Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
RELATIILE ROMANIA - U.R.S.S. IL PREOCUPA PE ANTONESCU

istorie
SEPTEMBRIE 1940

Angajament necunoscut dar si neîmplinit


Dupa ce a enumerat o serie de incidente petrecute pe granita, conducatorul statului român îi comunica diplomatului sovietic un fapt de o deosebita importanta, nerelevat pâna acum în ceea ce s-a scris despre anul 1940 în România:
Mai departe, Antonescu a declarat ca a studiat problema comunistilor aflati în închisorile românesti si a hotarât sa emita o lege privind amnistierea lor. Pe baza acestei legi vor fi eliberati toti comunistii daca faptele pentru care sunt condamnati nu au un caracter penal. A adaugat ca numarul lor este foarte mare si ca a adoptat aceasta hotarâre pentru a curata terenul în vederea îmbunatatirii relatiilor cu U.R.S.S., întrucât, dupa ultimele evenimente, la Moscova a început sa se creada ca noul regim se va napusti asupra muncitorilor. ntr-adevar, a adaugat Antonescu, situatia muncitorilor este grea si ei sunt tratati rau, dar aceasta se întâmpla din cauza ca tara traverseaza o perioada tulbure si el nu a avut înca timp sa se ocupe de chestiunea muncitoreasca.

Am întrebat ce are Antonescu în vedere - amnistia pentru comunistii basarabeni si bucovineni?

Antonescu a raspuns ca trebuie distinse doua lucruri: eliberarea basartabenilor si bucovinenilor si transferarea lor autoritatilor sovietice în schimbul cetatenilor români, chestiune asupra careia s-a realizat deja un acord între guvernele român si sovietic si amnistierea tuturor comunistilor, indiferent de provenienta lor, pe care el intentioneaza sa o faca pentru a îmbunatati relatiile între România si Uniunea Sovietica. A subliniat intentia sa de a realiza cât mai curând transferarea detinutilor politici, deoarece este dorinta guvernului român sa nu-i oblige pe oamenii fata de care manifesta interes autoritatile sovietice sa sufere o zi în plus.

Antonescu a spus în continuare ca daca, dupa amnistiere, comunistii vor veni la Legatia sovietica, el roaga sa fie sfatuiti sa pastreze calmul si sa nu înrautateasca situatia tarii.

Eu am mentionat ca un principiu al Uniunii Sovietice si al reprezentantilor ei este acela de a nu se amesteca în treburile vreunui stat si cu atât mai mult în treburile interne si ca acest principiu a fost respectat si va fi respectat întotdeauna.

Antonescu a raspuns ca stie acest lucru, dar cu toate acestea îi este foarte placut sa auda din partea mea o astfel de declaratie.

Sturdza a mentionat ca, în prezent, M.A.E. se ocupa de alcatuirea listei cetatenilor români detinuti în U.R.S.S. si aceasta lucrare va fi încheiata în curând. El a aratat ca desi tov. Molotov, în cadrul ultimei convorbiri cu Davidescu, siu-a dat acordul pentru înapoierea cetatenilor români din Basarabia, aceasta hotarâre totusi nu se îndeplineste bine, deoarece putini cetateni români s-au înapoiat în România si un numar de ofiteri români se afla si acum sub arest.

Antonescu a declarat ca a dat indicatie sa se continue negocierile înterupte în urma cu câtva timp pentru pregatirea încheierii unui nou acord comercial între U.R.S.S. si România. De îndata ce toate problemele în litigiu vor fi rezolvate, se va putea purcede imediat la negocieriloe comerciale".

I n continuare, Lavrentiev semnaleaza ca Antonescu a spus ca a creat un stat major economic, care va conduce întreaga economie a tarii. n fruntea acestui stat major se afla colonelul Dragomir, cu care agentul comercial al U.R.S.S. poate stabili un contact în problema încheierii acordului comercial".

Astfel îsi încheie Lavrentiev relatarea despre prima sa vizita la noul conducator al statului român:

Am promis sa transmit continutul convorbirii mele cu Antonescu si mi-am exprimat satisfactia pentru ea. Antonescu a spus ca împartaseste sentimentul meu de satisfactie. A exprimat speranta ca toate problemele dintre tarile noastre vor fi rezolvate prin schimb de pareri în cadrul întâlnirilor persoane si nu pe calea corespondentei diplomatice. A exprimat speranta într-o rezolvare rapida si satisfacatoare a tuturor problemelor litigioase si curente dintre U.R.S.S. si România. Am spus ca împartasesc aceasta speranta".

Aceste documente - ca si altele, înca prea putin cunoscute si studiate - configureaza cu si mai mare exactitate drama României începuta în vara anului 1940 si etapele acesteia, din care miscarile diplomatice subtile nu lipsesc.
Document Info


Accesari: 2547
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )