Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Gladiatori romani

istorie
Gladiatorul "Secutor" (urmaritor in rom na - numele sau reiese din tehnica lui de lupta) . El îsi alerga adversarii prin Arena.... Purta o casca rotunda cu creasta cu doua gauri rotunde pentru ochi. Principalul sau oponent era Retiarius ... deci forma rotunda a castii lui Secutor nu se putea încurca in plasa lui Retiarius.Mâna sa dreapta era protejata de un fel de armura de metal (za) si se lupta cu o sabie scurta numita Spatha. Mai avea un scut urias iar piciorul stâng era acoperit cu o aparatoare numita Ocrea.

Gladiatorul Thracian era nu era prea

protejat de armura. El purta un scut mic si

rotund numit Parma si o sabie curbata numita

Sica. Purta un coif foarte curbat cu o creasta ce

reprezenta o bestie mitologica , Grifonul.

Avea aparatoare la picioare. Ele erau destul de

înalte cat sa-i acopere genunchii. De obicei el

lupta contra lui Hoplomacus , care era foarte

bine protejat dar totusi incetinit din cauza unei

armuri grele de metal.Gladiatorul Retiarius lupta cu un trident (sulita cu 3 vârfuri) si o plasa (gen navod)Tehnica sa de lupta era sa-si    prinda dusmanul cu navodul si apoi sal macelareasca cu tridentul.Retiarus , spre deosebire de alti gladiatori purta aproape nici o armura. Avea numai scutul de metal de la umar ce se numea Galerus si mâna ii era protejata cu metal sau piele. Nu avea nici scut, nici coif. dar era usor si rapid. Principalul sau adversar era Secutor.

Gladiatorul Hoplomacus era cel mai protejat dintre gladiatori.Armele si tehnicile de lupta erau similare cu cele ale gladiatorului Samnit.Hoplomacus cara un scut dreptunghiular numit Scutum si o sabie faimoasa numita Gladius (de unde si numele de "gladiator"). Gladiatorul Hoplomacus purta un coif cu viziera din metal iar mâinile si picioarele îi erau protejate de aparatori din metal sau piele. Mâna sa dreapta îi era protejata de Manica , o armura care acopera toata mâna pâna la umar. Hoplomacus era considerat    "buldozerul" arenei deoarece era limitat in viteza datorita armurii sale foarte grele.

Top of Form

Bottom of Form


Gladiatorul Mirmillo era îmbracat dupa moda galica , cu coif, sabie , scut oval. A fost numit asa din cauza pestelui ce servea drept creasta coifului sau. Principalul sau inamic era Retiarius.

Top of Form
Samnitul si-a tras numele de la poporul înfrânt de aliatii romanilor in 312 î.Chr. Armele pe care le folosea erau în semn de compatimire pentru samniti. El folosea un scut dreptunghiular (scutum) ,si o aparatoare la picior din metal sau piele (ocrea) El mai purta si un coif cu viziera (galea) cu creasta si un fel de coarne si era înarmat cu o sabie (gladius).

Top of Form

Bottom of Form

Document Info


Accesari: 6270
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )