Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PREPOZITII PROVENITE DIN:

Gramatica


PREPOZIŢII PROVENITE DIN:

a)    adverbe :Unele prepozitii sunt provenite din adverbe folosite cu forma articulata sau nearticulata:

deasupra pamāntului; īmprejurul gradinii; īmpotriva lui; īnaintea noastra.

Cānd au forma articulata, aceste prepozitii se construiesc cu substantive sau pronume la genitiv ori cu adjective posesive la acuzativ, ca īn exemplele de mai sus. Cānd au forma nearticulata, ele se construiesc cu pronume personale neaccentuate, la dativ:

Īmpotriva-mi; īnainte-mi; īnainte-i.

b)    verbe la participiu :

Ţaranii au o recolta bogata multumita muncii.

c)     substantive :

Alexandru scrie compuneri frumoase gratie talentului.

2.5. Īn concluzie :

Īn limba romāna cazurile numeroase si variate de conversiune vizeaza trecerea la alta parte de vorbire. Cazuri mult mai putin numeroase si variate prezinta tipul de conversiune care consta īn trecerea la o alta clasa lexical-morfologica.

Cele mai frecvente tipuri de conversiune sunt substantivizarea si adverbializarea adjectivelor. Substantivizarea adjectivelor se realizeaza cu ajutorul articolului (hotarāt propriu-zis sau demonstrativ, nehotarāt: frumosul, cel frumos, un batrān), al numeralului (trei viteji) si, īn cazuri speciale, al elipsei: vinete (patlagele), simfonic (concert), bienala (expozitie). Substantivele se obtin, īn mica masura, si prin conversiunea adverbelor: binele, aproapele (arhaizat), romāneste "limba romāna" (īn limba romāna contemporana, numai colocvial) ; a pronumelor : eul (pronuntat e-ul), sinea, sinele, ai mei; a gerunziului: intrānd.

Prin adverbializare adjectivele pierd formele flexionare pentru gen, numar, caz:

Exemplu: Elena se simte rau.

Foarte rar substantivele devin prin conversiune adverbe: doarme tun. Adverbele devin, cu ajutorul articolului, prepozitii: īnaintea, īndaratul.

Adjectivele substantivate exprima doua valori importante īn domeniul formarii cuvintelor:

a) "purtatorul unei īnsusiri":

lenesul, lenesa, pustiu

b) "abstractul calitatii" - substantiv neutru, articulat, fara plural: īnaltul (cerului), absolutul.

O situatie speciala prezinta conversiunea gerunziului. Īn secolul al XIX-lea, sub influenta franceza, apare īn stilul beletristic, cu preponderenta īn poezie, adjectivarea prin conversiune a gerunziului: (ruine) fumegānde. Īn limba contemporana procedeul nu e productiv. Se pastreaza īnsa, īn limba literara, unele gerunzii adjectivale īn anumite contexte.

Exemplu: (ordine) crescānda, (rana) sāngerānda

Datorita multiplelor conversiuni operate īn decursul istoriei exista cuvinte folosite, īn grade si, uneori, perioade diferite, cu mai multe valori lexico-gramaticale:

v    drept: adjectiv: "care merge de la un punct la altul fara abatere"

substantiv : "totalitatea regulilor si normelor juridice "

adverb: "in conformitate cu adevarul"

prepozitie: "in loc de ."

trecerea de la o clasa lexico-morfologica la alta cu ajutorul conversiunii se realizeaza frecvent prin trecerea de la substantive proprii la substantive comune si invers:

Exemplu: Marghiloman > marghiloman (cafea turceasca)

floare > Floarea

Primul procedeu implica aparitia formelor de numar si a opozitiei articulat/nearticulat la substantivele proprii; cel de-al doilea- pierderea acelorasi caracteristici la substantivele comune.

Cele mai puternice tipuri de conversiune, substantivizarea si adverbializarea adjectivelor, sunt mostenite de romāna, ca si celelalte limbi romanice, din latina. Diferenta dintre romāna si celelalte limbi romanice (ca franceza si italiana) priveste dezvoltarea mai mare pe care a capatat-o adverbializarea adjectivelor īn romāna. General romanica este si substantivarea diferitelor parti de vorbire cu ajutorul articolului si de asemenea, elipsa determinantului din sintagma nominala corelata cu substantivarea adjectivului determinat care preia sensul īntregii constructii.


Document Info


Accesari: 12984
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )