Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Geto-dacii - istorie si civilizatie

istorie


Tema

Geto-dacii - istorie si civilizatieS.1. 1) Analizati harta tarii noastre si prezentati formele de relief.

Romania are un relief variat,relieful cuprinzand toate unitatile majore de relief: munti(31%),dealuri si podisuri(36%),campii si lunci(33%).Principalele unitati de relief sunt: Podisul Transilvaniei, Muntii Carpati, dealurile subcarpatice, Podisul Moldovei, Podisul Getic (S), Dealurile de Vest, Campia Romana, Campia de Vest (apus), Delta Dunarii si Podisul 141l1117b Dobrogei.
   
Campiile ajung pana la 300 metri, dealurile urca pana la cca 1000 metri iar muntii nu trec de 2544 metri.

Muntii (31% din suprafata tarii)     Muntii Carpati sunt munti tineri si de inaltime mijlocie. Pe teritoriul tarii noastre se afla mai mult de o jumatate din lungimea totala a Carpatilor.
    Muntii Carpati se impart astfel: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali (Apuseni).
    Carpatii Orientali - se intind pe directia NV - SE, de la hotarul de Nord al tarii pana la Valea Prahovei.
Carpatii Meridionali - cuprinsi intre Valea Prahovei si Culuarul Timis-cerna-Bistra.
    Sunt cei mai inalti munti din tara noastra, se impart in patru grupe: Bucegi, Fagaras, Parang si Retezat-Godeanu.
Dealurile si Podisurile (36% din suprafata tarii)
    Podisul Transilvaniei - ocupa partea centrala si NV a Transilvaniei (mijlocul arcului carpatic). Cuprinde: dealuri si depresiuni, Podisul Someselor, Campia Transilvaniei, Podisul Tarnavelor, depresiunile: Bistrita, Fagaras, Sibiu, etc     Dealurile de Vest - incep de la valea Nerei (S) si se intind pana la Valea Somesului (N), pe marginea Carpatilor Orientali, facand trecerea spre Campia de Vest. Cuprinde: Dealurile Banatului, Dealurile Crisene, Dealurile Crasnei si Silvaniei.
    Subcarpatii - alcatuiesc un tinut deluros care insoteste marginea Carpatilor Orientali si Meridionali, de la Valea Moldovei pana la Valea Motrului. Sunt formati din dealuri inalte (400-800 m) si se impart in: Subcarpatii Moldovei, Subcarpatii de Curbura si Subcarpatii Getici.
    Podisul Getic - se intinde intre Dambovita si Dunare spre sud marginindu-se cu Campia Romana, iar spre nord cu Subcarpatii Getici si Podisul Mehedinti. Cuprinde podisurile: Musnitei, Oltetului, Arges si Candesti.
    Podisul Mehedinti - continua braul de dealuri la vest de Motru (500-650 m)
    Podisul Moldovei - este delimitat de Obcinele Bucovinene, Subcarpatii Moldovei, Valea Putnei si Campia Romana. Cuprinde: Podisul Sucevei (500-600 m), Campia Moldovei (200 m) si Podisul Barladului.
    Podisul Dobrogei - cuprins intre Dunare si Marea Neagra, cuprinde doua parti: Masivul Dobrogei de Nord si Podisul Dobrogei de Sud. Mai cuprinde Muntii Macinului cu varful Greci (467 m).

· Campiile, luncile si Delta Dunarii (33% din suprafata tarii)
    Campia Romana - este asezata in sudul Romaniei, de-a lungul fluviului Dunarea. Cuprinde campiile: Blohnitei, Bailestilor, Romanitilor, Pitestilor, Boianului, Vlasiei, Baraganului, etc.
    Campia de Vest - se gaseste in vestul tarii avand ca delimitari: N - raul Tar, E - Dealurile de Vest, S - granita cu Iugoslavia, V - granita cu Iugoslavia si Ungaria
    Campia Transilvaniei - este cuprinsa intre Somesul Mare, Somesul Mic (N) si Mures (S).
    Luncile - sunt fasii de pamant inguste, netede si joase, intinse de-a lungul raurilor. Cea mai intinsa este Lunca Dunarii, de la Drobeta Tr. Severin pana la Delta.
    Delta Dunarii - este regiunea cea mai joasa si mai noua a pamantului romanesc si reprezinta un tinut cu un peisaj cu totul deosebit. Se bifurca in bratele Chilia, Sfantu Gheorghe si Sulina.

2). Stabiliti formele de relief predominante si prezentati in ce masura acestea au influentat ocupatiile populatiei.Argumentati.

Romania are un relief oarecum proportional deoarece, dupa cum spuneam, se intalnesc toate unitatile majore de relief. Astfel muntii reprezinta 31% din suprafata tarii, dealurile si podisurile 36% iar campiile si luncile 33%. In mod cert relieful a influentat ocupatiile populatiei: campiile, podisurile si dealurile au permis dezvoltarea agriculturii si a cresterii animalelor-acestea reprezentand indeletnicirile de baza ale poporului, iar prezenta Dunarii si Deltei Dunarii a favorizat pescuitul.

3). Descoperiti ce tipuri de relatii se puteau stabilii intre locuitorii diferitelor forme de relief

Tipurile de relatii ce se stabileau intre locuitorii diferitelor forme de relief ale tarii noastre erau de troc(schimb).

4). Stabiliti rolul muntilor Carpati in istoria poporului roman pornind de la datele geografice , economice, etnografice , lingvistice , etc.Apelati la cunostintele dobandite de voi in anii trecuti la alte obiecte de studiu decat istoria.

Carpatii, in ansamblul lor, au constituit, din preistorie si pana in zilele noastre, o vatra sigura, cu bune adaposturi pentru populatia autohtona daco-getica si, ulterior, romaneasca, in care se intruneau atat conditii naturale de aparare (abrupturi, creste, stancari, defilee, paduri si ape repezi cu vai adanci), posibilitati de trai (apa, terenuri pentru culturi, pasuni, fanete, lemn, bogatii miniere, peste), cat si conditii favorabile pentru schimb prin pasuri si trecatori spre Moldova, Campia Romana, Campia Banato-Crisana, Depresiunea Transilvanei

 S.2. a) exista legatura intre istoria unui popor si mediul geografic in care traieste?

In opinia mea exista    legatura intre istoria unui popor si mediul geografic in care traieste deoarece o buna dezvoltare este strans legata de spatial geografic. Poporul roman a beneficiat mereu de conditii de trai in ceea ce priveste mediul geografic fiind un teritoriu diversificat. Muntii au avut rolul unui scut de aparare, campiile, podisurile si dealurile au permis dezvoltarea agriculturii si a cresterii animalelor, iar prezenta Dunarii si a luncilor a favorizat pescuitul. Un alt element favorabil l-a constituit clima temperat-continentala. Unele elemente pot fi determinante pentru istoria unui popor cum ar fi de exemplu existenta bogatiilor solului si subsolului care a dus la dezvoltarea economico-sociala.

     S.3. 1) Ce tip de sursa istorica este?

     Sursa istorica este scrisa de catre Herodot si poarta numele "Istorii, V, 3"

     2) Ce stim despre autor?

Herodot din Helicarnas este considerat, in general drept intemeietorul disciplinei noastre, drept "parintele istoriei", dupa definitia lui Cicero. Scrierea sa "Istorii" este astfel o opera de pionierat, ceea ce face ca ea sa aiba importante limite;In acelasi timp insa Herodot a indicat principalele directii pe care trebuie sa mearga noua disciplina, a pus bazele unor importante traditii ce aveau sa fie dezvoltate ulterior.El si-a creat astfel un bogat fond de cunostinte calatoriile sale oferindu-i prilejul nu numai sa faca observatii asupra realitatilor din alte regiuni ci si sa aiba contribuiri cu invatatii localnici. Deosebit de importanta a fost sederea sa la Atena, in viata culturala a careia s-a si integrat; aici el a venit in contact cu filozofia safista; a facut parte din anturajul lui Pericle, a devenit prietenul lui Sofocle a primit recompense oficiale pentru lecturile publice fragmentare din "Istorii".

      3) Ce stim despre data sursei?

 Lucrarea "Istorii" a fost scrisa in sec al V-lea ī. Hr.

     4) Cum prezinta autorul pe traci?

Herodot ii prezinta pe traci ca fiind cel mai numeros neam din lume dupa cel al inzilor.

      S.4. Primele dovezi de prelucrare a bronzului dateaza de la jumatatea mileniului al IV-lea ī. Hr. īn Caucaz. De aici, tehnologia s-a raspāndit cu repeziciune īn Orientul Apropiat, si apoi la Civilizatiile de pe Valea Indusului.Carul recipient de bronz a fost descoperit la Bujoru , judetul Teleorman in secolul al VIII-lea ī. Hr.Despre creatiile din epoca bronzului stim ca apartin tracilor.

S.8. In aceasta scena din razboaiele daco-romane de pe Columna lui Traian , este redata sinuciderea lui Decebal.

Columna lui Traian este unul dintre cele mai vestite monumente ale Romei, construita din ordinul īmparatului Traian pentru a comemora victoria īn campania sa de cucerire a Daciei, a fost inaugurata la 12 mai in anul 113.  
Pentru romāni, Coloana are o semnificatie speciala: ea ilustreaza evenimentele istorice care au dus la formarea poporului romān: cele doua razboaie ale dacilor cu romanii din 101-102 si 105-106 care au dus la cucerirea Daciei de catre armata romana condusa de Traian, transformarea ei īntr-o provincie romana si īnceputul procesului de romanizare. Columna lui Traian este ''certificatul de nastere al poporului romān''.
Document Info


Accesari: 4027
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )