Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Legenda uriasilor

istorie
Legenda uriasilor
Aceasta legenda povesteste faptele unui neam de uriasi .

Ei ii gasise locul în vârful unui munte, ca sa nu sperie pe locuitorii din vale. si cu ei adusesera o truma de bouri ,pe care îi îngrijeau cu mare mândrie si pricepere .

Traiul lor fericit a fost curmat intr-o iarna ,când o molima s-a abatut asupra lor si-a rapus atât uriasii cât si bourii. Dintre toti au scapat cu zile doar o fata si un baiat,carora le-a ramas sa îngrijeasca bourii.Pentru ai pazi au ridicat fiecare câte un turn.Turnul baiatului crestea, pe zi ce trece ,tot mai înalt ,pe când cel al fetei ramânea la fel de mic, dar se face tot mai frumos. Oamenii se uitau mirati si nu întelegeau cum de turnurile se înaltau cu atâta putere.

Nu mai ca venirea toamnei aduse cu ea potopul. Dupa ce

apele se strânsera la loc, în matca ,oamenii vailor se dusera sa-i ajute pe cei doi uriasi, dar le gasira bietele trupurile înghetate

si le zidira mormânt în piatra.Iar, ca numele sa fie pomenit pe veci , au adus o toaca si au pus-o pe locul cel mai înalt , acolo unde le gasise trupul neunsufletite.Turnul cel mai mare i se spune Toaca iar celui mai mic Pachia .Legenda lui Butu si Ana


Legenda Turnului lui Butu si Ana este o poveste de dragoste pe vremea voievodului Alexandru cel Bun ,traia un tânar pe care îl chema Butu si care era pe cât de vrednic pe atât de chipes .

Fata domnitorului ,Ana ,la întâlnit într-o zi si a fost impresionata de frumusetea sa .Cei doi tineri s-au îndragostit si,dupa felul îndragostitilor si-au jurat credinta vesnica.

Dar,când se pregatea de nunta tara a fost calcata de vrasmasi iarButu a plecat la lupta. Soarta a fost potrivnica celor doi ,rapu-nându-l pe Butu în mijlocul dusmanilor.Deznadajduia, Ana ,cere ajutorul unei vrajitoare .Vrajitoarea îi propune Anei ca-l va aduce înapoi pe Butu ,dar în chip de strigoi.

Într-o noapte urâta si întunecata chemat de farmecele vrajitoarei,Butu a aparut pe un cal alb,o lua pe Ana cu el si disparura amândoi în mijlocul fulgerelor ,îndepartându-se spre muntele Ceahlau la venirea zorilor ,la cântatul cocosilor povesteste o nenorocire groaznica :o detunatura înspaimântatoare sparge înaltimile si cade asupra fugarilor, care se prabusesc prefacându-se încele doua stânci îngemanate.
Muntele CeahlauMuntele Ceahlau s-a facut din porunca împarateasca.

Pentru apararea locuitorilor acestor locuri de mânia navalitorilor de la soare -rasare ,împaratul Traian ,conducator a romanilor si cuceritor al tracilor ,a dat porunca sa se înate în munte

Au fost adunati atunci ,toti robii luati de la Decebal si s-a facut cunoscut porunca împarateasca pe care trebuiau sa o duca la îndeplinire cât mai repede cu putinta .Fiecare dintre acestea trebuia sa aseze câte o piatra în locul în care s-a hotarât ca se va înalta noul munte .

Truda a fost groaznica .Multi dintre care au muncit la ridicarea muntelui au murit de epuizare. Dar,într-o zi ,totul s-a ispravit.

si Traian ,pentru a pecetlui aceasta lucrare, a asezat peste mormanul de pietre celelalte stânci.

În vârful muntelui, spune mai departe poveste ,a fost asezata o toaca pentru a vesti locuitorilor din vale apropierea dusmanului.Soldatul a batut toaca , pâna într-o zi în care o sagiata a dusmana l-a rapus.De atunci se spune ,ca dusmanii au navalit în voia cea buna .

Aceasta este povestea si acesta parte sa fie rostul Muntelui Ceahlau .


Document Info


Accesari: 2331
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )