Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Romania in tranzitie a lui Al.I. Cuza

istorie
Romania in tranzitie a lui Al.I. Cuza
Mircea Dumitriu

La 24 ianuarie s-au implinit 146 de ani de la Unirea Principatelor sub sceptrul întaiului si singurului domn pamantean al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza. Cu acest prilej, semnalam un document destul de putin cunoscut: o scrisoare a domnitorului catre Napoleon
al III-lea, datata 21 octombrie 1865. Scrisoarea face parte din Fondul Arhivelor Nationale, Colectia de microfilme, Franta, rola 77, si Ministerul Afacerilor Straine, Arhivele Diplomatice, Romania, volumul 1, filele 70-77.
În cuprinsul celor opt pagini ni se releva, cu o deosebita forta de expresie si logica a argumentarii, fizionomia unei societati r 19519h715t omanesti aflate în tranzitie, tabloul unei perioade istorice deschizatoare de sperante, de progres si civilizatie, într-o Europa de sud-est avida de modernitate. De o mare încarcatura documentara si intr-o frumoasa exprimare, scrisoarea lui Alexandru Ioan Cuza este un remarcabil document în care se împletesc adevarurile istorice, rigoarea analizei si examenul de constiinta al autorului.

În deschiderea mesajului, domnitorul Cuza evidentiaza contributia importanta a Frantei si a conducatorului ei la realizarea Unirii Principatelor. Razboiul Crimeii si Tratatul de la Paris sunt evocate ca momente esentiale pentru viitorul celor doua tari romane: "Am întrevazut un scop multiplu, demn de Franta, demn de cel caruia ea i-a încredintat destinele sale: respingerea proiectelor amenintatoare pentru echilibrul european, reînvierea Orientului prin principiul nationalitatilor si aruncarea semintelor fecunde ale progresului in aceasta lume veche".

Subliniind ca alegerea sa ca domn al celor doua Principate Unite a însemnat o "grea sarcina", Cuza marturiseste ca a acceptat-o ca o datorie fata de poporul roman, constand in organizarea vietii economice, politice si institutionale, în conditiile existentei conservatorismului si a închistarii si purtand amprenta coruptiei ocupatiilor straine. La ceas de bilant, dupa sase ani de guvernare in care, la ezitarile si ramanerile în urma s-au adaugat piedicile puse de puterile vecine ostile dezvoltarii prosperitatii Romaniei si, indeosebi, "expansiunii peste frontierele lor a ideilor civilizatoare ale Occidentului", Cuza subliniaza dificultatile unei perioade de tranzitie în care "nu este deloc posibil sa se improvizeze educatia politica a unui popor facandu-l sa treaca brusc de la un regim patriarhal la un sistem de guvernamant pe care nu-l admite temperamentul unor natiuni chiar dintre cele mai civilizate". Exprimandu-si optimismul fata de începutul unei noi epoci istorice a Romaniei, domnitorul afirma: "Din fericire, progresul are legi invincibile. În ciuda dificultatilor, cu toata lipsa noastra de experienta si în ciuda greselilor noastre, Romania a pornit înainte". În continuare, face un bilant explicit al perioadei 1859-1865 si schiteaza proiecte de viitor, amintind ca: "Am fost destul de fericit sa realizez Unirea, visul secular al romanilor, pentru a restitui tarii mele a cincea parte din teritoriul sau uzurpat de calugarii straini, am facut dintr-un milion de tarani clacasi un milion de proprietari si cetateni".
Mai departe Alexandru Ioan Cuza aminteste eforturile sale pentru asigurarea ordinii interne si întarirea armatei, prin dotarea ei cu armament modern si cresterea efectivelor militare. În finalul scrisorii, Cuza îsi exprima dezamagirea pentru faptul ca împaratul Frantei nu-l mai sprijina asa cum o facuse pana atunci, explicabil si datorita situatiei din Romania, unde opozitia liberala, cat si unele erori personale ale domnitorului în exercitarea actului de guvernare contribuisera la erodarea pozitiei si imaginii sale atat în tara cat si peste hotare. De asemenea, isi reafirma intentia de a nu se crampona de o carmuire pe care o considera vremelnica, marturisind în acest sens: "Voi intra cu placere în viata privata lasand un tron pe care nu l-am visat, nici cautat, pe care nu l-am datorat decat stimei compatriotilor mei si pe care nu l-am acceptat de la început decat ca pe o grea povara".Daca în cuprinsul scrisorii sale Alexandru Ioan Cuza nu se refera la colaboratorii sai din cei sapte ani de domnie, nu se poate face abstractie de acei demnitari si oameni de stat care si-au adus contributia la conducerea administratiei statului. Astfel, intervalul 1859-1862 a fost unul de tranzitie, in care Alexandru Ioan Cuza a administrat Principatele Unite Romane cu ajutorul unor guverne separate constituite la Iasi si la Bucuresti. În cateva cabinete au intrat si membri ai familiei Golescu. De pilda, in perioada 25 ianuarie-27 martie 1859, Nicolae Golescu a îndeplinit functia de ministru de interne în guvernul Ioan Al. Filipescu (Bucuresti), Alexandru G. Golescu a fost ministrul cultelor în guvernul Ion Ghica (11 octombrie 1859-28 mai 1860), iar Nicolae Golescu a fost presedintele Consiliul de Ministri de la Bucuresti si ministru de razboi in perioada 28 martie-13 iunie 1860; in sfarsit, Stefan Golescu a îndeplinit functiile de presedinte al Consiliului de Ministri de la Bucuresti si de ministru de interne in perioada 17 mai-11 iunie 1861. La 22 ianuarie 1862, dupa recunoasterea internationala a Unirii, Alexandru Ioan Cuza a dispus contopirea celor doua formatiuni ministeriale provinciale într-un singur guvern, cu sediul la Bucuresti, oras devenit capitala tarii. Pe 24 ianuarie 1862, componenta acestui guvern a fost confirmata de Parlamentul Romaniei.

Consideram esentiala urmatoarea asertiune cu valoare de concluzie: "poporul roman traieste de acum înainte propria sa viata (...), el este roman si nimic altceva decat roman".
Pastrand proportiile care se impun, situatia Romaniei din perioada de tranzitie a anilor 1859-1866 se aseamana, în multe privinte, cu cea de dupa 1989, raportarea si alinierea tarii noastre la democratie, la economia de piata si la valorile si standardele comunitatii europene devenind o realitate si o necesitate istorica.Document Info


Accesari: 1032
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )