Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CONCEPTE SI TENDINTE IN MANAGEMENTUL CALITATII

management


CONCEPTE SI TENDINTE IN MANAGEMENTUL CALITATIICuprins :


1.Trilogia Juran

2. Controlul total al calitatii

3. Managementul calitatii totale


4. Excelenta industriala


1.Trilogia Juran

1.Planificarea reprezinta procesul de stabilire a obiectivelor si a mijloacelor necesare pentru atingerea lor. In domeniul calitatii, planificarea reprezinta activitatea de elaborare a produselor si a proceselor necesare pentru a satisface nevoile clientilor. Ea implica o serie de etape universal valabile, care pot fi prezentate pe scurt dupa cum urmeaza:

2. Controlul total al calitatii

Controlul total al calitatii (Total quality control) reprezinta un concept care vizeaza tinerea sub control (stapanirea) calitatii incepand cu identificarea cerintelor de calitate ale clientului, proiectarea, fabricatia si terminand cu utilizarea. Feigenbaum, autorul acestui concept, a identificat patru componente ale controlului (fig.3)

1.Controlul conceptiei implica stabilirea specificatiilor necesare realizarii calitatii din punct de vedere al costurilor, performantelor, fiabilitatii si securitatii in functionare ale unui produs, in functie de nevoile reale ale utilizatorilor, incluzand localizarea surselor posibile de deficiente inainte de inceperea fabricatiei.

Tehnicile folosite in aceasta etapa sunt: studii de capabilitate ale proceselor, analiza tolerantelor si a lanturilor de dimensiuni, analiza defectarilor potentiale, analize de fiabilitate previzionala, incercari ale prototipurilor.

2.Controlul in receptia de la furnizori vizeaza acceptarea in conditii minime de risc a materialelor si componentelor conforme specificatiilor, punand accent pe responsabilitatea furnizorilor.

Fazele principale ale receptiei de la furnizor cuprind: urmarirea si supravegherea furnizorilor, controlul materialelor si componentelor aprovizionate aplicandu-se planuri de control respectiv analize de laborator adecvate, care sa ateste conformitatea cu cerintele.

3.Controlul produsului si productiei se efectueaza in scopul prevenirii si detectarii abaterilor de la calitatea ceruta, astfel incat sa se produca numai produse conform conditiilor din specificatii si beneficiarul sa obtina produsele la nivelul calitativ dorit.

4.Studii speciale sunt efectuate pe intreaga traiectorie de realizare a produsului, in scopul localizarii principalelor cauze care determina neconformitati ale produselor, sa determine posibilitati de imbunatatire a calitatii prin permanentizarea actiunilor corective. O categorie aparte a studiilor speciale se refera la stabilirea conditiilor de lucru (parametrii de control ai proceselor) folosind in acest scop metode statistice.


3. Managementul calitatii totale

Calitatea totala este o notiune mult mai extinsa decat calitatea produsului, referindu-se in principal la calitatea functionarii intreprinderii ca sistem in ansamblul sau si in corelatie cu mediul exterior, produsul fiind in esenta rezultanta acestei functionari.

Calitatea totala reprezinta un ansamblu de principii si metode reunite intr-o strategie globala, pusa in aplicare in intreprindere, pentru a imbunatati calitatea produselor si serviciilor oferite, calitatea obiectivelor si functionarii acesteia.

Calitatea totala reprezinta o generalizare a notiunii de calitate in toate domeniile de activitate ale unei organizatii, avand ca scop rentabilizarea pe termen lung a acesteia, prin satisfacerea cerintelor de calitate ale clientilor, cat si obtinerea de avantaje pentru toti salariatii firmei si pentru societate.

Calitatea totala are un puternic caracter evolutiv, in sensul de imbunatatire continua a calitatii tuturor proceselor si activitatilor din organizatie. Aceasta presupune aplicarea a doua principii de baza, enuntate in literatura de specialitate, si anume :

−principiul zero defecte pe intreg ciclul de realizare al produsului;

−principiul conform caruia calitatea inregistreaza o imbunatatire continua prin parcurgerea sistematica a ciclului Planifica-Executa - Verifica -Actioneaza.

1.Ciclul Planifica-Executa-Verifica-Actioneaza presupune permanentizarea actiunilor de imbunatatire a calitatii prin parcurgerea sistematica si continua a celor patru etape ,( fig.4).

4. Excelenta industriala

Excelenta industriala reprezinta un concept care presupune asigurarea succesului in competitie prin realizarea unor produse de calitate superioara, in conditii de eficienta pentru intreprindere, care sa fie oferite clientilor la un pret minim si intr-un timp cat mai scurt.

Politica excelentei inseamna depasirea asteptarilor clientilor, propriilor salariati si concurentilor. Strategia excelentei incearca sa gaseasca un mod de atingere concomitenta a trei aspecte: rezultate maxime, calitate maxima, timp minim. In acest sens sunt necesare o serie de atitudini manageriale cum ar fi:

- preferinta pentru actiune rapida;

- atentie acordata opiniilor clientilor;

- favorizarea spiritului inovator;

- insuflarea de motivatii executantilor;

- identificarea unor valori fundamentale in jurul carora sa fie mobilizati salariatii;

- crearea unor structuri organizatorice simple;

- crearea unui mediu de lucru flexibil.

In acelasi timp s-au identificat unele abilitati absolut obligatorii pe care trebuie sa le aiba un manager si anume: creativitate, sensibilitate, viziune, adaptabilitate. Capatarea acestor aptitudini se face prin instruire.

Pentru atingerea excelentei este necesar sa aiba loc o crestere de ansamblu a activitatii tradusa intr-o crestere a mijloacelor proprii, a raportului valoare reala/valoare marginala a actiunilor, a dividendelor platite, a capitalului social si a eficientei vanzarilor. Aprecierea excelentei se face prin analiza calitatii managementului, calitatii produselor, soliditatii financiare, capacitatii de atragere a fondurilor, dezvoltarea competentei, responsabilitatea aratata fata de mediu.

Modelul de excelenta elaborat de Fundatia Europeana pentru Managementul Calitatii (EFQM) evidentiaza noua criterii pentru a evalua progresul organizatiei. Acestea sunt:

leadership-ul;

−politica si strategia;

−managementul angajatilor;

−parteneriatele cu furnizorii

−procesele;

−satisfactia clientului

−satisfactia angajatilor;

−impactul asupra societatii

−rezultatele afacerii


Modelul prezentat in figura 8 ilustreaza    ca procesele si angajatii dintr-o organizatie reprezinta factorii principali care fac posibila obtinerea rezultatelor. Acestea se concretizeaza in: satisfactia clientilor externi, satisfactia angajatilor (clienti interni), influenta asupra societatii (impact ecologic, progres tehnic). In ceea ce privesc rezultatele afacerii acestea pot fi evaluate atat pe baza unor indicatori financiari (profit, valoare adaugata, lichiditati, etc.) cat si a unor indicatori nefinanciari ( nivelul calitatii produselor, deficiente pe unitatea de produs , numar de reclamatii, fiabilitatea in exploatare, etc.)


La construirea unui model de referinta pentru atingerea excelentei prin calitate trebuie analizate si reconsiderate urmatoarele elemente:

−rolul managementului

−caracteristicile culturale si organizatorice ale companiei;

−activitatile in domeniul calitatii;

−dezvoltarea produselor;

−raporturile cu clientii/piata;

−raporturile cu furnizorii.

Angajarea conducerii si promovarea unui management participativ, un climat de munca deschis, relatii de parteneriat, bazate pe incredere, cu clientii si subcontractantii, munca in echipa si raspunderea personala pentru rezultatele obtinute, imbunatatirea continua a calitatii proceselor si produselor, sunt considerate elementele cheie ale excelentei.
Document Info


Accesari: 8130
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )