Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Economie si societate in secolele X-XIV

istorie
Economie si societate in secolele X-XIV

IV. 1. Aspecte demografice


Perioada secolelor X-XIII a fost una de optimum climatic in Europa medievala, intrucat temperatura pare sa fi crescut cu 1-2 grade si sa se fi redus umiditatea, ceea ce asigura culturilor cerealiere conditii mai bune de vegetatie si maturizare. Incetarea ultimelor invazii si instaurarea noii ordini de tip feudal, ca si absenta unor mari epidemii generalizate au fost factori care au contribuit la cresterea populatiei. Alimentatia pare sa se fi imbogatit intr-o anumita masura, prin aportul in aminoacizi adus de consumul de linte sau mazare. Important pare sa fi fost si rolul bisericii, care prin evanghelizarea in profunzime a contribuit la diminuarea folosirii practicilor contraceptive si a infanticidului.Omagiu vasalic la 1127 - Galbert de Bruges, Histoire du meurtre de Charles le Bon


In 7 ale idelor lui Aprilie , joi, omagiile au fost aduse contelui ; si aceasta s-a indeplinit dupa formele determinate pentru a jura credinta si fidelitate in ordinea urmatoare. In primul rind, au facut omagiul astfel:

Contele l-a intrebat pe fiecare daca vrea sa devina omul lui intru-totul si acela a raspuns 'vreau', apoi si-a pus mainile lui impreunate in cele ale contelui, care i le stringe; apoi s-au unit printr-un sarut.

Drepturi si obligatii reciproce.

Legatura stabilita intre cei doi printr-un astfel de contract vasalic este personala, si trebuie reinnoita la moartea uneia dintre parti. Aceasta inseamna si ca feudul ramane de drept in proprietatea seniorului, vasalul avind asupra lui doar drepturi de posesie si de folosinta. In fapt insa, feudul se va transmite ereditar in familia vasalului, cu conditia ca urmasii acestuia sa presteze la rindul lor omagiu si juramant de credinta seniorului.Contractul vasalic creeaza drepturi si obligatii reciproce. Vasalul are fata de seniorul sau indatoriri negative: de a nu-i prejudicia in vreun fel bunurile, persoana, familia si onoarea, si indatoriri pozitive, rezumate in formula sfat si ajutor.


Sfatul presupunea o serie de obligatii ale vasalului, precum :


Pe plan economic, caderea demografica brusca a generat initial o dezorganizare a activitatilor economice. In timp insa, oamenii ramasi au reusit sa se adapteze si sa reia, chiar daca la un nivel mai redus, activitatile economice. Intr-un fel, soarta supravietuitorilor chiar s-a putut imbunatati, deoarece penuria de forta de munca putea determina cresterea salariilor. Bineinteles, elitele au incercat sa blocheze procesul, si in Anglia, incercarea acestora, prin apelul la regalitate, de a ingheta salariile la nivelul anterior ciumei, a fost una dintre cauzele declansarii rascoalei lui Watt Tyler. De asemenea, cum molima a afectat intr-o masura mai mica septelul, cei scapati au putut sa-si imbunatateasca alimentatia, consumand mai multa carne decat la inceputul secolului.

Scaderea numarului de oameni si dezorganizarea activitatii economice i-a afectat intr-o masura serioasa pe seniori, ale caror venituri scad. Pentru a remedia situatia, ei incearca sa obtina mai mult de la tarani, sporind exploatarea, ceea ce genereaza insa conflicte violente, de tipul Jacqueriei din Franta sau al rascoalei de la 1381 din Anglia. Desi infrinte, aceste rascoale au determinat pe termen mediu si lung inmultirea eliberarilor din serbie si imbunatatirea relativa a situatiei taranilor.

In concluzie, criza secolului al XIV-lea este un fenomen complex, Marea Ciuma reprezentind numai unul dintre aspecte. Oprirea cresterii economice, reculul demografic, urmarile psihologice si sociale au necesitat o perioada indelungata de refacere. Europa occidentala isi relua treptat cresterea de-abia la mijlocul secolului al XV-lea, dar din acel moment avea sa se instaleze in avangarda economica a lumii.

19 aprilie 1127

Comitele Wilhelm de Flandra

Comunitate de canonici.

este vorba de anul bisericesc, inceput la 1 martie

24 iunie

8 septembrie.

moneda de argint, a 12-a parte dintr-un sou.

9 octombrie.

pentru a atribui fiecaruia suprafata care trebuie lucrata.

circa 50 ari.

30 noiembrie.

veche masura de capacitate (18 hectolitri).Document Info


Accesari: 3863
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )