Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Presa traditionala va disparea in totalitate in 2020 si se va muta in mediul online


Presa traditionala va disparea in totalitate in 2020 si se va muta in mediul onlinePresa romaneasca are, de citiva ani, doua module mari care ii asigura continutul: redactiile publicatiilor tiparite si redactiile site-urilor care contribuie mai mult sau mai putin cu texte originale la continutul general. Exista, de asemenea, cazul particular al redactiilor publicatiilor exclusiv on-line, precum Ziare.com si HotNews. Si, in sfirsit, exista blogurile, care sunt tot o manifestare de jurnalism on-line sui generis.


Acum mai bine de 3 ani se lansase discutia privind rolul Internetului in crearea si difuzarea imaginii publicatiilor traditionale din Romania. Plecand de la reglementarea dreptului de autor in tara noastra, comunicatul Clubului Roman de Presa a definit modul in care se poate interpreta ideea de „scurte extrase din articole, folosite pentru revista presei“. S-a stabilit astfel ca preluarea fara cost a unor materiale de presa se poate realiza doar in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza.
Au urmat articole in presa, discutii pe Internet, amenintari si acorduri de colaborare. De la acel moment, Internetul a readus presei romanesti un lucru care ii lipsea de multa vreme: nevoia de inovatie tehnologica. A inceput perioada in care ziarele colaboreaza cu Internetul.
In ultimul timp, presa traditionala a ajuns la o concurenta bazata pe instrumente deloc folositoare industriei in sine. Pretul a devenit un factor important in alegerea ziarului de catre cititori. Desi nu reflecta cu adevarat costul publicarii unui ziar. In acest razboi, veniturile din publicitate sunt vitale pentru supravietuirea publicatiei si pentru completarea veniturilor. Or, pentru a genera venituri din publicitate, mai ales in Internet, website-ul unei publicatii are nevoie de utilizatori.
Hulite acum cateva luni, aratate cu degetul de multi dintre publisherii traditionali, website-urile de tipul „revista presei“ pot fi un sprijin in procesul de renastere a publicatiilor traditionale. Acest gen de website-uri popularizeaza numele unui ziar si ii castiga cititori noi, rupand adesea din audienta unor publicatii concurente.

Insa are presa din mediul on-line cu adevarat success? Este ea o sursa credibilia de informatii pentru cititorii ei? Va ajunge oare sa destituie din functie presa traditionala, in urmatorii 10 ani, potrivit avatajelor si dezavantajelor pe care le are?

Sa analizam intai ceea ce se intampla la momentul actual, pentru a putea face o previziune cat mai obiectiva asupra viitorului. Internetul este, in mod cert, o sursa incredibila de informatii. De multe ori, informatiile sunt si necredibile, si de aceea este nevoie de o cautare proprie, a utilizatorului, pentru a verifica ceea ce tocmai a citit pe vreun site. De ce apare aceasta problema mai des in presa on-line decit in cea tiparita? Cred ca un prim motiv tine de prestigiul printului. Scripta manent in print, precept care nu este deloc valabil pentru Internet, unde orice text poate fi usor editat. Iar captura de ecran poate fi usor falsificata intr-un editor fotografic, asa incit nu reprezinta o dovada, o captura a alterabilului continut web. O problema generala a redactiilor on-line este absenta departamentului de corectura. Motivele sunt numeroase: textul scris trebuie sa fie publicat cit mai repede sau pot fi invocate chestiuni financiare. Corectura este asigurata de fiecare redactor in parte ori de editor, insa, din cauza unui volum ridicat de articole publicate, numarul de greseli care scapa este suparator. O regula de aur din jurnalism cere ca o informatie sa fie verificata din trei surse pentru a o putea difuza. O alta spune insa: „Nu lasa adevarul sa strice o stire buna“. Redactiile mici on-line aplica foarte des aceasta ultima regula direct sau indirect. Am scris despre credibilitatea si despre corectitudinea stirii pe Internet, dar care este calitatea acesteia? Exista voci care cer CNA-ului sa creeze un departament special pentru Internet, pentru ca acest mediu este aproape nenormat.


Presa de pe Internet mai are de lucrat pentru a sta pe picior de egalitate la capitolele enuntate anterior. Daca se va lucra mai mult la factorul de calitate si de corectitudine, credibilitatea va creste exponential. Este nevoie de o schimbare a on-line-ului romanesc, in general, pentru ca publicul care va sorbi tot mai mult informatia din spatiul on-line, intr-o viitoare perioada de criza pentru print, sa nu fie otravit. Insa acest lucru pare a se realiza cu usurinta, date fiind numeroasele avantaje pe care le prezinta totusi acest mediu.

Presa on-line este una de succes, iar acest lucru se datoreaza in primul rand echipei editoriale a website-ului, care monitorizeaza presa si selectioneaza cele mai importante stiri ale zilei, punandu-le la dispozitia cititorilor intr-un singur loc. In functie de gradul de interes al unei stiri, acestia ajung mai departe si citesc articolul integral pe site-ul publicatiei respective. Caderea tirajului pentru unele ziare in format traditional nu este influentata direct de aparitia website-urilor care preiau articole. Pentru multe publicatii, analiza traficului inregistrat de website-urile proprii aduce in atentie faptul ca, printre generatorii de trafic, un rol important il au paginile virtuale de tipul „revista presei“. Astfel, pentru cele mai vizitate cinci website-uri ale unor cotidiene din Romania (cu exceptia celor sportive), un procent de 10 pana la 25% din trafic este generat de website-urile de tipul „revista presei“ (conform statisticilor publicate de www.trafic.ro). Ziarele clasice trebuie sa inceapa sa considere Internetul acela un mediu de afaceri pe care sunt obligate sa il foloseasca. Prezenta online nu este un moft, ci o necesitate generata mai ales de ideea mentinerii in atentia unui public nou, aflat intr-o crestere accelerata in ultimii ani. Dincolo de articolele publicate, un website al unui publisher traditional are nevoie sa devina o adevarata destinatie online. Continutul nu mai este garantia unica a succesului unui website. El trebuie completat de facilitati de citire si alertare a utilizatorului, precum si de personalizarea tipului de articole pe care acesta doreste sa le citeasca.

Una dintre tendintele clare este imbinarea continutului propriu cu acela preluat. Modelul care ii fascineaza pe multi este insa Aktualne.cz, cotidian exclusiv online lansat la finalul anului 2005, cu doar 60 de reporteri angajati dintre care 15 cu o experienta de presa de minimum 10 ani. Aktualne.cz este deja liderul incontestabil al publicatiilor de profil din Cehia. Situatia este cat se poate de bine ancorata in tendintele ce se manifesta deja intre mediile traditional si on-line. Facilitatiile clare ale celui din urma, precum si raspandirea din ce in ce mai larga a Internetului, vor face din acest mediu unul reprezentativ si cu siguranta majoritar pentru presa din urmatorii 10 ani. Cu cat acest mijloc inovativ de comunicare, Internetul, va reusi sa atinga un numar cat mai mare de utilizatorii ai serviciului, cu atat va aparea si necesitatea mutarii presei pe acet teritoriu mult mai practic si mai comod pentru vechii cititori de ziare clasice.
Document Info


Accesari: 3342
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )