Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Analiza Comparativa a Calitatii Produsului "Nokia 6230" fata de celelalte produse concurente, existente pe piata romanesca

managementUniversitatea Crestina "Dimitrie Cantemir"


Facultatea de Management Turistic si Comercial


Analiza Comparativa a Calitatii Produsului "Nokia 6230" fata de celelalte produse concurente, existente pe piata romānesca


Anul I , Zi, Grupa 114

Bucuresti


CuprinsIntroducere


Prezentarea Produsului si a Grupei de Produse

Prezentarea Firmelor

Prezentarea Produselor Alese

1. Introducere


Analiza comparativa a calitatii marfurilor ( A.C.Q.M.)Elemente teoretice si metodologice


Generalitati


Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

A.C.Q.M. faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii necesitatea stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple, incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.

Beneficiarii nemijlociti ai A.C.Q.M. sunt:

A.C.Q.M. destinate cumparatorilor ( consumatorilor in general ) se realizeaza in mod curent de organisme autorizate, cum sunt cele menite sa asigure protectia consumatorilor ( organisme guvernamentale, organizatii ale consumatorilor, etc. ) si se publica in reviste de profil sau alte materiale destinate informarii si educarii consumatorilor.
Metodologia analizei comparative privind calitatea

In desfasurarea a.c.q. trebuie respectate anumite principii si etape pentru a ajunge la rezultate pertinente si obiective.

Principiile de baza ce trebuie respectate in desfasurarea unei a.c.q. sunt:
.


.2.1 Prezentarea Firmelor


NOKIA


Nokia a debutat in domeniul comunicatiilor mobile ca producator de hartie - primul instrument folosit in comunicatii. A urmat apoi tehnologia, odata cu infiintarea Finnish Rubber Works la inceputul secolului al XX-lea.

Cauciucul si substantele chimice conexe reprezentau tehnologii de varf la acea data. O alta schimbare tehnologica majora a fost introducerea pe scara larga a electricitatii īn locuinte si fabrici, fapt care a condus la īnfiintarea Finnish Cable Works īn anul 1912 si, implicit, la fabricarea de cabluri pentru industria telegrafului si la dezvoltarea noului aparat numit telefon!

Dupa 50 de ani de activitate, īn 1960, a fost creat un Departament de Electronica īn cadrul Cable Works, netezindu-se astfel drumul catre o noua era a telecomunicatiilor. Nokia Corporation s-a format īn 1967 prin fuziunea dintre Nokia - compania care producea initial hartie -, Finnish Rubber Works si Finnish Cable Works.Design-ul a ocupat īntotdeauna un loc important pentru Nokia iar telefoanele mobile de astazi sunt considerate drept un standard īn domeniu. Sa ne gandim, de exemplu, la capacele colorate, usor de atasat, care peste noapte au transformat telefoanele mobile īntr-un articol de moda.

Dar Nokia a gandit mereu astfel, iar īn anii 1960, perioada īn care se acorda o mare atentie modei, cand una dintre filialele corporatiei era un important producttor de cauciuc, compania a lansat ideea de a confectiona cizme de cauciuc īn culori vii, aceasta īntr-o vreme cand cizmele erau produse dupa principiul lui Henry Ford - puteai avea orice culoare, numai negre sa fie!

Anii '60 au marcat totusi un moment mai important īn evolutia companiei, Nokia facandu-si intrarea pe piata telecomunicatiilor. Īn 1963 a fost creat un telefon - radio, urmat īn 1965 de modemuri pentru date - cu mult timp īnainte ca publicul larg sa auda macar de asemenea aparate.

Īn anii 1980, toata lumea considera micro computerele ca fiind cea mai "tare" descoperire iar Nokia nu a constituit o exceptie īn calitatea sa de producator important de computere, monitoare si aparate TV. Īn perioada aceea, perspectiva televizoarelor de īnalta rezolutie, a conectarilor prin satelit si a serviciilor de teletext īnflacara imaginatia consumatorului care dorea sa fie īn pas cu moda.

Pe fundal se prefigurau totusi anumite schimbari. Prima retea de telefonie celulara din lume, NMT, a fost introdusa īn tarile scandinave īn 1981 iar Nokia a produs pentru aceasta primele telefoane pentru automobile.

Este foarte adevarat ca existau telefoane mobile "transportabile" la īnceputul anilor '80, dar erau imense si grele. Nokia a produs primele telefoane mobile īn '87 iar de atunci telefoanele si-au redus dimensiunile invers proportional cu cresterea pietei.A fost nevoie de un progres tehnologic si de o schimbare a climatului politic pentru a crea o lume eliberata de cabluri, pe care oamenii o solicita din ce īn ce mai mult astazi. Tehnologia era reprezentata de standardul digital, GSM, care putea transmite nu numai date ci si continut de voce de mare calitate. Īn 1987, scopul politic stabilit era adoptarea tehnologiei GSM īn īntreaga Europa la 1 iulie 1991. Finlanda s-a īncadrat īn acest termen, multumita companiei Nokia si operatorilor.

Politica si tehnologia au continuat sa modeleze aceasta industrie. Īn anii '80 si '90, s-a redus controlul guvernamental, fapt care a stimulat concurenta si asteptarile clientilor. Nokia s-a schimbat la randul sau, iar īn 1992 Jorma Ollila, pe atunci presedinte Nokia Mobile Phones, a fost numit sef al īntregului grup Nokia. Corporatia s-a eliberat de operatiunile conexe si s-a concentrat asupra telecomunicatiilor īn Era Digitala.

Putina lume si-ar fi imaginat la īnceputul anilor '90 ca procesul de "digitalizare" va schimba atat de mult lucrurile.

2001 si mai departe īn viitor

Nokia īsi concentreaza experienta īn domeniul telefoanelor mobile si a retelelor pentru a genera o viziune surprinzatoare asupra viitorului. Salile de conferinta, birourile si locuintele vor fi suficient de "inteligente" sa īsi recunoasca vizitatorii umani si sa le puna la dispozitie orice īsi doresc ascultāndu-le comenzile.

Nokia īntampina cu entuziasm schimbarea si inovatia si poate īmbratisa idei noi cu rapiditate. Aceste carateristici ale companiei nu se vor schimba niciodata dar, īn ceea ce priveste restul, povestea este abia la īnceput!
PHILIPS

Fondarea a ceea ce avea sa devina una dintre cele mai mari companii de electronice din lume, a inceput in 1981 cand Gerard Philips a infiintat o compania in Einhoven, in Olanda, pentru a produce lampi incandescente si alte produse electrice.

Compania initial s-a concentrat pe producerea lampilor cu filamente de carbon si la sfarsitul secolului era unul din cei mai mari producatori din Europa.

Dezvoltarea de noi tehnologii ale iluminatului, au permis lansarea unui program de expansiune si in 1914 se infiinteaza un laborator de cercatare pentru a studia fenomenele fizice si chimice precum si pentru a stimula inovatiile aduse noilor produse.

Companiile de marketing erau deja infiintate in Statele Unite si Franta inainte de primul razboi mondial, in Blegia in 1919 si 1920 in celelalte tari dezvoltate economic. Aceasta a fost perioada in care Philips a inceput sa isi protejeze descoperirile si inovatiile prin patentare.

A inceput sa produca radiouri in anul 1927 si a vandut un million pana in 1932. Un an mai tarziu, produce 100 milioane de lampi pentru radiouri si incepe productia de echipament medical cu raze X in Stalele Unite.

Primul aparat de ras electric, produs de Philips, a fost lansat in 1939 cand compania avea 45.000 anjagati din lumea intreaga.

In timpul puternicei sale dezvoltari, intre 1940 si 1950, Philips Research inventeaza capul rotativ care a permis dezvoltarea aparatelor de ras Philips.

Philips a avut contributii importante la dezvoltarea inregistrarilor, transmisiei si reproducerii imaginilor tv, a introdus caseta audio in anul 1963 si a produs primele sale circuite integrate in 1965.

Fluxul de idei incintante si de noi produse a continuat pana in 1970, cercatarile in domeniul luminii contribuind la aparitia noilor lampi cu consum redus de energie.

Compact discul a fost lansat in 1983, de atunci Philips a avut productie de 100 milioane televizoare (in 1984) si 300 milioane de aparate de ras in (1995).

Anii '90 au fost o perioada cu schimbari importante pentru Philips. Compania a lansat un program major de restructurare, eliminand afacerile neprofitabile si mai recent a inceput sa se concentreze asupra unei singure activitati pricipale. Astazi Philips este liderul revolutiei digitale, introducand produse in toata lumea si imbunatatind vietile oamenilor, creand conditii pentru mileniul urmator. Philips detine 56.000 de drepturi de autor, 20.000 de marci inregistrate si 7.000 de drepturi de design in lumea intreaga.

Royal Philips Electronics este una dintre cele mai mari companii de electronice din lume. Este un lider mondial in producerea de televizoare color, corpuri de iluminat, aparate de ras electrice, tuburi color pentru televizoare si monitoare. Are 192.000 de angajati in mai mult de 60 de tari si este activa in mai mult de 60 de tari in domeniul iluminatului, electrocasnicelor, componentelor, semiconductorilor si al sistemelor medicale.

Intalnita peste tot, in case, fabrici, birouri, chiar si pe strada, este greu de imaginat un loc in care Philips nu este prezenta. Unele produse nu sunt la vedere, fiind parti componente ale produselor elecronice (circuite integrate), altele au suferit schimbari remarcabile (televizorul cu ecran plat, care poate fi agatat pe perete).

Primele cinci companii din topul mondial al producatorilor de PC-uri vand monitoare Philips.

Philips continua sa se dezvolte campusul Philips Tech din Eindhoven, Olanda, va fi terminat pana in 2006, acesta ca fi centrul activitatilor de cercatare si dezvoltare Philips.

Terenul pe care acesta va fi construit are 174.000 de metrii patrati, echivalentul a 30 terenuri de fotbal. Aici se va construi un campus ce va include nenumarate activitati de cercetare si unde vor munci 8.400 de muncitori cu inalta calificare. Ca marime si ca impact acesta va fi unic in lume.


SIEMENS

SONY - ERICSSON

SAMSUNG

2.2. Prezentarea Produselor Alese


2.2.1. Criterii de Selectie


2.3 Alegerea Produsului Etalon


Am ales produsul firmei NOKIA ca fiind etalon datorita :

3. Prezentarea Caracteristicilor Generale ale Produsului3.1 Prezentarea Principalelor Caracteristici de Calitate

Caracteristicile de calitate selectionate pentrru aceasta analiza comparative sunt urmatoarele :

● C1 - capacitatea memoriei ;

● C2 - timp de vorbire efectiv (ore) ;

● C3 - timp de stand-by (ore) ;

● C4 - support SMS ;

● C5 - greutate (grame) ;

● C6 - volum (cm) ;


3.2 Clasificarea Caracteristicilor de Calitate

● Caracteristici tehnico - functionale:

3.3 Clasificarea Caracteristicilor in functie de sensul in care valoarea acestora determina nivelul calitatii● Caracteristici direct proportionale cu calitatea:

4.Prezentarea Caracteristicilor de Calitate Utilizate


C1 , C2 , C3 - Caracteristici direct proportionale cu calitatea

C4 , C5 , C6 , Caracteristici invers proportionale cu calitatea


Criteriul de selectie :

5.1 Metoda Clasica- Metoda presupune ierarhizarea sau ordonarea produselor dupa fiecare caracteristica de calitate supusa analizei.

Ordonarea produselor dupa caracteristicile de claitate● C1 - Capacitatea memoriei


Din acest grafic rezulta:

I- Pe primul loc se afla : P (Nokia)

II- Pe al 2-lea loc se afla : P (Siemens), P (Sony Ericsson)

III- Pe al 3-lea loc se afla : P (Philips), P (Samsung)
● C2 - Timpul de vorbire efectiv (ore)


i

Pi

I

II

III

IV

V

VI

VII

C1


C2


C3


C4


C5


C6T=315
● Metoda matricei pentru calcularea ponderilor, caracteristicilor de calitate :C1

C2

C3

C4

C5

C6

T(Ci

Ci/T

Pi

C1


C2


C3


C4


C5


C6T=15

7. Bibliografie
1. -Prof. univ. dr. Ion Stanciu (Coordonator)

-Conf. univ. dr. Olga Pasarila

-Lector univ. drd. Cezar Militaru

-Lector univ. drd. Andreia Anca Iacob

-Asist. Univ. drd. Cristian Stefan Craciun

CALIMETRIE" -Analiza comparative a calitatii marfurilor

(Renaissance 2004)2. Prospectele firmei NOKIA3. Prospectele firmei PHILIPS4. Prospectele firmei SIEMENS5. Prospectele firmei SONY ERICSSON6. Prospectele firmei SAMSUNG7. Revista: "CONNECT" - Numarul 40, iunie 2005


Document Info


Accesari: 8016
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )