Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CLIMATUL ORGANIZATIONAL

management
Īn psihosociologia organizationala, climatul psihosocial reprezinta produsul relatiei dintre asteptarile subiective ale angajatilor cu conditiile obiective ale locului de munca; reactia membrilor la mediul din institutie - o atitudine colectiva a grupului dat fata de totalitatea mediului profesional. Acesta reprezinta un fenomen-cheie īn īntelegerea a doua aspecte esentiale, care se influenteaza, se conditioneaza reciproc. Este vorba de īntelegerea modalitatii prin care mediul intern al unui colectiv influenteaza opiniile, atitudinile si comportamentele membrilor unei organizatii, dar si de īntelegerea dinamicii grupurilor sociale prin prisma trairilor subiective ale membrilor grupului.

De aceea, sefii de grupuri ar trebui sa se īntrebe daca, ceea ce ei considera adesea ca fiind trasaturi de personalitate sau de caracter la membrii grupurilor lor, nu este expresia climatului psihologic al grupului si al propriei lor metode de conducere.


Īn prima categorie, cea a factorilor obiectivi se regasesc: conditiile de munca, vechimea grupului (perioada de cānd membrii sai activeaza īmpreuna), nivelul pregatirii profesionale a membrilor grupului, nivelul retributiei oamenilor.

Īn categoria factorilor subiectivi, īntālnim factori ce tin de individ (īn special īn cazul celor investiti cu atributii de conducere), precum: atitudinea fata de om, competenta profesionala, stilul de conducere, priceperea de a repartiza echitabil sarcinile, de a aprecia obiectiv eforturile si rezultatele muncii oamenilor, prestigiul si autoritatea. Tot īn categoria factorilor subiectivi īntālnim si factori care tin de caracteristicile colectivului: coeziunea, sintalitatea (personalitatea grupului), relatiile dintre

membrii grupului, starea de spirit, moralitatea grupului, modalitatea de manifestare a opiniei colective s.a.2.


.Dictionar de psihologie sociala, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981, p. 48,65

Deci, exista o corelatie a variabilelor legate de organizare si a celor legate de sistemul socio-uman, īmbinare care contribuie la configurarea unui climat organizational specific īntr-o institutie.

I.1.3. Caracteristici ale climatului organizational


Exista o serie de note comune īn definirea climatului organizational (indiferent de institutia de referinta), dar si cāteva coordonate importante īn care trebuie circumscrisa analiza acestui fenomen complex.


La nivelul grupurilor sociale regasim īntr-o forma sintetica, ansamblul tuturor trairilor subiective ale membrilor grupului, generate īn contextul obiectiv al vietii de grup. si la nivelul organizatiilor multinationale īntālnim sentimentul comun de apartenenta la grup bazat pe constientizarea comunitatii de scop, sentimentul responsabilitatii colective sau al coeziunii. Deci, caracterul sintetic al climatului psihosocial consta īn īmbinarea dintre factorii interni, subiectivi si factorii externi, obiectivi.


Pe de alta parte, climatul mai intervine si īn reglarea interna a grupului si īn compensarea unor fenomene specifice grupului. Valoarea pozitiva a climatului organizational īntr-un grup se rasfrānge asupra acestuia prin cresterea coeziunii grupului, a unitatii si omogenitatii acestuia, consolidarea starilor de spirit pozitive, prin minimalizarea manifestarilor individuale si a tendintelor de egoism.


O alta caracteristica este aceea a relativei stabilitati si independente īn raport cu factorii care genereaza climatul organizational. Odata instalat un anumit tip de climat, acesta capata o anumita configuratie particulara īn functie de factorii care l-au generat si se mentine relativ constant īn contextul constelatiei acestor factori. Acestia pot determina anumite modificari īn interiorul grupului, īnsa coordonatele majore ramān aceleasi. Aceasta caracteristica a relativei stabilitati si independente a climatului organizational, este cu atāt mai specifica organizatiei multinationale cu cāt aceasta este mai putin supusa schimbarilor structurale.


Caracterul generalizat, la nivelul grupului al climatului social este un alt atribut, chiar daca atitudinea unora dintre membrii grupului, īn raport cu unele aspecte care contribuie la generarea climatului, poate fi diferita.


Document Info


Accesari: 11345
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )