Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Analiza costurilor la intreprinderea "Imbracaminte SCM" si cai de reducere a acestora

management


Analiza costurilor la īntreprinderea "Īmbracaminte SCM" si cai de reducere a acestora
standardele de cheltuieli stabilite pe baza tehnologiilor de fabricatie care asigura obtinerea produselor la parametrii proiectati.

Nivelul cel mai scazut de cheltuieli īnregistrate īn ramura de activitate respectiva.

Costurile care asigura un profit net annual echivalent dobānzii aferente capitalului propriu.

Important este ca īn fiecare īntreprindere sa existe un program al costurilor care sa fie īn permanenta adaptat conditiilor concrete ale momentului, constituind baza de raportare pentru realizarile fiecarei perioade.

Costul este o categorie economica care are la origine verbul latin "costare", ceea ce presupune a fixa ceva, verb din care s-a desprins notiunea "costa", ceea ce reprezinta "cāt s-a consumat si cāt s-a platit" pentru un lucru etc.

Īnsasi din definire rezulta legatura costului de consumul de factori de productie in vederea realizarii si desfacerii de bunuri materiale, de executarea de lucrari si prestarea de servicii. La baza costului stau atāt consumurile de munca vie si materializata, īmbracānd forma cheltuielilor de productie si de desfacere suportate de catre unitate.

Astfel, costul reprezinta corelatia care se creaza īntre expresia valorica a cheltuielilor effectuate de catreo īntreprindere īn vederea realizarii si a desfacerii productie si cantitatea de bunuri, lucrari si servicii prestate.

Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul de productie: cheltuieli de exploatare (cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile, cheltuieli cu personalul), cheltuieli financiare, cheltuieli extraordinare, cheltuieli simple (monoelementare), cheltuieli complexe (polielementare), cheltuieli de baza, cheltuieli de deservire, cheltuieli directe, cheltuieli indirecte, cheltuieli variabile, cheltuieli fixe, cheltuieli neīncorporabile, cheltuieli īncorporabile, cheltuieli fictive.

Categorii de costuri:

costul mediu sau unitar, care reprezinta costul pe unitatea de bun economic;

costul marginal, care reprezinta marimea raportului de cost necesar producerii unei unitati suplimentare de bunuri economice;

costuri previzionale, care reprezinta costurile stabilite īnaintea desfasurarii fenomenelor sau a proceselor economice, scopul fiind aprovizionarea unor indicatori avānd la baza bugetele de cheltuieli;

costuri de tip total;

costuri de tip patial.Cap. II Prezentare generala a īntreprinderii si analiza costurilor


2.1. Prezentarea generala a īntreprinderii

Cooperativa Mestesugareasca "Īmbracaminte SCM", cu sediul īn orasul Constanta, pe strada Mihai Viteazul, nr. 10, s-a īnfiintat īn anul 1947, avānd ca principal obiect de activitate cod CAEN 5274 "alte reparatii de articole personale si gospodaresti", fiind specializat īn executarea uniformelor si echipamentelor destinate personalului institutiilor publice (armata, politie, jandarmerie), societati de paza si protectie.

Capitalul social subscris si varsat al firmei este de 292316 RON, din care al membrilor cooperatori este de 118505 RON, iar restul al membrilor asociati este de 173811.

Organigrama firmei:Activitatea de productie se desfasoara īn cadrul a trei unitati, fiecare unitate fiind condusa de un maistru croitor, care raspunde pentru īncadrarea īn standardele de ramura ale fiecarui tip de confectie militara executata. Fiecare tip de confectie militara este omologat si aprobat de catre Ministerul Apararii.

Bunurile aflate īn patrimoniu sunt proprietate privata si se compun dintr-o parte divizibila(capitalul social) si o parte indivizibila(patrimoniul acumulat īn decursul activitatii care nu poate fi īmpartit membrilor cooperatori).

Capitalul social al organizatiei este alcatuit din participarile membrilor cooperatori, ale membrilor asociati si se compune din parti sociale. Valoare unei parti sociale este stabilita de adunarea generala si nu poate fi mai mica de 100RON. Participarile la capitalul social nu sunt purtatoare de dobānda. Ele nu sunt supuse indexarii si īsi mentin valoarea nominala pe toata perioada dintre data varsarii lor si data iesirii lor din capitalul social, īn masura īn care acesta nu s-a modificat prin efectul unor legi speciale.

Participarile la capitalul social sunt exprimate īn titluri nominative sub forma de certificate de proprietate- formulare tip- specifice cooperatiei mestesugaresti. Valoarea totala a participarii unei persoane fizice la capitalul social nu poate depasi 20% din capitalul social al cooperativei.2.2. Analiza costurilor īntreprinderii


Facānd o analiza a principalilor indicatori economico- financiari pe 2005, 2006 si 2007, societatea a realizat:

Indicatori
Productia marfa
Cifra de afaceri
Profit
Productivitatea muncii
Numar salariati
Cheltuieli totale la 1000lei productie marfa

Analiza costurilor pe 2005, 2006 si 2007


Venituri totale din care:
Venituri din activitati de baza
Venituri din alte activitati
Prime de buget
Transferuri
Subventii pt productie si activitati
Cheltuieli totale din care:
Cheltuieli materiale
Salarii
Ajutor de somaj
Cheltuieli cu amortizarea
Contributia asigurarii de sanatateCap. III Propuneri pentru reducerea costurilor la īntreprindere


Īn conditiile economiei de piata, cooperativa este īn concurenta permanenta cu alte unitati. Este necesara cunoasterea costurilor concurentilor īn scopul modelarii competivitatii economice. Pentru o mai buna cunoastere a pietei concurentiale este nevoie ca sectorul marketing sa fie dezvoltat, si astfel informatiile furnizate de acest sector sa fie utile si fructificate īn luarea unor decizii de catre conducerea cooperativei.

Comenzile obtinute de catre cooperativa īn vederea executarii confectiilor militare se obtin pe baza cererii si ofertei si astfel, īn consecinta este foarte importanta analiza costurilor īn vederea determinarii locurilor īn care se poate actiona pentru reducerea acestora si promovarea unor costuri care sa īnvinga concurenta.

Pentru aceasta este necesar sa se organizeze o repartizare a comenzii pe sectii, astfel īncāt acelasi tip de produs sa se lucreze īntr-o singura sectie, pentru a putea determina costurile cāt mai exact, fara a fi necesara o dubla repartizare a cheltuielilor indirecte de productie, cheltuieli care necesita atentie deosebita īn vederea perfectionarii modului de repartizare.

Cheltuielile materiale ale societatii ar putea fi diminuate daca:

s-ar cauta noi furnizori de materiale

s-ar negocia cu furnizorii curenti niste preturi mai mici pentru materiale

reducerea cheltuielilor generale de administratie, deoarece īn prezent detin o pondere destul de mare īn costul unitar al produsului, de peste 58%

folosirea eficienta a timpului de munca

folosirea unor tehnologii moderne.


Bibiografie:

  1. Elena Iatan, Contabilitate de gestiune, ed. Muntenia, Constanta, 2004
  2. Dan Pivoda si Elena Barbu, Analiza economico-financiara,ed. Europolis, Constanta, 2001
  3. Cooperativa mestesugareasca "Īmbracaminte SCM" Constanta

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREsTI

FACULTATEA DE COMERŢ


REFERAT LA DISCIPLINA

"BAZELE ECONOMIEI ĪNTREPRINDERII""ANALIZA COSTURILOR LA ĪNTREPRINDEREA "ĪMBRĂCĂMINTE SCM"

sI CĂI DE REDUCERE A ACESTORA"


MANEA ALEXANDRA

ANUL I

GRUPA 314BUCUREsI, 2008
CUPRINS
CAPITOLUL I.

PREZENTARE A PROBLEMATICII LEGATE DE COSTURI


CAPITOLUL II

PREZENTARE GENERALĂ A ĪNTREPRINDERII SI ANALIZA COSTURILOR

2.1. Prezentarea generala a īntreprinderii

2.2. Analiza costurilor īntreprinderii


CAPITOLUL III

PROPUNERI PENTRU REDUCEREA COSTURILOR LA ĪNTREPRINDERE


BIBLIOGRAFIE


Document Info


Accesari: 7078
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )