Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DESPRE BANI

istorie
DESPRE BANIBanul nu este cauza tuturor crimelor asa cum se crede în general, Banul nu este decît un mijloc, un instrument. Numai omul, prin felul lui de a-si satisface dorintele, de regulă pe socoteala altora, face să apară intrigile, luptele, crimele. Eliminati banul, puneti orice monedă în loc, si atît timp cît omul este stăpînit de slăbiciuni, de dorinte inferioare, de

pasiuni, el se va găsi în fat 323e45d a acelorasi probleme.

Deci nu banul este vinovat, ci omul care nu este luminat si care nu stie cum să se servească de el, pentru ce motiv si în ce scop. Banul, în sine, nu este nici bun, nici rău, este neutru.

Dacă posedă o oarecare putere, aceasta pentru ca oamenii i-au dat-o. Dacă într-o zi ei vor hotărî să-i ia orice valoare pentru a o da în altă parte, aceleasi tragedii, aceleasi seductii, aceleasi elevatii si aceleasi căderi se vor repeta. Atît timp cît banului i-a fost conferită valoarea, si cum această valoare permite satisfacerea poftelor, toti se concentrează asupra mijlocului de a obtine ceea ce au nevoie sau doresc, este normal, este natural. Dar s-ar putea găsi alte monezi de schimb. Poate, în viitor nu vor mai exista bani: moneda va fi dragostea... da, căci dragostea este o monedă superioară aurului.

Este prea devreme însă ca omenirea să ajunga la asemenea conceptii, si pentru ca banul va rămîne aici încă o perioadă de timp, trebuie invătat să gîndim corect despre el pentru a nu cădea niciodată în greseli. Trebuie stiut cum să privim lucrurile, atîta tot. Nu este rău ca să posezi bani. Cum să-i ajuti pe altii, dacă nu ai bani? Aveti dragoste în inimă, este bine, dar dacă nu aveti decît dragoste, materialiceste nu puteti face nimic pentru a va ajuta prietenii.

Dar, vă vorbesc ca si cum ar trebui să vă conving. Oh, la, la, stiu că nu trebuie să-mi fac griji despre acest subiect: în mintea voastră, toti veti fi de acord, că trebuie să avei bani.

Da, dar problema este de a sti cum să ne comportăm cu acesti bani. De cîte ori nu v-am spus: luati banii, puneti-i într-o pusculită sau buzunar, dar niciodată în cap. Dacă îi veti privi ca un ideal de atins cu tot pretul, dacă va vor stăpîni, va vor aduce multe necazuri si veti fi pierduti.

Dati bani cuiva, care nu este stapînul gîndurilor, sentimentelor, al dorintelor sale si primul lucru care îl va face va fi să se folosească de ei, abuzind, pînă la degringoladă. Greseala nu este de partea banului, el va dă numai posibilitatea de a vă satisface dorintele: dacă hrăniti dorinte urîte în inima voastră, nu banul este vinovat. Luati orice alt exemplu, petrolul, carbunele, gazul... totul e la fel: puteti să-l folositi construind sau distrugînd. Si dacă le folositi gresit, nu cei supusi greselii sunt vinovati, ci voi, care nu purtati lucruri frumoase în inimă. Concluzia este ca, mai întîi trebuie să vă transformati voi însivă pentru a ajunge să vă serviti de bani, si de tot ceea ce posedati, numai în scopul elevării voastre si binelui umanitătii. În ziua cînd veti reusi, chiar dacă sunteti bogat, nu veti mai fi doborît: veti realiza numai operele sublime după care sufletul vostru rîvnea de multă vreme.

Lăsati banului să-si joace linistit rolul sau, ocupati-vă numai să vă îndreptati. De cîte ori n-am auzit oamenii plîngîndu-se: "Ah, banul este cauza tuturor nenorocirilor!". Vorbesc asa, pentru că nu-l au. Imediat ce-l obtin, totul diferă. Deci, în primul rînd ei sunt stupizi nevăzînd adevărata cauză a nenorocirilor, si în al doilea rînd, sunt de rea credintă, două defecte teribile. Trebuie spus numai atît: "Ah, banul este necesar, minunat, cu conditia să nu devin sclavul său!". Căci, dacă vă atasati prea mult de bani, veti sacrifica tot ce aveti mai bun în voi. Si chiar cînd veti avea acesti bani, deoarece ati sters cele mai bune calităti care v-ar fi permis să gustati bucuriile si plăcerile ce vi le-ar fi procurat bogătia, nu le veti mai simti deloc. Iată pericolul: ati zdrobit în voi ceva, acest element misterios care dă tuturor care îl gustă, savorile cele mai fine, cele mai subtile.

Bineinteles, este teribil să nu posezi nici bani, nici altceva. Dar dacă vi se dă să alegeti între două situatii: să posezi totul sau să pierzi capacitatea de a aprecia lucrurile, sau, dimpotrivă, de a nu avea nimic si a păstra gustul, cea de-a două situatie este de preferat, căci atunci cînd posedati gustul, la cel mai mic lucru care vă cade în gură, scoateti strigăte de bucurie. Dacă trebuie să alegeti, alegeti mai bine gustul. Da, a putea păstra gustul, acesta este esentialul.

Dar acest gust al lucrurilor, numai lumina vi-l poate da.

Atunci cînd găsiti lumina, indiferent ce faceti, mîncati, vă plimbati sau munciti, simtiti ca totul ia un gust delicios.Esentialul, este deci de a învăta a lucra cu lumina, de a întelege ceea ce este lumina, altfel nu veti întelege nimic în viată. Totul este în lumină, si dacă este un domeniu de aprofundat, acesta este lumina, ceea ce este ea, cum lucrează si cum, de asemenea, trebuie să lucrăm noi cu ea.

Si iată acum, ceea ce ne revelează. Stiinta initiatică: aurul nu este altceva decît lumina soarelui condensată în străfundurile pămîntului de milioane de ani. Cei ce caută aurul au în interior o intuitie obscură că el este lumina solară, si ca această lumină contine viată, contine dragostea... Deci cei care caută aurul au o justificare. Dar cei care îl caută prin intermediul luminii, au

o si mai mare justificare. Da, pentru că ei urmează calea directă pentru a găsi ceea ce altii caută pe căi ocolite si adesea periculoase.

Instinctiv, oamenii caută aurul pentru că simt că el contine un element divin, o chintesentă ascunsă. Un Initiat nu caută aurul, el caută lumina căci stie că atunci cînd va avea lumină, ea se va condensa în el si el va deveni aur. Este mult mai bine decît a avea aur în buzunare sau în sifoniere. Veti spune ca n-ati văzut niciodată un Initiat de aur... Aurul său este în interior, este lumina sa, chiar dacă nu o vedeti. "Si ce poate

face el cu acest aur?". Dumnezeule, ce ignoranti sunteti. Există sus, "magazine" unde cu acest aur el va cumpăra întelepciunea, bucuria, pacea si el se simte cu adevărat bogat încît nu se gîndeste decît cum să distribuie aceste bogătii altora. În timp ce bogatii, chiar si cu lingourile lor de aur, putrezesc, mucegăiesc, sunt zdrobiti, nefericiti, solitari. Deci acest aur nu este suficient pentru a le asigura fericirea.

Mă întelegeti sau nu?... Există realităti care nu sunt cunoscute si care trebuie cunoscute, si nu numai cunoscute dar si trăite, în asemenea fel încît să se obtină adevăratele comori. Este o întreagă disciplină. Veti spune că acestea sunt baliverne? da, dar baliverne care se realizează!

Si vreti să stiti cum dispune de aurul său un Initiat? Un exemplu: cînd cineva este bolnav, aceasta înseamnă că a comis greseli si trebuie să plătească pentru ele. Dar eu spun entitătilor celeste: "iubesc pe această persoană, pentru că a făcut lucruri bune pentru Fraternitate. Cît trebuie plătit?" Si plătesc eu. Imediat persoana respectivă se vindecă. Ei da, acestea sunt realităti, se poate plăti pentru cineva cu acest aur si el se va vindeca.

Atunci, dragii mei frati si surori, este bine a căuta bogătia, dar cu conditia de a o căuta acolo unde se află cu adevărat, în chintesenta ei, si nu acolo unde este cristalizată, greoaie si aproape inoperantă, pentru că acolo ea nu vă poate da esentialul. Dacă trebuie să transportati casele voastre de bani printr-un desert, veti spune peste cîtva timp: "Ah, Doamne, dacă cineva mi-ar aduce un pahar cu apă i-as da toti banii!". Dar cum nu vine nimeni veti muri de sete cu aur cu tot.

În timp ce dacă posedati celalălt aur, veti bea, vă veti potoli setea si nu veti muri.

Aveti bani si acesti bani vă deschid toate usile. În lumea fizică, da, dar celelalte usi, usile păcii, fericirii, bucuriei, inspiratiei, usile tuturor calitătilor si virtutilor rămîn închise. La ce vă poate fi de folos să aveti toate celelalte usi deschise cînd cele ale sanctuarului vă rămîn închise? Mîncati, vă plimbati, munciti fără nici o plăcere. În tot ceea ce faceti nu găsiti nici o bucurie: este semnul că usile spirituale sunt închise. Ei bine, aceasta înseamnă că ati înteles viata si valorile ei într-o manieră gresită.

Nu trebuie impiedicati oamenii în a căuta bogătia. Dar cei care o caută trebuie să stie ceea ce au de făcut pentru a evita de a fi sfărîmati de greutăti griji, angoase, bănuieli. Căci aceasta îi va astepta dacă nu posedă lumină. Să fie bogati, dar fără a cădea în stările negative care sunt fidele urmăritoare ale celor ce se angajează pe acest drum. Să fie bogati, dar fără a leza pe altii, si mai ales să învete să facă să circule aceste bogătii, să aibă plăcerea de a implica si alte persoane în ele. Căci a da este un mod de a progresa. Dar există rareori obisnuinta de a da. Multi au bogătii imense pe care le păstrează pentru ei, si culmea, sunt nefericiti. Nu trebuie niciodată ca oamenii să fie impiedicati să se imbogăteasca, ci numai a-i învăta să împartă aceste bogătii cu altii.

Nevoia de a acapara a cauzat totdeauna oamenilor divizări si masacre. Peste tot, chiar în familii unite, cîte tragedii nu s-au întîmplat în probleme de mosteniri. Totdeauna lăcomia domină, si iată de ce lumea nu îsi poate depăsi necazurile. Toate războaiele au la origine nevoia de a avea ceva în plus. Mobilul este întotdeauna de a lua ceva vecinului: bani sau pămînturi... ca si cum în viată n-ar exista decît bani si pămînturi pentru a te simti bogat si fericit!În realitate, Dumnezeu a distribuit totul tuturora: hrana, apa, aerul, căldura, lumina, si în lumea subtilă prana, la fel ca tot felul de elemente benefice. Atunci de ce omul se simte încă sărac si mizerabil? Pentru că nu stie să atragă acele elemente si să le absoarbă. Numai Initiatii stiu să atragă acele elemente si să le absoarbă. Numai Initiatii stiu să găseasca bogătia peste tot în univers. Toti ceilalti gîndesc că viata este săracă, că Domnul nu le-a dat nimic. Ba da, totul este împărtit cu larghete, totul este la dispozitia tuturor creaturilor, numai creaturile sunt slabe, lenese, oarbe, stupide, si de aceea rămîn în săracie.

Dumnezeu a împărtit totul în atmosferă, soarele, stelele, muntii, oceanele. El n-a păstrat nimic pentru El. Totul este la dispozitia voastră, fără interdictii. Interdictiile sunt în voi pentru că nu sunteti nici puternici, nici puri, nici inteligenti. Dar în realitate tot ce aveti nevoie este acolo. Priviti lumina, căldura, spatiul, stelele, totul este la dispozitia voastră, dar voi nu ajungeti niciodată să le folositi.

Dumnezeu este drept si mare, El n-a spus niciodată că bogătiile îi apartin, că sunt pentru unii si pentru altii. Nu. Dacă nu ati fost capabili să profitati de ele, nu El este răspunzător. De aceea trebuie să studiati, să exersati, dacă nu încă multe încarnări veti rămîne la fel de săraci si mizerabili, si veti continua să-l acuzti pe Dumnezeu.

Ceea ce mă uimeste tot timpul, este de a vedea cum oamenii se limitează ei insisi. Priviti felul lor de a se hrăni: se multumesc să mănînce, să bea, să respire, adică de a se alimenta cu elemente solide, lichide, gazoase si lasă la o parte elementul subtil: focul, lumina... Acesta este motivul pentru care se află în pericol: pentru că nu se hrănesc în mod convenabil. Pentru a se hrăni convenabil ei au nevoie de patru elemente. Si cu adevărat, al patrulea element, focul, este elementul esential. De aceea este important de a vedea răsăritul soarelui dimineata pentru a absorbi acest foc si această lumină care sunt acolo, dispensate în profunzime, în fiecare zi.

De altfel, priviti soarele. Există oare pe pămînt o fiintă a cărei lumină, dragoste, generozitate pot să se compare cu cele ale soarelui? Nu, atunci luati-l drept model si putin cîte putin intelectul vostru va primi lumina sa, inima voastră căldura sa, spiritul vostru puterea sa. Si mai ales, la fel ca el, veti da, veti da...

Majoritatea oamenilor au ca regulă de conduită cuvîntul a lua. Ei sunt astfel educati si toată cultura contemporană se află sub semnul de a lua. Nu se întelege decît acest cuvînt... Ca si tăranul care a căzut într-o fîntînă. Un om trece pe acolo si aude strigăte de ajutor: el se apropie, îl vede si îi spune: "Dă-mi mîna ta!" Cînd aude cuvîntul "a da", imediat tăranul lasă mîna în jos si preferă să ramîna în fîntîna. cînd celalalt întelese că era un avar inveterat care nu vroia să audă cuvîntul a da, îi spuse: "Ia mîna mea." Ah, cuvîntul "a lua"!... Imediat, tăranul întinse mîna si a fost salvat. Cuvîntul a lua îi convenea, dar a da, nu. si dacă ar fi fost singurul. Oriunde merg, oamenii caută să ia cîte ceva. Studiază, se întîlnesc, muncesc, se căsatoresc pentru a lua, spiritul lor este orientat tot timpul în această directie. De aceea peste tot unde merge fiinta omenească nu emană nici lumină, nici căldura, nici viată: pentru că nu gîndeste decît să ia.

Chiar si în dragoste, cînd bărbatul si femeia se caută, fiecare este preocupat de a lua ceva. Bărbatul vrea să toace viata femeii si invers. Există cazuri în care ar fi mai bună despărtirea: ei încalcă legea iubirii. Veti spune: "Dar ei se iubeau, erau împeună, se contopeau." Nu, erau pentru a lua. Fiecare nu gîndea decît să obtină anumite lucruri din partea partenerului său, să-l exploateze fără scrupule, fără menajamente. În loc să pună ceva bun în sufletul si inima celuilalt, un elan, o viată, o inspiratie, asa fel ca acea fiintă să se trezească si să avanseze, dar nu, în fiecare zi se ia cîte ceva, se mănîncă si se bea pe săturate. Din cauza acestei mentalităti întreaga lume este în pericol.

Nu există nici o scoală unde se învăta oamenilor stiinta de a da, cu exceptia scolii soarelui. Toate planetele iau. Numai soarele dă, de aceea trebuie să ne instruim la scoala lui. El este singurul care stie cu adevărat să dea, atunci de ce să nu-l iubim? Toate creaturile care stiu să dea ceva bun, sunt iubite si se simte atractie către ele. In timp ce acelea care iau... după cîtva timp fugi de ele pentru a te salva. De ce unii îsi inchipuie că vor putea la nesfîrsit să jefuiască pe altii? Foarte repede ceilalti vor observa si îi vor abandona. Atunci gînditi-vă si veti vedea cît de avantajos este de a dezvolta în voi tendinta de a da.Document Info


Accesari: 2269
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )