Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tema la istorie

istorie


Tema la istorieAlcatuiti o lista a factorilor care au influentat etnogeneza popoarelor medievale europene, apoi precizati factorii cei mai frecventi intalniti.Factorii care au influentat etnogeneza popoarelor europene au fost:

-Romanizarea-cel mai intalnit factor.

-Administratia si armata

-Religia5)Definiti urmatorii termeni: etnogeneza, jihad,omagiu, iconoclasm, centralizare.

Etnogeneza-reprezinta un process asemanator cu cel care a dus la formarea tuturor limbilor si popoarelor romanice din europa 757s181h .

Jihad-reprezinta razboiul sfant la musulmani

Omagiu- reprezinta ceremonia care cuprinde juramantul de credinta si de supunere al unui vasal fata de suzeranul sau.

Iconoclasm-reprezinta doctrina oficiala a statului si a bisericii bizantine, promulgata in 726 de imparatul Leon al III-lea, care a ordonat distrugerea icoanelor.

Centralizarea-reprezinta forma de organizare a statului in care exista o singura suveranitate,un singur parlament si guvern si un singur sistem de instante judecatoresti.12) Cititi cu atentie textul de mai jos, apoi raspundeti la intrebari.

"Pios este cel care crede in Dumnezeu(Allah) si in Judecata de Apoi,in ingeri si in Carte(Coran),in Profeti;cel care isi da averea celor apropiati,orfanilor,saracilor,calatorilor si tuturor celor care il roaga;cel care ii rascumpara pe captivicare se roaga,care face danii,respecta angajamentele luate,care este rabdator in necazuri si in timpuri grele.Acestia sunt(oameni) drepti si tematori fata de Dumnezeu."(Coranul)

a)Care sunt cele mai importante obligatii ale musulmanului credicios si care este ierarhia acestora?

Ierarhia primelor obligatii ale musulmanului credincios este :

-marturisirea de credinta

-rugaciunea

-postul

-pomana

-pelerinajul de la Mecca


b)Exista diferente fata de valorile crestine?

In principiu valorile tuturor religiilor sunt aceleasi,precum un crestin,asa si un musulman nu trebuie sa minta,sa fure,sa ucida,etc.Totusi exista si unele viziuni diferite asupra aceluiasi concept:unicitatea lui Dumnezeu la musulmani si trinitatea sau Sfanta Treime la crestini,vazuta de musulmani vazuta ca fiind facerea de asociati lui Dumnezeu.


10) Alcatuiti un eseu de cel putin o pagina cu privire la centralizarea statului in Europa Occidentala in care sa folositi urmatorii termeni: administratie centrala,ideologie,comert,arta militara.

Centralizarea in Franta si Anglia
Din secolul XII in Franta incepe procesul centralizarii statale care consta in consolidarea autoritatii regale si diminuarea puterii marilor nobili.


Desi slabita, regalitatea pastreaza unele avantaje.Unul dintre acestea este caracterul sacru al regalitatii. Ca uns al lui Dumnezeu, regele se afla in fruntea intregii ierarhii feudale, iar principii teritoriali sunt vasalii si au obligatia de a-l sustine militar, politic si administrativ. Al doilea sprijin il reprezinta biserica care este marea victima a dezordinii generalizate, astfel ca aceasta declanseaza o actiune de lunga durata pentru a-I disciplina pe seniori. Catre anul 1000,biserica reuseste sa instituie pacea sau armistitiul lui Dumnezeu , prin care interzicea operatiile militare contra celor neinarmati in cateva zile din saptamana precum si cateva perioade de penitenta. Biserica s a mai straduit sa faca din cei ce nu purtau arme, cavaleri, aparatori ai credintei si ai celor slabi. Prima sarcina, a fost aceea de a face sa domneasca pacea si justitia, a doua extinderea domeniului regal, care sa asigure veniturile si trupele necesare unei pozitii dominante in stat.


Fillip al doilea August si Ludovic al VIII-lea au extins teritoriul regal spre vest si sud. Ioan fara Tara, regele Angliei, era si vasal al Frantei pentru posesiunile sale continentale.

Razboiul care a urmat s-a incheiat cu cucerirea unor provincii care apartinuserau familiei regale din Anglia. Victoria franceza a fost consfintita de batalia de la Bouvines.

Etapa decisiva incepe cu domnia lui Filip al IV-lea. Dupa esecul suferit in incercarea de a integra comitatul Flandrei in cadrul domenilor regale.

Razboiul de 100 de ani , declansat pentru succesiunea la tron, a insemnat o noua etapa in procesul de centralizare. Dupa ce fruntasii regatului l-au ales pe Filip de Valois in dauna varului sau, Eduard al treilea al Angliei, tensiunile se acutizeaza.

Centralizarea regatului insemna si supunerea Aquitaniei, feuda a regelui englez, iar Anglia nu putea renunta la toate avantajele economice pe care le ofereau pricipalele sale posesiuni continentale sau zone de influenta. Intr o prima faza rezultatele sunt dezastruoase pentru francezi. Reactiile la aceasta situatie sunt  multiple. Parizienii se revolta, apoi taranii se revolta si ei, fiind exasperati de jafurile permanente. Monarhia incearca sa redreseze situatia, regele Carol al cincilea realizeaza o serie de reforme militare si financiare si se inconjoara de consilieri capabili.

De-a lungul razboiului de 100 de ani,regalitatea a luat cateva masuri importante. Prima a fost introducerea impozitului direct, LA TAILLE care asigura 80% din veniturile regalitatii. Apoi, cresterea rolului institutiilor grupate in jurul curtii regale si reducerea autoritatii nobilimii.

Ludovic al unsprezecelea incheie opera de centralizare. Reuseste sa preia o serie de teritorii de la granite cu Spania si Anjou, Maine si Provence. Acum autoritatea sa si a functionarilor sai nu mai este contestata. Desi decizile sunt luate formal cu ajutorul unui consiliu regal, de fapt el decide singur.


In 1066, Wilhelm, duce de Normandia, debarca in Anglia. In timpul stapanirii lui Wilhelm Cuceritorul, regalitatea engleza devine dintre cele mai puternice din Europa. Wilhem a innabusit cu cruzime revoltele izbucnite impotriva lui si a impartit oamenilor sai de incredere pamanturile invinsilor. Acesta stia ca nobilii prea puternici puteau reprezenta un pericol si si-a pastrat o cincime din pamantul tarii si o patrime a daruit-o Bisericii. Apoi a trecut la organizarea tarii.

Administratia locala, avand la baza comitatul,condus de un serif, este organizata inca din vremea lui Wilhelm Cuceritorul. In Anglia autoritatea creste, desi atunci atunci cand incearca sa limiteze privilegiile clerului, se loveste de rezistenta arhiepiscopului de Canterbury, Thomas Becket.

Urmasii lui Henric al doilea nu au consolidate autoritatea parlamentului. Ioan fara Tara este infrant de regele Frantei si devine vasalul papei, fapt care ii nemultumeste pe feudalii englezi. Un consiliu creat in anul 1215 avea sa vegheze ca hotararile regelui sa fie in concordanta cu legile tarii.

Intr- un memoriu al marilor feudali din 1258, se cerea chiar ca autoritatea regala sa fie supusa total controlului baronilor. In august 1265 a fost convocata o adunare care urma sa discute probleme de stat.

Desavarsirea institutiei Parlamentului a avut loc in secolul al XIV-lea cand acesta s-a impartit in doua camere: Camera Lorzilor, din care faceau parte marii feudali si inaltii prelati, si Camera Comunelor, ce reprezenta cavalerii si orasenii.


La RAZBOIUL CELOR DOUA ROZE, inceputul secolului al XV-lea, lupta dintre doua mari familii se transforma in razboi civil si pune capat celor trei secole de domnie a Plantagenetilor. Una dintre cauze a fost problema dinastica, disputata de doua mari familii din Anglia acelor timpuri. Emblema familiei York era trandafirul alb, cea a familiei Lancaster trandafirul rosu, de aici numele dat razboiului. In 1485, acesta ia sfarsit prin casatoria lui Henric al VII-lea Tudor cu Elisabeta de York.
Document Info


Accesari: 4565
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )