Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Zborul si caderea lui Ceausescu

istorie

Articol aparut in SPECIAL in ziua de Vineri, Aprilie 16, 2004

Zborul si caderea lui Ceausescu
Puteti citi, puse fata-n fata, cred ca pentru prima data, cele mai importante discursuri din viata si cariera politica a lui Nicolae Ceausescu. Discursul din 21 august 1968, cel care a insemnat zborul, apogeul lui Nicolae Ceausescu, si cel din 21 decembrie, cel care a insemnat sfarsitul, prabusirea celui care a fost presedintele Romaniei aproape 25 de ani.

Primul discurs, in fata unui "popor" poate pentru prima si ultima oara "strans unit in jurul sau", dupa cum ii placea sa i se spuna, "front comun" s.a.m.d. si cel de-al doilea, de fapt ultimul, tinut in fata unui "popor" cu care nu mai avea nici o legatura. Tragedia lui ca sef al statului si, din nefericire, si a noastra este ca discursul din decembrie '89 l-a gandit ca pe discursul din august '68, adica un discurs tinut cu aproape 20 de ani in urma. Nu numai ca trecusera atatia ani, dar totul se schimbase in jur: situatia politica, oamenii, conducatorii, regimurile. Doar Ceausescu era neschimbat, ramas incremenit in trecutul care-i marcase zborul si care, iata, acum ii pecetluia prabusirea.

MARIUS TUCA

Nicolae Ceausescu - Cuvantare la adunarea populatiei din Capitala in Piata Palatului Republicii, 21 august 1968

Dragi tovarasi Cetateni ai Tarii Romanesti.

In aceste momente grele pentru poporul frate cehoslovac, pentru situatia din Europa, doresc ca, in numele Comitetului Central, al Consiliului de Stat si al guvernului, sa ma adresez dumneavoastra, exprimand increderea noastra deplina in hotararea poporului roman de a asigura constructia pasnica a socialismului in patria noastra (Aplauze prelungite).

Patrunderea trupelor celor cinci tari socialiste in Cehoslovacia constituie o mare greseala si o primejdie grava pentru pacea in Europa, pentru soarta socialismului in lume. Este de neconceput in lumea de astazi, cand popoarele se ridica la lupta pentru a-si apara independenta nationala, pentru egalitatea in drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste sa incalce libertatea si independenta altui stat. Nu exista nici o justificare, nu poate fi acceptat nici un motiv de a admite, pentru o 21221h74v clipa numai, ideea interventiei militare in treburile unui stat socialist fratesc (Aplauze, urale puternice, prelungite).

Delegatia noastra de partid si de stat care a vizitat saptamana trecuta Cehoslovacia s-a convins ca poporul cehoslovac, Partidul Comunist din Cehoslovacia, clasa muncitoare cehoslovaca, batrani, femei, tineri, in unanimitate, sprijina conducerea de partid si de stat in efortul pentru a indrepta starile de lucru negative mostenite din trecut, pentru a asigura triumful socialismului in aceasta tara (Aplauze, urale prelungite).

Problema alegerii cailor de constructie socialista este o problema a fiecarui partid, a fiecarui stat, a fiecarui popor. Nimeni nu se poate erija in sfatuitor, in indrumator cu privire la felul in care trebuie construit socialismul in alta tara. Noi consideram ca pentru a aseza relatiile dintre tarile socialiste, dintre partidele comuniste pe baze cu adevarat marxist-leniniste trebuie, o data pentru totdeauna, sa se puna capat amestecului in treburile altor state, altor partide (Aplauze puternice, urale prelungite).

In cadrul masurilor pe care Comitetul Central, Consiliul de Stat si Consiliul de Ministri au hotarat sa le ia, se are in vedere sa se supuna Marii Adunari Nationale o Declaratie care sa precizeze modul cum intelegem sa cladim relatiile noastre cu tarile socialiste, cu toate tarile lumii pe baza respectului independentei si suveranitatii nationale, egalitatii depline in drepturi, neamestecului in treburile interne, dorinta noastra de a aseza aceste relatii pe o colaborare cu adevarat marxist-leninista, care sa contribuie la triumful ideilor lui Marx, Engels si Lenin, la triumful comunismului, de a milita pentru restabilirea autoritatii si increderii in ideile marxism-leninismului (Aplauze, urale puternice).

Am hotarat ca, incepand de astazi, sa trecem la constituirea garzilor patriotice inarmate, alcatuite din muncitori, tarani si intelectuali, aparatoare ale independentei patriei noastre socialiste (Aplauze insufletite, urale). Dorim ca poporul nostru sa-si aiba unitatile sale inarmate pentru a-si apara cuceririle revolutionare, pentru a-si asigura munca pasnica, independenta si securitatea patriei socialiste (Aplauze, urale puternice, prelungite).

Noi pornim in activitatea noastra de la raspunderea pe care o avem fata de popor, fata de toti oamenii muncii, fara deosebire de nationalitate. Noi, cu totii, romani, maghiari, germani, oameni de alte nationalitati, avem acelasi destin, aceleasi nazuinte - faurirea comunismului in patria noastra - si suntem hotarati, intr-o unitate deplina, sa asiguram infa ptuirea acestui ideal (Aplauze, urale prelungite).

S-a spus ca in Cehoslavacia exista pericolul contrarevolutiei; Se vor gasi poate maine unii care sa spuna ca si aci, in aceasta adunare, se manifesta tendinte contrarevolutionare. Raspundem tuturor: intregul popor roman nu va permite nimanui sa incalce teritoriul patriei noastre (Aplauze furtunoase, urale indelungi). Uitati-va, aici e intregul nostru Comitet Central, Consiliul de Stat, guvernul. Cu toti suntem hotarati sa servim cu credinta poporul in constructia socialismului, in apararea cuceririlor revolutionare, a independentei sale (Aplauze, urale). Suntem aici multi comunisti si antifascisti care am infruntat inchisorile, am stat in fata mortii, dar nu am tradat interesele clasei muncitoare, ale poporului nostru. Fiti siguri tovarasi, fiti siguri cetateni ai Romaniei, ca niciodata nu vom trada patria noastra, nu vom trada interesele poporului nostru (Aplauze, aclamatii, urale). Avem increderea ca partidele comuniste si muncitoresti vor sti sa gaseasca caile pentru a face sa se puna cat mai iute capat acestui moment rusinos din istoria miscarii revolutionare. Avem convingerea ca nu se va gasi nicaieri un comunist care sa poata aproba aceasta actiune militara impotriva Cehoslovaciei, ca toti comunistii isi vor ridica glasul pentru promovarea libertatii, pentru promovarea principiilor marxist-leniniste, pentru ca poporul cehoslovac, pentru ca orice popor sa poata construi asa cum doreste societatea socialista.

Noi suntem hotarati sa actionam cu toate fortele, cu toata raspunderea pentru a contribui la gasirea cailor in vederea rezolvarii cat mai repede a situatiei create prin patrunderea trupelor straine in Cehoslovacia, pentru ca poporul cehoslovac sa-si poata desfasura activitatea in liniste. Suntem ferm hotarati sa actionam impreuna cu celelalte tari socialiste, cu celelalte partide comuniste si muncitoresti pentru a contribui la eliminarea divergentelor, la intarirea unitatii tarilor socialiste, a partidelor comuniste. Suntem convinsi ca asa servim interesele poporului si interesele socialismului in intreaga lume (Aplauze).

Ii rugam pe cetatenii patriei noastre ca, avand deplina incredere in conducerea partidului si statului, in partidul nostru comunist, sa dea dovada de unitate deplina, sa actioneze calm si cu fermitate. Fiecare, la locul lui de munca, sa-si inzeceasca eforturile pentru a asigura infaptuirea programului de dezvoltare a societatii noastre socialiste. Sa fim gata, tovarasi, sa ne aparam in orice moment patria socialista. Romania (Aplauze, aclamatii, urale prelungite).

Multumesc tuturor cetatenilor Capitalei pentru aceasta manifestare calda, tuturor locuitorilor patriei noastre pentru increderea ce ne-o acorda, pentru atentia cu care urmariti si sprijiniti politica partidului nostru. Va dorim, tovarasi, multa sanatate, succese in activitatea pentru triumful socialismului in patria noastra (Aplauze, urale). Va rugam tovarasi, sa va intoarceti la activitatea dumneavoastra; aveti incredere ca va vom tine la curent cu desfasurarea evenimentelor.

La revedere, tovarasi! (Aplauze prelungite, urale, minute in sir).

Nicolae Ceausescu - Cuvantare la adunarea populatiei din Capitala in Piata Palatului Republicii, 21 decembrie 1989

Dragi tovarasi si prieteni, Cetateni ai Capitalei Romaniei socialiste,

Doresc in primul rand sa va adresez dumneavoastra, participantilor la aceasta mare adunare populara, tuturor locuitorilor municipiului Bucuresti, un salut calduros, revolutionar, impreuna cu cele mai bune urari de succes in toate domeniile de activitate. (Aplauze si urale prelungite; se scandeaza "Ceausescu - Romania, stima noastra si mandria!").

Doresc, de asemenea, sa adresez multumiri initiatorilor si organizatorilor acestei mari manifestari populare din Bucuresti, considerand aceasta ca o expresie a hotararii intregului nostru popor de a actiona cu toata puterea, in stransa unitate, in jurul partidului, pentru apararea independentei, integritatii si suveranitatii Romaniei. Aceasta constituie una din problemele fundamentale ale intregii noastre natiuni. (Aplauze si urale puternice; se scandeaza "Ceausescu - PCR", "Ceausescu si poporul!").

Inainte de toate, doresc sa va informez pe dumneavoastra despre o importanta hotarare adoptata in aceasta zi de Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al partidului privind nivelul de trai al oamenilor muncii. Am hotarat in aceasta dimineata ca, incepand de la l ianuarie, sa majoram in cursul anului viitor retributia minima de la 2.000 la 2.200 lei. (Urale si aplauze puternice, prelungite). De aceasta majorare importanta vor beneficia peste 1.500.000 de oameni ai muncii.

Tot de la l ianuarie vom majora alocatiile pentru copii, intre 30-50 de lei. In raport cu numarul de copii si de retributia oamenilor muncii - ceea ce constituie un ajutor puternic, pentru circa 4.400.000 de copii ai patriei noastre. (Aplauze si urale puternice, prelungite).

De asemenea, se vor introduce indemnizatii de nastere, de l.000 de lei, pentru toate femeile, cu incepere de la primul copil, iar, in continuare, pentru femeile care nasc doi sau mai multi copii indemnizatia la nastere va fi de 2.000 de lei pentru fiecare copil - ceea ce constituie, de asemenea, un puternic stimulent, de ajutor pentru mamele, pentru femeile patriei noastre. (Aplauze si urale puternice, prelungite).

Am hotarat sa majoram pensiile minime de la 800 la 900 lei. Am hotarat, totodata, ca pensia de urmas sa fie majorata cu 100 de lei. Vom creste, de asemenea, ajutorul social de la circa 500 de lei la 800 de lei. Vom asigura, in acest fel, conditii bune, corespunzatoare de munca si viata pentru toti cetatenii patriei noastre.

Aceste masuri demonstreaza cu putere ca - pe masura dezvoltarii economiei - facem totul pentru a asigura ridicarea continua a nivelului de trai, material si spiritual al poporului, potrivit hotararilor Congresului partidului. (Aplauze, urale; se scandeaza "Ceausescu si poporul!").

In ce priveste evenimentele de la Timisoara, am vorbit despre ele aseara. Apare tot mai clar ca este o actiune conjugata a cercurilor care vor sa distruga integritatea si suveranitatea Romaniei, sa opreasca constructia socialismului, sa puna din nou sub stapanire straina poporul nostru. De aceea, trebuie sa aparam cu toate fortele integritatea si independenta Romaniei! (Urale, aplauze; se scandeaza "Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!", "Pace!", "Pace!").

Cred ca sunt printre dumneavoastra multi care isi reamintesc de marea manifestare din 1968 pentru apararea independentei Romaniei. Fermitatea, unitatea poporului nostru au asigurat independenta si constructia mai departe a socialismului in Romania! {i acum trebuie sa actionam in deplina unitate, cu fermitate impotriva tuturor celor care incearca sa slabeasca forta, unitatea natiunii noastre, care actioneaza in slujba diferitelor servicii de spionaj si cercuri imperialiste, pentru a imparti din nou Romania, pentru a inrobi poporul nostru!

Este necesar, mai mult decat oricand, sa actionam in spiritul democratiei noastre muncitoresti, sa dezbatem cu deplina raspundere toate problemele privind dezvoltarea societatii noastre, avand permanent in vedere ca tot ceea ce realizam in Romania trebuie sa asigure bunastarea poporului, ca socialismul il construim cu poporul si pentru popor, ca trebuie, in orice imprejurari, sa asiguram integritatea si independenta Romaniei! (Aplauze si urale puternice; se scandeaza indelung "Vom munci si vom lupta, pacea o vom apara!").

Cunoasteti ce au facut si spuneau inaintasii nostri: "Murim mai bine-n lupta, cu gloria deplina, decat sa fim sclavi iarasi pe vechiu-ne pamant!". {i trebuie sa luptam, sa traim liberi si independenti! (Urale, aplauze puternice; se scandeaza indelung: "Ceausescu si poporul!").

Unii ar dori din nou sa se reintroduca somajul, sa se reduca nivelul de trai al poporului si - cu scopul deschis formulat - sa dezmembreze Romania, sa puna in pericol insusi viitorul poporului si natiunii noastre independente. (Urale puternice; se scandeaza indelung: "Ceausescu - PCR!").

Dragi tovarasi, Cel mai bun raspuns pe care trebuie sa-l dam este unitatea tuturor oamenilor muncii, a intregii natiuni, actiunea ferma de a realiza programele de dezvoltare sociala a patriei si de ridicare continua a nivelului, de trai, material si spiritual, al poporului. De noi depinde ca Romania sa ramana in continuare o tara libera, independenta, constructoare a socialismului! {i doresc sa declar si aici ca vom face totul pentru a apara integritatea si suveranitatea Romaniei, libertatea si viata poporului nostru, bunastarea intregii natiuni! (Urale si aplauze puternice; se scandeaza indelung: "Vom munci si vom lupta, pacea o vom apara!").

Sa actionam cu intreaga raspundere si sa demonstram forta si capacitatea oamenilor muncii din Capitala, a intregii natiuni, pentru dezvoltarea patriei noastre, pentru bunastarea si independenta natiunii!

Va doresc succese in intreaga activitate! Unitate si actiune ferma impotriva tuturor acelora care vor sa distruga independenta si socialismul in Romania! Aceasta este obligatia noastra, a tuturor! (Urale si aplauze puternice; se scandeaza indelung "Vom munci si vom lupta, pacea o vom apara!").

Organizati in toate intreprinderile, peste tot, grupe de ordine, grupe de aparare a socialismului, a tot ceea ce am realizat, a independentei tarii.

Cu toti sa actionam in slujba poporului, a independentei, a socialismului! (Urale si aplauze prelungite; se scandeaza indelung "Ceausescu si poporul!", "Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!", "Ceausescu - RSR!").

Document Info


Accesari: 2903
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )