Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Razboiul in Europa - al doilea razboi mondial


Razboiul in EuropaOriginile celui de-al doilea razboi mondial trebuie cautate in sistemul creat la Versailles in 1919-1920. Tratatele impuneau Germaniei si celorlalti invinsi anumite restrictii, dar nu prevedeau si mijloace pentru a-I obliga sa le respecte. Era de presupus ca Germania va incerca sa redevina mare putere, iar Franta si Marea Britanie ar fi trebuit sa se opuna , dar intre invingatori existau numeroase tensiuni si contradictii , iar rezultatul a fost mai ales din partea Marii Britanii , o atitudine conciliatoare fata de Germania.

Statul polonez , refacut in 1918, avea asigurata iesirea la Marea Baltica printr-un coridor situat an dreptul portului Gdansk (Danzing). El separa Prusia Orientala de Germania Mare . Refuzul Poloniei de a renunta la teritoriul respectiv a oferit Germaniei motivul razboiului .Pentru a se asigura ,ea a incheiat Pactul de Otel in mai 1939 cu Italia si tratatul de neagresiune cu Uniunea Sovietica la 23 august – cunoscut si sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov dupa numele celor 2 semnatari.

La 1 septembrie 1939, armata germana intra in Polonia. Franta si Marea Britanie care oferisera garantii Poloniei, au declarat razboi Germaniei la 3 septembrie 1939; incepea al doilea razboi mondial, care avea sa durez e peste 5 ani.

A)- RAZBOI FULGER IN EST, RAZBOI CIUDAT IN VEST - Atacarea Poloniei s-a facut fara o declaratie de razboi prealabila, deoarece Germania dorea sa o ia prin surprindere. Planurile strategice ale Germaniei erau cele ale unui razboi rapid-blitzkrieg(razboi fulger), a unitatilor blindate si a celor motorizate.

Armata poloneza a suferit o infrangere rapida in coridorul Gdansk-ului si in Siezia , repliindu-se spre est.

Tara a fost apoi impartita cu URSS in virtutea protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov.

Victoria rapida pe frontul polonez a fost posibila si datorita atitudinii Frantei si Marii Britanii, care dupa declaratia de razboi, au acordat Poloniei doar ajutor financiar. Cele circa 8 luni de acalmie in vest poarta denumirea de razboi ciudat, tocmai datorita starii de imobilism total dovedit de aliatii franco-englezi; aliatii au ramas inactivi si atunci cand Finlanda a fost atacata de URSS.

B)-BATALIA FRANTEI- In Vest, razboiul incepe la 10 mai 1940, cand Germania cotropeste rapid Belgia,Olanda si Luxemburg.

Unul din motivele rapidei victorii a fost proasta echipare a armatelor si lipsa colaborarii dintre ele.

Decizia de a declara razboi Frantei de catre Italia a venit pe data de 10 iunie 1940 .Campania Italiei impotriva Frantei a durat 4 zile si s-a soldat cu un esec spectaculos.

Armistitiu este semnat la Rethondes la 22 iunie 1940, de catre generalul Hunziker si Keitel, el intra in viguare la 25 iunie 1940, dupa semnarea la Roma a unei conventii similare franco-italiene.

In partea de sud a Frantei, neocupata , maresalul Philippe Petain a devenit seful unui nou guvern francez cu sediul la Vichy care s-a resemnat la o umilitoare colaborare cu inamicul.

Capitularea Frantei in iunie 1940 i-a adus lui Hitler suprematia pe continent, singurele tari ce mai stateau in calea dorintei lui Hitler de a cuceri intreaga Europa erau Rusia si Anglia.

C)- BATALIA ANGLIEI- La data de 19 iulie Adolf Hitler propune pacea Angliei pentru ultima data, dar si de data aceasta refuzul este categoric.

Ofensiva aviatiei germane incepe la 12 august si este canalizata in 4 directii:

a)- prima faza(8-18 august 1940), cand sunt atacate convoaiele si porturile prin raiduri asupra peninsulei Portland si portului Dover (11august)

- atacuri asupra aeroporturilor (15 august)

- in luna iulie 33 de vase sunt scufundate de aviatia germana si sunt plasate 600 de mine la intrarile im porturi.

b)- a doua faza (19 august-6 septembrie): cand sunt atacate terenurile de aviatie si are loc primul bombardament asupra Londrei (24 august) si au loc raiduri asupra oraselor Birmingham si Coventry (26 august)

c)- a treia faza (7 septembrie-5 octombrie) –ofensiva aeriana asupra Londrei si atacarea centrelor industriale.

d)- a patra faza(5-30 octombrie)- Luftwaffe (aviatia germana) pierde din nou , mai multe aparate decat RAF(Royal Air Force).

Pierderile sistematice il determina pe Hitler sa amane decizia de invadare a Angliei (cunoscuta si sub denumirea de Opertiunea Leul De Mare), care suferise insa mari distrugeri.

Englezii invadeza in Africa coloniile italiene :Libia, Etiopia si Somalia, dupa ce primisera ajutor financiar, naval si moral din partea SUA.

In 28 octombrie1940, guvernl italian a adresat Greciei un ultimatum cerand sa i se puna la dispozitie bazele navale alr tarii.

Ca urmare a refuzului ei, Grecia va fi atacata , rezistand insa pana in aprilie 1941 cand Germania a venit in ajutorul Italiei.


Document Info


Accesari: 3593
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )