Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ZAMOLXIS, ZEUL GEŢILOR

istorie


ZAMOLXIS, ZEUL GEŢILOR (Herodot, "Razboaiele persane", cartea 4, MELPOMENE, 93-96) Zamolxis (Saitnoxis) a fost zeul suprem al getilor (sau dacilor), un popor trac care traia pe teritoriul ce include azi România, dar care se extindea mult mai mult spre Est si NordEst. Singurele noastre informatii mai importante privitoare la aceasta oarecum enigmatica zeitate este textul citat mai jos. Oamenii de stiinta l-au interpretat pe Zamolxis ca pe zeul ceresc, 24224u2016y o zeitate a mortii, Zeul-Misterelor, etc.

[4.93.]. Dar înainte de a veni din Istru, mai întâi a subjugat Getii, ce pretindeau sa fie nemuritori. Tracii din Salmydessus si din regiunea de mai sus a oraselor Appolonia si Mesambria, care se chema Cyrmaianae si Nipsaei, s-au predat neconditionat irezistibilului Darius, dar Getii, care erau neînfricati si nesupusi dintre toti tracii, au rezistat cu încapatânare si au fost înrobiti imediat.

[4. 94]. Cât despre declaratia lor despre faptul de a fi nemuritori, acesta este modul în care îl aratau ei: credeau ca nu pot muri, însa acelasi care va pieri se va duce la Zamolxis sau Gebeleizis, asa cum îl denumeau unii dintre ei. O data la cinci ani îl alegeau pe unul dintre ei si îl trimiteau ca mesager la Zamolxis pentru a îi transmite acestuia nevoile lor. Modul de a trimite mesagerul era urmatorul: trei lanci erau tinute de oameni numiti special pentru a face acest lucru; altii îl apucau pe mesager de mâini si de picioare si îl aruncau în cele trei sulite. Daca acesta murea pe loc însemna ca zeul accepta sacrificiul, însa daca acesta nu murea, era învinuit el însusi, fiind acuzat de a fi un om impur de aceea un alt mesager era trimis în locul lui. În timp ce acesta înca traia îi transmiteau mesajul. Deseori când traznea si fulgera aceiasi traci aruncau sageti în înaltul cerului ca o amenintare catre zeu, necrezând în nici un alt zeu decât în al lor.

[4. 95]. Eu însa am aflat de la grecii care se aventurau dincolo de Hellenspont si Pontus ca acest Zamolxis fusese un om care a fost o data sclav în Samos, stapânul lui fiind Pythagoras, fiul lui Mnesaarchus; acum, dupa ce a fost eliberat si îmbogatindu-se, s-a întors în propria tara. Tracii de aici erau un popor salbatic care traia în triburi, dar acest Zamolxis aducea cu el obiceiuri ionice si o forma de viata mai bogata decât cea a tracilor; fiindca el a trait alaturi de greci, mai ales unul dintre cei mai mari învatati, Pitagora, el a ridicat o constructie în interiorul careia dadea mese si serbari în cinstea sefilor tracilor spunându-le ca vor trai vesnic si în belsug. În timp ce îi învata aceste doctrine, el îsi construia o camera sub pamânt în care avea sa traiasca trei ani; în acest timp tracii îl jeleau si îl chemau înapoi; în al patrulea an el se arata din nou tracilor si de aceea acestia au crezut ceea ce le-a spus Zamolxis despre nemurire. Aceasta este povestea greaca despre el.

[4.96] Din punctul meu de vedere, în primul rând nu cred pe deplin în aceasta legenda despre Zamolxis si camera lui de sub pamânt, dar pe de alta parte nici nu o resping: dar cred ca Zamolxis a trait cu mult înainte de Pythagoras. Ca a existat într-adevar un om cu acest nume sau ca Zamolxis nu este altceva decât zeul nativ al getilor, oricum acum îmi iau ramas bun de la el. Cât despre geti, cei care urmau practicile descrise mai sus, au fost redusi ca numar de Persi si au însotit armata lui Darius.

380 BC
CHARMIDES SAU CUMPĂTAREA
(Selectii)
de Platon

Caractere: SOCRATE, povestitor; CHARMIDES; CHAEREPHON; & CRITIAS.
Scena: Palatul Taurilor, lânga Porticul Regelui Archon

[41.] Raspunsurile lui aprobatoare ma linisteau si am început, încet-încet, sa-mi recapat încrederea si caldura vitala. Astfel, Charmides, am spus eu, este natura farmecului pe care l-am învatat când eram în armata de la unul din doctorii regelui trac Zamolxis, care era atât de priceput încât putea sa ofere nemurirea. Acest trac mi-a spus ca din punctul lor de vedere, doctorii greci au dreptate în toate privintele; dar Zamolxis, adauga el, regele nostru, care este de asemenea zeu, spune ca "cum nu este nevoie sa vindeci ochiul independent de cap, sau capul fara de corp, asa nici nu trebuie sa încerci sa vindeci corpul fara de suflet; iar acest lucru", spuse, "este motivul pentru care leacul multor boli este necunoscut de catre doctorii din Hellas, fiindca ignora întregul, care de asemeni, ar trebui studiat; fiindca nu se poate simti bine bucata fara ca întregul sa se simta bine.
Pentru tot ce e rau si ce e bine, chiar daca acest lucru se întâmpla în corpul sau în natura umana, are originea, asa cum a declarat, în suflet si rabufneste de aici, ca de la cap la ochi. De aceea, daca corpul si capul sunt sanatoase, trebuie sa pornesti de la vindecarea sufletului; asta este primul lucru. Iar leacul, dragul meu tânar, trebuie aplicat prin folosirea unor anumite farmece, iar aceste farmece sunt cuvinte adevarate; iar prin ele este implantata în suflet temperarea iar acolo unde este temperare, sanatatea este instaurata rapid, nu numai la cap dar si la întregul corp. Iar acela care m-a învatat leacul si farmecul în acelasi timp a adaugat o conditie speciala: "Nu lasa pe nimeni," zise el, "sa te convinga sa vindeci capul înainte de a-ti fi încredintat sufletul pentru a fi vindecat de farmec. Pentru acest lucru," spuse el, "se face o mare greseala în zilele noastre în tratarea corpului uman, doctorii separând sufletul de corp". si adauga cu emfaza, în acelasi timp facându-ma sa jur urmatoarele cuvinte: "Nu lasa pe nimeni, oricât de bogat, nobil sau drept, sa te convinga sa-i spui leacul fara de farmec." Acum am jurat si trebuie sa-mi respect juramântul, de aceea îmi vei permite sa-i aplic sufletului tau mai întâi descântul tracic asa cum mi-a aratat strainul, si apoi sa procedez la aplicarea tratamentului pentru cap. Daca nu, nu stiu ce sa ma mai fac cu tine, dragul meu Charmides.

DRUIZII; PRECURSORII SISTEMULUI LOR

si druizii celtici au investigat cele mai cunoscute puncte ale filozofiei pitagorene, dupa Zamolxis, pe lânga nasterea tracului, un servitor al lui Pitagora, care a devenit initiatorul acestei discipline. Acum, dupa moartea lui Pitagora, Zamolxis, reparând acolo, le-a devenit initiatorul acestei filozofii. Celtii stimau profetii si vizionarii, socoteala prezicerilor lor, a anumitor evenimente, de la calcule si numere pâna la arta pitagoreana; metodele foarte artistice, de asemenea, noi nu le vom tine secrete, de asemeni de la aceste câteva fapte s-a presupus ca au aparut ereziile, dar druizii recurg la ritualurile magice în acelasi fel.

preluat din:
THE SAGE DIGITAL LIBRARY COLLECTIONS: THE ANTE-NICENE FATHERS VOLUME 3 Edited by A. Roberts and J Donaldson To the Students of the Words, Works and Ways of God: SAGE Software Albany, OR USA Version 1.0 1996

Document Info


Accesari: 2795
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )