greutate si formeaza trilioane de legaturi cu alti neuroni, ce îi vor permite copilului tau sa învete si sa îsi aminteasca. Fiecare neuron poate fi legat de altii 15 000. Se formeaza niste cai, care leaga neuronii, iar daca acestea sunt folosite în mod repetat, ele devin permanente. Aranjamentul vast de retele din creierul copilului tau este dependent de experienta sa cu lumea. S-a aratat ca un mediu interactiv, atât acasa cât si în alte parti, sigur, iubitor si sustinator determina sa creasca numarul de legaturi dintre neuroni, permitându-i copilului sa atinga potentialul maxim.

Hidrateaza-l

Deoarece copilul e atât de activ, poate sa se deshidrateze cu usurinta. Asigura-te ca bea din belsug în timpul zilei, în special apa.[imagine dreapta, p 21]

Se va coordona fizic mult mai bine, va sta într-un picior, îsi va tine echilibrul, va urca scarile si chiar va topai. jos, p21

[tabel pagina 22]

Cum se formeaza oasele copilului dv.?

În afara de cresterea în lungime, oasele se modifica din punct de vedere al gradului de calcificare - procesul de depunere a calciului. Astfel, de exemplu, o radiografie a mâinii si a încheieturii mâinii copilului tau va permite o estimare corecta a "vârstei sale osoase". Oasele lungi, precum femurul (osul coapsei), se dezvolta din niste "centre" situate la fiecare capat, care sunt initial constituite din cartilagiu si nu sunt calcificate. Asta înseamna ca tija (diafiza) osului lung, dar nu si cartilajele de crestere, sunt vizibile pe radiografie. Cu timpul, aceste cartilaje se calcifica si se unesc cu diafiza, realizând în final forma osului pe care o cunoastem cu totii.

Oasele sanatoase

Un copil sanatos va avea de obicei o vârsta osoasa corespunzatoare vârstei sale biologice. O radiografie pentru estimarea vârstei osoase poate fi utila pentru a diagnostica de ce un copil este prea înalt ori prea scund. Oasele copilului tau sunt rezistente si nu se pot fractura decât sub actiunea unei forte considerabile, cum ar fi caderea dintr-un copac. În cazul unei fracturi, oasele sale în crestere se vindeca mult mai rapid decât cele ale unui adult si au capacitatea de a se remodela în forma corecta.

Cresterea oaselor si a muschilor necesita o alimentatie sanatoasa si, în special, un aport adecvat de calciu (vezi p. 84). Pentru copiii cu dieta fara lactate, calciul se gaseste în soia, legume verzi si uneori ca adaos la bauturi precum sucul de portocale.

Cresterea în înaltime

Înaltimea finala, de adult, a unui copil este determinata de genele sale, care provin în proportii egale (jumatate-jumatate) de la fiecare din parintii sai. Este de asteptat ca fiecare copil sa atinga o înaltime finala intermediara între înaltimile parintilor sai, cu toate ca, deoarece exista foarte multi factori ce influenteaza înaltimea copilului, acesta poate avea o înaltime finala care poate fi mai mica sau mai mare decât cea prevazuta. Medicul pediatru poate calcula înaltimea finala probabila, în cazul în care exista îngrijorari în privinta cresterii.

Înca de la nasterea copilului tau, asistentul comunitar sau medicul care se ocupa de acesta vor fi marcat înaltimea si greutatea sa pe un grafic statistic de crestere, care este înregistrat în fisa medicala a copilului. Aceste grafice folosesc percentilul pentru a urmari cresterea în greutate si în înaltime a copilului tau. Ele utilizeaza un sistem de medii pentru a determina daca cresterea copilului este conform asteptarilor - daca acesta se afla la centilul 50 pentru înaltime, asta înseamna ca aproximativ jumatate din toti copiii de vârsta sa vor fi mai înalti si jumatate vor fi mai scunzi, iar daca se afla la percentilul 2 pentru înaltime, înseamna ca 2% sunt mai scunzi si 98% sunt mai înalti.

"Uneori, copilul pare sa fi crescut în înaltime de seara pâna dimineata"

p. 23

Daca esti îngrijorat ca creste într-un ritm prea lent, cere-i asistentului vostru sa îl masoare pe copil si compara rezultatele cu cele anterioare pe graficul sau de crestere. O deviere semnificativa trebuie adusa la cunostinta medicului de familie.

Cum sa îti mentii copilul sanatos

O alimentatie bine echilibrata (vezi p. 17) este vitala pentru crestere, dezvoltarea creierului, imunitate si dezvoltarea unui sistem cardiovascular sanatos. Exista numeroase dovezi ca alimentatia, începând cu un stadiu fetal timpuriu, are un impact major asupra riscului de dezvoltare a bolilor de inima si de infarct, mai târziu. Obezitatea infantila este o problema tot mai mare în lumea occidentala si supraalimentarea copilului sau hranirea cu alimente care duc la obezitate pot conduce la instaurarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase si a tuturor efectelor acestora pe termen lung. Observa cum va fi afectata în mod negativ sanatatea copilului tau de cele ce urmeaza:

Alimentatie cu exces de grasimi - aceasta va face copilul sa creasca mai repede atât în greutate cât si în înaltime, însa nu îl vor face mai înalti decât ar fi fost, urmând o alimentatie mai echilibrata. Aceasta o va face doar sa ajunga la înaltimea maxima mai repede.

Bauturile carbogazoase - acestea au un continut ridicat de zahar, cafeina si dioxid de carbon; cauzeaza obezitate si caderea dintilor; de asemenea, s-a stabilit ca sunt cauza hiperactivitatea (vezi p..). Ele ar trebui evitate cât mai mult posibil sau pastrate pentru "tratative".

p. 23 Un mod de viata activ. Este vital pentru sanatatea generala si fericirea copilului sa fie mereu în miscare. La trei ani trebuie sa fie capabil sa alerge, sa-si tina echilibrul, si sa sara cu usurinta.

p. 24

Dezvoltarea muschilor lungi

Muschii lungi ai copilului tau de trei ani se vor dezvolta cu mult înaintea muschilor scurti. Aceasta înseamna ca activitatile cum ar fi cataratul si topaitul - cunoscute ca abilitati motorii primare - i se vor parea mai usoare.

Copiii dobândesc abilitatile motorii majore la vârste diferite. Copilul tau poate parea foarte agil si îndraznet si poate ajunge repede în vârful unui spalier, departe de raza ta de control, sau poate fi mai precaut si sa aiba nevoie de ajutor si încurajare pentru a înfaptui fiecare sarcina noua. Aptitudinile care se dobândesc, de regula, în cel de-al patrulea an includ: cataratul în carucior, saritul pe loc, statul într-un picior si mersul de-a lungul unei linii sau a unei borduri.

Dezvoltarea muschilor scurti

Folosind muschii scurti ai mâinii si cu o eficienta coordonare între mâna si ochi, copilul tau de trei ani va începe sa tina creionul într-un fel care îi va permite sa înceapa sa deseneze - un exemplu de abilitate motorie avansata. Va putea sa copieze un cerc si sa deseneze o cruce daca te vede pe tine desenându-le mai întâi. Multi copii vor fi capabili sa tina creionul în maniera unui adult, cu degetul gros de o parte si alte doua degete de cealalta, generând un mai bun control al mâinii. Arata-i cum sa o faca, daca e necesar.

La trei ani, unii copii fac desene recognoscibile ( desi trebuie sa faci uz de putina imaginatie), în timp de altii fie nu sunt interesati, fie deseneaza înca forme elementare. Desenele fetelor tind sa fie ceva mai usor de recunoscut întrucât li se dezvolta coordonarea mâna-ochi mai repede decât baietilor.

Unii copii pot sa aiba un usor tremurat când se concentreaza din rasputeri. Acest lucru se amelioreaza în timp. Însa o tremuratura care nu trece în timp, trebuie discutata cu medicul de familie. De asemenea, este obisnuit ca unii copii sa clipeasca des, când se concentreaza. Daca acest clipit persista merita sa îi faci un control oftalmologic, pentru a te asigura ca nu exista nicio problema de vedere.

p. 24 Abilitatile manuale. Copilul tau va face uz de abilitati motrice avansate pentru a manipula cu precizie obiecte mici, îmbunatatindu-si prin aceasta calitatea jocului sau imaginar si a sarcinilor sale zilnice, cum ar fi mâncatul.

P 25

Îngrijorari frecvente legate fizic

Copilul meu de trei ani nu vrea sa stea pe olita. Ce pot sa fac?

Încearca o abordare blânda, ca aceasta sa nu devina o mare problema. Lasa olita în apropiere si întreaba-l daca doreste sa o foloseasca, dar nu îl forta niciodata. Pot sa ajute jocurile, cum ar fi sa întrebi: "Are nevoie ursuletul sa faca pipi? A, cred ca ar trebui sa îl pui pe olita." Încearca sa o faci o experienta placuta. Copilul tau ar putea sa prefere toaleta, fiindca îl face sa se simta "baiat mare". Daca lucrurile stau asa, foloseste un adaptor de WC si pune un prag mai înalt, sa urce mai usor. Unii copii de trei ani trec prin faza de refuz deoarece se constipa (daca îl doare când are scaun, poate sa asocieze durerea si disconfortul cu folosirea olitei). Cere sfatul asistentului comunitar sau medicului vostru.

Fiica mea pare sa vorbeasca neclar, iar oamenii adesea spun ca nu pot sa înteleaga ce spune. Cum pot sa stiu daca are vreo problema?

Nu toti copiii se dezvolta în acelasi ritm, dar copilul tau de trei ani ar putea avea o problema de vorbire sau limba daca vorbeste monoton sau, din contra, prea tare; strainii nu înteleg, în mare parte, ce spune; omite sau schimba consoane (mai ales la începutul sau la mijlocul cuvântului); nu pune întrebari începând cu "unde" sau "când"; sau nu formeaza propozitii din mai mult de trei cuvinte. Cum vorbirea se învata mult prin imitatie, cea mai frecventa cauza o reprezinta o problema de auz, astfel ca un prim pas ar fi un consult de auz, pe care îl poate aranja asistentul comunitar sau medicul vostru.

Copilul meu vrea sa manânce doar pâine alba si cereale. Cum pot sa îi fac alimentatia mai variata?

Unii copii de trei ani decid sa manânce doar doua sau trei alimente. Din fericire, multe din ele decad din preferinta copilului în câteva saptamâni, asa ca multa agitatie pe marginea acestui lucru poate fi contraproductiva. Serveste-i copilului mese echilibrate, cu unele din alimentele preferate în acel moment. Daca vrea ketchup peste tot, sau încheie fiecare masa cu fulgi de porumb, nu este nimic rau în asta. Nu îl forta niciodata sa manânce ceva ce nu doreste, fiindca i se va face rau. Poti, totusi, sa îi sugerezi ca ar putea încerca sa guste putin. Faptul de a mânca împreuna cu copilul tau este o idee foarte buna, fiindca îl va încuraja sa se bucure de o masa normala.

Fiul meu este cam voinic si deja putin mai mare decât prietenii lui. Ce sa fac?

Fiecare copil se dezvolta într-un ritm diferit, asa ca greutatea copilului tau poate sa nu fie anormala, chiar daca e mai mare decât prietenii sai. Consulta asistentul comunitar sau medicul de familie, care poate compara masurile copilului tau cu graficul IMC (indicele de masa corporala) la copii. În cazul în care copilul are o greutate peste medie, s-ar putea sa ai nevoie sa consulti un nutritionist pediatru. Nu îti pune copilul la "dieta" fara sfatul medicului, fiindca îti faci griji ca mâncarea si caloriile nu sunt sanatoase. În plus, copiii au nevoie sa manânce ca sa creasca. Ei au nevoie de mai multe grasimi ca adultii. Un copil de trei ani poate bea totusi fara nicio problema lapte semidegresat în loc de lapte integral. Asigura-te ca are un meniu variat sanatos si ca îi dai portii potrivite pentru un copil. Ofera-i aperitive sanatoase si nu îl obisnui doar cu dulciuri când îl recompensezi.

Probleme cu olita. Pâna la urma, copilul tau va folosi olita. Ai rabdare si fii perseverent, însa nu îl obliga, deoarece astfel va deveni mai mult decât o problema.

p. 26

Sanatatea copilului tau

La trei ani, copilul tau va intra probabil în contact mai mult cu alti copii. Este posibil sa se îmbolnaveasca mai des de afectiuni minore, ca raceala, tusea, conjunctivita sau momente de diaree sau vomitare. De fapt, micile infectii au rolul lor.

Sistemul imunitar al copilului tau se dezvolta cu repeziciune, iar leucocitele (globulele albe) învata cum sa formeze anticorpi pentru îmbolnavirile frecvente. De exemplu, doar având contact cu diversi virusi de raceala, poate sa îsi formeze treptat anticorpi si sa dezvolte rezistenta la sute de alti virusi care pot provoca obisnuita raceala.

O igiena corespunzatoare

O igiena foarte stricta a casei este inutila, în afara de cazul în care copilul sufera de alergie la praful cu acarieni din casa (vezi p. 163), dar curatenia în baie si bucatarie este vitala pentru împiedica alterarea mâncarii.

Idei de top pentru protejarea copilului tau:

Încurajeaza-ti copilul sa îsi spele mâinile de fiecare data dupa ce foloseste toaleta si înainte de mâncare, pentru a împiedica ca bacteriile din intestin sa ajunga în gura.

sterge-i copilului nasul cu o batistuta de hârtie, în loc de batista clasica, apoi arunca batista de hârtie, pentru a nu se raspândi virusii prin casa.

"Supraprotejarea copilului de infectii poate sa fie în detrimentul sau pe termen lung."

Consulta medicul

Este cel mai bine sa fii precaut cu copilul, iar daca acesta nu se simte bine, consulta medicul. De asemenea sa i se faca un control daca se simte mai rau decât credeai, de exemplu, daca este letargic, daca vomita în mod repetat, sau pielea îi este rece si umeda.

Tratarea febrei

Pe lânga faptul ca nu se simte bine, febra ridicata creste riscul deshidratarii copilului. Între sase luni si patru ani, exista posibilitatea unei febre cu convulsii (spasme), din cauza temperaturii ridicate. Încearca sa scazi temperatura copilului daca este peste 39° C. Asigura-te ca se hidrateaza din belsug si ca nu este foarte îmbracat. Ajuta si o anumita doza de paracetamol lichid sau ibuprofen.

p. 27

Învata-ti copilul sa nu culeaga obiecte aruncate de pe strada, din parc sau de la locul de joaca. Fecalele de câine pot sa contina toxocara (canis), pe care copilul tau le-ar putea duce de la mâna la gura. Aceasta infectie poate sa cauzeze orbire, în timp ce fecalele de pisica pot transmite toxoplasmoza, o alta potentiala infectie grava. Daca aveti un spatiu cu nisip, acoperiti-l ca sa nu îl foloseasca animalele drept toaleta. Foloseste funduri de lemn diferite pentru taiatul carnii crude si pentru taiatul legumelor si asigura-te ca este bine gatita carnea, pentru a omorî bacteriile. Ai grija ca temperatura frigiderului sa nu fie mai ridicata de 5° C. Pentru prevenirea contaminarii, pastreaza carnea cruda jos si mâncarea gatita sus. Pastreaza mâncarea acoperita bine, fie ca este cruda sau gatita.

Imunizarea

Vaccinul ofera o protectie de durata împotriva mai multor infectii grave. Dupa trei ani si patru luni, copilul tau va primi un vaccin contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive si poliomielitei. În acelasi timp, un vaccin ROR se efectueaza pentru a întari sistemul imunitar al copilului contra rujeolei, oreionului si rubeolei. Orice reactie adversa la aceste injectie este de obicei usoara. Poate include o scurta perioada de febra, durere de brate, sau o eruptie la zece zile dupa injectia ROR. Daca doresti sa stiti mai multe despre imunizare, discutati cu medicul vostru.

Îngrijirea dintilor

Dintii de lapte sunt importanti pentru dezvoltarea maxilarelor copilului - pentru os si pentru muschi - iar a astfel, desi sunt slabi, acestia au un rol în vorbire si pronuntie. Cum dureaza pâna când iese al doilea set de dinti, servesc si ca ghid de pozitionare pentru dintii permanenti. Spalarea regulata cu pasta de dinti pentru copii va mentine dintii si gingiile acestora sanatoase si îi vor asigura un bun obicei pe viitor.

Idei de top pentru spalarea dintilor:

Copilul tau va dori, probabil, sa tina singura periuta în mâna, însa va trebui sa îl supraveghezi îndeaproape si uneori sa termini treaba în locul lui.

Asigura-te ca periaza în sus si în jos pentru a se curata eficient între dinti. S-ar putea sa fie nevoie sa stai în spatele ei, în timp ce el se uita în oglinda. Încurajeaza-l sa se clateasca bine, fiindca pasta de dinti poate sa irite daca este înghitita.

Dintii de lapte

Obisnuieste-l cu ideea de control stomatologic, luându-l cu tine la dentist de bebelus.

p. 28

Întelegere si abilitati

Vorbirea copilului tau de trei ani se va îmbunatati continuu si vei constata ca vei conversa cu el într-un mod mai interesant. Va începe sa aiba notiuni si abilitati de prescolar, cum ar fi învatarea numerelor, învatarea ceasului, întelegerea povestilor pe care i le citesti.

Învatând sa se concentreze

Copiii de trei ani difera în marime si personalitate, dar un lucru pe care îl au aproape toti în comun, este o durata de atentie scurta. Ar fi timpul sa se joace frumos de unul singur în majoritatea timpului, dar chiar si atunci când îl intereseaza o activitate, ar putea sa fie atent doar în jur de trei minute. Capacitatea de concentrare este o abilitate esentiala în viata, cu implicatii enorme în succesul la scoala si în câmpul muncii.

Încearca sa îti încurajezi copilul sa se concentreze stând cu el când se joaca, pentru a-l ajuta sa termine sarcina, însa nu îl forta sa continue sa se joace cu o jucarie sau cu un joc. Când o jucarie nu îl mai distreaza, pune-l deoparte, ca sa nu îl distraga de la urmatoarea activitate. Important la aceasta vârsta este sa ramâna concentrat pe un lucru care îi atrage atentia.

Numerele si conceptul de timp

Copilul tau va învata mai multe numere si va putea sa numere pâna la cinci, dar acesta este mai degraba un exercitiu de memorie decât o reala întelegere a numerelor.

Pentru a-ti ajuta copilul:

Da-i jucariile una câte una, în timp ce îi spui "Uite una pentru tine/Uite doua pentru tine" si tot asa.

Numarati împreuna când puneti jucariile deoparte.

Capabila sa numere

Încurajeaz-o sa numere când se joaca si în timpul activitatilor de zi cu zi, cum ar fi cumparaturile alimentare.

p. 29

Arata-i numere în fiecare zi, cele de pe autobuze sau de pe usile caselor.

Citeste poezioare rimate care sa contina numere sau numaratori.

Foloseste aluat sau plastelina pentru a modela numere. Faptul de a simti fiecare forma îl va ajuta pe copil sa îsi aminteasca numere diferite.

Jucati-va împreuna domino - cele care au si culori si puncte sunt ideale pentru copiii e aceasta vârsta. Memoria copilului tau se va îmbunatati tot mai mult, astfel ca va fi capabil sa îsi reaminteasca ce s-a întâmplat alaltaieri sau chiar saptamâna trecuta. Va avea niste notiuni de timp si va putea sti numele câtorva zile ale saptamânii. Cum probabil este prea devreme pentru el sa foloseasca ceasul, va întelege diferenta între "înainte", "dupa", "dimineata", "dupa-masa" si altele. "Mai târziu" si "imediat" sunt deja niste concepte familiare acum.

Jucarii si activitati pentru copiii de trei ani

De obicei, când alegi o jucarie pentru copilul tau, cele simple sunt cele mai bune. Cu cât e mai complexa jucaria, cu atât copilul îsi foloseste mai putin imaginatia si beneficiaza mai putin de joc.

Vei observa, poate, ca utilizeaza obiecte în alt scop decât cel initial. De exemplu, ar putea face dintr-o roaba de jucarie un scaun. A se distra astfel face parte din creativitate si rezolvarea problemelor pe cont propriu, asa ca lasa-l sa se joace linistit, atât timp cât nu este distructiv sau este în pericol.

Încearca jucariile si activitatile urmatoare:

Jocul puzzle simplu îl ajuta pe copil sa se concentreze, sa recunoasca forme si sa rezolve probleme.

Cartile îi îmbogatesc vocabularul si îl ajuta în vorbire. Copilul tau este suficient de mare acum pentru a folosi carti cu pagini din hârtie si nu cartonate.

Jucariile de construit pune la contributie creativitatea, stimuleaza imaginatia si poate chiar pune bazele cunostintelor de matematica si fizica.

Modelarea plastelinei îl mentine ocupat si îi stimuleaza creativitatea. De asemenea, învata concepte de baza, observa ca orice modelaj ar face, cantitatea ramâne aceeasi.

Desenatul si pictatul îi exerseaza creativitatea si ascute abilitatea manuala. La aceasta vârsta ar trebui sa poata sa deseneze oameni, într-o oarecare masura. Lasa-i libertatea sa deseneze sau sa picteze ce doreste, chiar daca eforturile sale sunt cam dezastruoase.

Sa faca lucruri - copilul tau ar putea sa foloseasca o foarfeca de copii. Ajuta-l la taiat, lipit, sau alt exercitiu creativ. I se va parea distractiv si antrenant sa foloseasca materiale de diferite texturi si culori. Va avea nevoie de ajutorul tau, însa, pe cât posibil, las-o pe ea sa conduca activitatea.

Joaca de-a "ceva" va începe sa ocupe mult din timpul copilului tau. Fa-i rost de seturi de jucarie, cum ar fi un set de cescute de ceai, sau un dulap de jucarie. Daca nu are o casuta de jucarie, poti sa i-o faci tu, sub masa sau între doua scaune. Uneori, va dori sa te joci cu el; alteori, va trebui doar sa stai prin preajma. Fii atent la copilul tau. La fel ca si joaca de-a ceva, s-ar putea sa doreasca sa te ajute la gatitul unei mâncari simple sau sa astearna masa. Acest lucru îl va face sa se simta "mare" si îi este benefic în învatare.

Jocurile de memorie - aseaza câteva obiecte pe un platou, cere-i copilului tau sa se uite bine la ele, apoi sa închida ochii. Scoate un obiect, iar apoi întreaba-l ce obiect lipseste.

p. 30

Abilitatea de a comunica

Aceasta este o perioada propice pentru dezvoltarea vorbirii. Copilul tau de trei ani va asculta si va întelege aproape tot ce spui. Va tinde sa fie vorbaret, sa schiteze mimici si sa se exprime bine. Va exprima propozitii formate din trei sau poate cinci cuvinte, adesea adaugând "si" pentru a construi propozitii mai lungi. Unii copii vor face aceasta mai devreme.

De asemenea, va avea notiuni de gramatica, chiar daca nu foarte bune. Ar putea, de exemplu, sa spuna "dor spatele" în loc de "doare spatele". Va recunoaste mai multe litere, mai ales cele folosite în formarea numelui sau, poate recita sectiuni din alfabet sau poezioarele rimate preferate. Vocabularul sau se va dezvolta si va repeta cuvinte si expresii noi, asa ca nu spune de fata cu el ceva ce nu ti-ai dori sa repete. Vorbirea si gândirea se afla în strânsa legatura. Puterea cuvântului copilului tau de trei ani îl ajuta sa formeze idei noi si sa îsi planifice activitatile, astfel ca joaca devine tot mai bine gândita.

La trei ani, copilul tau va fi extrem de curios în legatura cu împrejurimile si cu ceea ce este dincolo de ele. Va dori sa stie tot, iar curând-preferatul "de ce?" îi vor descatusa mari întrebari, cum ar fi "de ce este cerul albastru?" si "de ce poarta bunicul caciula aceea?". Încearca sa îi raspunzi mereu la întrebari, chiar daca devin obositoare. Daca îi spui ca îi explici mai târziu, aminteste-ti sa te tii de promisiune.

"În medie, copilul de trei ani învata un cuvânt nou la fiecare doua ore; o rata care continua pâna în adolescenta."

Învatarea din carti [chenar p 30]

Cititul din carti este o activitate placuta care îi va stimula abilitatea de a comunica. Va fi probabil capabil sa întoarca paginile fara a rupe foaia, cel putin în majoritatea cazurilor si va fi încântat sa faca aceasta, pe masura ce tu citesti. Nu îti fa probleme ca doreste sa se uite la aceeasi carte în repetate rânduri. El va descoperi de fiecare data ceva nou. Chiar si imaginile familiare pot sa contina ceva ce el nu a observat pâna atunci. Fa pauze în timpul povestii si întreaba-l ce se întâmpla mai departe. Îi va face placere sa îti spuna si este si un exercitiu folositor premergator citirii. Doar pentru amuzament, ai putea sa schimbi, ocazional, un cuvânt dintr-o poveste foarte bine stiuta de el. De exemplu, în loc de "marele lup înfometat" sa spui "marea girafa înfometata". Acest lucru îl va amuza si s-ar putea sa te tachineze pentru greseala ta.

p. 31

Pronuntia

Dictia copilului tau de trei ani va tinde sa fie de "bebeleasca" si ar putea vorbi peltic. De asemenea, ar putea sa lase pe dinafara consoane sau sa aiba probleme cu anumite sunete cum ar fi "ri", "li" (în loc de "rata" spune "lata"), "s" sau "t", pâna la vârsta de patru ani. Dar nu vei întâmpina probleme în a-l întelege si nici majoritatea adultilor. Când pronunta gresit un cuvânt, sau face o greseala gramaticala, nu îl corecta în mod explicit. Foloseste varianta corecta când în raspunsul tau si, daca e posibil, concentreaza-i învatarea prin a-i furniza detalii. De exemplu, daca spune: "Catel nu mâncat tot.", raspunde-i spunând "Ba da, catelul a mâncat tot." Pentru a-i stimula vorbirea:

Vorbeste-i des, pastrând contactul vizual, daca este posibil. Foloseste vocea de adult, însa poate mai e nevoie sa exagerezi sunetele noilor cuvinte.

Vorbeste-i despre sentimente si stari de spirit. Poti specula modul în care se simte cineva într-o poveste, când ursuletul i s-a pierdut, de exemplu. Chiar daca aceste conversatii sunt benefice pentru ambele sexe, s-ar putea sa fie mai folositoare pentru baieti, deoarece ei cresc cu o carenta de vocabular si înclinatie de a vorbi despre sentimente.

Jucati jocuri cu litere. Literele magnetice, puzzle-urile si cartoanele cu litere i-ar putea stârni interesul copilului tau. Este bine sa fie litere mici, daca este posibil, deoarece cu acestea va învata sa citeasca.

Cântati cântecele rimate pentru a-ti încuraja copilul sa învete ritmuri de vorbire. Repetitia ajuta de asemenea copilul sa articuleze sunete.

Jucati-va cu papusi pe degete. Fie ca sunt papusi pe degete sau pe manusi, vor solicita imaginatia copilului tau de trei ani si îi vor largi efectiv vocabularul si gramatica, pe masura ce construieste dialoguri pentru situatii noi.

Lasa-te condus de dispozitia copilului. Nu îl forta sa vorbeasca sau sa se joace când nu vrea. Vor fi dati când va fi mai reflexiv sau doar obosit.

P 33

Emotiile si personalitatea

Când copilul tau va avea trei ani, vei putea sa îi citesti sarile de spirit si sa raspunzi repede necesitatilor lui, dar si el te va întelege destul de repede. Va sti ca dragostea ta pentru el este neconditionata, si ca îl iubesti, desi s-ar putea ca uneori sa nu îi aprobi comportamentul.

Învata sa îl lasi sa fie independent

Chiar daca se joaca din ce în ce mai independent, simte nevoia sa te aiba prin preajma. Poti sa îl ajuti sa se desprinda mai usor lasându-i o serie de activitati sub supravegherea ta si sa îl lasi sa îsi vada de ale lui. Poti sa faci asta acordându-i din când în când atentie, cam un minut-doua, prezentând interes în ceea ce face. Astfel câstiga experienta, lasându-te sa pleci, fiindca stie ca te întorci mereu.

Un copil de trei ani tipic va fi fericit sa fuga la joaca, însa revine din timp în timp la tine. Supravegherea ta este cruciala la aceasta vârsta, deoarece nu are un simt al pericolului foarte dezvoltat si poate deveni foarte stresat daca nu te gaseste.

Descurca-te cu stresul despartirii

Când sunt bebelusi, sau în primii ani de viata, este normal pentru copii sa fie stresati când sunt departe de parinti. Dureaza un timp ca sa înteleaga ca aceia pe care îi iubesc si de care depind se întorc întotdeauna la ei.

În jurul vârstei de trei ani, copilul tau se va simti ceva mai încrezator, când va fi departe de tine. Vei fi surprinsa sa vezi ce repede este gata de joaca, odata ce ramâne cu bona.

Fa despartirea mai usoara:

Spune-i copilului tau ca te vei întoarce dupa el, da-i un pupic si alinta-l, apoi pleaca linistita. Daca eziti sau esti cu lacrimi în ochi, vei prelungi stresul atât pentru tine cât si pentru el.

Daca are vreo jucarie preferata, las-o cu el, pentru mai mult confort.

Daca esti îngrijorat pentru ca copilul tau a ramas suparat când ai plecat, suna puti mai târziu persoana care îl ingrijeste sa vezi daca copilul s-a linistit.

Dacî totusi copilul nu se poate dezlipi de tine, departe-te de el pentru câte putin timp, la început pentru 20 de minute si mîrind apoi intervalul de timp. În felul acesta încrederea de sine pe timpul cât ramâne singur va spori, precum si siguranta ca te vei reîntoarce la el. Nu uita, profesionistii în îngijirea copilului au experienta în a-i ajuta pe copii sa se obisnuiasca cu separaea, vor fi sensibili fata de copilul tau si vor sti cum sa gestioneze situatia.

Conflicte de vointa

La trei anisori, copilul tau va începe sa se afirme pe sine ca persoana si adeseori se va împotrivi la ceea ce i se spune. "Nu" ar putea deveni cuvântul lui preferat. Chiar daca acest comportament este provocator, sunt o sumedenie de avantaje în a avea un copil cu vointa puternica: îsi poate exprima necesitatile mai clar, îsi poate formula opiniile cu mai multa fermitate, si e mai putin expus hartuilelilor atât acelora de acum, cât si de mai târziu.

Cu toate acestea, pentru a avea reusite atât acasa, cât si la gradinita, el sa stie ce trebuie sa faca atunci când i se cere ceva. Pentru a reduce conflicte de vointa.

Pastreaza o perspectiva a lucrurilor Poti diminua ciocnirile hotarând "sa nu faci din tântar armasar". Întreaba-te daca chestiunea e într-adevar atât de mare încât sa pornesti o lupta. Chiar conteaza, de pilda, daca are ciorapii desperechiati sau ca, în dimineata asta, îsi vrea bauturica în ceasca rosie, si nu în cea albastra? Daca e vorba, însa, de o chestiune importanta, cum ar fi punerea unei haine pe vreme rece sau periatul dintilor, atunci trebuie sa ramâi pe pozitii, altfel însa nu trebuie sa dai curs tentatiei de a te bate pentru orice lucru marunt.

Fii clar în legatura cu ceea ce vrei. Copilul tau va fi mai dispus sa coopereze daca îi dai instructiuni rezonabile si oneste. Daca vrei sa-i oferi un motiv sa faca ceva anume, fa-o simplu, de exemplu, "E frig afara, te rog sa-ti iei haina". Copilul te va asculta daca esti coerent si crezi ceea ce spui.

"Daca regulile se schimba în functie de oboseala ta, de faptul ca esti ocupat copilul tau va fi dezorientat cu privire la ceea ce i se cere si îi va fi greu sa fie cuminte."

p. 33 O legatura puternica. Dragostea ta formeaza baza securitatii copilului tau si a stimei de sine si îi va da încredere sa îsi exploreze lumea.

P 34. Spune "la revedere". Chiar daca plânge când îl lasi la cresa sau cu bona, aminteste-ti ca acestea nu dureaza mult dupa plecarea ta.

p. 35

Accesele de nervi

Stânjenitoare si greu de trecut cu vederea, accesele de nervi sunt o cauza frecventa a stresului pentru parinti. Ele au loc de regula în public, ceea ce înseamna ca ai de-a face cu o audienta larga care urmareste cum gestionezi tipetele si plânsetele copilului tau. Crizele de nervi încep pe la vârsta de 18-24 de luni si continua pâna în copilaria timpurie. Activitatile zilnice, precum îmbracatul, mersul la supermarket, mersul în vizita la cineva, pot deveni stresante când încerci sa ramâi calm în timp ce copilul face crize de nervi.

Vestea buna e ca crizele de nervi îl ajuta pe copil sa faca fata frustrarii. Ele arata cât de suparat este copilul si îti da ocazia sa conlucrezi cu el pentru a-si controla sentimentele vorbind cu el despre felul cum se simte o data ce starea nervoasa a trecut. Când ramâi calm în fata valurilor lui de mânie si frustrare, îl înveti pe micutul tau de trei ani ca sentimentele puternice nu trebuie sa sperie si ca pot fi tinute în frâu. Asa ca încearca sa îti pastrezi calmul si fii aproape sa fii sigura ca copilul e în siguranta. Evita argumentatiile din mijlocul eruptiei sale emotionale - el nu fa fi în stare sa receptioneze ceea ce îi spui în acest timp.

Nu uita:

Gestionarea crizelor prin cedare sau distragere a atentiei copilului tau printr-o recompensa este o solutie pe termen scurt. Pe termen lung, el va învata ca crizele dau rezultate si va fac uz de ele si mai frecvent.

Daca te superi si devii iritat când are copilul tau o criza, el va ajunge sa creada ca sentimentele sale nu pot fi gestionate în siguranta si nu va mai sti ce sa creada despre propriile sale sentimente.

Obtinerea comportamentului pe care ti-l doresti

Laudele si manifestarea interesului au mare putere în obtinerea comportamentului pe care îl doresti, iar obiceiul tau de a da atentie în mod pozitiv va fi deja consolidat când copilul tau împlineste trei ani. Laudând si recunoscând realizarile sale când face ceva bine vei contribui la a zidi încrederea si respectul de sine.

Când observi ca copilul tau se joaca frumos sau când este cooperant, fac-ti timp sa îti arati aprecierea. O simpla îmbratisare, un batut afectuos pe umar, sau câteva cuvinte de lauda îl face sa înteleaga ca a facut exact ce trebuia si e mai mult ca sigur ca va face la fel si data viitoare. Modul în care lauzi pot face diferenta în ceea ce priveste felul în care copilul tau receptioneaza mesajul pozitiv. Când îi rostesti numele foloseste un ton cald al vocii, priveste-l în ochi, si spune exact ceea ce simti - în felul acesta lauda ta va avea un efect mai mare.

Nu uita:

Copilul tau de trei ani are nevoie de atentia ta; daca nu simte ca ai observat ca a actionat bine el va încerca sa se comporte anormal ca sa vada daca reactionezi. Ca sa-ti faci copilul sa fie cuminte, asigura-te ca primeste mai multa atentie pentru comportamentul bun decât pentru cel rau. 

Devenind autosuficient

Copilul tau de trei ani da de o provocare care va tine pentru tot restul vietii: sa fie independent. Acest stadiu va dura ani de-a rândul, pe masura ce realizeaza sarcini din ce în ce mai complexe, începând cu spalatul si îmbracatul, iar treptat va începe sa ia singur decizii. Îsi va pune la încercare limitele propriei coordonari si gândiri, astfel ca asteapa-te la o multime de frustrari pe masura ce încearca sa îndeplineasca noi sarcini, dar le va deprinde foarte repede daca tu îl ajuti cu rabdare, fara stres. Dorinta de a deveni independent îl va motiva sa încerce sa faca lucruri pe cont propriu.

Pentru a-i încuraja independenta:

Pregateste-l pe copilul tau de trei ani pentru succes exersând, mai întâi, abilitatile simple. De exemplu, sa învete îsi puna chilotii sau pijamaua. Acestea nu se încheie, tind sa fie lejere, usor de mânuit si de obicei au un desen pe ele, ceea ce face sa fie simpla de gasit fata.

Împarte fiecare abilitate în parti mai mici - de exemplu, daca învata sa îsi puna haina, poti, la început, sa i-o tii, ca sa îsi bage mânutele pe mâneci. Pe masura ce prinde mai multa încredere, încurajeaza-l sa ia hainuta si sa gaseasca singur gaura mânecii. Pâna la urma, va fi capabil sa ia singur haina din cuier si sa gaseasca gaurile mânecilor, fara niciun fel de ajutor.

Stabilind prietenii

Copilul tau de trei ani este gata sa îsi faca prieteni si sa se joace într-un mod cooperant cu alti copii. Prin intermediul gradinitei, activitatile cu bona si prietenii de familie va avea contact regular cu un grup de copii de vârsta sa si va începe sa graviteze în jurul copiilor a caror companie îi face placere. Va lega prietenii lucrând împreuna cu cei de vârsta lui la jocuri simple sau la activitati organizate de adultii din jurul lor. Cum abia acum învata sa împarta, este necesara o supraveghere îndeaproape pentru evitarea disputelor legate de jucarii sau când le vine rândul la joc.

Copilul timid

Unii copii sunt extravertiti, iar altii sunt mai retrasi, de aceea este normal ca într-un grup de copii de trei ani sa existe si unul mai timid, care prefera sa se joace singuri, separat de ceilalti copii, cu personalitati mai active si mai sociabile. Timiditatea nu este o problema, neaparat; poate doar sa reflecte temperamentul si preferintele copilului tau. Tinde sa semene cu cineva din familie, astfel ca daca esti un parinte mai timid, este posibil ca si copilul tau sa fie timid: acest lucru poate sa fie ereditar sau pur si simplu fiindca el copiaza felul în care tu reactionezi la lume.

Unii parinti sunt îngrijorati ca timiditatea copilului lor va sta în calea stabilirii prieteniilor si copiii timizi au nevoie de putin ajutor în plus sa se relationeze cu ceilalti si sa fie încrezatori când se afla în situatii noi.

Pentru a ajuta un copil timid:

Poti sa îl ajuti pe un copil timid sa dezvolte prietenii invitând câte un coleg de joaca acasa si planificând activitati care sa îi încurajeze pe copii sa se joace împreuna. Aceasta strategie este mai putin stresanta decât sa se joace cu copiii la gradinita.

Timiditatea poate fi redusa si când copilul dobândeste mai multa încredere. Faptul de a-l aproba de fiecare data când are câte un succes în ceea ce priveste joaca sau cooperarea cu alti copii, poate fi foarte folositor.

Dezvoltarea simtului umorului

Copilul tau de trei ani va fi încântat de glumele simple sau povestioare haioase si va începe sa aprecieze umor scatologic. Capacitatea de a vedea si partea distractiva a vietii creste odata cu abilitatea de exprimare a copilului si cu abilitatea de a-si da seama când un lucru este absurd. Voiosia este o calitate foarte atragatoare, iar capacitatea copilului tau de a glumi si a râde o vor pregati sa se înteleaga bine cu ceilalti.

Lucruri ce îl vor face sa râda:

Copiii mici obisnuiesc sa râda când vad lucruri care nu prea merg împreuna, cum ar fi animale cu roti, sau masini cu picioare.

Va fi amuzat de adulti Va fi amuzat de lucrurile de fiecare zi, când va întelege ca si "cei mari" au accidente, aluneca sau devin lipiciosi. I se va parea mult mai amuzant daca tu sau altcineva apropiat face copilarii, sau va râde imediat când te vei strâmba într-un mod haios, vei spune glume simple, îl vei surprinde, când se aseaza, cu o pernuta cu vânturi, sau vei construi povesti sau rime copilaresti

Îi va face placere sa împarta cu tine glumele si ar putea sa începe sa fie el "glumetul", sa învete cum sa faca pe cineva sa râda. De exemplu, îi poate fi foarte greu sa se abtina sa nu chicoteasca atunci când încerci sa îl gasesti, jucându-va de-a v-ati ascunselea, sau sa se uite victorios în timp ce tu încerci sa îti gasesti vreun lucru pe care l-a ascuns bine. Acest aspect, al amuzamentului, arata ca este capabil sa înteleaga perspectiva ta, se poate pune în locul tau atunci când cauti ceva, cheile, de exemplu, pe care le-a ascuns.

Este foarte frumos sa glumiti, însa nu uita ca acest fel de umor este foarte diferit de cel în care se râde de altcineva, este un tip de umor care se va dezvolta mai târziu în viata copilului tau si care trebuie descurajat. La aceasta vârsta, copilul tau poate sa nu stie de ce este bine si de ce nu este bine sa râzi.

P. 37 Stabilind legaturi

Primele prietenii ale copilului tau, daca sunt bine formate, pot sa dureze pâna intra la scoala sau chiar mai mult.

"Copilului tau de trei ani i se vor parea distractive multe lucruri si va învata multe lucruri din glume si din jocurile de cuvinte."

p. 38

Jucându-va

Iti vei regasi simtul umorului, cu ajutorul copilului tau.

Cum sa îti protejezi copilul

Copilul tau este prea mic pentru a se proteja singur, fie ca este un strain sau o persoana cunoscuta. Cea mai buna protectie este sa stii si sa supraveghezi întotdeauna unde este si cu cine este. Acest lucru poate fi putin mai greu, mai ales în parc, deoarece doresti sa alerge, însa este esential sa îl pastrezi în raza ta de vedere.

Pazeste-l de câini

În locurile publice, animalele precum câinii pot fi o problema. Nu doresti sa îi fie teama de câini, asa ca este bine sa ai grija în prezenta acestora, deoarece câinii se bucura foarte mult când vad copii mici si pot chiar sa se puna în pozitia de "atac", aceasta fiind valabil atât în cazul câinelui familiei cât si al celor "straini". Nu este suficient ca stapânii sa te linisteasca spunând cât de mult iubeste catelul copiii. Pentru a-i obisnui pe copii cu câinii, vorbeste-i despre animal în mod pozitiv, însa explica-i ca este cel mai bine sa nu atinga un câine strain. Copilul nu trebuie lasat niciodata singur cu câinele, chiar daca este animalul familiei.

P 39

Îngrijorari frecvente în legatura cu comportamentul

Fetita mea de trei ani insista înca sa foloseasca suzeta tot timpul. Are vreo importanta?

Folosirea suzetei la aceasta vârsta poate interfera cu dezvoltarea vorbirii, din cauza ca fetita ta va vorbi mai putin sa îi deformeze vocabularul prin schimbarea anumitor sunete. Lasa suzeta acasa, astfel ca nu o va mai avea la ea. Daca reusesti sa iesi cu ea fara suzeta, poti sa i-o dai doar la ora de culcare. Explica-i copilului tau ca "cei mari" nu folosesc suzeta sau spune-i ca "zâna suzetelor" a luat-o si încearca sa o înlocuiesti cu alt obiect de siguranta (vezi mai jos).

Baietelul meu îsi ia ursuletul cu el peste tot si face scandal daca îl uita pe undeva. Este normal?

Este normala folosirea jucariilor de siguranta. Psihologii le numesc "obiecte de tranzitie". Copilul nu va mai lua jucaria cu el de îndata ce nu va mai simti nevoia de securitate pe care i-o da aceasta. Când va decide el ca e "mare", o va lasa balta, sau o va folosi doar noaptea. Între timp, nu râde de el sau nu i-o lua. Altfel s-ar putea sa fie nevoie sa o peticesti fiindca o va strânge în brate pâna se va rupe. Jucariile preferate sunt greu de înlocuit si pierderea lor poate fi foarte stresanta pentru copil, asa ca, daca este posibil, cumpara o rezerva.

Fiica mea plânge si se agata strâns de mine când vreau sa o las la gradinita. Ce pot sa fac?

Daca fetita se simte nelinistita departe de tine, exista un motiv - simte ca are nevoie de prezenta ta. Nu toti copiii devin independenti si încrezatori de sine la aceeasi vârsta, asa ca ofera-i copilului tau securitatea de care înca depinde. Salut-o întotdeauna la plecare si asigura-te ca te întorci când ai promis. Las-o pe ea sa se îndeparteze de tine. Asta ajuta deoarece decizia de a se departa si a se juca îi apartine. Dedica-i copilului tau timp ori de câte ori poti. Încearca sa anticipezi ceea ce îi produce neliniste; de exemplu, un bebelus nou în familie poate fi în centrul atentiei. Nu uita ca multi dintre copiii mamosi se maturizeaza în unii dintre cei mai încrezatori tineri adulti.

Când e frustrata, fetita mea musca. Cum ar trebui sa abordez acest comportament?

La trei ani, fiica ta ar trebui sa stie ca a musca e un lucru gresit, dar mai stie si ca drama pe care o genereaza este un mijloc excelent de a atrage atentia. Când fiica ta musca, îndeparteaz-o de victima. Spune: "Nu, muscatura doare!", dar nu face caz prea mare. În schimb. Acorda timp si atentie copilului pe care l-a muscat. Orice ai face, nu raspunde tot prin muscatura. E un lucru crud, si nu-l învata pe copilul tau decât ca, orice ai spune, a musca e ceva acceptabil.

Gemenii mei au dobândit o reputatie rea datorita comportamentului lor. De ce sunt atât de indisciplinati?

Gemenii pot reprezenta o provocare întrucât comportamentul nedorit e frecvent si adesea un mod de a câstiga atentie (si este si eficient!). Încearca sa îti faci timp pentru fiecare dintre gemeni în parte, si citeste pentru fiecare separat, daca se poate. Lasa-i sa aiba fiecare propriile lui jucarii, propriile lui haine sau orice alte lucruri, întrucât aceasta îi ajuta în dezvoltarea lor ca persoane sociale.

Gemenii pot beneficia de timpul petrecut departe unul de altul. Vezi daca vreunul dintre prietenii vostri îi pot invita pe unul dintre gemeni la ei pentru joaca. Ai putea avea în vedere chiar crearea de momente individuale pe parcursul unui joc de grup.

p. 39 Dubleaza necazul. Gemenii se pot întrece pentru a câstiga atentia ta adoptând un comportament negativ. Desi poate fi dificil, fa tot posibilul sa le acorzi atentie pozitiva fiecaruia în parte pentru a evita aceasta.

p. 40 Îngrijirea copilului si perioada prescolara

Gasirea unei îngrijiri potrivite pentru copii, precum si a unei gradinite bune pot fi descurajanta. Cel mai important lucru ce trebuie retinut este acela ca trebuie sa îti croiesti optiunea dupa propriul copil, daca esti în situatia de a alege, asigura-te ca mediul pe care i-l vei alege va stimula tot ce e mai bun în copil.

Alegerea îngrijirii

La aceasta vârsta, copilul tau are nevoie de continuitate si stabilitate - un amestec de mai multi supraveghetori si facilitati poate deranja si crea confuzie. Chiar daca resursele tale sunt limitate, încearca sa respecti o rutina în care fiecare zi si saptamâna sa respecte acelasi standard înalt de îngrijire. De pilda, s-ar putea sa ai un bunic care sa ajute doua zile pe saptamâna, si sa apelezi la o gradinita locala sau la o gradinita cu program scurt pentru celelalte zile; sau trimite-ti micutul de trei ani la o gradinita cu program de dimineata si aranjeaza sa fie adus acasa la tine sau la ea de catre o bona. Acestea sunt optiuni viabile, acceptabile, dar asigura-te ca va fi la fel în fiecare saptamâna.

Când cauti îngrijire:

cauta sa gasesti îngrijire acolo unde sunt si alti copii de aceeasi vârsta; abilitatile de socializare se dezvolta enorm în anii de prescolari, contactul si jocul fiind importante la vârsta de trei ani.(vezi pag. 42).

Verifica referintele si tine cont de ele, si cere sa ti se puna la dispozitie orice documente de inspectie.

Nu-ti fie teama sa pui întrebari sau sa aduci în atentia posibilului supraveghetor orice problema legata de copilul tau.

Fa vizite. Un mediu sanatos îl vei remarca de îndata si invers, neregulile, cum ar fi neglijarea copiilor, îti vor sari în ochi.

Cauta întotdeauna un bun raport personal-copii; pentru un copil de trei ani, nu mai mult de cinci-sapte copii per îngrijitor ar fi recomandabil.

Cere o perioada de proba. Chiar si cei mai buni îngrijitori sau centre de îngrijire ar putea sa nu fie potrivite pentru copilul tau, asa ca testeaza-le câteva ore.

Asigura-te ca necesitatile de baza ale copilului tau vor fi împlinite - ca i se va da o hrana sanatoasa, ocazii numeroase de a exersa si ca beneficiaza de activitati de învatare adecvate vârstei sale.

p. 40 Bunastarea copilului tau Poti sa-l pregatesti pentru cresa, dar o data ajuns acolo, asigura-te ca se afla într-un loc sigur si stimulativ si i se poarta de grija cum trebuie.

Daca are înclinatie spre muzica, de exemplu, cauta sa afli ce ofera institutia în acest sens.

Stabileste procedura pentru cazurile de urgenta. Te vei simti mult mai încrezator sa-ti lasi copilul stiind ca este bine îngrijit, si ca vei fi anuntat în legatura cu orice potentiala problema .

Urmeaza-ti instinctul. Daca atât tie, cât si copilului va place atmosfera din institutie sau personalitatea unui potential îngrijitor, iar copilul tau reactioneaza pozitiv, acestea pot fi un bun punct de plecare .

Nu-i elimina pe membrii familiei ca îngrijitori; desi poate crea unele tensiuni, studiile arata ca copiii îngrijiti în sânul familiei progreseaza mai bine pe plan emotional.

Evaluarea gradinitei

Vei urmari ca atât prima experienta prescolara , cât si îngrijirea pe care o va primi copilul tau de trei ani sa aiba aceeasi calitate. Organizatiile educationale de învatamânt prescolar furnizeaza efectiv îngrijire pentru copil, dar si ocazii de învatare, si tot ele ar trebui sa pastreze echilibrul si sa ofere îngrijire eficienta împreuna cu un program de activitati stimulativ.

Daca ti se pare ca copilul nu este pregatit pentru a fi "educat" într-un mediu concurential, nu e nici o problema în a astepta. Multi copii de trei ani raspund mai bine la programe bazate pe joaca, împletite cu câteva activitati structurate; cercetarile arata ca acesta este un mediu de învatare eficient pentru copiii mici. La gradinita copilul tau se poate confrunta cu provocari adaptate vârstei si cu ocazii de învatare alternate cu nenumarate ocazii de joaca nestructurate, exercitii, sprijin, precum si timp pentru odihna si relaxare.

Pregatirea copilului

Dupa ce ai gasit o gradinita corespunzatoare pentru copilul tau, da-i un ragaz sa se obisnuiasca cu ideea de a merge acolo.

Un mediu pozitiv. O buna gradinita ar trebui sa aiba o atmosfera emulativa si un set de idei focalizate pe scop. Copii ar trebui sa para fericiti si ocupati.

p. 42

Începerea ciclului de scoala primara

Nu toti copiii îsi încep cariera scolara la aceeasi vârsta. În Marea Britanie copii încep scoala la patru sau cinci ani, însa în alte tari vârsta poate fi de sase ani.

O mare tranzitie

Ori de câte ori copilul tau face trecerea de la îngrijirea de acasa spre un mediu educational mai structurat poate aparea descurajarea, iar momentele respective te pot afecta. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le evaluezi este daca micutul tau este sau nu gata pentru a întra la scoala (vezi p. 70). Va trebui sa îi furnizezi sprijin si sentiment de siguranta si sa întelegi ca teama de a se desparti de tine e un semn normal de dezvoltare si relationare afectiva sanatoase.

Compania altor copii

Un mediu sanatos al caminului îi va furniza copilului lucrurile de care un copil are cea mai mare nevoie, însa pentru o dezvoltare emotionala si cognitiva sanatoasa, compania altor copii poate fi de incomparabila. Daca copilul tau este acasa cu tine mai mult timp decât la gradinita sau scoala, asigura-te ca are contact regulat si oportunitatea de a se juca cu alti copii.

Colegi de joaca. Petrecând timp regulat cu alti copii, într-un mediu educativ, copilul tau va fi foarte câstigat în planul dezvoltarii sociale si îsi va descoperi noi abilitati.

Pentru a-ti ajuta copilul:

Vorbeste-i despre începerea gradinitei si citeste în legatura cu acest lucru.

Explica-i cum merg lucrurile, de la pregatirea de dimineata si mersul sau condusul pâna la gradinita, la ce lucruri ar trebui sa se astepte în timpul zilei.

Ai grija sa îsi cunoasca educatoarea înainte de marea zi.

Du-l la gradinita si arata-i sala înainte de prima sa zi, pentru a se obisnui cu ceea ce îl asteapta.

Faceti din plecarea la gradinita o zi de sarbatoare - ofera-i un ghiozdanel nou si un vas nou în care sa îsi pastreze mâncarea si roaga-l sa te ajute sa i-o împachetezi.

Linisteste copilul explicându-i când si cine îl va lua de la gradinita si, desigur, asigura-te ca va fi acolo sa îl ia la timp.

Permite-i sa îsi ia cu el un lucru preferat care îi asigura confortul, daca doreste, deoarece îl va ajuta în efectuarea tranzitiei de la casa la gradinita mai usor.

Asteapta-te la putin stres din partea lui, este normal si previzibil.

Nu te îngrijora - va face despartirea mai grea pentru amândoi.

Nu uita, multi copii nu doresc sa mearga la gradinita sau la scoala, dar se întorc de acolo radiind. Acesta este rezultatul pe care îl doresti!

p. 43

Viata de familie

Pentru o viata de familie armonioasa, este nevoie sa îl ajuti pe copilul tau sa dezvolte o buna relatie cu fratii sai. Uneori îi va enerva pe fratii mai mari, jucându-se cu lucrurile lor sau pot sa aiba exces de zel cu fratele mai mic sau cu un nou bebelus.

Fratii si surorile sunt foarte benefici unii altora. Formeaza legaturi puternice, au grija unul de altul si învata unul de la altul acum si în drumul spre maturitate. Însa de când sunt foarte mici, chiar sub doi ani, copii sunt foarte talentati sa îi enerveze si sa îi necajeasca pe fratii si surorile lor, la fel de mult cum pot sa le poarte te grija. Practica abilitati sociale cruciale, pe care le va folosi în afara casei de câte ori este necesar. La trei ani copilul tau necesita o supraveghere atenta pentru a te asigura ca se întelege cu fratii sai si încurajare spre a folosi cuvintele în locul fortei fizice pentru a rezolva neîntelegerile. Cercetarile arata ca daca parintele îi explica copilului mai mare sentimentele si motivele din comportamentul unui frate mai mic, reactioneaza mai bine. În acest fel, se poate dezvolta empatia între copii.

Joaca în armonie. Copilul tau de trei ani nu va fi foarte încântat sa împarta, asa ca e nevoie de supravegherea ta pentru a preveni neîntelegerile dintre frati pe parcursul jocului.

Facând fata neîntelegerilor

Este usor sa fii mai atent la copii când acestia au neîntelegeri, decât atunci când se joaca armonios împreuna, sau sa te pripesti în a da vina pe cel mai mare, cum ca ar fi provocat conflictul. Poate fi tentant sa lasi copiii singuri când se joaca linistiti si sa mergi la ei doar când se cearta. Cooperarea se construieste când parintii merg adesea la copii sa îi recompenseze pentru faptul ca se joaca frumos unul cu altul. Pentru a evita explicatii inecesare, asigura-te ca nimic din ceea ce este pretios pentru copilul mai mare nu este la îndemâna celui mic. Pe de alta parte, nici cel mai mare nu ar trebui lasat cu cei mai mici, ci necesita o supraveghere îndeaproape.

Împartind timpul cu ei

Fiecare din copii tai are nevoie de dragostea si atentia ta, însa acest lucru nu este întotdeauna usor când ai de mentinut un echilibru între îngrijirea copiilor, serviciu, administrarea casei si viata personala. Petrecând 15-20 minute cu fiecare copil în parte în fiecare zi, îi va asigura ca oricât de plina ar fi viata de familie, ei sunt foarte importanti pentru tine.

Diferentele de personalitate

Daca ai mai mult de un copil, vei fi surprins de diferentele de personalitate pe care le au. Primul tau copil poate sa fi fost ascultator si asezat, iar al doilea un uragan de activitate si gata de scandal.

Petrecând timp cu tine

Pentru a-i da atentie copilului tau de trei ani, nu trebuie sa stai mereu cu el sa te joci. Va fi încântat sa faca ceea ce faci tu, astfel ca poate fi ca "Mami" sau "Tati". Este o încântare pentru copilul tau sa te imite. Copilului tau de trei ani îi va face placere sa îsi plimbe aspiratorul de jucarie prin camera dupa tine sau sa bage în apa canitele si farfuriile de plastic, asa cum speli tu vasele. Pe lânga ca se distreaza, copilul învata multe lucruri prin imitare. Va întelege lucrurile pe care le faci zilnic si s-ar putea sa doreasca sa îti arate ce mare e îndeplinind sarcini usoare cum ar fi sa îsi faca patutul în fiecare dimineata. Totusi, nu considera aceste lucruri ca fiind sarcina sau responsabilitatea copilului. Acestia sunt doar niste pasi în aceasta directie, însa sunt prea mici ca sa fie pregatiti pentru o lista de sarcini, deocamdata.

Facând treaba mai usoara. Pentru a-ti încuraja copilul sa desfasoare sarcini singur, adapteaza-i lucrurile la greutatea sa.

p. 45

Aceste diferente individuale de temperament sunt genetice, dar sunt modelate si de catre mediul în care este copilul. Diferentele si similitudinile dintre copiii tai îi vor ajuta sa se dezvolte ca indivizi în cadrul familiei, ceea ce înseamna ca îti vor aduce bucurii si provocari unice pe parcursul cresterii si dezvoltarii lor. Daca te astepti ca ei sa gândeasca si sa reactioneze ca si tine, s-ar putea sa ai o mare surpriza; chiar si copiii care seamana, cum ar fi gemenii identici au personalitate unica. Nu îti clasifica sau eticheta copilul fiindca asa ai decis tu, ca la o vârsta frageda este "salbatic", s-ar putea sa se comporte asa tocmai din cauza aceasta. Mai mult, ai putea sa decizi - conform cu propria ta personalitate - ca a fi extravertit este mai bine decât a fi intravertit, când, de fapt, în acest caz nu exista bine sau gresit. Lucrul cel mai important este sa îl tratezi pe copil ca pe un persoana.

Prezentarea unui nou bebelus

A avea înca un copil este atât o bucurie, cât si o reala problema, nu atât pentru voi, ca noi parinti, cât pentru ceilalti copii. Universul copilului tau se va schimba fiindca va fi nevoie sa învete sa împarta atentia ta si sa aiba rabdare cât te ocupi de bebelus. Copilul tau va fi mai cooperat daca îl implici în perioada de sarcina. De exemplu, cere-i sa te ajute sa îi alegi un nume, lasa-l sa simta cum misca bebelusul si pregatiti împreuna camera acestuia. Dupa nasterea noului copil, copilul tau de trei ani se va simti inclus daca va primi si el, la rândul sau surprize sau cadou "de la bebelus". Având o papusa cu care sa se ocupe, te va imita când îi vei face baie si când vei avea grija de el. Acest lucru îti ofera sansa de a ramâne împreuna chiar si atunci când ai grija de "noua achizitie". Pentru a-l obisnui pe copilul tau cu ideea venirii unui nou copil:

Mentine rutina. Pentru a evita ruperea, pe cât posibil, încearca sa mentii rutina lucrurilor dinaintea nasterii bebelusului - copiii se simt mai linistiti când lucrurile nu se schimba.

Accepta eventualele regresii. Asteapta-te de la copilul tau de trei ani la un anumit regres, la revenirea unor obiceiuri mai vechi, cum ar fi sa ceara sticla cu lapte. Fii empatic cu acest comportament, ca fiind felul sau de a-ti spune ca si el are necesitati si ca doreste sa fie inclus. Vei vedea ca aceste regresii vor trece odata ce se instaleaza rutina în viata din nou.

Interese diferite. Trateaza-l pe fiecare copil ca atare. Unora le place sa desfasoare activitati practice linistiti, în timp ce altii sunt mai zgomotosi. Nu este gresit în niciun fel.

p. 46

Fa-ti timp, daca e posibil. Copilul tau de trei ani va sti ca ocupa un loc special în inima ta atunci când îi oferi clipe de afectiune în exclusivitate, asa ca încearca sa îti faci timp pentru asta în fiecare zi.

Împartirea camerei

Când spatiul este limitat copiii vor trebui sa împarta camera. Pot surveni probleme, însa împartirea camerei poate construi legaturi apropiate între frati si surori, daca disputele privind galagia si teritoriul sunt administrate bine.

Idei pentru împartirea camerei:

Împartirea camerei decurge bine când fiecare din copii are un spatiu bine-definit. Personalizeaza patul fiecarui copil cu lucrurile lor, desene colorate, afise si jucarii, însa spune-le sa împarta podeaua pentru a se juca.

Fa o responsabilitate comuna pentru ei sa tina camera ordonata. Copilul tau de trei ani va fi capabil sa te ajute sa aranjezi jucariile.

Daca cel de trei ani împarte camera cu un fratior sau o surioara mai mare, stabileste niste reguli pentru copilul cel mare, cum ar fi sa faca liniste când celalalt doarme si sa îsi pastreze lucrurile în partea lor de camera.

Evitati problemele de rupere accidentala asigurându-va ca lucrurile primite cadou sunt tinute departe de accesul celor mai mici.

Te-ai putea îngrijora de faptul ca orele diferite de culcare si trezirile îi vor face pe copii sa se tina treji unul pe altul. Totusi, majoritatea copiilor, odata adormiti, nu se vor trezi chiar daca se face galagie. Este bine sa nu fie o casa foarte linistita, astfel copii vor fi obisnuiti sa nu auda zgomotele de fond si le va fi mai usor sa doarma noaptea, chiar daca este agitatie în jurul lor.

Timp de calitate. Nu este întotdeauna usor sa îti faci timp sa te joci, dar o perioada de timp concentrata în totalitate pe copilul tau si pe interesele sale este o modalitate extraordinara de a-i demonstra ca îti pasa.

Timpul petrecut cu familia

Copiii prospera daca fac parte dintr-o familie care îsi face timp sa se "joace" împreuna.

Petrecerea timpului împreuna ca familie, când faceti ceva distractiv sau va relaxati si atentia va este unul asupra celuilalt, va va da atât voua cât si copiilor oportunitatea de a comunica, împartasi un interes si sa va distrati.

Conform cu un sondaj recent, familiile petrec mai putin timp împreuna decât si-ar dori, din care jumatate din parinti petrec o ora sau mai putin pe zi cu copii lor. Parintii declara ca slujba si tehnologia, cum ar fi uitatul la TV si jocurile electronice stau adesea în calea timpului petrecut cu familia. Este nevoie de o motivatie puternica pentru a stabili un timp petrecut în familie, între activitatile rutinare de zi cu zi, îngrijirea copiilor si serviciu; 72% din parinti doresc sa petreaca mai mult timp ca familie activa. A petrece timpul împreuna te face sa te simti mai bine: un alt sondaj recent arata ca 86% din parinti spun ca timpul petrecut cu familia îi face sa se simta mai fericiti si mai apropiati.

Uita-te la familia ta si estimeaza ce faci cu timpul tau liber. Lucrurile pe care le faceti împreuna nu trebuie sa fie complexe sau scumpe. Activitatile simple, de zi cu zi, sunt cele care fac ziua mai frumoasa. Fie ca mâncati împreuna, va udati spalând masina sau va ajutati unul pe altul la curatirea custii iepurelui, copiii beneficiaza de un timp petrecut în familie de calitate si cantitativ, când este parte a rutinei zilnice. Chiar daca esti un parinte singur, ai putin timp printre munca, sau împarti îngrijirea copiilor fiindca esti separat sau divortat, aceste momente de familie sunt importante.

"Când membrii familiei petrec timp împreuna, ei îsi creeaza o identitate ca familie, pe lânga multe amintiri fericite, care îi ajuta pe copii sa înteleaga cine sunt si cui apartin."

Pastreaza-ti calmul

A fi parinte poate fi stresant si în mod sigur vei simti ca ajungi uneori la capatul rabdarii.

Pentru a-ti pastra calmul:

Numara încet pâna la douazeci, apoi întreaba-te "Sunt calm?". Daca raspunsul e "nu", continua sa numeri.

Respira adânc de doua ori, relaxeaza-ti umerii, scutura-ti mâinile sa te eliberezi de tensiune si vei observa ca ti se relaxeaza corpul.

Uita-te la o poza a copilului tau de trei ani de când era bebelus si adu-ti aminte cât de mult l-ai iubit de când era micut.

Suna un prieten si vorbeste-i despre sentimentele tale. Acest lucru poate sa te ajute sa vezi lucrurile în perspectiva si sa gasesti o solutie.

Asigura-te ca este în regula copilul tau, apoi pleaca de acolo - de exemplu, poti merge încoace si încolo.

Gândeste-te rational si întreaba-te "Merita aceasta problema sa îmi pierd calmul?".

Apeleaza la ajutor profesionist, daca nu poti coopera (vezi pp. 310-311).


Document Info


Accesari: 2985
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )