Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TINERII SI MASS-MEDIA

jurnalism

TINERII SI MASS-MEDIA

Problemele economice si saracia afecteaza direct domeniile educatiei, sanatatii, asigurarii cu locuri de munca si cu spatiu locativ a tinerilor, care, la rindul lor, genereaza alte probleme, cum ar fi somajul, migratia, traficul de fiinte umane, delicventa juvenila si marginalizarea unor grupuri ale tinerilor.

Intr-un interviu acordat domnului Adrian Radu, directorul saptamanalului Atac din Bistrita privind discriminarea tinerilor, s-a prezentat un raport ce priveste tinerii si mass-media. In acest interviu s-a discuta 11411k105l t importanta acordata de tinerii "din ziua de azi" mass-mediei, locul ocupat de mass-media in viata tinerilor, influenta pe care o are mass-media asupra dezvoltarii tinerilor, opinia mass-mediei cu privire la diferenta dintre generatia actuala de si generetiile precedente de tineri, tipurile de informare in masa preferate de tineri, parerea mass-mediei cu privire la diferite preferinte muzicale, sociale si culturale care pot influenta viata tinerilor, directiile majore pe care tind tinerii din generatia actuala sa "mearga" in viata in comparatie cu cele ale tinerilor din generatiile precedente, dar si despre avantajele si respectiv dezavantajele ce pot aparea pentru tinerii de "ziua de azi" intrarea in Uniunea Europeana.

Din presa scrisa din Bistrita-Nasaud s-au evidentiat cateva titluri de prima pagina care ii aveau drept tinta, sau subiect pe tineri, care sunt ce e drept, viitorul comunitatii si al tarii. Titluri de articole precum "Moartea alba la Bistrita", "Cine n-are tineri, sa-si cumpere!", "Trimisi in judecata in urma unei <afaceri> cu pasaport", nu fac nimic altceva decat sa formeze opinia publica in privinta tinerilor. Astfel de articole ce dezbat probleme majore cu care se confrunta societatea, precum consumul si traficul de droguri, infractiunile din ce in ce mai dese intalnite in randul tinerilor, dar si importanta tinerilor pentru o functionare mai buna a societatii, ne demonstreaza clar si evident faptul ca influenta pe care mass-media o are asupra dezvoltarii tinerilor si a integrarii acestora in comunitate este una majora deoarece presa formeaza imaginea de ansamblu a tinerilor.

Pe parcursul anului 2006, ziarul "Servus Bistrita" prin o serie de articole, a subliniat latura negativa si pozitiva a tinerilor din Bistrita. Astfel tinerii sunt observati in timpul activitatii lor politice benefice pentru societate in articole precum: "Tinerii din politica isi dau mana", "Tinerii isi spun cuvantul" sau "O lege pentru tineri" (prin acest ultim articol sunt facute cunostute publicului tanar drepturile, facilitatile si posibilitatile de afirmare a acestuia odata cu intrarea in vigoare a noii legi a tinerilor.

Iata si cateva exemple pe larg:

- "Tinerii din politica isi dau mana": " Dincolo de lipitul de afise în timpul campaniilor electorale si împartitul de fluturasi atunci când "Partidul" are de transmis ceva electoratului, tinerii din organizatiile politice din România doresc sa îsi gaseasca un loc printre cei mari, printre cei care au ajuns sa conduca destinele tarii. Multi dintre tinerii din politica stiu ca nu au ajuns însa la nivelul de cunostinte pe care le-au asimilat seniorii, însa vointa de a schimba ceva este îndeajuns de puternica pentru multi, încât sa puna pe locul doi priceperea. "Suntem buni acum, nu în viitor". Unul dintre semnalele date de catre tinerii din organizatia liberala, îmbratisata foarte repede de social-democrati este legata de faptul ca seniorii partidelor politice trebuie sa se bazeze mai mult pe tineri.

Din punct de vedere educational, mass-media ii infatiseaza pe tineri intr-o lumina, negativa datorita situatiilor scolilor, dar si datorita metodelor educative si a violentei in scoli:

"Educatie in santier " : " Când toate scolile si-au deschis portile sa primeasca elevii pentru un nou început, Liceul cu Program Sportiv din Bistrita le-a închis si cauta solutii pentru elevii care învata aici: un spatiu de desfasurare a orelor, un program de dupa-masa în salile din cladirea vecinilor. În timp ce la alte licee deja se dau teme pentru acasa, elevii de la sportiv sunt dezorientati, iar cei din clasa a XII-a dezamagiti." 

Dar tot din punct de vedere educational mai exista si o latura pozitiva pe care o observa mass-media este cea legata de studiile superioare, de universitati.

"Universitatea de vara" :" Timp de 4 luni, tinerii cu vârsta cuprinsa între 14 si 29 de ani au posibilitatea sa participe la un program de cursuri - "Universitatea de vara" -    menit a creste sansele acestora de integrare socio-profesionala si de dobândire a unor abilitati necesare afirmarii.

Tinerii sunt de asemenea pusi intr-o lumina negativa de presa datorita actiunilor    acestora in cadrul comunitatii, iar anumite titluri de articlole de presa precum:

Trimisi în judecata în urma unei "afaceri" cu un pasaport : "Doi tineri bistriteni au ajuns în instanta pentru ca au intermediat obtinerea unui pasaport contrafacut pentru o persoana care avea interdictie pentru spatiu Schengen in schimbul unei sume de bani.

"Prietenul la nevoie se cunoaste". Acest proverb spune mai multe decat trebuie in sustinerea celui care doreste sa demonstreze ca anturajul in care un adolescent isi traieste copilaria poate sa-i dematureze cresterea normala psihica si sociala. Dar nu de fiecare data acest anturaj este unul bun si astfel apare dorinta parintelui de a-l indeparta pe copil de prietenii "daunatori" copilului.


Conflictul intre generatii este din ce in ce mai pregnant in ziua de azi, iar cazurile in care exista probleme de relationare intre parinti si copii sunt din ce in ce mai frecvente. Acest tip de probleme apare cu predominanta la varsta adolescentei, dar in funtie de mediul familial si social ele pot aparea si la alte varste. Copilul trece printr-un proces de acumulare a informatiilor pentru a-si crea propriul bagaj de cunostiinte si personalitate. Pentru aceasta, el foloseste ca sistem de invatare imitatia adultilor, modelul cel mai apropiat fiindu-le parintii. Fete isi iau ca model mamele, iar baietii tatii. In familiile in care sunt deseori incalcate regulile si mai apare si neglijarea copilului, copiii sunt mai dezordonati, necompetitivi si de multe ori se adapteaza foarte greu la mediul scolar.
Cercetariile si observatiile realizate in ultimele decenii au scos in evidenta importanta mai mare sau mai mica a anumitor factori ca: muzica, filmele, televiziunea, pornografia, s.a. in modelarea mentalitatii si comportamentului tanarului si chiar a adultului.

Muzica există inca din cele mai vechi timpuri, dar astazi e recunoscuta ca avand mult mai multe functii ca în trecut. Pentru cei mai multi dintre noi muzica este o adevarata delectare care iti ofera si libertatea de a face diverse lucruri în timp ce o asculti. Pentru altii este un antidot la tot stresul zilnic. Dar exista si situatii în care muzica are efecte pe care multi nu le cunosc si nici nu le pot concepe. Aici este vorba de acele genuri de muzica (hip-hop sau heavy metal) ce contin versuri care incurajeaza abuzurile, violenta, ura fata de diverse rase ori categorii sociale ale populatiei.
Tinerii sunt din ce in ce mai distantati de Biserica si de religie. In acest caz este vorba despre religia predominanta, religia ortodixa, o religie ce nu mai poate sa raspunda toturor intrebarilor si cerintelor tinerilor, astfel incat se produce inevitabil o ruptura

intre tineri si Biserica. Aceasta ruptura duce la reducerea drastica a influentei si rolului religiei in viata tinerilor.

Document Info


Accesari: 14102
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )