Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
GÂNDIREA MÂINII STÂNGI

Copii


GÂNDIREA MÂINII STÂNGI

Sa ne îndreptam acum atentia catre gândirea mâinii stângi. De aceasta data este vorba de a ajuta copilul sa-si dezvolte partea intuitiva si imaginativa a spiritului sau, la fel de bi 16416k1020q ne ca si partea rationala logica si constienta. Cum sa facem?Mai întâi de toate sa-i încurajam spiritul creativ.

Este pacat ca în zilele noastre aceasta expresie este folosita gresit. Fiecare fabricant de jucarii vorbeste de a favoriza spiritul inventiv sau creativ apropos de orice joc, mai mult sau mai putin interesant. Trebuie, în consecinta sa revenim la sensul original al cuvântului.

Când copilul dvs. creeaza ceva, înseamna ca pornind de la materiale creeaza o structura pe care o concepe în mintea sa. De exemplu, sesizati diferenta care exista între a colora un album de colorat si a desena pe o hârtie alba. Când copilul coloreaza un asemenea album, structura este deja existenta în carte. Copilul nu creeaza nimic. Singurul lucru pe care îl poate învata este sa ramâna în interiorul conturului. Nu exista nici o creativitate. Dar atunci când copilul deseneaza pe o foaie de hârtie, creeaza structura sa personala, iesita direct din spiritul sau, pornind de la materiale si nu de la structuri ( hârtie si creioane colorate).

De aceea este foarte important sa-i punem la dispozitie aceste materiale, care nu au o structura proprie. Imaginatia copilului face sa se nasca o structura.

Sa dam un avertisment parintilor care cred ca toate aceste lucruri nu au prea mare importanta decât în cazul în care doresc sa faca din copilul lor un "artist". Nu este vorba de asta. Nu este vorba sa învatati copilul sa devina artist ci de a capata un spirit creativ. Îi dati posibilitatea de a-si întari încrederea în sine, vazând ca poate impune o anumita ordine si structura materialelor informe. Îi va creste sensibilitatea , constiinta realitatii, originalitatea si facultatile de adaptare. Aceste calitati ale spiritului creativ îi vor fi necesare în orice activitate umana.

Am semnalat deja importanta pentru sanatatea mentala a copilului de a-l lasa sa exprime în mod liber sentimentele. Acest lucru este foarte important pentru a atinge nivelul maxim de dezvoltare al inteligentei. Puteti ajuta copilul sa aiba acces mai usor la subconstientul sau încurajându-l sa exprime ceea ce simte. Trebuie învatat ca nu exista nimic adevarat sau fals, bine sau rau, când este vorba de sentimente sau de gânduri. Adevarul si falsul, binele si raul ramân în sfera actiunilor, a comportamentului exterior si nu au nici o legatura cu sentimentele adânci. Cea mai buna metoda de a interzice orice urma de originalitate este de a învata pe cineva, în copilarie, ca unele idei si sentimente sunt rele iar altele sunt bune. si totusi, cu cât mai mult un adult este capabil de idei originale, noi si revolutionare, cu atât reusita sa profesinala va fi mai mare.

David Ogilvy, unul dintre publicistii cei mai inventivi si dotati spune:

"Creatia cere mai mult decât judecata. Esentialul unei idei originale si noi nu se poate exprima în cuvinte. Este vorba de o experienta tatonanta, care anima intuitii bruste provenite din subconstient. Marea majoritate a oamenilor de afaceri sunt incapabili de idei originale, deoarece sunt incapabili sa se elibereze de sub tirania ratiunii. Imaginatia lor este blocata.

.Am inventat metode de a pastra contactul cu subconstientul meu, în caz ca aceasta magazie cu marfuri vrac ar avea ceva sa-mi comunice. Ascult multa muzica. Fac bai calde si lungi.Ma ocup de gradina.Ma plimb mult pe la tara. Iau pauze lungi pentru a-mi odihni creierul, plimbându-ma cu bicicleta. In tot acest timp simt un flux care vine din subconstient si care este materia prima a creatiilor mele publicitare.

Modalitatea de a ajuta copilul sa devina acest tip de om cu spirit creator, este de a-l încuraja sa-si exprime sentimentele. Prin intermediul lor, un copil sau un adult accede la subconstient, de unde îi vin elanuri creatoare si idei mari. Un adult sec, pedant si plicticos nu are nici un raport cu subconstientul sau deoarece a închis usa vietii sentimentelor.

Trebuie sa deschidem aceste porti ale vietii afective ale copiilor si sa le mentinem deschise. Este indispensabil sa alimentam imaginatia copilului. Epoca noastra are tendinta de a se orienta mai mult asupra faptelor si de a lasa la o parte fantezia.

Putem de asemenea recurge la activitati care nu folosesc limbajul verbal: muzica, dansul, artele plastice. Acest gen de activitati dau copilului ocazia sa exprime sentimentele si sa dezvolte imaginatie si fantezie.

Îi putem spune povesti si încuraja în a povesti. Exista o mare diferenta între a citi copilului o poveste si a-i povesti ceva. Când sunteti dvs. acela care povesteste îl faceti pe copil sa creada ca poate inventa si el o poveste.

Copiii se delecteaza în mod special cu povestile în care descrieti propriile dvs. experiente infantile, mai ales cele "de când aveati vârsta lor". Luati-va libertatea de a înflori putin si de a construi o povestioara care sa fie cât mai interesanta.

Când povestiti, aveti grija sa variati ritmul. Vorbiti repede la un moment dat, iar alte ori lent, pe un ton teatral. Schimbati deasemenea si volumul vocii: când puternica, când soptita. De fiecare data când este posibil utilizati sunete si efecte sonore.

Iata o buna modalitate pentru a încuraja copilul sa povesteasca: serviti-va de o imagine ca punct de plecare. Gasiti o imagine interesanta într-o revista si aratati-i cum sa faca povestindu-i o istorioara cu punctul de plecare acea imagine. Aratati-i alta si lasati-l sa încerce.

Alta metoda: povestiti începutul si lasati-l sa inventeze finalul. Când sunt mai multi copii în familie, pot participa cu totii, spunând fiecare câte o fraza.

Bineînteles s-ar putea sa va spuneti: "Nu sunt în stare. Nu sunt un bun povestitor." Daca este si cazul dvs. pot sa va fac o revelatie încurajatoare: chiar daca sunteti cel mai neîndemânatic si cel mai putin dotat povestitor din lume, copilul va va gasi formidabil! Nu veti avea niciodata un public mai bun. Fiti increzatori si încercati.

În final, pentru a dezvolta la copil o imaginatie vie, este important ca parintii sa prezinte viata ca pe un joc. În acest sens atitudinile sunt foarte variabile. Unii sunt prea demni si seriosi, altii sunt prea jucausi si farseuri. Ramâneti dvs. însiva. Nu încercati sa fiti altcineva, dar cu cât mai bine veti sti sa faceti pe clownul, cu atât dati curs mai liber imaginatiei copilului.

Am încercat sa expun în aceasta carte stiinta meseriei de parinte.

Vreau sa închei vorbind despre un cuvânt care ne antreneaza dincolo de stiinta si de bun simt. Vreau sa închei vorbind despre sentimente, vorbind despre dragoste.

Dragostea unei mame pentru copilul sau este mai importana decât orice studiu sau document stiintific. Este mai importanta decât bun simtul pe care îl poate demonstra crescând si educând copilul.

Cum spune Santayana într-un sonet care îmi place mult:

" Întelepciunea nu înseamna numai de a fi întelept

Însemna sa deschizi ochii aspra a ceea ce se vede în tine

Întelepciunea înseamna sa crezi ceea ce îti spune inima."

Deci, în final, dvs., care sunteti mama, credeti în ce va spune inima! Într-o zi puteti ezita în fata unei probleme puse de copil. stiinta si bunul simt va pot spune un lucru, iar inima va poate spune altceva. Ascultati glasul inimii!


Document Info


Accesari: 2661
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )