Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Caracterizeaza un personaj dintr-un text dramatic studiat (la alegere: comedie, drama, forme ale dramaturgiei in teatrul modern)

literatura romana


Caracterizeaza un personaj dintr-un text dramatic studiat (la alegere: comedie, drama, forme ale dramaturgiei în teatrul modern)


Ghita Pristanda, politistul orasului, este tipul slugarnicului. "Scrofulos la datorie", este co 747s182h nstient ca trebuie sa-si serveasca seful, nu din constiinta "misiei", ci mai ales dintr-o etica sustinuta de interesul personal: "famelie mare, renumeratie mica, dupa buget".Functionar servil, încalca legea din ordinul superiorilor si-l aresteaza abuziv pe Catavencu. Este arogant sau umil, în functie de împrejurari, penduleaza cu o siretenie primitiva având ca centru de greutate propriul interes.

Lipsit de demnitate si de coloana vertebrala, slugarnic, se pune bine si cu Nae Catavencu în eventualitatea ca acestuia i-ar izbuti santajul si-l linguseste fara jena, dupa ce, în prealabil, îl arestase abuziv.

Se preteaza la mici furtisaguri, ghidându-se dupa o deviza a nevestei lui: "Ghita, Ghita, pupa-l în bot si-i papa tot, ca satulul nu crede la al flamând". Comicul de situatie este ilustrativ în scena numararii steagurilor pe care ar fi trebuit sa le cumpere în cinstea apropiatelor alegeri. Pristanda numara steagurile arborate de câte doua ori si aduna gresit, numai ca sa-i iasa la socoteala "patruzeci si patru în cap": "doua la primarie, optspce, patru la scoli, douazeci si patru, doua la catrindala la Sf. Niculae, treizeci".Incultura, lipsa de instructie sunt evidentiate pregnant prin comicul de limbaj: deformeaza neologismele ("bampir", "famelie", "catrindala", "scrofulos", "renumeratie"), are ticuri verbale care frizeaza prostia ("curat misel", "curat murdar", "curat violare de domiciliu", "curat constitutional").

Comicul de nume al personajului Ghita Pristanda sugereaza principalele sale trasaturi de caracter: servil si umil fata de sefi, lipsit de personalitate. Pristandaua e un joc popular, ce se danseaza dupa reguli prestabilite, într-o parte si în alta, conform strigaturilor si comenzilor unui conducator de joc.

Document Info


Accesari: 6661
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )