Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
FUNCTIILE MASS-MEDIA IN REGIMUL LIBERAL

jurnalism


FUNCTII:


DE SUPRAVEGHERE A MEDIULUI INCONJURATOR:

Animalele salbatice pandesc tot ceea ce se intampla in jurul lor pentru a gasii hrana sau pentru a-si repera inamicii.Omul primitive incredinta aceasta sarcina iscoadelor sau santinelelor.Dar in actuala societate de masa, numai mass-media sunt capabile sa ne semnaleze evenimentele placute sau neplacute-fie ca este vorba despre o furtuna , despre oferte de serviciu sau despre aparitia unei firme concurente.

Rolul mass- media este acela de a obtine informatia si de a o face sa circule.Si cum acum informatii se gasesc din abundenta, mass-mediaau rolul sa le tireze, sa le ierarhizeze sis a le interpreteze.Presa ( scrisa si audiovizuala ) este cea care indica ce anume este important si ce nu din masa evenimentelor, a proceselor, a opiniilor si a personalitatilor.Mass-media decide sa popularizeze sau nu idei noi.Mass-media trebuie, in intervalul dintre alegeri sa ii supravegheze pe guvernanti sis a le faca publice greselile.Cel putin theoretic, marile insttitutii de presa au o independenta si o calificare care le permit sa ii critice pe cei alesi si o calificare care le permit sa ii evalueze sis a ii critice pe cei alesi in numele cetatenilor.De aici vine si numele de "a patra putere in stat", nume dat mass-mediei la inceputul secolului al XIX-lea in Marea Britanie.In present, presa este plasata dupa puterea executive, cea legislative sic ea judecatoreasca.Aceasta functie jurnalistica a mass-media ca si urmatoarele este afectata de numeroase disfunctionalitati.


DE PREZENTARE A UNEI IMAGINI DESPRE LUME:

Nici un om nu are cunostiinte directe despre lume in ansamblul ei, iar cei mai multi dintre noi nu au decat o experienta extreme de limitata.Ceeea ce stim despre restul lumii stim datorita scolii, conversatiilor si, in primul rand, mass-media.Unele mijloace de informare in masa joaca cu precadere acest rol: ofera cetateanului informatii si idei venite din alte parti, iol ajuta sa dobandeasca o viziune globala, conferind un prestigiu social sporit.Subiectele, regiunile, oame3nii despre care mass-media nu vorbesc sau despre care vorbesc putin nu exista sau exista in prea putina masura.

O disfunctionalitate mai banala provine din faptul ca, in mass-media, activiatea se desfasoara sub presiune timpului, ducand la o abordare simplifivata, in consecinta, mass-media utilizeaza miturile( precum capacitatea de munac a nemtilor) si stereotipurile ( seducatorul American de exemplu). Astfel spus, ele reprezinta imagini incomplete si adesea deformate despre lume, imagini ce pot induce sentimente nejustificate ( ca dispretul pentru anumite popoare sau comportamente uneori dramatice)


DE TRANSFORMARE     A CULTURII


Mass-media transmit de la o generatie la alta mostenirea culturala a grupului sau a natiunii "ideologia" ei: o anumita viziune asupra trecutului, prezentului si asupra viitorului lumii.Aceasta este un amalgam de mituri, de traditii, de valori si de principii care ii cofera individului ca identitate etnica sau nationala; il face pe copilul crescut in Islanda sa devina islandez, si basc pe cel crescut in Navarra.

Spre deosebire de celelalte institutii, mass-media au avantajul de a insoti individual de-a lungul intregii sale vieti ( o viata adesea destul de solitara in mijlocul maselor) si de a vorbi despre imigranti, astazi numerosi in majoritatea tarilor.

Unele institutii de presa educa publicul, mai ales prin popularizarea stiintei. Dar, in ansamblul or, mass-media inculca publicului ce se gandeste si ce nu, ce se face si ce nu se face normele traditionale ale societatii-la care se adauga si noile norme in curs de formare.


IPOSTAZA DE TRIBUNA DE DEZBATERE

Ne imaginam uneori cum, in statele de altadata, toata lumea discuta cu toata lumea-in fata bisericii, la targ, la cafenea sau sub copaci, la umbra. Astazi in societatea de masa, oamenii care au aceeasi origine etnica sau impartasesc o pasiune ori o profesie comuna sunt adesea raspanditi in interiorul unui megalopolis sau al uniu teritoriu vast. Contactele si schimburile se realizeaza mai ales prin intermediul mass-media. Multiplicandu-si canalele de comunicare-internet, sateliti, cablu, mass-media asigura din ce in ce ami mult o comunicare pe orizontala, cu doua piste, sin u numai o comunicare de sus in jos.

In democratia de masa, este la fel de important sa se ajunga la un consens, la o "opinie publica". In lipsa unui accord, exist apericolul unor confruntari violente, chiar al unui razboi civil. Or dezbaterile nu pot avea loc decat in mass-media, prin intermediul ziaristilor si al unor reprezentati, purtatori de cuvant ai diferitelor grupuri, sau direct, prin posta cititorlior sau telefoane in direct.

Mass-media raliaza astfel individual unui grup, sudeaza grupurile intr-o naratiune.Totodata, ele contribuie la aparitia solidaritatii, afcandu-i pe oameni partasi la aceleasi emotii, de exemplu indignarea in fata unui scndal sau tristetea in fata unei calamitati.


DE PROMOVARE A CONSUMULUI

Candva jurnalistul era un artizanat si iata ca redevine ceea ce a fost odinioara gratie noilor tehnologii ( fotocopierea, publicatii asistate de calculator, fax, internet). Acum, fara exceptii, mass-media sunt nevoite sa ofere salarii angajatilor si dividende actionarilor, asemenea marilor intreprinderi.De altfel, mass-media reprezinta un sector al economiei: industri mediatica este al diolea exportator al SUA. Pe de alta parte mass-media sunt cele care vehiculeaza publicitatea.Unele nu fac decat acest lucru (ziare gratuite, canale de teleshopping), in timp ce altele ignora publicitatea( televiziunea cu plata). Dar pentru majoritatea institutiilkor de presa, principalul scop este acela de a seduce un public pentru a-l vinde publicitatii, in plus, ele se straduiesc sa creeze un context favorabil cumpararii produselor carora le fac reclama. Fara mass-media, comertul este periclitat, dupa cum au dovedit-o grevele prelungite ale ziarelor din marile orase.


DE STIMULARE A DISTRACTIEI:

Folclorul ne duce la ideea ca, in societatile primitive, fiecare grup era preocupat de propriile distarctii, in timpul lungilort nopti de iarna, se povesteau vechi legende si se cantau refrene populare; in timpul sarbatoruilor rituale, oamenii jucau, dansau si cantau in piata publica.

In societatea de masa, divertismentul este mai necesar ca niciodata pentru a reduce tensiunile ce se acumuleaza in fiecare individ si care pot sa-l duca la razvratire, mbolnavire sau alinare. Aceasta distarctie este oferita in principal de catre mass-media, gratie " culturii de masa" pe care au creat-o. Cea mai mare parte a consumatorilor cauta inmass-media divertismentul. Ca urmare, aproape toate mijloacele de comunicare de masa il ofera, chiar si cotidianele.Concomitent, mass-media promoveaza noul pentru a lupta contra plictiselii, dar si familiarul pentru a ritualize existenta.Ele stimuleaza ( emotiile sau intelectul) si tot ele calmeaza ( prin distractie sau catharsis).
BIBLIOGRAFIE:


Document Info


Accesari: 3490
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )