Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Metodele conceptuale de luare a deciziilor si criza cubaneza

istorie


Curs 27.03.2007

Duna


"Metodele conceptuale de luare a deciziilor si criza cubaneza"Graham T. Allison


-formuleaza modele de luare a deciziilor;

- cartea a fost revizuita in 1999, (cand s-au deschis arhivele)

-titlul, este bazat pe un discurs de a lui J.F.Kennedy( esenta deciziei poate sa ii scape pana si celui care ia decizia.)

Allisson a afirmat ca stiinta politica si R.I erau saturate de teoriile rationaliste, preluate din economie-> toate natiunile iau in calcul toate optiunile si actioneaza 333u2017d rational pentru a maximize utilitatea deciziei.

Milton Fredman, Robert MacNamara, Henry Kisssinger-> aparitia unor noi teorii precum decizia jocului, sau a unor corporatii precum corporatia LAND.

Allison construieste modelul organizational, sau modelul politicii guvernamentale.

Pentru a ilustra modelele, Allison porneste de la 3 intrebari:

De ce au decis sovieticii sa ampleseze rachetele offensive in Cuba?

De ce au rasp SUA cu o blocada?

De ce si-au retras sovieticii rachetele?

Modelul actorului rational.

Principalii actori: guvernele;

Guvernul examineaza un set de teluri, le evalueaza pe baza utilitatilor, apoi acel tel are cel mai bun rezultat.

Cum explica modelul actotului rational criza???

In 1961, J.F.Kennedy a revelat faptul ca URSS, in ciuda retoricii sale, avea mai putine rachete continentale decat sustinea. Ca raspuns, Hrusciov a ordonat sa fi instalate in Cuba rachete nucleare cu raza scurta de actiune.

-rusii se bazau ca americanii nu vor reactiona dur, datorita esecului din Golful Porcilor;

Kennedy si consilierii lui ExComm au evaluat un numar de optiuni. ExComm a ales blocada Insulei Cubaneze, deoarece nu conducea o escaladare brusca in razboi, I pentru ca ii fort ape sovietici sa faca urmatoarea mutare: printr-un razboi nuclear, sovieticii nu au avut alta optiune decat sa se incline in fata SUA sis a cedeze armele.

Modelul procesului organizational

-foarte multe fapte ignorate de modelul rational nu a raspuns la intrebarea " de ce sovieticii nu au camuflat armele nucleare in timpul constructiei, dar au facut-o dupa ce avioanele U2 au depistat armele.

Birocratia guvernamentala plaseaza limitele la actiunile unui stat si adesea dicteaza rezultatul final-> propune un model al procesului organizational bazat pe urmatoarele propozitii:

-atunci cand se afla in fata unei crize, liderii nu privesc criza in ansamblul ei, ci o desfac si impart sarcinile pe baza unor linii organizationale prestabilite.

Datorita timpului si resurselor limitate, in loc sa evalueze toate posibilile cursuri de actiune potrivite, liderii se concentreaza asupra primei propuneri care trateaza adecvat problema, si pe care Simon o considera propunere satisfacatoare.

Liderii graviteaza spre solutii care limiteaza incertitudinea pe termen scurt.

Organizatiile urmaresc    seturi/ repertorii si proceduri atunci cand decid actiunile. Datorita resurselor importante si a timpului necesar planificarii si mobilizarii actiunilor in cadrul unor orgamizatii mai mari, liderii sunt limitati la planul pre-existent.

Sovieticii nu avea un plan, in cazul in care americanii nu adoptau rachetele in cazul lor.

Modelul politicii guvernamentale
-modelul politicii de palat: politicienii sau factorii de decizie incearca sa resolve lucrurile pe baza unor metode politice: Actiunile unei ratiuni sunt mai bine intelese ca negocierile dintre principalii sai lideri, chiar daca telul e comun, liderii difera in modul de actiune datorita unor factori precum interesele personale.

Problema cu care se confrunta orice lider: obtinerea unui consens, impreuna cu colegii sai, astfel riscand sa fie neinteles sau ignorant.

Foarte importanta e componenta anturajului liderului asupra deciziei finale.

Liderii au diferite niveluri de putere, bazate pe charisma, capacitate de persuasiune, relatii cu factorii de decizie.

Daca liderul deja a decis asupra unui anumit curs de actiune, un consilier care doreste sa aiba influenta trebuie sa lucreze in cadrul deciziei pe care liderul a luat-o. Daca un lider nu reuseste sa obtina un consens, adversarii pot sa beneficieze de aceste dezacorduri. Astfel, un lider eficace, trebuie sa creeze un consens.Datorita posibilitatilor de neintelegere si dezacorduri, liderii diferiti pot adopta actiuni pe care grupul ca intreg nu le-ar aproba.

A pornit de la asumptiile:

1)Hrusciov s-a confruntat cu contestari din ce in ce mai virulente din partea _____ datorita revelatiei facute de Kennedy in privinta numarului mic de rachete si datorita succeselor americane in timpul crizei Berlinului. Totodata, economia sovietica avea problem si Hrusciov a decis sa reduca dimensiunea Armatei Rosii, ceea ce nemultumea comandantii militari.

Datorita esecului din Golful Porcilor, republicanii din Congres au transformat problema cubaneza intr-o problema importanta in 61-62( in alegeri). Astfel, Kennedy trebuia sa raspunda puternic desfasurarii de rachete nucleare sovietice in Cuba.Cei mai apropiati oameni ai presedintelui, Robert Kennedy, procuror general si Sorinson, erau favorabili blocadei, in timp ce ExComm nu erau favorabili. J.F.Kennedy a legat problema cubaneza de problema rachetelor din Turcia, si asa s-a ajuns la acordul final-> intelegere tacita.


Document Info


Accesari: 3327
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )