Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TINUTURILE BUZAULUI SI RAMNICULUI DIN CELE MAI VECHI TIMPURI PANA LA 1500

istorie


TINUTURILE BUZAULUI SI RAMNICULUI DIN CELE MAI VECHI TIMPURI PANA LA 1500


Numele Buzau isi are originea in radicului tracic <BUZE>,care se gaseste si la noi, punter ca ne tragem din trasci <BUZEOS>.La aceasta s-a mai adaugat sufixul greco-latin AIOS-EUS,care nu mai este astazi activ decat in formatiile culte, de neologisme latinizate, dar care atunci nu putea da decat BUZEOS-BUZAU." Vasile ParvanDe la apa raului Buzau isi iau numele muntii Buzaului si, ulterior, orasul Buzau.De la acestea isi ia numele apoi si JUDETUL BUZAU.


12 aprilie 372 d.Hr

Prima mentiune documentara despre raul Buzau (pe malul caruia se gaseau o serie de asezari omenesti) se refara la faptele, credinta ortodoxa si martiriul lui SAVA GOTUL(SAVA DE LA BUZAU), inecat la 12 aprilie 372 d.Hr. in apa raului MOUSAIOS-BUZEOS-BUZAU,de catre gotii necrestinati condusi de ATHANARIC.Documentul "Patimirea Sf.SAVA" redactat in anul 376 d.Hr. se pastreaza in copii la Vatican si Bibliteca "San Marco" din Venetia, datand din anul912, respectiv 916.

Ziua de 12 aprilie a ramas in calendarul crestin ortodox ca data de praznuiere a Sfantului Mucenic "SAVA DE LA BUZAU". Din mai 1996 Sf. Sava devine patronul spiritual al meleagurilor buzoiene.


Secolele III-IV

" Satul dac pe malul raului Buzau, unul din raurile insemnate ale Munteniei..Buzau oferea lemn punter constructii si foc din abundenta, peste din baltile din jur si din rau,imas punter vite,teren punter agricultura." Constantin Dumitrescu


Secolul IV

"Rezaurul de la Pietroasa" sau "Closca cu puii de aur" este descoperit in 1837 de Ion Lemnarul si socrul sau , Stan Avram,in timp ce extrageau piatra punter constructia Seminarului Teologic Buzau si a podului de peste apa Calnaului.Tezaurul cuprindea 22 de piese cu o greutate de 27 kg, din care s-au recuperat 12 piese in greutate de 18,795 kg.


Secolele IX-XIII

Este atestata existenta unei formatiuni prestatale cu o stratificare socila bine determinata.Conducatorii locali au intrat in stapanirea fostelor posesiuni ale cumanilor dupa 1241.

'O asemenea formatiune (cnezat sau voievodat-n.a.) a existat , dupa credinta noastra, si in rasaritul Tarii Romanesti, pe Valea Buzaului si afluentilor lui, unde descoperirile arheologice, ca si toponimia, dovedesc asezari omenesti neintrerupte din timpurile preistorice pna astazi." Constantin C. GiurescuScrisoarea Papei Grigore al-IX-lea, adresata lui Bela al IV-lea, arata ca valahii ortodocsi din CUMANIA(zona localizata de Nicolae Iorga intre Buzau si Bacau) vor asimila ungurii si germanii (sasii) catolici.Asimilarea nu putea nu putea sa aiba loc decat in cazul unei superioritati numerice notabile si a unei organizari religioase si administrative deja puse la punct.Intemeierea targului Ramnicu Sarat precede formarea statului feudal Tara Romaneasca:" .foarte probabil-arata C.C. Giurescu-dinainte de 1300 sunt Targu Jiu, Caracalul, Ramnicu Sarat".


Dupa 1310

Inca din vremea lui Basarab (1310-1352), zona Buzaului, ca "tinut de margine", trebuia sa apere tara impotriva atacurilor externe, initiate mai ales de tatari.


Secolul XIV

Diviunile teritoriale-JUDETELE-APAR IN Principatele Romane din vechi timpuri. Dupa intameierea Tarii Romanesti (1330),tara era impartita in judete conduse de judeti, parcalabi si vornici, care sunt totodata dregatoriai oraselor principale din judete si ai judetelor insesi.

Vlaicu Voda , prin privilegiul vamal dat negustorilor din Brasov (cel mai vechi document romanesc) intareste acestora libertatile din Tara Romaneasca. Erau vami la Targusor, Secuieni si Buzau , ceeace arata importantacomercila a acestor locuri.


30 ianuarie 1431

Prima mentionare documentara a Buzaului ca targ si punct de vama intr-un document intern emis de Dan al-II-lea (1420-1431),prin care scrie :".targurilor si vamilor tarii..." ca negustorii romani vor putea vinde si cumpara marfuri de la Brasov, iar negustorii brasoveni vor putea cumpara si vinde marfuri in Tara Romaneasca nestingheriti, platind taxa vamala stabilita de o reglementare anterioaraSa fie cum a fost in zilele parintelui domniei mele Mircea Voievod."


8 septembrie 1439

Prima mentiune documentara a orasului Ramnicu Sarat- un privilegiu comercial acordat de domnitorul Vlad Dracul negustorilor rusi, poloni din Lvov, Galitia si Moldoveni, in care se precizeaza ca " vor plati vama la Ramnic de car , cate 2 florini unguresti si in cealalta vama dreapta precum platesc si oamenii mei.Data in Arges, scrisa la Targoviste, septambrie 8,anul 6948(1439).1462

Tinuturile Buzaului si Ramnicului au fost devastate timp de 30 de zile de ostasii Semilunii:"si cu focul sabiei am parjolit casele dusmanului",scria cronicarul turc Enveri.


8 noiembrie 1473

Are loc batalia dintre Stefancel Mare, domnitorul Moldovei, si Radu cel Frumos , domnul Munteniei, data la locul ce se numea "CURSUL APEI", considerat a fi la Ramnicu Sarat. In urma victoriei, Stefan cel Mare Zideste in anul 1474 in targul Ramnicu Sarat MANASTIREA PIATRA-singura ctitorie a domnului moldovean pe pamnatul Tarii Romanesti, azi disparuta.Prima mentiune documentara a judetelor Buzau si Ramnicu Sarat ca unitati administrative, cand ,prin proclamatia catre locuitorii tinutului BUZAULUI,RAMNICULUI si Brailei, Stefan cel Mare ii indeamna sa-l recunoasca domn al Tarii Romanesti pe Mircea.

"Tinut stravechi, in care s-a dezvoltat viata patriarhala a cnejilor si voievozilor romani, ai caror urmasi au fost boierii buzoieni, care au jucar un mare rol politic in viata Tarii Romanesti, incepand cu secolul XVI."Enciclopedia Romaniei,1938,vol., pag. 91,Imprimeria Nationala.


Astfel vedem modul de dezvoltare a locurilor in care traim si observam, deasemenea importanta pe care au

avut-o aceste tinuturi de-a lungul istoriei.Document Info


Accesari: 2802
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )