Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
AGENTII DE PRESA

jurnalism


AGENTII DE PRESA


1. Introducere

"Inventarea agentiilor de stiri a fost un act de cea mai mare importanta in dezvoltarea industriei presei din anii 1880, la fel de semnificativa ca si presa rotativa", considera Anthony Smith. Primele agentii, HAVAS, REUTERS si WOLFF si-au impartit lumea in sfere de activitate in mod similar cu diviziunea operata de marile imperii multinationale in timpul celui de-al doilea razboi mondial la nivelul teritoriilor.
In 1869, cele mai importante agentii au semnat un "Tratat de alianta". REUTERS primea Imperiul Britanic si toata regiunea Estului indepartat, H 838b16i AVAS, o agentie franceza, era gratulata cu Italia, Franta, Spania si Imperiul Portughez, la acea vreme, in timp ce agentiei germane WOLFF ii reveneau Austria, Scandinavia si Rusia. SUA erau impartite intre primele doua.
Pentru J. Watson si A. Hill, ca si pentru multi alti cercetatori, cele mai mari agentii de presa sunt: Associated Press (AP), Press Association (PA), creata in 1868, Reuters si United Press International (UPI). In evolutia lor, aceste institutii si-au dezvoltat, din ratiuni economico-financiare, pe langa traditionalele servicii pentru presa scrisa, si servicii aditionale, oferite noilor forme mass-media (radio, televiziune, Internet). De exemplu, REUTERS detine acum Visnews (destinat televiziunii), iar UPI e proprietara WNT (Worlwide Television News).
Interesul general s-a focalizat insa pe capacitatea agentiilor internationale de stiri de a oferi un ansamblu cat mai bogat si complet de informatii despre subiecte cat mai variate, care sa acopere, pe cat posibil, intreaga gama de cerinte a publicului, mereu mai devizat, mai ne-omogen, mai specializat.
J. Tunstall argumenteaza in lucrarile sale ca, dintre cele patru agentii care domina fluxul international de informatii, cea britanica si cele americane "au dobandit legitimitate internationala", datorita perceptiilor mult mai neutre si prezentarii mult mai precise a evenimentelor. Potrivit aceluiasi autor, "aceste agentii au modelat forma de prezentare a stirilor internationale in toate tarile lumii; astazi, ele nu numai ca joaca un rol esential in stabilirea agendei politice, dar fac acest lucru de mai bine de o suta de ani. Adica, de o suta de ani, ele sunt principalii creatori ai definitiei valorilor stirii (news value)", stabilind ce anume devine stire si ce nu. Incercarea de a oferi ambele variante ale unui eveniment reprezinta o confirmare a valorilor pluraliste, specifice societatilor occidentale capitaliste, care duce, insa, si la eliminarea posibilitatii de a desprinde perspective ideologice nepotrivite din acestea, pentru ca, se stie, aceeasi stire poate fi utilizata in mii de feluri pentru a ilustra intelesuri profund diferite.
Angrosisti pe piata mediatica, agentiile de presa au o tripla functie: de corelare, de tratare si de distribuire a informatiilor. O clasificare simpla a acestor furnizori de servicii informationale se poate face adoptand drept criteriu gradul de acoperire teritoriala:
- agentii nationale, cum sunt: Rompres si Mediafax - Romania, Jiji Press (intreprindere particulara) - Japonia, Kyodo News Service - Japonia, FIDES - Vatican, Deutsche Press Agentur (DPA)- Germania, Prensa Latina - Cuba, MENA - Egipt, EPE - Spania, ANSA - Italia, SANA - Siria, AAP - Australia, APA - Austria, BTA - Bulgaria, ZANA - Zambia, TT - Suedia;
- agentii internationale, din care categorie fac parte si un numar de agentii nationale, alaturi de: ANSA - Italia, Lusa - Portugalia, Itar Tass - Rusia;
- agentii mondiale: AFP - Franta, REUTERS - Anglia, AP si UPI - SUA.

2. Agentii francezeCharles Louis Havas organizeaza prima agentie de presa: L'AGENCE DES FEUILLES POLITIQUES - correspondence générale (1832-1835).
Agentia a fost conceputa initial ca un birou de traduceri din presa straina. Ulterior, folosind o retea de corespondenti, Havas va vinde informatiile ziarelor interesate. Pentru gestionarea publicitatii, va infiinta "Societatea Generala de Agentii", propunand ziarelor, ca plata pentru datele furnizate, spatiu publicitar. Acesta era apoi revandut agentilor comerciali interesati; procedeul aducea venituri importante. Metoda va fi aplicata pana in 1940, cand se va produce disocierea functiilor de informatie si de publicitate, prima fiind preluata de Agence France Press.
Serviciul de stiri urgente al lui Havas se va dezvolta mai ales dupa 1844, cand apare prima linie telegrafica, datorita lui Morse. Punctul culminant al evolutie este atins in 1858 de catre Auguste Havas, fiul lui Ch. Havas, care creaza sistemul depeselor fractionate.
AGENCE FRANCE PRESS, mostenitoare a Agentiei Havas, va prelua, dupa razboi, rolul acesteia, fiind declarata in 1945 serviciu public autonom financiar. In 1957, obtine o relativa autonomie in raport cu puterea politica, aceasta ramanand totusi clientul sau principal. Totodata, se va lansa pe piata internationala prin practicarea de preturi foarte mici la abonamentele sale. Agentia e prezenta in 129 de tari si are un personal de 2500 de oameni, dintre care aprox. 1000 sunt jurnalisti, jumatate din ei in strainatate. Are ca abonati peste 1000 de retele media. AFP ofera servicii generale in limbile franceza, engleza, spaniola, portugheza, germana si araba si servicii specializate economice, sportive, hipice, religioase, fotografice, stiintifice. Din 1981 are o banca proprie de date, Agora, iar in 1985 a lansat un serviciu de telefotografie modern. Desi isi diversifica permanent serviciile (in 1986 - AFP Finances, in 1988 deschide un birou la Nicosia) si opereaza in toata lumea prin centrele din Paris, Washington, Hong Kong, Nicosia si Montevideo, situatia sa financiara e instabila si AFP are probleme in a-si urma concurentele anglo-saxone, in ciuda declaratiei de principiu: calitate superioara a serviciilor internationale croite pentru nevoile specifice fiecarei regiuni.
Statutul AFP a fost adoptat de catre Parlament la 10 ianuarie 1957, cand a primit si o noua structura legala. Astfel, agentia are 25 de birouri provinciale, 59 de birouri de supraveghere si corespondenti in 116 tari, distribuind stiri in 73 de tari.
L'AGENCE CENTRALE DE PRESS este agentia cu care in 1971, renuntand la contractul anterior cu AFP, Reuters va semna un contract privitor la cedarea unei parti din informatiile ei si care va fi preluata in proportie de 66,8% de catre Maxwell.

3. Agentii americane

ASSOCIATED PRESS apare in 1848, datorita lui D. Hale de la Jurnalul Comercial din NY, care va aduce 5 dintre ziarele concurente la o discutie ce se va incheia cu decizia unirii eforturilor in colectarea stirilor pentru reducerea cheltuielilor. Conceptia lui Hale se va materializa in crearea New Harbour Association, devenita apoi Associated Press. AP este o societate non-lucrativa, cu 4000 de angajati in cele 147 de birouri din SUA si in cele 95 din strainatate. Serviciul sau foto e ireprosabil, iar din 1967 a creat un serviciu economic si financiar, Dow-Jones. AP a trebuit sa se supuna si hotararii Curtii Supreme din SUA, prin care i se interzicea refuzul de a-si vinde serviciile unui ziar. Astazi, cu un personal de 3374 de persoane, AP este a doua agentie din lume ca marime. AP a obtinut 46 de premii Pulitzer, mai multe decat orice alta agentie rivala.

UNITED PRESS INTERNATIONAL a luat nastere in 1958 prin fuziunea dintre United Press si International News Service si a fost mult timp rivala pentru AP. Agentia a deschis drumul serviciilor de stiri in unele zone cheie de acoperire mediatica, inclusiv in privinta transmiterii fotografiilor ce insoteau stirile. E.W. Scripps a reunit, in 1907, sub comanda proprie, trei servicii regionale, cu intentie de a vinde stiri in toata lumea, eliminand caracterul discretionar practicat de AP. In scurt timp, IPA isi deschide birouri in toate capitalele europene. Un varf al activitatii sale se inregistreaza in timpul primei conflagratii mondiale, cand agentia ofera informatii tarilor din America Latina. Un punct esential l-a constituit atentia acordata de agentie informatilor de interes uman, pentru care a dezvoltat chiar un serviciu special, United Features. Deficitara din 1961, datorita cresterii mai rapide a costurilor de productie in raport cu profitul, ajunge la faliment in aprilie 1985, cand este rascumparata de MarioVasquez Rana pentru 25 milioane dolari. Intre 1969 -1979, UPI isi suspenda serviciile in limbile franceza si germana si nu le mai pastreaza decat pe cele in portugheza si spaniola, pentru America de Sud.

4. Agentii anglo-saxone

Agentia REUTERS a fost fondata la Aachen, in Germania, in 1849, de Paul Julius Reuter, imitator norocos al lui Havas, altfel, functionar la o mica banca. Dupa aparitia cablului transoceanic, Reuters creaza primul birou la Londra. Cincisprezece ani mai tarziu, din cauza problemelor financiare, se va retrage din Germania si isi va continua activitatea numai in Anglia. In 1859, Reuter obtine autorizatia de a avea reprezentanti la toate cartierele generale ale armatelor franceze si austriece, in timpul razboiului din Italia. Cele 3 mari agentii din epoca, Havas, Reuters si Wolff vor semna, in 1870, un acord tripartit prin care isi impart teritoriile straine, despre care am amintit chiar in prima parte a acestui capitol. Astfel, Reuters primeste Imperiul Britanic si Extremul Orient, Havas - Imperiul Francez, Europa de Sud si America Latina, iar Wolff - Scandinavia si Rusia. Dupa primul razboi, Reuters va domina piata prin retragerea lui Wolff din spatiul german si specializarea lui Havas in publicitate.
Din 1941, este organizata in 4 sub-asociatii: News Paper Proprietors Association (ziare britanice nationale), Press Association (ziare britanice de provincie), Australian Associated Press si New Weeland Press Association. Actiunile sale au fost lansate pe piata bursiera in 1983. Serviciul sau economic, cel mai rapid din lume, deserveste peste 60 de tari, ca si serviciul foto. Veniturile sale provin 90% din afaceri si doar 6% din activitatea agentiilor de presa. In prezent, Reuters este o agentie internationala, cu 17 000 de angajati (deservind 98 de tari si 215 orase), de patru ori mai mult decat AP si de 6,5 ori mai mult decat AFP. Informatiile sunt adunate si editate in 24 de limbi. Succesul sau are la baza o buna reputatie, castigata prin rapiditatea, acuratetea, integritatea si impartialitatea stirilor oferite. Grupul Reuters este centrat pe trei domenii de afaceri: Reuters Financial (subdivizat in Reuters Informational si Reuters Trading Solutions), Reuterspace (are ca obiect de activitate colectarea si difuzarea stirilor, fiind specializata in domeniul media, dar mai cuprinde: Reuters Enterprise, Reuters Personal, Reuters Mobile, Reuters Greenhouse Found, Reuters Parteners) si Instinet.
PRESS ASSOCIATION, agentia nationala de stiri a Marii Britanii si a Irlandei, livreaza in flux continuu stiri, fotografii, atentionari si date catre principalele ziare, canale de televiziune si radio si catre publicatiile electronice. Informatiile merg de la stiri pana la noutati sportive, divertisment.
Agentia WOLFF a fost creata in 1849 de dr. Bernhard Wolff, la cincisprezece luni dupa utilizarea, in beneficiul publicului, a telegrafului. Reunificarea Germaniei face ca aceasta sa devina agentie nationala, in momentul de fata fiind una dintre promotoarele tehnologiilor de ultima ora (multimedia, inforute).


5. Agentii rusesti

TELEGRAFNOIE AGENTSVO SOVIETSKAVO SOYUSA (TASS), continuatoare a primei agentii telegrafice rusesti din 1894, s-a constituit definitiv in 1925.
Agentie de stat, ea e singurul regulator al informatiilor oficiale in afara si in interiorul tarii. Istoria agentiei incepe asadar, la inceputul sec. al XX-lea, cand, principalele formatiuni de guvernamant din Imperiu, Ministerele de Finante, Interne si Externe, au inteles importanta si avantajele crearii unei agentii nationale de stiri, in conditiile in care institutiile statului dar si industria aveau "nevoie, mai mult ca niciodata, de un schimb de informatii independent de tarile straine prin telegraf si de o modalitate de a face binecunoscuta dezvoltarea afacerilor interne". In urma unei intalniri intre institutiile direct interesate, s-au adoptat documentele care puneau bazele organizarii si stabileau principiile conductoare ale St. Petersburg Telegraph Agency, SPTA, predecesorul istoric al ITAR-TASS-ului. Scopul nou infiintatei agentii, in viziunea fondatorilor, era distributia "informatiilor politice, financiare, economice, comerciale si de alta natura, de interes public in interiorul tarii sau peste granitele ei". Ministerul de Finante, in a carui subordine s-a aflat initial, i-a schimbat denumirea in TASS. In 1909, organizatia intra sub controlul Consiliului de Ministri, fiind rebotezata, cinci ani mai tarziu, Petrograd Telegraph Agency, PTA. Numele permanent TASS a fost impus abia pe 10 iulie 1925 de catre Prezidiul Comitetului Executiv Central al URSS. Actualmente, agentia numara 74 birouri network si oficii in Rusia si in alte tari CSI si 65 de birouri in alte 62 de tari. ITAR-TASS realizeaza si transmite zilnic peste 700 de pagini de ziar, in 5 limbi straine.
(adresa de E-mail: dms@itar-tass.com; site: https://www.itar-tass.com)
NOVOSTI (APN) a fost creata in 1961 sub forma unei agentii de texte, fotografii, emisiuni radio si TV, editari de carti pentru tarile straine.
INTERFAX, liderul surselor de informatii politice, economice si financiare din Rusia, CSI si statele baltice, face parte din grupul de Servicii Informationale Internationale (Interfax Information Servicies). Din 1989, cand a fost infiintata, agentia INTERFAX si-a castigat reputatia pe piata mondiala ca sursa de stiri si informatii independenta si competenta. Printre clientii agentiei, pentru care lucreaza mii de persoane in peste 100 de tari, se numara si intreprinderi media, corporatii si fonduri de investitii, banci si institutii financiare, organizatii ale unor state. INTERFAX ofera: stiri politice generale, stiri si analize economice si de afaceri, informatii financiare, produse informationale specializate. Pentru regiunile fostei Rusii, serviciile sunt asigurate prin: Interfax-Eurasia, Interfax-Moscova, Interfax-Northwest, Interfax-Ukraine, Interfax-Kazakhstan, Interfax-Uzbekistan, Interfax-Zapad, Interfax-Bishkek. Pentru stirile internationale, birourile operationale sunt: Interfax-Europa (in Marea Britanie), Interfax-Asia (in Hong Kong), Interfax-America, Interfax-Germany. Alte servicii: Interfax-FIA (Financial Information Agency), Interfax-PIA (Petroleum Information Agency), Interfax-M&CN (pentru investitorii rusi), Agentia Nationala de Evaluare.     (adresa Interfax-Europe: europe@interfax-news.com)


6. Agentii portugheze

LUSA este o agentie de stiri din Portugalia, care lucreaza 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Cu un staff de 200 de reporteri si 80 de corespondenti temporari sau permanenti, in birouri din toata Portugalia, in Guineea, Angola, Mozambic, Timanul de Est, Macau, Beijing, Madrid, Brusseles, Berlin, Londra, Paris, Roma, Moscova, Washington, Brasilia, Johanesburg, Jakarta, corporatia este proprietate a statului, caruia ii aduce anual venituri estimate la 15 milioane de euro. Serviciul general Lusa vinde celor peste 800 de clienti permanenti stiri politice, sociale, locale, stiintifice, sportive, economice si internationale. Serviciul este disponibil si prin satelit oferind cam 350 de reportaje pe zi. Tot prin satelit, via VSAT, Lusa distribuie servicii specializate de sport, economie, cu o medie de 70-80 de reportaje zilnice. Datorita afilierii la EPA, al carei membru fondator este, de altfel, agentia reprezinta principalul distribuitor de fotografii din lumea intreaga.

7. Agentii romanesti

ROUMAGENCE, agentia care a functionat in Romania inainte de primul razboi mondial, finantata de Ministerul de Externe, este agentia telegrafica ce a inlocuit la noi sucursala Agentiei Havas, devenind prima agentie nationala din Romania (1889). Majoritatea stirilor erau primite prin telegraf de la asociata din Viena, iar cele urgente si foarte importante erau furnizate de agentii din Paris, Berlin, Roma, Londra. Pe langa serviciul de informatii in romana si franceza, Roumagence asigura si servicii de stiri comerciale si financiare.

RADOR este prescurtarea denumirii Agentiei Radio Orient, fondata la 16 iunie 1921, pe locul ramas gol prin disparitia in 1916, la intrarea Romaniei in razboi, a primei agentii nationale, Roumagence. Creata ca regie de stat, RADOR este proprietatea Ministerului de Externe, a Bancii Nationale si a Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti. Informatiile, primite in cea mai mare parte prin telegraf, sunt preluate si prelucrate de echipe de specialisti. Dintre serviciile oferite, amintim: serviciul politic, comercial, financiar. Mai mult, agentia transmite in strainatate stirile despre tara si asigura publicarea lor in jurnalele agentiilor asociate.

ROMPRES este Agentia Nationala de Presa a Romaniei, "vocea" oficiala, organizata ca institutie publica.
ROMPRES are, prin statutul sau, obligatia fundamentala de a-si desfasura activitatea in afara oricaror influente sau consideratii de ordin ideologic, politic, religios sau economic. Prin continutul serviciilor sale, agentia trebuie, totodata, sa asigure pluralismul, libera comunicare a informatiei, corecta informare a opiniei publice si sa nu difuzeze materiale care ar aduce atingere sigurantei nationale sau demnitatii ori imaginii persoanei. ROMPRES este mostenitoarea celor mai vechi institutii ale statului roman specializate in culegerea, redactarea si distribuirea stirilor, cumuland peste 110 ani de activitate in presa de informatie. Actuala denumire a primit-o la 8 ianuarie 1990 in urma reorganizarii fostei Agentii Romane de Presa AGERPRES, subordonata Consiliului de Ministri, care exista din 20 mai 1949. Aceasta preluase, la randul ei, patrimoniul Agentiei Orient Radio - RADOR, creata la 16 iunie 1921, ca agentie oficiala de presa a statului si care detinea, prin Ministerul Afacerilor Straine, totalitatea actiunilor. Crearea de catre statul roman a unei agentii de presa, imediat dupa primul razboi mondial, exprima vointa Romaniei ca, printr-o asemenea institutie, sa informeze in strainatate "despre starile reale din tara si sa rectifice tot ce dusmanii Romaniei cauta sa strecoare in presa straina", pe de o parte, iar, pe de alta, "sa inlesneasca presei din tara, organizatiilor politice, oamenilor politici, autoritatilor si institutiilor economice, financiare, industriale sau comerciale () cunoasterea exacta si rapida a tuturor evenimentelor de actualitate". Agentia colecteaza, prelucreaza si difuzeaza informatii politice, sociale, economice, culturale, industriale. Clientii sunt, in primul rand, sistemele mass-media (90 de ziare, posturi de radio si televiziune), dar si diversi factori politici si agenti economici, carora agentia le livreaza zilnic, in limbile romana, franceza, engleza si maghiara, peste 220 de stiri din actualitatea interna si aproximativ 175-200 din actualitatea internationala. De asemenea, ROMPRES realizeaza si ofera zilnic beneficiarilor circa 25-30 de imagini din actualitatea interna, preia si difuzeaza integral fluxul de fotografii al agentiilor EPA (European Press-Photo Agency) si A.P. (Associated Press).
Agentia Rompres realizeaza, in 2001, 14 buletine cotidiene, saptamanale sau lunare, pe care le ofera sub forma tiparita sau pe Internet. Fluxul de stiri, fotografii si grafice este directionat, asadar, atat spre media, direct, cat si spre comert, banci, industrie si chiar cetatean, printr-un segment specializat: Piata de Date in Timp Real. Agentia are acorduri de colaborare si face schimburi de informatii si fotografii cu peste 45 de agentii de presa din intreaga lume, intre care: AFP (Franta), ANADOLU (Turcia), ANA (Grecia), ANP (Olanda), ANSA (Italia), ANTARA (Indonezia), AP (SUA), APA (Austria), ATA (Albania), BELGA (Belgia), RADIOBRASIL (Brazilia), BTA (Bulgaria), CTK (Cehia), DINAU (Ucraina), DPA (Germania), EFE (Spania), INA (Irak), IRNA (Iran), HINA (Croatia), KCNA (Coreea de Nord), KUNA (Kuweit), KYODO (Japonia), MENA (Egipt), MAP (Maroc), MOLDPRES (Moldova), MPA (Grecia), MTI (Ungaria), PAP (Polonia), PETRA (Iordania), PTI (India), RB (Danemarca), SANA (Siria), STA (Slovenia), TAP (Tunisia), ITAR-TASS (Rusia), TASR (Slovacia), YONHAP (Coreea de Sud), XINHUA (China).
(adresa : www.rompres.ro

MEDIAFAX este o diviziune a Media Pro Group. Pe piata romaneasca, din care detine 64%, a patruns in 1991. Corpul jurnalistic, alcatuit din 150 de reporteri, redactori si editori precum si din corespondenti in principalele 40 de orase ale tarii, dar si in SUA, Franta, Rusia, Moldova, Ungaria, Germania si Belgia, asigura accesul eficient la o baza bogata de date si informatii economice, financiare si de alta natura, agentia oferind un numar de 30 de servicii de informatii. MEDIAFAX este principala sursa de informatii pentru tara noastra, deservind 90% din media centrale si 70% din cele locale. Zilnic, agentia livreaza peste 450 de stiri din toate domeniile de interes. Din 1995, este lider pe piata romaneasca de informatii. Mediafax are contracte de parteneriat cu Internet Securities-Emerging Markets (serviciul de informatii pentru tarile din Europa, Asia si America Latina) si cu Dow Jones Markets.Document Info


Accesari: 12258
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )