Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NOTIUNI INTRODUCTIVE JURNALISM

jurnalism


NOTIUNI INTRODUCTIVE JURNALISM

Orice text jurnalistic este, inainte de toate, o colectie de date selectionate si aranjate cu grija de catre o persoana ce exercita profesia de jurnalist.

Ph. Gaillard defineste jurnalistica astfel: "Profesia celor care, salariati sau colaboratori, exercita o functie de informare, adica de cautare sau de prezentare a unor stiri, in slujba unui periodic scris, a unor media audio-vizuale sau a unei agentii de presa".

Ziaristii produc texte jurnalistice, adica relateaza evenimente - fapte de interes public, produse sau care urmeaza a se produce in viitorul apropiat -, sunt martori activi si selectivi. Misiunea lor este sa selecteze evnimentele care vor deveni stiri, acele evenimente, asadar, considerate a avea un grad mai mare de interes pentru public. Optiunea pentru unul sau altul dintre evenimente se realizeaza cu precadere pe baza a trei criterii: actualitate, semnificatie si consecinte.Exista multe moduri in care se poate scrie un articol. Ceea ce ramane comun insa, ce nu se modifica este faptul ca redactarea nu inseamna decat "asamblarea unor materiale predeterminate - raspunsuri la cele sase intrebari" formulate de Quintilian cu 2000 de ani in urma: quis?, quid?, ubi?, cur?, quomodo?, quando? (cine?, ce?, unde?, de ce?, cum?, cand?), la care se poate adauga, eventual, o a saptea: cu ce consecinte?

Dar, pentru orice jurnalist, premisele unui scris de calitate pot fi considerate inteligenta si capacitatea de organizare a detaliilor, corelate cu o buna cunoastere a unor principii de baza si a regulilor de punctuatie si, mai ales, a trasaturilor specifice acestui gen:

Jurnalistica este insa o munca de echipa, cele mai multe cunostinte acumulandu-se

prin contact cu textele produse de alti jurnalisti.Document Info


Accesari: 5994
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )